neděle 13. prosince 2015

Vánoční dortová lízátka

Dortové lízátko je vlastně takový malý dortík na tyčce máčený v čokoládě a zdobený různými dekoracemi. Skvěle se hodí na dětské oslavy, narozeninové párty nebo jako sladký dárek. Zpříjemnit si s nimi můžete i vánoční svátky. Vypadají roztomile a věřte mi, že po nich sáhnou nejen děti :)


Základem lízátka je měkký dortový korpus, rozdrobený na kousky a smíchaný s krémem. Přidat můžete cokoliv dalšího, co Vám chutná nebo máte doma po ruce. Mleté ořechy nebo mandle, kokos, rozinky ... já obvykle přidávám trochu rumu, nejen pro vůni, ale i na zvlhčení. Lízátka můžete máčet v bílé, mléčné i hořké čokoládě nebo v barevných ochucených polevách. Zdobení jde nejlépe malými cukrovými dekoracemi nebo čokoládou, ale můžete si vyrobit i drobnosti z fondánu.


Recept je univerzální a udává jen orientační množství surovin. Můžete použít jakýkoliv recept na dortový korpus a jakýkoliv krém, ideálně s malým podílem másla. A přidat můžete cokoliv dalšího. Lízátka už jsem dělala mnohokrát a pokaždé mi vyjdou chuťově trochu jinak :) Já osobně mám ráda "hnědé" z kakaového korpusu, moje dcera zase dává přednost "světlým". 



Na asi 15 dortových lízátek si připravte:
piškotový dortový korpus - 1/2 dávka - vanilkový nebo kakaový
2 - 3 lžíce krému (vanilkovo-pudingový, sněhový máslový, nutela našlehaná s máslem)
rum, vaječný likér nebo citronová šťáva
mleté ořechy nebo mandle, kokos, piškotové drobečky
burákové nebo sušenkové máslo, nutela, ochucovací pasty

Piškotový korpus upečte a nechte zcela vychladnout. Můžete upéct i den předem, zabalit do folie a nechat v chladu. Použít můžete samozřejmě i odřezky různých korpusů, které Vám zbyly z předchozího pečení a máte uloženy v mrazáku.
Korpus rozdrobte do misky, přidejte trochu rumu a krém. Rukama lehce propracujte na hmotu, příliš nemačkejte. Když zůstanou kousky korpusu, nic se neděje. Podle potřeby přidejte "suché" suroviny jako mleté ořechy nebo kokos. Pokud máte hmotu příliš suchou, přidejte trochu krému, lízátka skvěle dochutí třeba i burákové nebo sušenkové máslo. Výsledná hmota by neměla být mazlavá, ale měla by držet pohromadě, aby z ní šly tvořit kuličky. Při přípravě určitě ochutnejte a přidejte další suroviny podle vlastního uvážení. 


Z hmoty tvarujte kuličky o průměru cca 4 cm. Pokud chcete mít kuličky všechny stejně velké, hmotu si odvažujte. Na jedno lízátko počítejte cca 28 - 30 g hmoty. Kuličky položte na tácek, přikryjte folií a dejte na pár hodin do lednice ztuhnout (klidně i přes noc).

K sestavení lízátek budete potřebovat:
cca 250 g bílé čokolády (v peckách nebo nasekané)
bílé tyčky na lízátka (nedoporučuji špejle, jsou příliš slabé)
cukrový máček, dekorace z fondánu
dekorační stuhy
na zapíchnutí lízátek - polystyren, aranžovací hmota nebo sklenice naplněné cukrem 

Jako první si připravte něco, do čeho hotová lízátka zapíchnete. Skvěle se na to hodí aranžovací hmota nebo kousek polystyrenu, do kterého si vypíchněte jehlicí otvory. Vystačíte si ale i se sklenicemi naplněnými cukrem, ve kterých lízátka dobře drží. 
Dnes už tyčky na lízátka bez problému koupíte v cukrářských e-shopech, domácích potřebách, viděla jsem je i v DM drogerii. Jen se trochu liší svou kvalitou. Já používám tyčky od anglického výrobce PME, které jsou silné a dostatečně pevné. Vyrábí se v několika délkách a seženete na www.fialapraha.cz.

