neděle 29. listopadu 2015

Křupavé škvarkové placky

Před sebou máme asi nejsladší období v roce, pečení a následně i konzumace vánočního cukroví. Pokud patříte k rodinám, kde se peče, a to Vy jistě patříte, tak budete mít za pár dnů sladkého plné zuby :) A právě pro tento případ mám pro Vás mimořádně jeden slaný recept na křupavé škvarkové placky.


Hned na úvod musím přiznat, že tenhle recept i placky jsou celé v režii mé maminky. Já jsem se na přípravě podílela jen jako fotograf, zapisovatel a následně samozřejmě jako hlavní ochutnávač. Což nebylo vůbec nutné, protože tyhle placky se u nás pečou už léta a jsou naprosto skvělé. Tedy za předpokladu, že nedáváte přednost nakynutých měkkým "buchtám". Tyhle placky jsou vyválené pěkně do tenka, aby po upečení byly krásně křupavé.


Těsto sice obsahuje droždí, ale nenechává se kynout. Ihned po vypracování se rozválí a vykrajuje na placky. Do těsta se přidávají škvarky jen nasekané, nikoliv mleté. Ideální chuť pak dosáhnete použitím sádla, ale můžete přidat i olej nebo máslo. Nejlepší jsou placky samozřejmě hned po upečení, ale skvěle chutnají i druhý den. 

Na těsto si připravte:
450 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
špetka mletého pepře
špetka mletého kmínu
1 malé vejce
120 - 130 g škvarků, nasekaných na malé kousky
170 g sádla (másla, oleje)
kvásek: 250 ml mléka, 1 lžička cukru, 20 g čerstvého droždí

Troubu předehřejte na 190-195 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem.
Do vlažného mléka rozmíchejte lžičku cukru, přidejte droždí a nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku se solí a kořením. Přidejte vejce, rozehřáté sádlo (tuk) a nasekané škvarky. Nakonec přilijte kvásek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. V případě potřeby přidejte trochu mouky nebo naopak mléko.
Těsto nenechávejte kynout, oddělte si část, rozválejte na placku o síle 4-5 mm a vykrajujte kolečka o průměru cca 8 cm. Stačí na to sklenička nebo hrnek. Těsto není potřeba při válení ani podsypávat. Vykrojené placky vyskládejte na plech, naznačte nožem nebo rádýlkem mřížku a dejte hned péct do trouby na 15-20 minut. Ke konci pečení placky otočte (ne plech), aby se opekly z obou stran.


Nepřipravujte si všechny plechy s plackami najednou, ale postupně, tak jak se bude dopékat předchozí várka v troubě. Placky by totiž při čekání na plechu hodně vykynuly a ztratily tak svoji křupavost. 
Po vytažení z trouby nechte placky chvilku vychladnout na plechu, pak přendejte na tácek či chladicí mřížku. Já se obvykle neudržím a jím ještě teplé :) Placky můžete samozřejmě i zamrazit. 



Vytisknout recept



8 komentářů:

  1. Vyzkouším, vypadají skvěle..Něco podobného pečou u nás v pekárně..Díky za recept Ilča

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou božské paní Milo, opravdu výborné placky. Včera jsem upekla z celé dávky, část mouky nahradila špaldovou a jen se po nich zaprášilo :) Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, děkuji :) tak to jsem moc ráda, že chutnají, u nás doma jsou hodně oblíbené :) Mila

      Vymazat
    2. Znovu a znovu chválím tyto stránky, cokoliv co vyzkouším je na jedničku s hvězdičkou. Prostě super!

      Vymazat
  3. Pekla dávno už moje maminka. Nedáváme droždí ale trochu prášku do pečiva, nedávám kmín ani pepř, jinak stejné, jenom se přidává trochu mléka na zadělání. Musí se k plackám udělat bílá meltová káva a musí být sladká. Není nutné vykrajovat ale jednotlivé placky vyválet. Výborné jsou teplé.

    OdpovědětVymazat
  4. tyhle dělávala moje babička - bohužel dávno umřela amamka je nadělala - tak-že nebal recept ... - dlouho jsem scháněl recepr - tímto Vám MOC DĚKUJI Milo... - jako chlapovi - co běžně nevaří a nepeče se to na poprvé docela povedlo - jenom jsem dost dosypával mouku ( dal jsem necelý hrneček mléka - a těsto bylo moc řídké...) příště dám rovnou 1/2 kg mouky na hrneček mléka... - chtělo by to trošku víc soli a placičky před pečením posipat kmínem ... na horkovzdušné troubě MAX 15min...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že se Vám placky povedly :) je to taková klasika našich babiček a velká škoda, když se některé recepty nepředají dál ...

      Vymazat