sobota 5. prosince 2015

Arašídová kolečka se slaným karamelem

Slaný karamel je v naší rodině velmi oblíbený a tak jsem zkusila "vpašovat" tuhle příchuť i do vánočního cukroví. Mohla bych samozřejmě udělat makronky se slaným karamelem, ale proč nezkusit něco nového. Do těsta jsem přidala mleté burské oříšky, které s karamelem perfektně ladí.


Kolečka si můžete klidně upéct už teď, naplnit krémem ale až pár dnů před svátky. Po naplnění je dobré nechat cukroví ještě několik dní rozležet. Krém jsem si vypůjčila z již zmíněných "slaných" makronek. Základem je máslo, takže je potřeba skladovat v chladu a nenechávat dlouho při pokojové teplotě. Nejlépe ujídat přímo z krabice :)



Na těsto si připravte:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g mletých arašídů (burských oříšků) - použila jsem nesolené
230 g másla

Ze všech surovin vypracujte vláčné a nelepivé těsto, zabalte do folie a dejte do lednice odležet. Můžete si připravit i den předem.
Troubu zapněte na 175 stupňů, 2 - 3 plechy vyložte pečícím papírem.
Těsto po částech rozválejte na tenko, vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Klaďte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 7 minut. 
Vychladlá kolečka můžeme rovnou naplnit krémem nebo uložit do chladu a plnit až pár dnů před svátky.

 

Krém se slaným karamelem:
200 g cukru krupice
140 g smetany ke šlehání
6 g mořské soli 
200 g másla 

Máslo rozkrájejte na malé kostičky a nechte při pokojové teplotě změknout.
Cukr dejte do kastrůlku a při střední teplotě utavte na karamel. Mezitím si ohřejte smetanu a teplou vlijte na karamel. Míchejte, až je směs hladká, přidejte sůl a dobře promíchejte. Přelijte do mísy a za občasného míchání nechte zchladnout na teplotu 45 stupňů.
Pak po kouskách pomalu zašlehejte změklé máslo. Ke konci zvyšte otáčky a vyšlehejte do světlého krému. Pokud je krém tekutější, dejte ho na pár minut do lednice a pak znovu našlehejte. Měl by být pevný a světlý. 


Na dokončení koleček:
200 g hořké čokolády
sekané arašídy na zdobení (mohou být i slané)

Kolečka naplňte krémem a dejte do chladu ztuhnout. Mezitím si připravte čokoládu.
Čokoládu nasekejte, asi dvě třetiny dejte do misky a rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Když je čokoláda zcela rozpuštěná, přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Tímto způsobem čokoládu rychleji ochladíte. Za občasného míchání nechte čokoládu zcela vychladnout, musí zůstat tekutá.
Jednotlivá kolečka máčejte v čokoládě a ihned posypte sekanými arašídy. Pokud máte čokoládu správně vychlazenou, bude na kolečku rychle tuhnout. 


Po úplném zatuhnutí polevy dejte kolečka do krabice a uložte alespoň na pár dnů do chladu rozležet. Uchovávejte v chladu a nenechávejte dlouho při pokojové teplotě. 

Z této dávky připravíte cca 80 ks.


inspirace z webu www.mamincinyrecepty.cz a www.flickyourfood.com





22 komentářů:

  1. Opět skvělý recept, určitě vyzkouším! Díky, že jste se s námi podělila o své vánoční poklady v podobě cukroví. Ještě jednou díky, Katka :-) PS: mám Vaše stránky v "oblíbených" a nakouknu sem téměř každý den :-)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, to já děkuji :) za Vaši přízeň, moc si toho vážím a jsem ráda za všechny komentáře. Cukroví ještě nějaké připravuji, tak se můžete těšit :) pěknou neděli. Mila

