úterý 3. listopadu 2015

Malinové mini dortíky

Pokud máte rádi ovocné zákusky, tak tyhle dortíky jsou přesně pro Vás. Jemná malinová pěna na křehké sušence zahalená do malinové polevy. A i když to na první pohled možná nevypadá, jsou skutečně plné malin. Žádné instantní směsi nebo ochucené ztužovače plné chemie a éček, ale opravdové maliny :)


Základem dortíků je malinové pyré, které si snadno a rychle připravíte doma z mražených malin. Pak už stačí jen pořádné sítko a trocha trpělivosti při pasírování. Pyré budete potřebovat nejen do malinové pěny, ale tentokrát i do polevy. Opět jsem se nechala zlákat a vyzkoušela jednu ze zrcadlových polev. Na téhle se mi líbí, že to není jen obarvená sladká hmota, ale je v ní i ovoce. Možná nevypadá tak úplně leskle jako v původním receptu, ale i tak jsem s výsledkem spokojená.



Jako základnu pro dortíky jsem použila linecká kolečka, která jsem upekla podle receptu na tartaletky. Těsto je krásně křehké, ale zároveň pevné. Dortíky můžete bez obav přenášet, sušenka se nerozmáčí. Obvykle si zadělám celou dávku těsta, z části upeču pár tartaletek a ze zbytku linecká kolečka pod dortíky. 



Dortíky se nejlépe připravují v silikonové formě, protože se budou mrazit a ze silikonu jdou nejlépe vyndat. Není zas tak důležité, jaký tvar budou dortíky mít, klidně můžete použít i formu na muffinky.

Jako první je potřeba připravit malinové pyré, v tomto případě neslazené. Předem je dobré upéct i linecká kolečka pod dortíky.

Malinové pyré:
300 - 400 g mražených malin

Maliny dejte do kastrolu, nechte trochu povolit a pak na mírném ohni nechte chvilku povařit. Ještě teplé maliny propasírujte přes plastové sítko. Chce to trochu trpělivosti a hlavně pasírovat opravdu dlouho, až vám zbudou jen zrníčka. Během pasírování je dobré pyré ze spodní strany sítka stírat. Celkové množství získaného pyré se může trochu lišit, záleží na kvalitě malin a pečlivosti při pasírování. Pro recept ho budete potřebovat celkem 180 g. Zbývající pyré můžete pár dnů uchovat v lednici nebo zamrazit.



Malinová pěna:
125 g zakysané smetany
125 g smetany ke šlehání
80 g malinového pyré (neslazené)
50 g cukru
4 g práškové želatiny + voda

Želatinu dejte do misky a zalijte troškou vody, nechte cca 10 minut nabobtnat.
Smetanu vyšlehejte s cukrem, ne úplně do tuha. Zakysanou smetanu smíchejte s malinovým pyré a po částech přidejte ušlehanou smetanu. Podle chuti můžete přisladit.
Nabobtnalou želatinu dejte na pár sekund rozpustit do mikrovlnné trouby, pozor, nesmí se vařit. Přimíchejte k ní asi 2-3 lžíce malinové směsi a dobře promíchejte. Pak vraťte ke zbytku směsi a dobře promíchejte. Silikonovou formu položte na tácek, bude se lépe přenášet, a naplňte krémem. Přikryjte alobalem a dejte do mrazáku min. na 2-3 hodiny ztuhnout (klidně i přes noc). 



Malinová poleva:
100 g malinového pyré (neslazené)
150 g fondánu (polevy)
50 g glukosy
6 g práškové želatiny + voda

Želatinu dejte do misky, zalijte trochou vody a nechte cca 10 minut nabobtnat.
Fondán a glukosu dejte do kastrolku a na mírném ohni za občasného míchání přiveďte k varu. Přidejte malinové pyré a znovu přiveďte k varu. Odstavte, nechte chvilku zchladnout, pak vmíchejte nabobtnalou želatinu a dobře promíchejte. 
Za občasného míchání nechte vychladnout, poleva by měla mírně zhoustnout. Čím déle vydržíte, tím lépe :) 

K sestavení 6 - 7 dortíků:
linecká kolečka - podle receptu na tartaletky 
malinová poleva
mražené malinové dortíky
sekané pistácie na ozdobu

Chladicí mřížku položte na tácek a vyskládejte na ni mražené dortíky. Polijte polevou, můžete i několikrát opakovat. Čím bude poleva řidší, tím více vrstev budete potřebovat. Polevu, která zteče z dortíků na tácek, použijte opakovaně. 
Dortíky nechte chvilku okapat, pak po jednom přeneste opatrně na připravené linecké sušenky. Dobře to jde pomocí jehly na pečení, kterou zapíchněte nahoru do středu dortíku, čímž si ho přidržíte, a pomocí nože přendejte. Dortíky můžete ozdobit, třeba sekanými nesolenými pistáciemi.




inspirace na polevu z webu http://www.talitaskitchen.com/ 


Vytisknout recept









25 komentářů:

  1. Tak sem fakt nemůžu chodit po večeři! To vypadá božsky!

    OdpovědětVymazat
  2. No to je teda zase krása, MiLi!:-) Pár dní jsem tady nebyla a vypadlo na mě tolik krásných dobrůtek. Tohle je pro tuto chvíli můj favorit, mňam:-) Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, díky :) jste zase samý kompliment :)

