pátek 18. prosince 2015

Kakaové moka kuličky

Vánoce už se pomalu blíží a tak přichází na řadu cukroví, které je rychlé, jednoduché a chutná skvěle hned po upečení. Přesně takové jsou tyhle kakaové kuličky s lehkým nádechem kávy. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř ale krásně měkké a nadýchané. 


Příprava je snadná a celé pečení Vám zabere jen chvilku. Jestli Vám doma zbyly z předchozího pečení nějaké bílky, tady jeden z nich upotřebíte. No a pokud nejste zrovna příznivcem kávové příchuti, nevadí, tyhle kuličky jsou totiž lehce "upravitelné". Kávu můžete zcela vynechat a máte kuličky čistě kakaové. Můžete ji ale také nahradit třeba špetkou chilli koření a nebo pomerančovou kůrou. 



Na asi 30 kuliček si připravte:
1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku kakaa
1 - 2 lžičky mleté zrnkové kávy
špetka soli
1/4 lžičky jedlé sody
1/2 hrnku třtinového cukru
45 g másla, pokojové teploty
1 velký bílek
cukr krupice na obalení

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
V misce smíchejte prosátou mouku s kakaem, kávou, solí a jedlou sodou. Dejte stranou.
V míse společně vyšlehejte změklé máslo, cukr a bílek. Pak přisypte moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta. Lépe to možná půjde stěrkou a rukama, než šlehačem.
Pokud byste měli těsto příliš suché, přidejte pár kapek vody nebo mléka, v opačném případě dejte na chvilku do lednice. 


 

Z těsta tvarujte malé kuličky, každou obalte v krupicovém cukru a vyskládejte na plech. Berte v úvahu, že při pečení lehce zvětší svůj objem a popraskají. Roztéct by se ale neměli :) Dejte péct do vyhřáté trouby na 8 - 10 minut.
Kuličky nechte vychladnout na plechu, pak přendejte na tácek nebo rovnou do krabice. Uchovávejte v uzavřené dóze při pokojové teplotě. 



inspirace z webu www.cakewhiz.com


Vytisknout recept




10 komentářů:

  1. Díky moc za recept, jedu jen na hrníčky, takže přesně tohle je recepis pro mě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že jsem se trefila :) vánoční cukroví obvykle moc na hrnky není :)

      Vymazat
  2. JSOU BOMBASTICKÉ, právě jsem je dodělala. A už můžu říct, že mám první cukroví hotové. :) Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry vecer,dnes jsem je zkusila a mam je celkem tvrde,nevim,kde jsem udelala chybu:-(Ale jinak se mi zatim vse od vas povedlo:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, tak to mě mrzí, že se tak úplně nepovedly. Zvenku jsou takové pevnější, ale uvnitř krásně měkké a vláčné, pekla jsem vícekrát a v pohodě :) neměla jste těsto přiliš suché? Nepekla jste je přiliš dlouho? Pokud nevidím postup, tak jen tipuji, čím by to mohlo být.

      Vymazat
  4. Mozna od kazdeho trochu,mohly tam byt treba o dve minuty mene a testo bylo trosinki sussi.Zkusim tomu dat jeste jednu sanci:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že to pomůže :) doporučuji péct opravdu krátce a mouku před odměřením prosýt, aby byla nadýchanější :)

      Vymazat
  5. Vynikající. Bohužel první pokus byl na povrchu opravdu dost tvrdý. Druhou dávku jsem pekla o 2 minutky kratší dobu a už je to daleko lepší. Chuťově naprosto luxusní. Děkuji. Krista

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že to na podruhé vyšlo :)

      Vymazat