čtvrtek 3. prosince 2015

Vanilkové rohlíčky

Když se řekne vánoční cukroví, jako první se mi vybaví vanilkové rohlíčky. Nemůžu si pomoct, ale bez nich si Vánoce ani neumím představit. Receptů na ty "zaručeně nejlepší" rohlíčky je samozřejmě velká spousta a těžko soudit, který z nich je lepší. Já se dnes s Vámi podělím o náš rodinný recept. 


Vanilkové rohlíčky podle něj pečeme už desítky let a obvykle "zmizí" jako první. Do "našich" rohlíčků dáváme mleté neloupané mandle, velmi malé množství cukru a samozřejmě pravou vanilku. Letos jsem udělala jednu várku trochu jinak, mandle jsem nahradila mletými burskými oříšky. A musím říct, že je to docela příjemná změna, chutnají také skvěle. Takže pokud se nebojíte experimentovat, klidně to zkuste :)




Nejen rohlíčky, ale i ostatní cukroví, které se hned po upečení obaluje v moučkovém cukru, je potřeba nechat trochu vychladnout a obalovat až vlažné. Pokud ho totiž obalíte horké hned po upečení, cukr se začne rozpouštět, udělá žmolky a cukroví nebude vypadat příliš lákavě. 

Na vanilkové rohlíčky si připravte (asi 80-90 ks): 
210 g másla
70 g moučkového cukru
280 g hladké mouky
100 g mletých neloupaných mandlí (nebo zkuste mleté burské oříšky)
1 lžíce vanilkového cukru nebo špetka mleté vanilky
2 lžíce rumu
na obalení - moučkový cukr smíchaný se špetkou mleté vanilky nebo vanilkovým cukrem

Ze všech surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto, zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice (klidně i přes noc).


 

Troubu rozehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem. Připravte si do misky moučkový cukr s vanilkou na obalení.
Z těsta tvarujte malé rohlíčky, které klaďte na plech. Tvar i velikost záleží jen na Vás. Pokud chcete mít rohlíčky stejně veliké, kousky těsta si můžete odvažovat. Nebo si těsto rozdělte na několik menších částí a z každé udělejte stejný počet rohlíčků.
Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 10 minut, až lehce zrůžoví. Rohlíčky nechte chvilku vychladnout, vlažné (ne horké) pak obalte v moučkovém cukru. Až zcela vychladnou, dejte do uzavřené krabice a nechte rozležet. 




8 komentářů:

  1. jménem svoji mamky děkuju za vanilkové rohlíčky,již jsem dělala 3 dávku , jsou výborné i s vlašskými oříšky + maminka si připadala jako ve Vídní/má 82let -vzpomínka na dětsví/Moooc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší a velmi si toho vážím :) maminku pozdravujte, krásné svátky. Mila

      Vymazat
  2. Dobrý den Míšo, kolik času potřebují rohlíčky na rozležení? Letos zkusím vaše linecké, pochopila jsem, že na rozležení mic nepotřebuje, tak mám čas, že. A ještě jedna prosba, kde kupujete vanilkový extrakt.
    Děkuji a přeji krásnou neděli.
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, Marcelo, rohlíčky pečeme obvykle 2 týdny před svátky a jsou pak krásně křehké :) Linecké je podle ohlasů opravdu skvělé a pokud použijete postup přípravy těsta v receptu, jsou měkké hned druhý den, takže se dají připravit i na poslední chvíli :)
      Vanilkový extrakt i vanilkové lusky kupuji na http://www.vanilkove-lusky.cz/eshop/vanilkovy-extrakt/, ale určitě seženete i jinde. Místo extraktu můžete použít vanilkový cukr nebo semínka vanilkového lusku, záleží na použití.
      Krásný advent. Míša

      Vymazat
  3. Dobry den,do testa nepatri zadny zlotek(vejce),dekuji za idpoved:-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, zdravím, ano je to správně, do těsta se vejce nedává :)

      Vymazat
  4. Míšo jsou naprosto skvostné, půlka zmizela ještě nebyly ani vychladlé :-)
    Krásné svátky

    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, moc děkuji :) to jsem moc ráda, zřejmě budete muset upéct ještě jednu dávku, aby Vám zbylo na svátky :))

      Vymazat