pátek 6. listopadu 2015

Dort Red Velvet

Asi jako každého i mě tenhle dort zaujal svou typicky červenou barvou. Když jsem ho před lety pekla poprvé, vůbec jsem netušila, co od něj mám po chuťové stránce očekávat. Korpus s podmáslím, octem a jedlou sodou? Krém ze sýra? To bylo úplně něco jiného, než co jsem až dosud pekla :)


Korpus je krásně jemný a vláčný, a i když je v něm velké množství cukru, ve spojení se sýrovo-smetanovým krémem není vůbec přeslazený. Je to zajímavá a velice dobrá kombinace. Musím říct, že dort mě velmi příjemně překvapil a některé z mého okolí doslova nadchl. V průběhu času jsem vyzkoušela i několik dalších receptů, ale tenhle mi chutná nejvíce. 



Za červeným dortem samozřejmě stojí červené barvivo. Použít můžete barvu gelovou, tekutou nebo i klasickou práškovou, kterou je ale potřeba předem rozpustit v trošce vody. Koupit se dnes dají i barvy na přírodní bázi.


Krém je spojení mascarpone, sýra a smetany ke šlehání a je jen lehce oslazený. Zkoušela jsem i variantu bez sýra, jen s mascarpone, ale není to prostě ono :) 


Na korpus o průměru cca 22 cm si připravte:

250 g hladké mouky
špetka soli
15 g kakaa
113 g změklého másla
300 g cukru krupice
2 velká vejce, pokojové teploty 
240 ml podmáslí 
červená barva (tekutá, gelová, prášková) 
1 lžička octa 
1 lžička jedlé sody


Troubu předehřejte na 175 stupňů, dvě formy o průměru cca 22 cm vyložte pečícím papírem. Korpus se dá samozřejmě upéct i v jedné formě najednou, jen bude potřebovat trochu delší dobu na pečení a asi nebude tak vysoký.
V misce smíchejte mouku s kakaem a solí, odložte stranou. V hrnku smíchejte podmáslí s červenou barvou a dobře promíchejte.
V míse vyšlehejte změklé máslo, přidejte cukr a později i obě vejce. Prošlehejte do krémova. Pak střídavě přidávejte moučnou směs a podmáslí. Mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát.
V malé misce smíchejte jedlou sodu s octem, směs vypění, a rychle vmíchejte stěrkou do těsta. Dobře promíchejte a těsto rozdělte do dvou forem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 25 - 30 minut, pokud pečete v jedné formě, tak o něco déle. Špejlí si ověřte, zda je korpus upečený.
Nechte trochu zchladnout ve formě, pak ořízněte boky dortu a opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Buďte opatrní, korpus je velmi křehký. Po vychladnutí zabalte do folie a nechte v lednici do druhého dne.


Sýrovo-smetanový krém:

250 g mascarpone
250 g krémového sýra (typu Philadelphia, Žervé, Lučina ... )
100 g moučkového cukru (případně více či méně podle chuti)
350 g smetany ke šlehání min. 33% (lépe 40%)
lžička vanilkového extraktu

Mascarpone, sýr a cukr dejte do mísy a společně prošlehejte. Pak přilijte smetanu s vanilkovým extraktem a pokračujte ve šlehání do hustého krému. Krém by neměl být moc sladký.

Oba dortové korpusy jednou vodorovně prokrojte, vzniknou Vám čtyři slabší pláty. Pokud jste pekly pouze v jedné formě, zkuste prokrojit alespoň dvakrát. Korpus je křehký, může se drolit. Jednotlivé pláty promažte krémem, část krému si nechte na pomazání dortu, případně můžete ozdobit vršek dortu. Dort nechte alespoň pár hodin rozležet, ideálně do druhého dne.


inspirace z webu http://joyofbaking.com/



85 komentářů:

  1. Neustále obdivuji Vaše jednoduché, přesto elegantní zdobení moučníků, MiLo. I Red Velvet z Vašich rukou vyjde prostě jako ledabylý elegán. Tleskám a přeji pohodový víkend, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc děkuji :) a přeji klidný víkend :)

      Vymazat
  2. Již delší dobu mě Red Velvet velice láká vyzkoušet,můžete mi, Milo,prosím říct množství té barvy?
    Děkuji Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soňo, red velvet určitě stojí za vyzkoušení :) množství barvy záleží na tom, jakou barvu a od jakého výrobce použijete, u tekuté se uvádí 2 polévkové lžíce, gelové bude stačit méně cca lžička, doporučuji ale spíše podle oka, když zamícháte do podmáslí, směs by měla být hezky tmavě červená :) vyzkoušela jsem poměrně hodně barev a každá je trochu jiná, nejlepší asi tekutá, rozpouští se nejlépe. Mila

      Vymazat
  3. Dobrý den, čtete mi myšlenky. Zrovinka, když mám péct red velvet, který jsem ještě nidky nezkoušela, objeví se tu na něj recept. Rozhodně vyzkouším a předem díky.. :) Jindřiška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, děkuji, určitě zkuste, je chuťově velice zajímavý :)

      Vymazat
    2. Mám na Vás ještě jednu malinkou prosbu. Mám za úkol upéct red velvet pod potahovku. Podle všeho je korpus velmi křehký. Bude stačit, pokud ho obmažu krémem, který bude i uvnitř nebo mám použít např ganache z bílé čokolády? Předem děkuji za radu.. Jindřiška

