středa 18. listopadu 2015

Kynuté koláče

Do školy by mě dnes už asi nikdo nedostal, ale pokud jde o pečení, učím se ráda a dobrovolně. A tak jsem po delší pauze opět vyrazila do mé oblíbené školy vaření Ola Kala, abych pronikla do tajů kynutého těsta. Možná namítnete, co může být na kynutém těstě složitého, ale já se mám pořád ještě co učit. 


Asi nemusím zdůrazňovat, že základem úspěchu je dobrý recept. Ten jsem si z kurzu přinesla a s ním i spoustu dobrých rad a tipy na netradiční náplně. Kynuté těsto jsem vyzkoušela a s radostí mohu konstatovat, že se povedlo. Těsto je krásně měkké, nelepí a moc hezky se s ním pracuje. Dalo by se říct, že to jde skoro samo :) 


Náplně jsem pro začátek udělala "klasické", ale i tak byly koláče fantastické. Mě osobně chutnají kynuté věci obvykle jen v den upečení, ale tyhle jsou krásně měkké a vláčné i další dny. Uvedená dávka těsta stačí na 30 koláčů o průměru 9-10 cm, klidně ale můžete připravit malé koláčky nebo naopak velké. Jen je pak potřeba upravit dobu pečení. 


Kynuté těsto (na cca 30 koláčů o průměru 9-10 cm):
500 g hladké mouky
250 ml mléka
20 g droždí
100 g cukru krupice
4 žloutky
špetka soli
kůra z 1 citronu nebo citronový olej
200 ml rostlinného oleje

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zdatnější pekařky to jistě zvládnou i ručně :)
Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 45 - 50 stupňů. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout. Mezitím si připravte náplně.


Tvarohová náplň:
250 g tučného tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
1 žloutek
3-4 lžíce cukru krupice
kůra z 1 citronu nebo citronový olej

Všechny suroviny dejte do mísy a smíchejte, dle chuti můžete přisladit.


Povidlová náplň:
sklenice švestkových povidel cca 300 g
strouhaný perník na zahuštění
skořice, rum

Pokud máte povidla hodně tuhá, vyklopte je do kastrolu a na mírném ohni zahřejte. Můžete ochutit skořicí a rumem. Já jsem měla naopak povidla tekutější, proto jsem je zahustila strouhaným perníkem.


Jablková náplň:
sklenice hustých jablkových povidel cca 350-400 g
nebo hrubě nastrouhaná a vykapaná jablka ochucená skořicí a trochou mletého hřebíčku



Drobenka:
150 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
100 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku. 

Příprava koláčů:
1 vejce - rozšlehané na potření
rozinky máčené v rumu, ořechy, mandle - na zdobení
cca 70 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů

Troubu zapněte na 190 stupňů, 3 - 4 plechy vyložte pečícím papírem. 
Vykynuté těsto by mělo být krásně měkké, vláčné a pokud ho necháte kynout v troubě, bude i příjemně teplé. Moc dobře se s ním pracuje, nelepí se, není potřeba ho podsypávat. Těsto si rozdělte asi na 30 kousků, každý vyválejte do malé kuličky a nechte ještě pár minut na plechu kynout.



Pak pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobré "máčet" v mouce, aby se na těsto nelepila. Dříve jsem koláčky vymačkávala prsty, skleničkou to jde ale mnohem lépe. Mezi koláčky nechte dostatek místa (více než mám já na fotce), protože při pečení ještě nabudou.


Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem a naplňte. U nás máme rádi slabé těsto a hodně náplně, takže jsem všechny výše uvedené náplně rozdělila a použila. Z každé mi vyšlo přesně 10 koláčů. Koláče můžete ozdobit rozinkami, ořechy nebo mandlemi. Každý koláč pak dostatečně zasypte drobenkou a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. 

Máslo rozpusťte v menším kastrolku a podle chuti přidejte rum. Touto směsí pokapejte koláče ihned po vytažení z trouby. Pokapejte nejen okraje, ale i náplň. 
Koláče přendejte z plechu na tác nebo chladící mřížku a nechte vychladnout. Skvělé jsou hned po upečení, ale krásně vláčné a měkké vydrží i další dny. 


inspirace z kurzu školy vaření Ola Kala

26 komentářů:

  1. Hmmm, tak to je teda dobrůtka, MiLo! V naší rodině jsou kynuté koláče asi nejoblíbenější moučník, už je mám za roky pečení vychytané a musím říct, že je výborně umějí i moje dcery. Před lety jsem zkusila posázet koláček nakrájeným banánem, plus drobenku a musím říct, že to je taky lahůdka. Přišlo mi, jako by ten koláček byl rumový:-) Jen je třeba je hned sníst - hnědnou. A nejlepší jsou stejně vlažné, mňam:-) Ale jinak mám nejvíc ráda makové a ořechové a samozřejmě borůvkové:-) Máte je krásné, Milena :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, děkuji :) to já jsem pokud jde o kynuté těsto stále začátečník, ale moje mamka ho také zvládá na jedničku :) banánová náplň zní zajímavě, u mě vítězí asi hrušková povidla, i když borůvkovému taky neodolám :)

      Vymazat
    2. žmolenku vyzkoušejte z hrubé mouky, vše 1:1:1 a přidejte vanilkový cukr, po upečení koláče pokapejte horkým máslem s trochou rumu

      Vymazat
    3. Děkuji za tip na žmolenku. Pokapání máslem s rumem dělám také, je to uvedeno v receptu - viz. výše :)