      Vymazat
  2. Dobry vecer, Vas blog mam velmi rada a hlavne deticky si recepty moc pochvaluji ☺ Mela bch dotaz, daji se arasidy nahradit liskovymi orisky?? Dekuji za odpoved a uz se tesim na dalsi recepty,uz ted to vypada,ze letos bude u nas cukrovi zase o neco vic. Ivana B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Ivano, děkuji za Vaše slova, to moc ráda slyším, že i dětem chutná :) myslím, že arašídy můžete klidně nahradit oříšky nebo třeba mandlemi, klidně by se krém dal použít i třeba k lineckému :) Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  3. Dobry den Miso, pozde ale preci - pridavam komentar k tomuto cukrovi. Delala jsem na Vanoce a vsem moc chutnaly - krome me :-) Na me jsou kolecka samotna trochu tuha, ale muze to byt tim, ze jsem je udelala trochu tlustsi... Nicmene - poprve jsem ochutnala slany karamel a uz ho "cpu" vsude :D Nejsem moc milovnikem karamelu, ale tahle varianta je super, moc nam chutna ten slany ocasek :D Zkusila jsem dat tuhle napln do pralinek a melo to neuveritelny uspech! Takze opet velice dekuji za super recept ;-) Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, díky :) kolečka jsou trochu tvrdší, potřebují pořádně rozležet. Slaný karamel je těžce návykový, takže Vás plně chápu :) zkuste i další "slané" recepty, třeba panna cotta se slaným karamelem je naprosto skvělá :))

      Vymazat
  4. Dobrý den, chci se zeptat, jestli je správně, že v receptu nejsou žádná vajíčka nebo alespoň žloutky? Děkuji za odpověď Jindřiška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, zdravím Vás, ano je to tak, vajíčko tam nepatří. Některé druhy cukroví se připravují bez něj :)

      Vymazat
  5. Mohu vedet,zda-li arasidy pouzit okoupane,aby kolecka byla pekne svetla?diky za odpoved,M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě použijte arašídy bez těch hnědých šlupiček :) ani jsem nepředpokládala, že by se to mlelo s nimi :)

      Vymazat
  6. Dobrý den, z dávky připravím 80 koleček (40 ks cukroví), nebo 80 slepených kousků cukroví (160 koleček). Děkuji, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím, z dávky připravíte 80 ks, myšleno kousků hotového cukroví, nikoliv samotných koleček :)

      Vymazat
  7. Dobry den, chci se zeptat..delala jsem testo ale bohuzel se mi rozpada a pri valeni se trha. Nevite cim to muze byt? Popr.jak napravit? Suroviny jsem zvážila správně. Moc dekuji, Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, omlouvám se, Váš dotaz jsem úplně přehlédla. Na vině mohou být příliš na hrubo mleté oříšky, jiný důvod mě asi nenapadá. Můžete přidat trochu vody nebo malý žloutek.

      Vymazat
  8. Mam stejny problem, testo je jakoby drobive a trha se.Vyresila jsem vyvalenim pres folii, ale zajimalo by me, co jsem udelala spatne.Jinak Vam velmi chvalim blog, recepty jsou skvele, hledam zde inspiraci a musim rict, ze vetsinou najdu.Dekuju!Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zdravím, myslím, že na vině mohou být příliš hrubě mleté oříšky. Zkuste přidat trochu vody nebo malý žloutek, mělo by to pomoct. Těsto se lépe válí přes papír nebo folii, přesně jak píšete :)

      Vymazat
  9. Dělala jsem v týdnu a šlo to bezva... teď ještě aby se povedla náplň.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, dělala jsem krém, ale oproti Vám ho mám ridky a příliš tmavý...poradite mi prosim jal to spravit? Děkuji Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, zkuste dát krém na chvíli do lednice ztuhnout a pak znovu našlehat, mělo by to pomoct :)

      Vymazat
  11. Zkoušela jsem poprvé a víceméně na poslední chvílitento recept.
    Všem moc chutnal, kolečka se krásně rozležela a příští Vánoce pečeme znovu. :-)
    Možná i dřív. Slaný karamel je neskutečná lahůdka.
    Ještě mohu doporučit pistáciové stromečky, také výborný recept. Moc děkuji a jdu zkoušet teď něco ze slaného. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se vše na poprvé povedlo :) Ano, slaný karamel je skvělý a pokud Vám jednou zachutná, stanete se na něm lehce závislá :))

      Vymazat