sobota 21. listopadu 2015

Křehké kakaové sušenky

Tohle je přesně ten typ sušenek, které na první pohled nevypadají příliš lákavě, spíš trochu obyčejně. Jakmile ale ochutnáte, troufám si říct, že u jednoho kousku nezůstanete. Jsou krásně jemné, křehké, převažuje chuť másla a kakaa. 


Zaujaly mě ze dvou důvodů. Do těsta se dávají pouze bílky, nikoliv celá vejce, navíc vyšlehané. Těžko říct, zda jsou to právě bílky, díky kterým jsou sušenky tak skvělé nebo to, že autorem receptu je světově uznávaný cukrář Pierre Hermé. A právě on byl tím druhým důvodem, proč jsem se do sušenek pustila. Pokud slyšíte tohle jméno poprvé, věřte, že tomuhle pánovi vděčí makronky za svůj celosvětový boom :)


Příprava sušenek je velmi jednoduchá, vyšleháte máslo s cukrem, přidáte mouku s kakaem a ušlehané bílky. Těsto pak pomocí sáčku nastříkáte na plech do libovolných tvarů. Pár minut v troubě a na stole máte vynikající sušenky k odpolední kávě. 


Kakaové sušenky (Viennese Chocolate Sables): 
260 g hladké mouky
špetka soli
30 g kakaa
250 g změklého másla
100 g moučkového cukru
2 bílky

Troubu předehřejte na 175 stupňů, 2 - 3 plechy si vyložte pečícím papírem.
Prosátou mouku smíchejte se solí a kakaem, nechte stranou. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny, trvá to několik minut. Vmíchejte moučnou směs a na malé otáčky šlehačem nebo ručně stěrkou dobře promíchejte. 
Bílky vyšlehejte, ne úplně do tuha, jen tzv. měkké špičky. Vmíchejte do těsta. 



Těsto si přendejte do sáčku se zdobicí trubičkou a na plech nastříkejte sušenky. Velikost i tvar záleží jen na Vás, já dělala sušenky poměrně malé, z dávky mi jich vyšlo asi 50 ks. 
Sušenky dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 20 minut (dle velikosti). 
Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte. Skladujte v uzavřené dóze. 



inspirace z webu http://pastry-workshop.com/


Vytisknout recept

6 komentářů:

  1. Zrovna jsem si dnes říkala, MiLo, že máme za chvilku Vánoce, a že se tady časem jistě objeví nějaké úžasné cukroví. Tyhle zajímavé sušenky nejsou sice asi vánoční, ale úžasné opravdu jsou. Také by mě lákal ten našlehaný bílek, o Pierre Hermé ani nemluvím, to je prostě král cukrářů. Teď mi to nedá spát, dokud je nezkusím:-) Hezký víkend, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, Mileno, Vánoce se pomalu blíží :) původně jsem myslela, že recepty na cukroví přidávat nebudu, protože u nás se peče jen klasika, ale asi neodolám a pár novinek vyzkouším :) mějte se fajn :)

      Vymazat
  2. Pěkná křehká tečka, když honí mlsná :) Určitě to chutná dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) ano, jsou perfektní, když honí mlsná :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, děkuji Vám za úžasné recepty a chtěla bych se zeptat,zda by se daly tyto sušenky udělat bez kakaa a se skořicí ? Děkuji a těším se na další vynikající recepty. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, zdravím, ano, myslím, že by to šlo :) místo kakaa dejte kukuřičný škrob a přidejte dle chuti skořici.

      Vymazat