středa 9. prosince 2015

Citronová kolečka

Pokud Vás už omrzely typicky vánoční příchuti jako skořice, zázvor, ořechy nebo čokoláda, tak zkuste tahle citronová kolečka. Jsou krásně křehká a překvapivě lehce nakyslá díky citronové šťávě. Na rozležení jim stačí jen pár dnů. 


Příprava je rychlá a jednoduchá, nebudete potřebovat vykrajovátka ani formičky. Z těsta si uděláte válečky, které po krátkém zamrazení rozkrájíte na kolečka. Já jsem jen trochu neodhadla jejich velikost, takže kolečka mám na cukroví docela velká :)



Na těsto si připravte:
(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)
150 g změklého másla
1/3 hrnku moučkového cukru
1/4 hrnku citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
1 lžička vanilkového extraktu (ne aroma)
1 a 3/4 hrnku hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
moučkový cukr na obalení

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, trvá to několik minut. Přidejte citronovou šťávu, kůru a vanilku, pomalu zašlehejte. Přisypte prosátou mouku se škrobem a promíchejte do hladkého těsta. 
Těsto vyklopte na vál a rozdělte na 2 - 3 části. Z každé vytvarujte váleček o průměru cca 2 cm. Záleží, jak velká kolečka chcete. Počítejte, že v troubě ještě trochu zvětší objem. Válečky zabalte do folie a dejte asi na 30 minut zamrazit. 



Troubu si předehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem. 
Válečky vyndejte z mrazáku a ostrým nožem rozkrájejte na kolečka. Rozložte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 15 minut, v závislosti na jejich velikosti. Kolečka by měla lehce zezlátnout. 
Kolečka nechte po upečení trochu zchladnout, pak obalte v moučkovém cukru. Pokud byste je obalovali horká, cukr se bude lepit a dělat žmolky.

Kolečka skladujte v uzavřené dóze, každým dalším dnem jsou křehčí a křehčí. 




inspirace ze webu http://www.chitchatchomp.net/

Vytisknout recept


7 komentářů:

  1. Tak to musim zkusit 👍. Dík za tip.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Míšo, chtěla bych společně s čokoládovými se zázvorem zkusit letos jako vánoční. Nikdy jsem sušenky nepekla, jak dlouho prosím vydrží? Nevím úplně kdy začít péct, aby na svátky byly dobré. Děkuji moc za radu.
    Eva
    PS: Měla byste z té nádhery vydat kuchařku, hned bych si jí koupila. Jsem moc ráda, že jsem Vás našla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, hezké odpoledne, tak to ráda slyším, že se chystáte na "netradiční" cukroví :) citronová kolečka stačí upéct jen pár dnů před svátky, na rozležení jim stačí opravdu tak 2-3 dny. Určitě bych nepekla hodně dlouho dopředu ...
      Ty čokoládové se zázvorem asi podobně, je to typ cukroví, které je dobré hned po upečení, osobně nemám zkušenost s dlouhodobým skladováním :)
      PS: většinu receptů jsem převzala nebo upravila, jen některé jsou opravdu z mé hlavy :) ale moc děkuji za podporu, vážím si toho :)

      Vymazat
  3. Dobrý den,mám dotaz:
    Lze něčím nahradit kukuřičný škrob? Solamylem nebo sodou?
    Děkuji. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, dobrý den, kukuřičný škrob můžete nahradit solamylem :)

      Vymazat
  4. Dobrý den,

    chtěla bych se Vás zeptat, zda by těsto na citronová kolečka bylo vhodné i na vykrajování. Myslíte, že by to s ním šlo?

    Předem moc děkuji za odpověď a za skvělé recepty, podle jiných už ani nepeču.

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, dobrý večer, vyzkoušené to nemám, ale myslím, že to půjde :) a děkuji za důvěru v mé recept :)

      Vymazat