úterý 24. listopadu 2015

Sněhový máslový krém

Vím, že máslové krémy jsou dnes už tak trochu přežitek a představa půl kila másla našlehaná s cukrem mě také neláká, ale je škoda máslo zatracovat úplně. Někdy je totiž pevnější krém potřeba, ať už je to do dortu, na cupcakes nebo třeba do vánočního cukroví :)


Tenhle krém si mě získal hned po prvním vyzkoušení. Je krásně jemný, nadýchaný a hlavně nechutná jako typický "máslák". Cukru je tam přiměřené množství, takže není vůbec přeslazený. Krém perfektně drží tvar, dokonce i v teplejším prostředí. Můžete ho libovolně ochutit dalšími přísadami jako je kakao, čokoláda, ovocné pyré nebo oblíbený likér. 


Základem krému je pevný sníh z bílků, které se nejdříve zahřejí ve vodní lázni společně s cukrem. Cukr se krásně rozpustí, takže pak není v krému vůbec cítit. Následně se do sněhu zašlehá změklé máslo a krém je hotový. Je samozřejmé, že krém v lednici díky máslu ztuhne, proto je dobré dezert vyndat z lednice chvilku před servírováním. 

Recept mám od kamarádky Petry, které tímto moc děkuji :)


Sněhový máslový krém:
60 g bílků
106 g cukru krupice
180 g másla
špetka soli

Máslo rozkrájejte na malé kostičky a nechte při pokojové teplotě lehce změknout. Bílky dejte společně s cukrem a špetkou soli do mísy, za občasného míchání zahřejte v páře. Já to zahřívám rovnou v míse od robota, ve které pak šlehám. Jakmile bílky dosáhnou teploty 71 stupňů, sejměte z páry a při nejvyšších otáčkách šlehejte cca 7 minut. Pak trochu snižte rychlost a začněte přidávat kostičky másla, až do úplného spotřebování. Krém promíchejte, setřete z boků mísy a ještě chvilku prošlehejte na nejvyšší otáčky, až je krém lehký a nadýchaný. 


V tomto okamžiku můžete krém rovnou použít na zdobení cupcakes, promazání dortu nebo slepení makronek či cukroví. Skvěle se hodí také na obmazání potahovaného dortu. Do krému můžete přidat libovolnou příchuť či přísadu. Cokoliv budete do krému přidávat, musí mít přibližně stejnou teplotu. Pokud by přísada, např. ovocné pyré, bylo studené, krém se může srazit. 

Tipy na ochucení krému:
čokoládový - přidejte 100 g rozpuštěné zchladlé hořké čokolády
vanilkový - přidejte mletou vanilku, extrakt nebo vanilkovou pastu
malinový - přidejte malinové pyré, zašlehávejte postupně 
pistáciový - přidejte pistáciovou ochucovací pastu
citronový - přidejte citronovou šťávu, zašlehávejte postupně




Vytisknout recept

69 komentářů:

  1. dobre rano,ctete mi myslenky,zrovna jsem premyslela cim naplnim trubicky:-)) :-)) jen prosim je nejaka pomucka,kdyz nemam teplomer na tech 71 st? mimochodem sedy krem jsem nikdy nevidela a vypada uuzasne! to je barvivo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno, tak to jsem ráda, že jsem se Vám trefila přesně do noty :)) Obávám se, že bez teploměru se asi neobejdete, teplota je docela zásadní, protože u nižší teploty hrozí, že bílky neprojdou tepelnou úpravou, při vyšší teplotě zase hrozí, že se Vám uvaří :))
      Šedá barva krému byla ve skutečnosti světle fialová, jen na fotce to vychází do šeda. Použila jsem gelovou barvu. Pěkný den. Mila

      Vymazat
  2. Dobrý večer paní Mílo, chtěla bych se Vás zeptat jakou zdobičkou ( myslým tím č. a typ ) jste nazdobila Vaše cupcakes. Jsou opravdu moc krásné.
    Děkuji a přeji hezký zbytek večera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer, děkuji :) použila jsem řezanou špičku 1M od firmy Wilton, moc dobře se s ní pracuje :)