      Vymazat
  3. To je paráda.... Můžu se zeptat co je to za fondán co používáte na polevu???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) fondán je hotová cukrová poleva, koupíte ji na eshopech pro cukráře, ale třeba i v Makru.
      http://cukrarske-pomucky.cz/fondan-bily-1-kg-948/

      Vymazat
  4. No tak to je veliký mazec! Lákala by mě švestková varianta s čokoládovou polevou. Vypadají naprosto úžasně, hned bych si dala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, díky :) švestková varianta zní zajímavě, ale chuťově si ji vůbec neumím představit :))

      Vymazat
  5. Ahoj, chci se zeptat. Opravdu to jde z toho silikonu v pohode bez lepeni? ja sem narazila na tyto stranky http://www.decodoma.cz/Silikonove-formy/ a prave si chci koupit silikonove formy jak na cukrovi ci takoveto deserty, tak i na babovku. Ale mam strach, ze se to bude prichytavat. Diky za reakci, jinak ty dortiky jsou fantasticke ;) taky udelam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, ahoj, pokud jde o přípravu za studena, tak jsou silikonové formy super, dortíky se v tom krásně sestavují a po zamrazení se krásně vyloupnou. Cukroví jsem v nich pekla před pár lety a to docela šlo, ale moc dobré zkušenosti nemám třeba s mini bábovkami, ty mi vyklopit nešly, byly přilepené :( ale asi taky záleží na kvalitě silikonu.

      Vymazat
  6. Ahoj, dortíky vypadají náááádherně. Chtěla jsem se zeptat jestli tím fondánem je myšlena potahovací hmota na dorty (náhražka marcipánu) nebo ještě něco jiného?
    děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evi, děkuji :) jedná se o fondánovou polevu, nikoliv potahovací hmotu :) je to cukrová poleva jako se dává třeba na věnečky, dá se koupit třeba v Makru nebo na cukrářských eshopech - http://cukrarske-pomucky.cz/fondan-bily-1-kg-948/

      Vymazat
  7. Dobrý den, dortíky vypadají báječně :) chci se jen zeptat, když se nechávají zamrazit, neroztečou se potom venku? nebo je to jen kvůli zatuhnutí a pěna je pak kompaktní? děkuji za radu a Vaš báječné stránky! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, hezký den, nemusíte mít strach, jakmile je v krému želatina, dortíky lze bez obav zamrazit :) po vyndání drží krásně tvar. Zamražení je především kvůli tomu, aby šly dortíky ze silikonové formy vyndat, pokud by byly jen chlazené, nešlo by to. Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  8. Dobrý den, jsem fanynkou vašich receptů, které tu máte. Je to radost pohledět :) Už jsem pár receptů vyzkoušela a ráda bych se pustila i do těchle malinových dortíků. Chci se jen zeptat, nikde jsem nesehnala glukosu. Můžete mi poradit, čím by se dala nahradit? Dekuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji za Vaši přízeň :) moc mě těší Váš zájem o moje recepty. Glukoza je dost specifická, v některých receptech se dá nahradit medem, ale v tomto případě mi to moc vhodné nepřijde. Glukoza se dá běžně koupit v cukrářských eshopech, např. http://www.cukrarskepotreby.cz/cz/katalog/ostatni-jedle-produkty.html, v běžné obchodní síti to asi bude horší :)
      Případně můžete míst malinové polevy udělat čokoládovou, také to bude dobré :)

      Vymazat
    2. Děkuji vám za radu :)ještě jsem se chtěla zeptat, kolik dortíků se z tohohle množství surovin udělá?

      Vymazat
    3. Připravíte cca 6-7 dortíků v závislosti na velikosti formy :)

      Vymazat
  9. Zdravím, Malinová pěna je úžasná, ale bojuji s želatinou, vždy zůstanou kousky :( nějaká rada? Mohla by se ta část krému (třeba jen malinove pyré se zakysanousmetanou) zahřát s želatinou? Děkuji. Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeno, zdravím, pokud se Vám dělají žmolky, bude zřejmě velký teplotní rozdíl mezi želatinou a krémem. Doporučuji přidávat krém k želatině opravdu po lžičkách, aby se pomalu ochlazovala :) nebo jak píšete, pokud nemáte ještě vmíchanou šlehačku, můžete lehce zahřát a žmolky by se měly rozpustit :)

      Vymazat
  10. Dobrý den,
    vyzkoušela jsem podle Vašich receptů skoro všechny tyto zamražované dezerty a všechny byly úžasné. Mám jen dotaz, jestli je můžu mít v mrazáku udělané delší dobu, třeba 1-2 týdny? Děkuji Jitka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zdravím, tak to mě moc těší :) 2 týdny v mrazáku jsou úplně v pohodě, mívám někdy i déle :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
    2. Děkuji moc za rychlou odpověď, jste úžasná. Teď už peču jen podle vás, vše máte vynikající. Mějte se hezky a hodně úspěchů. jitka

      Vymazat
  11. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jste zkoušela tyto dortíky i z jahod? Chci dělat dortíky na oslavu a zároveň potřebuji zužitkovat jahody�� děkuji Barča P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barčo P., zdravím, z jahod jsem to zatím nedělala, ale asi by to taky šlo :) Do náplně určitě, tam stačí jahody jen rozmačkat, není potřeba dělat pyré. Do polevy už si moc jistá nejsem, jahodové pyré bývá obvykle dost vodnaté ... případně je můžete nechat bez polevy :)

      Vymazat