Pro začátek si rozpusťte jen malé množství čokolády cca 30 - 50 g. Z lednice si vyndejte připravené kuličky a do každé zapíchněte tyčku, max. do poloviny kuličky. Rozpuštěnou a vychlazenou čokoládou zakápněte vpich tyčky na každé kuličce. To zabrání, aby kulička později sjela po tyčce dolů, až budou lízátka při pokojové teplotě. Dejte do lednice ztuhnout.


Mezitím si připravte zbytek čokolády. Pokud nemáte malé pecky, čokoládu si nasekejte na malé kousky. Asi 2/3 čokolády dejte do misky a nechte rozpustit v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, přidejte zbytek nasekané čokolády a za stálého míchání nechte rozpustit. Čokoláda se tím částečně a rychleji ochladí. Pokračujte v míchání, až se je čokoláda studená, ale stále tekutá. Příliš teplá čokoláda může způsobit pozdější prasknutí polevy na lízátku. Ideální teplota je cca 30 stupňů. Můžete i přelít do jiné mísy, tím proces chladnutí urychlíte. Lepší je miska menší a hlubší, klidně můžete použít i vyšší skleničku.

Připravte si k ruce cukrové dekorace nebo jiné drobnosti, kterými chcete lízátka zdobit. Potřebovat v tuhle chvíli budete i "držák" na hotová lízátka. 



Lízátko namočte celé do rozpuštěné čokolády, nechte okapat, případně lehce poklepejte na tyčku, aby přebytečná čokoláda rychleji stekla. Čokoláda by měla začít pomalu zasychat. Jakmile je povrch lehce matný, můžete posypat cukrovým máčkem nebo ozdobit dekorací z fondánu. Je potřeba vystihnout ten správný moment, aby čokoláda nebyla ještě moc "mokrá" a dekorace nestékaly nebo naopak rychle neztuhla a dekorace už nebudou držet. Po celou dobru držte lízátko v ruce, celý krok trvá jen chvilku. 



Lízátka si k máčení vyndavejte z lednice postupně. Hotová lízátka zapíchněte do podložky nebo do sklenice s cukrem a dejte do lednice. Nechte pořádně zatuhnout, pak můžete tyčky ozdobit mašličkou ze stuhy.

Lízátka skladujte v lednici nebo chladné místnosti, před servírováním nechte asi 20 minut při pokojové teplotě. Bez obav vydrží několik dní. 

PÁR TIPŮ NA ZÁVĚR:
Hmota a následně i kuličky se dobře připravují v gumových rukavicích.
Až budete na lízátko sypat cukrový máček, dělejte to nad miskou nebo talířem, jinak budete mít máček po celé kuchyni.
Fondánové dekorace si připravte klidně pár dnů předem, aby dostatečně zatvrdly.
Pokud budete zdobit rozpuštěnou čokoládou, nechte lízátko namočené do polevy nejdříve dostatečně zatuhnout.
Bílou čokoládu můžete obarvit speciálními barvami na čokoládu nebo použít barevné tukové polevy.






Vytisknout recept




20 komentářů:

  1. Jééé, ta lízátka jsou krásně vánoční, MiLo! Mé oko je spokojeno a svátečně naladěno:-) Milena

    OdpovědětVymazat
  2. To je nádhera uplná vánoční pohodička.Už jsem nechtěla další péct mám 12 druhů ale když to vidím zase jste mne zlákala.Pekla jsem vaše ořechové kuličky a jsou senzační.Přeji vám pohodové vánoce a hodně nápadů do Nového roku,Irča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Irčo, moc děkuji za Vaše slova :) lízátka jsou velmi líbivá a když je nestihnete na Vánoce, dají se udělat kdykoliv jindy :) užijte si klidné a pohodové svátky a budu ráda, když mi zachováte přízeň i v novém roce :)