      Vymazat
  3. Zase trefa! Marně si lámu jaký pistáciový krém dám letos do cukroví a přitom stačí navštívit Vaše stránky. :) A hlavně tak spotřebuju bílky, které mi zbyly po pečení. Jinak cukroví máte parádní..zelená poleva je čokoláda? Jindřiška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, tak to jsem moc ráda, že jsem se trefila :)) krém se dá ochutit v podstatě čímkoliv. Zelená poleva je shodou okolností také pistáciová, u nás doma moc oblíbená. Koupíte např. tady http://www.cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/poleva-tukova-pistaciova.html

      Vymazat
  4. Teda to je super krém, určitě vyzkouším, jsem ráda, že může jít i do cukroví :) Díky. Jindra

    OdpovědětVymazat
  5. Moc dobrý krém, dobře se s ním pracuje. Kdo nemá rád moc sladké, přidat něco hořkého (kakao, čokoláda) nebo kyselého (limetka, citron). Ve světě je známý jako Swiss Meringue Buttercream.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je to Swiss meringue buttercrem :) a tahle verze právě není moc sladká :) chutná skvěle i sám o sobě :)

      Vymazat
    2. A jak platí pro každý máslový krém, po přidání másla šlehat, šlehat a šlehat. Čím déle, tím lépe.

      Vymazat
  6. Dobrý den
    Můj dotaz zní: Lze s tímto krémem plnit i vánoční cukroví?
    Vaše recepty jsou skvělé, zatím vše co jsem podle nich pekla bylo báječné.
    Krásný den přeje Sarka V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, zdravím a děkuji, ano, krém můžete použít i do vánočního cukroví :) klasicky jako u ostatních plnit až pár dnů před svátky a uchovávat v chladu. Hezkou neděli. Míša

      Vymazat
  7. Kolik muffinků s tímto krémem ozdobím?
    Nikoleta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krém by mě vystačit min. na 12-15 cupcakes, ale záleží, jak hodně krému budete dávat :)

      Vymazat
  8. Úžasné stránky, velmi inspirativní, na vše mám chuť, nevím co dřív vyzkoušet, vše je krásné, jste PAŠÁK. Děkuji Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, děkuji za Vaše slova :) budu moc ráda, když některy recept vyzkoušíte. Mila

      Vymazat
  9. Dobry den, rada bych tento krem pouzila na dort, ktery bude potazen jen timto kremem. Jak byste udelala ananasovy nebo bananovy? Mam strach z toho cerstveho ovoce, ze zacne drive plesnivejt a banan, ze zhnedne. Potrebovala bych ho obarvit pouze minimalne. Dekuji za radu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ani s jedním ovocem do krému nemám zkušenosti. Banán používám obvykle jen dovnitř dortu a to rozkrájený na kousky, nikoliv rozšlehaný do krému. Máte pravdu, zhnědne, ale na chuť zůstává dobrý. Osobně bych doporučovala na vnější pomazání nechat krém čistý, ananas obsahuje docela dost vody a nejsem si jistá, zda se s krémem dobře spojí .... asi bych to viděla spíš nakrájet kousky ovoce a proložit jimi dort. Nicméně obecně bych tyto druhy ovoce volila spíše k nějakému lehkému krému ... tvaroh, smetana, mascarpone ...

      Vymazat
  10. Dobrý den, prosím jaký sáček používáte k výše uvedené špičce?
    Jste strašně šikovná, ráda k vám nahlížím i něco jednoduššího vyzkouším.
    Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, zdravím Vás, děkuji :) používám silikonový sáček, dá se používat opakovaně a dobrě se myje, ale můžete použít jakýkoliv, třeba jednorázový igelitový :)

      Vymazat
  11. Moc Vas Milo zdravim. Nejprve bych chtela pochvalit Vase straky, jsou uzasne, recepty dokonale. Obracim se na Vas s prosbou o nazor. Posledni dobou resim "bilkovy" problem. Pokud delam napln do trubicek ci kremroli nebo tento krem, postupuji ...uslehat bilky a zaslehat cukerny rozvar, sleham do zchladnuti, pak zasleham maslo u kremu. Pokud delam pusinky, tak usleham snih, pridam cukr a sleham nad parou, pak mimo paru do zchladnuti. Prijde mi, ze "rozvarovy" je takovy vice naslehany, "porovity". "Parovy" je takovy pevnejsi, stabilnejsi. Jaky mate na to nazor, ktery je lepsi dle Vas. Budu moc rada za Vas nazor. Moc dekuji, Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, hezký večer, moc děkuji za Vaše slova chvály :) to potěší. Pokud jde o Váš bílkový krém, tak Vám asi moc neporadím. Budete se divit, ale nad parou jsem bílky nikdy nešlehala :) tahle metoda mě odradila už před lety, když jsem chtěla poprvé péct kremrole. Raději jsem zvolila italský sníh s cukrovým rozvarem a ten používám dodnes. Jednodušší způsob je pak uveden u tohoto krému, kdy bílky jen zahřeju v páře a šlehám mimo hrnec. Mrzí mě to, ale porovnání nemám. Každopádně s tímto krémem jsem spokojená, je krásně hladký a pevný ... mějte se hezky. Mila

