úterý 15. prosince 2015

Perníčkové košíčky

Přestože si asi většina z Vás Vánoce bez perníčků neumí představit, u nás moc oblíbené nejsou, a tak je nepeču. Protože mám ale perníkové koření moc ráda, hledala jsem něco, co by mi je trochu připomínalo. A našla jsem tyhle roztomilé perníkové košíčky.  


Měkké, lehce žvýkavé košíčky z perníkového těsta jsou plněné krémem z čerstvého sýra, který je ochucený špetkou skořice a mletého zázvoru. Zajímavá a velmi dobrá kombinace. Díky krému se sice nedají naskládat do krabice jako ostatní cukroví, ale na rozdíl od perníčků jsou "jedlé" hned. Nemusíte čekat několik týdnů, než změknou :) Takže ideální pro ty, kteří pečou na poslední chvíli.


V původním receptu jsou košíčky dělané do klasické formy na muffinky, já zvolila ještě menší variantu - mini muffinky. 


Na 24 malých košíčků si připravte:
1 hrnek hladké mouky 
1 lžička mletého zázvoru 
1 lžička skořice 
špetka muškátového oříšku 
špetka mletého hřebíčku 
1/2 lžičky jedlé sody 
1 lžička kukuřičného škrobu
85 g másla
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 vajíčka
1 a 1/2 lžíce melasy



V misce smíchejte mouku s kořením, jedlou sodou a kukuřičným škrobem. Odložte stranou.

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem do pěny, trvá to pár minut. Přidejte rozšlehané vajíčko a melasu. Dobře prošlehejte. Přisypte moučnou směs a vymíchejte do hladkého těsta. Dejte do lednice asi na 30 minut ztuhnout, tak aby šly z těsta tvarovat kuličky.

 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mini muffinky (24 otvorů) vymažte máslem.
Z těsta dělejte malé kuličky, vmáčkněte do muffinkového otvoru a vytvarujte košíček. Okraj by měl být tak do 2/3 výšky otvoru, při pečení lehce nabudou. Těsto by mělo vyjít akorát na 24 košíčků. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 12 minut. 
Vyjměte košíčky z trouby a nechte asi 5 minut zchladnout. Pak pomocí lžičky nebo nějaké menší kovové odměrky lehce promáčkněte každý košíček, tak aby se zvětšil prostor pro krém. Já jsem použila paličku od hmoždíře, šlo to s ní perfektně. Košíčky nechte ještě chvilku vychladnout, pak opatrně pomocí nože vyndejte. Po úplném vychladnutí naplňte krémem.


Skořicový krém:
200 g čerstvého krémového sýra (typu Philadelphia, Lučina, Žervé, možno i mascarpone)
1/2 - 3/4 hrnku moučkového cukru (nebo kombinace cukru a javorového sirupu)
špetka mletého zázvoru
1/4 lžičky skořice + špetka na posypání

Všechny suroviny vyšlehejte do hladkého a pevného krému, podle chuti přislaďte. Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na košíčky. Můžete ještě lehce poprášit skořicí nebo jinak ozdobit dle vlastní fantazie.


Naplněné košíčky uchovávejte v lednici. Košíčky si můžete upéct předem, zamrazit a naplnit krémem až den před servírováním. 



inspirace z webu http://www.lifeloveandsugar.com/

4 komentáře:

  1. Dobrý den, paní MiLo. Zkrátka mi to nedá a musím napsat komentář, protože si to košičky zaslouží, stojí za povšimnutí, upečení.Košíčky jsou velice dobré a ta vůně která se line kuchynííí, už jsem je dělala 2x v krátkém čase. Opravdu jsou hned měkké a moc dobré. Téměř každý den koukám a hltám každý Vás nový recept na některé mám odvahu ale na některé si netroufám a jen tiše obdivuji Vaše šikovné ruce. MirkaP.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko P., zdravím Vás a moc děkuji za tento komentář :) jsem moc ráda, že si košíčky našly své příznivce, zaslouží si to.
      Moc mě těší, že jste tak častým návštěvníkem blogu, moc si toho vážím a děkuji :) Mějte se krásně. Mila

      Vymazat
  2. Dobrý den Míšo. chci se zeptat, zda jde něčím nahradit Melasa? Děkuji Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, zdravím, myslím, že můžete nahradit medem nebo kukuřičným sirupem, ale pak bych trochu ponížila množství cukru, protože melasa není tak sladká :)

      Vymazat