      Vymazat
  3. Tak to mi zase spadla čelist Míšo :oO, překrásné, nápadité, podle surovin zřejmě i vynikající, další "Řád" je na cestě, s takovou mi brzy dojdou ;o))), kochám se a smekám, přeji krásné adventní dny, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, moc děkuji, víte, jak mě potěšit :) jsem ráda, že Vás lízátka zaujala a děkuji za další řád :) "děkuji Vám paní má, teď budu mít řády dva" :)) přeji Vám krásné a klidné svátky :)

      Vymazat
  4. Ty jsou ale opravdu povedené :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ähoj Míšo, mám dotaz. Mám čokoládové pecky od Wiltonu, ale když je rozpustím, čokoláda je hrozně tuhá, ne tak jak u tebe na obrázku. Něčím ji ředíš? Nebo mám nějaký špatný postup? Díky za info Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Péťo, už trénuješ na Vánoce? :) pecky od Wiltonu jsem nikdy neměla, takže nedokážu posoudit. Já používám čistou čokoládu (bílou nebo hořkou), nepřidávám nic. Je pravda, že třeba bílá bývá hustší, než tmavá a také hodně záleží na kvalitě a druhu čokolády ...

      Vymazat
    2. Míšo děkuji, trénuji na dětskou oslavu. Čokoláda je tak hustá, něco dělám špatně a nevím co :(.

      Vymazat
    3. Péťo, hledala jsem ještě na netu nějaké info, ohledně té polevy. Obecně bude asi hustší, než klasická čokoláda. Většinou se přidává trochu tuku, aby byla tekutější, bohužel asi ztužený ... našla jsem jedno video https://www.youtube.com/watch?v=VGsq3lTYJi0, kde je to hezky vidět ...

      Vymazat
  6. Míšo, lízatka jsou překrásná, mají hladký povrch. Prozradíte značku bílé čokolády? Jste moc šikovná, máte skvělé nápady a stále mě inspirujete k pečení sladkého. Díky Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ireno, moc děkuji :) jsem ráda, že se Vám moje recepty líbí a inspirují k tvorbě. Na lízátka mám vyzkoušené dva druhy bílé čokolády, Belcolade, kupuji v kamenném obchodě na Zličíně www.fialapraha.cz nebo Callebaut, tu koupíte např. tady. Ne všechny bílé čokolády jsou ideální, některé jsou po rozpuštění hodně husté ... u hořké čokolády je je to obvykle bez problému :)

      Vymazat
    2. Míšo, děláte u tohoto receptu temperování bílé čokolády? Děkuji za odpověď a zdravím. Irena

      Vymazat
    3. Ireno, ano, u lízátek čokoládu vždy temperuji, jak bílou, tak tmavou :) stejně i u cukroví, které se máčí do čokolády. Hezky ztvrdne a při delší době na talířku se nerozpuští :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, paní MiLo, letos jsem do vánočního cukroví zařadila i pár Vašich receptů. Nejvíc se doma těší na košíčky se slaným karamelem.:-)Moc Vás prosím o Vaši radu.Koupila jsem si čokolády Callebaut, bílou i hořkou. S hořkou si vždy nějak poradím ale s bílou mám potíže. Buď je hustá,tak přidám tuk nebo udělá hrudky ale to asi kvůli teplotě. Poradíte mi prosím jak s ní pracovat? Na obale to nevidím uvedené např. teploty. Mockrát děkuji. MirkaP.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko P., dobrý večer, tak to mě moc těší, že jste zařadila některé recepty, mimochodem slaný karamel je skvělý :) ano, s bílou čokoládou se musí opatrně, já ji raději rozpouštím ve vodní lázni, miska se nesmí dotýkat vody a voda by se neměla vařit, rozpustím cca 2/3 a pak už mimo lázeň přidám zbylou třetinu a míchám do rozpuštění :) pak přeliju do čisté misky, aby se rychleji ochladila. Překvapuje mě, že to na obalu není, mám ji také doma, měla by se rozspustit a zahřát na 45 stupňů, pak ochladit na cca 30-31 stupňů ... snad Vám to trochu pomůže :)

      Vymazat