      Vymazat
    2. Dobry vecer, Milo, moc diky za odpoved. Krem budu delat presne jako Vy, tedy bud s cukernym rozvarem nebo Vasim jednodussim zpusobem. U pusinek se budu dal morit slehanim nad parou. Mejte se moc hezky, preji Vam vse dobre, at na Vasich strankach stale pribyvaji uzasne recepty, na ktere se uz ted tesim. Dana

      Vymazat
    3. Dano, děkuji :) myslím, že i na pusinky by šel použít tento jednodušší způsob. Ať se Vám daří a budu ráda za každou Vaši další návštěvu. Míša

      Vymazat
  12. Dobry den Milo, mohla bych timto kremem naplnit i laskonky? Dnes je budu delat poprve a nevim jaky krem...nebo zda mate nejaky odskouseny :-) budu rada za cokoli. Kamca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamčo, zdravím Vás, přiznám se, že laskonky jsem doma nikdy nedělala, ale pokud se matně pamatuji, něco s máslem v nich bylo :) tento sněhový krém by se určitě použít dal. Koukala jsem ještě na internetu, hodně se dává i karamelový, vyšlehané salco s máslem .... těžko posoudit, co bude lepší. Určitě by měl být krém pevnější a zčásti máslový, aby laskonky hned nerozmáčel. Míša

      Vymazat
  13. Dobrý deň, prosím Vás aké maslo používate? Heru alebo klasické maslo? Skúšala som už viackrát a nedržalo to takto pekne ako Vám, vždy nastal zlom keď som pridala maslo (Heru). Ďakujem Lucia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Lucia, do krému používám výhradně klasické máslo :) Hera je rostlinný tuk, vhodná spíše na pečení. Je možné, že se Vám krémy právě díky trochu jiné konzistenci Hery nedaří. Zkuste máslo a uvidíte :) Míša

      Vymazat
  14. Dobry den,
    Myslite, ze jde tento krem udelat den predem, prevest cupcaky a krem oddelene pres pul republiky a nazdobit na miste? Dekuji, Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Zuzko, s krémem se nejlépe pracuje, když je čerstvě udělaný, ale neměl by být problém nazdobit i další den. Jen doporučuji krém vyndat z lednice, nechat trochu polovit a pak znovu lehce našlehat, aby získal nadýchanou konzistenci :)

      Vymazat
    2. Dekuji, zkusim to nanecisto :-)

      Vymazat
  15. Dobrý den,právě dělám krém podle vašeho receptu,chci se zeptat,když mi zbyde,zamrazit asi ne e,že?Děkuji za odpověď Liba :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líbo, zdravím, tento krém jsem nikdy nezamrazovala, ale jiný máslový ano, tak by to asi neměl být problém :) pak to bude chtít je asi znovu lehce našlehat. Míša

      Vymazat
    2. Moc děkuji Mili.Dělala jsem rovnou šest dávek a nezbyl ani ťuk :-D Mám z něj radost,je krásně nadýchaný a hned napoprvé se mi povedl na 1*
      Děkuji za super receptík
      Liba :-)

      Vymazat
    3. Míši,zapomněla jsem napsat,že jsem si dopředu vyšlehala máslo,pak do sněhu přihodila a krém se bez problémů krásně vyšlehal.Liba

      Vymazat
    4. Libo, děkuji za info :)

      Vymazat
  16. Ahoj Milu,naprosto dokonalé!!!!!!!!!!!!!!!!Dnes jsem dodělala na nečisto dort,dceři k osmnáctinám.Peču podle tvých receptů a je to Bomba.Moc dík Ilča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ilčo, moc děkuji, to mě moc těší :))

