neděle 22. listopadu 2015

Přikrytý ořechový koláč

Ořechovému koláči nikdy neodolám, asi proto, že vlašské ořechy mám moc ráda. Jsou pro mě symbolem podzimu, ale i nadcházejících Vánoc. Tenhle koláč je z křehkého těsta, plný voňavé a vláčné náplně. Ideální pro sychravé podzimní dny, ale myslím, že by zazářil i na vánočním stole.


Je to ten typ koláče, který je dobré nechat několik dní odležet, pak má teprve tu správnou chuť. Jedlý je samozřejmě i hned po upečení, ale věřte mi, trpělivost se vyplatí. Poslední kousek jsem jedla až pátý den a byl jednoznačně nejlepší. 


Recept je od české cukrářky Pavlíny Berzsiové, z její Velké domácí cukrářky, u mě zatím vždy sázka na jistotu. Jako první je dobré připravit ořechovou náplň, aby vystydla. Pak následuje příprava křehkého těsta, které je dobré nechat alespoň půl hodiny odležet. 

Na koláč budete potřebovat kulatou formu o průměru 26 cm, koupíte např. u Tescomy.

Ořechová náplň:
200 ml smetany na vaření 12%
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 lžíce medu
200 g vlašských ořechů, jemně mletých
100 g piškotových drobečků
rum dle chuti

Smetanu svařte s oběma cukry a medem, pak přidejte mleté ořechy a chvilku povařte. Nechte vychladnout, pak vmíchejte piškotové drobečky, dle chuti můžete přidat trochu rumu. Dobře promíchejte a nechat asi hodinu odpočinout. 


Na křehké těsto si připravte:
400 g hladké mouky
špetka soli
200 g moučkového cukru
200 g másla
2 žloutky
lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry nebo citronový olej
vejce na potření

Prosátou mouku smíchejte se solí a moučkovým cukrem. Přidejte žloutky, citronovou kůru a máslo pokrájené na malé kousky. Rychle zpracujte na hladké těsto. Pokud máte pocit, že se těsto lehce drolí, můžete přidat pár kapek studené vody. Těsto zabalte do folie a dejte na 30 minut do lednice odležet. 


Troubu předehřejte na 170 stupňů, koláčovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem.
Těsto rozdělte na dvě části. jednu nepatrně větší. Tu rozválejte na kulatý plát o trochu větší, než je koláčová forma. Opatrně přeneste do formy, lehce přitlačte a vytvarujte okraje. Těsto se dá snadněji přenést pomocí válečku nebo folie. 
Na těsto rozetřete po celé ploše náplň. Druhou část těsta vyválejte na kulatý plát o velikosti koláčové formy, vykrojte v něm několik otvorů libovolných tvarů a opatrně přeneste na náplň. Těsto přitiskněte ke krajům, vykrojené kousky položte na koláč a potřeme rozšlehaným vejcem. Pokud Vám zbude kousek těsta, můžete vyválet do nudličky a ozdobit okraj koláče. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40 - 50 minut.


Koláč nechte zcela vychladnout ve formě, pak zabalte do folie a nechte v chladu minimálně 1 - 2 dny rozležet. Čím déle, tím lépe, koláč je každý dalším dnem vláčnější a křehčí. Před servírováním můžete pocukrovat, ale je sám o sobě dost sladký. 

Takže pokud nejste zrovna příznivci pečení vánočního cukroví, ale přesto chcete mít na stole něco dobrého, zkuste tento ořechový koláč. 



Vytisknout recept



4 komentáře:

  1. Hmmm, tohle je také můj oblíbený...já přidávám do ořechové nádivky ještě skořici, je to pak taková dobrůtka přesně pro tyhle podzimní/zimní dny...a k tomu svařáček, nebo grog....pak ani fujavice nevadí:-) Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skořici mám také moc ráda :) a přesně jak píšete, když je člověk pěkně doma v teple s dobrým moučníkem a hrnkem něčeho lahodného, venku může být klidně vichřice :))

      Vymazat
  2. KOLÁČ BYL VELMI DOBRÝ A KAŽDÝM DNEM BYL KŘEHČÍ A JEŠTĚ LEPŠÍ.
    URČITĚ HO JEŠTĚ UPEČU PRO NÁVŠTĚVU. DĚKUJI ZA VAŠE SKVĚLÉ RECEPTY JAKO JE CHESAKE KTERÝ JSEM UŽ PEKLA TŘIKRÁT. PRÁVĚ PROJÍŽDÍM RECEPTY A VYBÍRÁM NĚJAKOU DOBROTU PRO NÁVŠTĚVU....DARA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daro, moc děkuji, to jsem moc ráda :) doufám, že při výběru dalšího receptu budete mít opět šťastnou ruku. Míša

      Vymazat