      Vymazat
  2. Koláče jsou božské, další skvělý recept. Pekla jsem z poloviční dávky,protože jsem myslela,že 30 kousků nemůžeme sníst, to ale byla velká chyba. Přiště peču už jen z celé dávky.
    Přeji pěknou neděli
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, děkuji :) tak to moc ráda slyším :) koláče jsou "jedlé" a jeden určitě nestačí :) dají se skvěle zamrazit, takže když uděláte z celé dávky, můžete jich pár schovat do mrazáku :)

      Vymazat
  3. Dneska jsem konečně odhodlala a pustila se do svých prvních koláčů. Milo těsto super, krásně se zaděláva i bez robota, koláče jsou vynikající. Na začátku února mam narozeniny, tak si upeču váš karamelový dort, už se těším.
    Hezký den

    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, zdravím Vás, tak to jsem moc ráda, že i Vás kynuté těsto oslovilo a povedlo se :) dort určitě zkuste, narozeniny si zaslouží něco extra, všechno nejlepší :) Mila

      Vymazat
  4. Zkoušela jsem z půlky dávky a zdálo se mě, že se těsto pořád lepí. Trochu mouky navíc to spravilo... Ale ten výsledek!! VYNIKAJÍCÍ. Děkuji za bezva receptík, prostě nebe v hubě jak sa říká :-) :-) Martina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuji :) jsem moc ráda, že koláče chutnaly :)

      Vymazat
  5. Krásný den, paní MiLo, děkuji Vám za skvělý recept na koláčky.Výborně se s těstem pracovalo a po upečení byly koláčky úžasné, nadýchané, krásné, výborné chuti.Byla jsem zvědavá jaké budou druhý den ale žádný nezbyl.:-)
    Už teď se těším na další pečení dle Vašeho receptu ale který dřív si vybrat.:-)Mějte se krásně.Mirka z Olomouce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, pěkný den i Vám :) tak to jsem moc ráda, že se koláče povedly, těsto je opravdu skvělé. Věřím, že budete mít šťastnou ruku i při výběru dalšího receptu. Mějte se fajn. Mila

      Vymazat
  6. výborné koláčky, všichni jsme si pochutnali, talíř vylízaný, bříška spokojená. Recept se uvelebil v naší rodinné kuchařce :-D
    moc děkuji za inspiraci nejen tímto receptem. Moc hezké stránky. Paráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) jsem moc ráda, že se recepty líbí a koláče chutnali :)

      Vymazat
  7. Musím říci, že jsem na Váš blog zavítala letmo, když jsem hledala podobné těsto (bylo s obsahem majonézy, je vynikající! ale přeci jen majonéza se dnes vyrábí zásadně ochucená, což není ideální), který mám od jedné hodně staré paní a dosud jsem lepší nejedla. Až nyní. Koláče byly skvělé a druhý den jsme byli rádi, že jich pár přežilo. Vynikající i druhý den - je co říci. Váš blog je vskutku poutavý, recepty vyzkouším určitě i další. Krásně jídlo fotíte, prostě chválím, chválím, chválím :-) Přeji hodně úspěchů, je radost, když někoho pečení baví. Zdraví Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, zdravím Vás a moc děkuji :) jsem moc ráda, že kynuté těsto uspělo a budu ráda pokud zkusíte i něco dalšího :) na pečení tak trochu ujíždím a jsem ráda když to inspiruje i druhé, mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  8. Dobrý den, dnes jsem upekla koláčky podle vašeho receptu a jsou naprosto parádní! Všichni v rodině je chválili a opravdu i třetí den byly měkké. Vaše stránky si ukládám a budu zkoušet další sladké dobroty. Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tak to mě moc těší, že mají koláče takový úspěch a budu moc ráda, když vyzkoušíte i nějaký další recept :)

      Vymazat
  9. Dobrý den Prosím chci se zeptat jestli to těsto není moc mastne nebo to tak má byt Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nemyslím si, že by těsto bylo nějak extra mastné, tuku je tam možná trochu více, ale možná právě díky tomu jsou koláče i cokoliv dalšího z tohoto těsta vynikající i další dny :)

      Vymazat
  10. Děkuji za odpověď teď jsem je dopekla jsou vyborne jen mě to vylekalo že jsem ti ruce měla moc mastne a ani to moc nenakynulo ( 2h kynulo ) a mužů s toho udělat buchtu na plech. ? Já a kynute těsto to je mazec �� ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se povedlo :) než jsem objevila tenhle recept, tak jsem měla s kynutým těstem taky problémy :) určitě se dá udělat i koláč na velký plech, pletenec nebo šátečky :) Na kynutí doporučuji tu troubu, zapnout na nízkou teplotu, kyne to tam rychleji, než normálně :))

      Vymazat
  11. Dnes jsem koláčky upekla, jsou výborné! Vypadají stejně jako na Vašich fotkách. Na některé jsem dala ještě makovo-mrkvovou náplň, no prostě, mňamka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn, že se koláče tak povedly :) makovo-mrkvová náplň zní zajímavě, tu neznám :)

      Vymazat
  12. Dobry den, chci se zeptat,jestli by nebylo lepsi nahradit olej rozpustenym maslem...mam maslo rada ve vsem a vetsinou ho do kynutych test pouzivam. Pripada mi chutove lepsi nez olej, jen me zajima, jestli prave v tomto receptu neubere na vlacnosti v pozdejsich dnech? jinak Vam chci pochvalit uzasne stranky..:) vskutku inspirace na kazdy vikend:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, ano, olej můžete nahradit rozpuštěným a zchladlým máslem, myslím, že tím nic nezkazíte. Na máslo nedám dopustit, ale v některých receptech používám raději olej, těsto mi přijde více pružné a nadýchané :) mám oblíbenou značku oleje "Máslová Manka", která krásně máslově voní, ale zachová si vlastnosti oleje. Jinak tohle těsto je opravdu skvělé, určitě vyzkoušejte :)

      Vymazat