      Vymazat
  17. Pěkný den milá Milo, prosím, poradila byste mi kolik dávek krému je zhruba potřeba, když bych potřebovala promazat natřikrát prokrojený 20cm dortík? Mockrát děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, zdravím, tento krém jsem na promazání dortu nikdy nepoužívala, pouze na obmazání. Hodně záleží, zda budete i pomazávat a krémem zdobit .... máslového krému se obvykle nedává moc silná vrstva, takže podle mě 1-2 dávky maximálně by mělo stačit ... ale je to jen teorie :))

      Vymazat
    2. Asi nakonec jen obmažu, takže jedna dávka by měla stačit. Nedokázala jsem si představit to množství, teď už tuším. Moc děkuji :)

      Vymazat
  18. Milá Míšo, měla bych také dotaz k těm "zeleným" slepovaným kapkám s pistáciovou polevou. Prosím vás, byla byste tak hodná a mohla mi prozradit z jakého těsta je pečete a jakou nádivku na slepování použijete? Máte cukroví chuťově dokonale vyladěné - těsta+nádivky+polevy. Zatím skvělé, tmavé linecké už je slepené, akorát mne překvapila vykrajovátka, jak jsou "pidi", ale roztomilá. Zdraví Alena z Plzně:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alenko, moc se omlouvám, že jsem ještě neodepsala na Váš e-mail, nějak nebyl čas, ale slibuji, že o víkendu to napravím :)
      Zelené kapky jsou z mandlového těsta, slepené čokoládovým máslovým krémem (letos testuji pistáciový) a polité pistáciovou polevou ... pošlu Vám do majlu recepty, na blog už letos dávat nebudu :)
      Zatím děkuji, mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  19. Milá Míšo, vůbec se prosím neomlouvejte:-), já jsem hříšník...jelikož jsem z mandle dávala do těch koleček se slaným karamelem, myslíte Míšo, že bych mohla použít třeba těsto s oříškové nebo ořechové na kolečka? Mám tady nějaké recepty, vlastně těsto je stejné jako na ta kolečka se slaným karamelem, jen jiné ořechy, co vy na to? Vaším máslovým krémem budu chtěla plnit Išelské dortíčky, které mám letos také poprvé z mandlí. Na nádivku bych mohla ještě použít ti citronovou ganáž ze svatby do máslového krému, ale velice bych uvítala vaši radu, jak to zkombinovat.A vy jste skutečný guru na ty chutě. Vanilkové rohlíčky bomba. Vzala jsem pár dnes na ochutnání do práce a všichni kroutili nevěřícně hlavou, že jsou tak rozplývající se na jazyku a jedna kolegyně říkala - " to jsou vždycky hned po upečení, ale za pár dnů Ti ztvrdnou":-):-):-). Moc a moc děkuji. Zdravím ze slunečné Plzně. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Aleno, mandle uřčitě můžete nahradit vlašskými nebo lískovými ořechy, chuť bude pokaždé trochu jiná :) vyzkoušené nemám, ale k ořechům dobře pasuje citronový krém, jedla jsem v takové kombinaci zákusek a byl skvělý :)
      Pekla jste vanilkové rohlíčky z mého blogu? Pokud ano, tak ty jsou časem lepší a lepší, zatím nám nikdy neztvrdly :) spíš naopak hezk zkřehnou :)
      Mějte se fajn a krásné svátky. Míša

      Vymazat
  20. Omlouvám se za překlepy, to je hrůza.

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den,
    včera jsem Vás objevila protože jsem hledala nějaký čokoládový dort a úplně jsem se do Vaší stránky zamilovala. Ráda bych se Vás zeptala kde jste sehnala tu papírovou výstelku na cupcakes na poslední fotkce, nevím jak to vysvětlit snad mě pochopíte, to do té krabice:D
    Dále bych se chtěla zeptat budu pést Váš čokoládový dort s višněmi, ale chtěla jsem je nahradit mraženými malinami co myslíte? A chtěla jsem se zeptat recept děláte z hladké mouky já jsem zvyklá na polohrubou, co si o ni myslíte?
    Moc děkuji a pokračujte v tom co děláte je to úžasné. Krásný den a spousty krásného pečení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabino, zdravím a vítám Vás na blogu :)
      Nejedná se jen o výstelku, ale o krabici určenou přímo na cupcakes. Naštěstí už se dá běžně koupit i u nás - tady je kontakt na výrobce.
      Maliny budou určitě chuťově také moc hezky ladit, jen se při svaření více rozmělní, než višně a obsahují pecičky ... pokud používám maliny, tak dávám raději malinové pyré, např. u Bezlepkového dortu.
      Recepty na dortové korpusy, které mám na blogu, jsou piškotové a tam se používá hladká mouka, jsou pak krásně jemné a vláčné. Nicméně existuje určitě celá řada jiných receptů, kde se používá polohrubá :)
      Mějte se fajn a hodně zdaru při pečení.

      Vymazat
  22. Dobry den,Milo,opet jsem bodovala diky Vasemu receptu!Tento maslovy krem nema chybu.Ruzovy s cokoladovymi cupcaky a cerstvymi malinami zmizel jako lonsky snih, a protoze mi zustal krem,tak jsem ho dala do makronek s malinou a to byl mazec.Mooc dekuji a tesim se, cim nas zase prekvapite.Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, zdravím, tak to moc ráda slyším :) tenhle máslový je opravdu fajn :) a s malinama to musí být mňamka.

      Vymazat
  23. Dobrý den :-) tak ten bude super i pod marcipán,že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pod potahovku je ideální :)

      Vymazat
    2. Prosim jaky teplomer pouzit na mereni pri tvorbe kremu?

      Vymazat
  24. Dobrý den, prosím tento krém dělám a rada bych věděla jak ho udělat malinový jaky je tam ten postup děkuji moc za odpověď Barca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barčo, zdravím, do hotového krému po částech zašlehejte neslazené malinové pyré, musí mít stejnou pokojovou teplotu jako krém :) případně by se daly vmíchat i kousky čerstvých malin :)

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď a nezrídne mi to? Man to na zdobení trezirovacima špičkama��

      Vymazat
    3. Pyré nesmí být moc tekuté, vodnaté, a nesmí se ho dát samozřejmě příliš :)

      Vymazat
  25. Dobrý den, šlo by to krému přidat karamelové salko pro karamelovou chuť? A použít na cupcakes, kam bych nahoru mohla položit vykrojené kolečko z marcipánu nebo potahovky, ale mám strach, aby se to neroztékalo....Děkuji, Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, zdravím, salko by určitě přidat šlo, krém bude ale dost sladký :) obvykle se do salka zašelhává jen samotné máslo a v tomto krému už je cukr ....
      Na tento krém mám vyzkoušené drobné ozdoby z marcipánu i fondánu a požívám ho i pod potahované dorty :) je to bez problému :)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď! pravda, s tím cukrem mi to nedošlo....tak zkusím salko s máslem a uvidíme...

      Vymazat
  26. Dobrý den Míšo,jdu k Vám opět pro radu. Budu péct klasický mramorový dort a chtěla bych se zeptat, zda je tento krém vhodný i dovnitř do dortu,i pod marcipán nebo do dortu použít jiný, popř. Vás poprosím o radu jaký??? Moc a moc díky Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, zdravím, tento krém je vhodný pod potahovaný dort, ať už marcipán nebo fondán. Pokud máte rádi máslové krémy, klidně dejte krém i dovnitř dortu :) já osobně bych s ním jen dort obmazala :)

      Vymazat
  27. Dobrý den, tento krém dělám už dlouho a je skvěle variabilní. Letos jím chci plnit cukroví, ale nevím, jak dlouho krém vydrží? peču i na zakázku a posílám dříve, tak aby se zákazníkům nezkazil ještě před svátky :/

    Moc děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, krém jsem loni také prvně použila do cukroví a je skvělý ;) doma plníme pár dnů před svátky a cukroví mam v chladu, vse bylo Ok. Trvanlivost Vám ale presne neřeknu, záleží jak bude čerstvé maslo a bílky :) a jak bude cukroví skladováno, pokud chcete mít jistotu, použijte pasterované bílky ;)

      Vymazat
  28. Míšo a co když si ušlehám bílka nad parou, bude krém hodně jiný než s teploměrem? Nemám teploměr a nutně ji potřebuji zítra udělat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, myslím, že výsledný efekt bude stejný :) podobně jako třeba do kremrolí, někdo šlehá sníh nad parou, já používám cukrový rozvar :)

      Vymazat
    2. Děkuji. Dnes jdu na na úlky dle vaseho receptu a tento krém v nich :-)

      Vymazat