      Vymazat
    3. Jindřiško, red velvet jsem dělala pod potahovku několikrát, určitě bych doporučila obmazat buď máslovým krémem nebo použít čokoládovou ganache :) korpus je křehčí, hůře se s ním manipuje, ale hodně záleží, jak silné pláty budete prokrajovat :) jo a ještě jedna drobnost, určitě péct ve formě se dnem, ne jen v ráfku :)

      Vymazat
  4. Super..moc děkuju.. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý večer, ráda peču podle Vašich receptů, moučníky jsou úžasné. Chtěla bych péct red velvet, ale nemám dvě stejné formy, myslíte, že by nebyl problém, kdybych pekla nejdříve první polovinu dávky a tu druhou až později, když bude volná forma ? Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, hezký večer, pokud nemáte dvě formy, vůbec nevadí, upečte najednou celou dávku jen v jedné formě. Možná nebude korpus tak vysoký, ale to vůbec nevadí, můžete pak použít trochu méně krému :)

      Vymazat
  6. Milo,je uzasny....ale nemam 2 formy.Dal by se upect treba na plech a pak slepit jako rezy? nebo nevadi kdyz upecu tedy jednu kulatou a pak po vychladnuti teprve druhou? to mi prijde dost neekonomicke:-)) zdravim

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás, úplně chápu :) dvě formy stejné velikosti má doma málokdo :) Buď upečte celou dávku najednou v jedné formě, korpus asi nebude tak vysoký, ale to nevadí, nebo to zkuste na plech jako řezy, to by taky neměl být problém :) třetí varianta jsou cupcakes, recept najdete na blogu. Hezký večer. Mila

      Vymazat
  7. Včera jsem dort upekla, i když bez potravinářské barvy. Dnes naplnila, chutnal výborně. Moc děkuji za inspirace. Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ireno, děkuji, moc ráda slyším, že dort chutnal, i bez barvy :))

      Vymazat
  8. Dobrý den, MiLo :-).

    Dnes jsem narazila na tento Váš blog a nejde jinak, než Vám ho pochválit. Je skvělý, skláním se před Vašimi recepty, fotkami, i tím, jak se dělíte o rady a zkušenosti. Měla bych také jednu prosbu, pokud dovolíte.

    Peču tento skvostný dort(Red Velvet)také, jen teď mám od kamarádky prosbu, jestli by na to nešla potahovka a nějaké zdobení do tématu. Pátrám na netu, zda někdo zkoušel, a právě jsem narazila i na Vaše stránky ... Prosím, zkoušela jste potahovat, a pokud ano, jde potah, a případně jaký, na uváděný krém? Nebo je třeba pomazat povrch máslovým krémem?

    Děkuji moc, a přeji Vám spoustu krásných chvil u tvoření, spoustu spokojených konzumentů, a spoustu milých návštěvníků blogu :-).

    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Ivo, moc děkuji za Vaše slova, velmi si Vašeho "hodnocení" vážím :)) Red velvet jsem dělala potahovaný několikrát, dokonce i jako svatební. Pekla jsem totiž několik let dorty na zakázku :)) smetanový krém dovnitř dortu je bez problému, ale povrch dortu jsem vždy obmazávala máslovým krémem nebo čokoládovou ganache. Už si nepamatuji, zda jsem někdy potahovala pravým marcipánem, ale fondánem určitě, používala jsem Pasta dama stella, ale myslím, že to půjde jakýmkoliv jiným :) držím palce, ať se dort povede a budu ráda, když zase někdy zavítáte na blog :) pěknou neděli. Mila

      Vymazat
    2. Jééé, děkuji moc za rychlou reakci :-)

      Tak je to jak jsem si myslela, raději se spolehnout na klasiku s máslem na povrch, ganache v případě tohoto dortíku asi volit nebudu ;-) ... Já používám většinou Smartflex, teď jsem dostala tip na Formix. Marcipán klasický málokdy, jen na žádost ;-).

      A jinak mě ani moc nepřekvapuje informace, že jste pekla na zakázku, máte to vše náramně vymazlené :-). Je tam vidět praxe a také láska, s kterou vše tvoříte. Vše máte dotaženo do detailu, krása, fakt :-). Ale že asi Vaši zákazníci musí být teď jistě smutní, že už pečete jen pro rodinku ;-).

      Tak ať se daří, a jistě se tady potkáme častěji, určitě zavítám pro inspiraci :-)

      Krásnou neděli i Vám,
      Iva

      Vymazat
  9. Moc krásný Red Velvet, zdobení a prostě všechno :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mílo, dobrý večer. Ráda bych udělala red velvet jako cupcaky. Tušíte jak přibližně dlouho by se měly péct? Předem děkuji za odpověď. Jindřiška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, hezký večer, na blogu mám recept přímo na cupcakes red velvet :)
      http://www.vikendovepeceni.cz/2014/03/red-velvet-cupcakes.html

      Vymazat
  11. Dobry vecer, akorat jsem dopekla tento dortik, ktery je mimo jine ve Vasem podani naprosto uchvatny! :) Bohuzel mam korpus po upeceni tmave hnedy pouze s nadechem cervene. Barvu pouzivam gelovou Wilton odstin red, dala jsem asi pul lzicky a podmasli bylo krasne temne rude. Nevite, kde by mohl byt problem? Nestalo se vam to nekdy? Maminky by si tento dort prala k 50.narozeninam, ktere ma za mesic. Do te doby ho musim vypilovat :) Dekuji za jakoukoliv radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, tenhle dort je občas po upečení zvenku hnědý, ale když rozkrojíte, je více do červena. Nebo máte hnědý i uvnitř? Každopádně bych dala příště více barvy, červené by mělo být i syrové těsto. Pokud máte gelovku, tak dobře rozmíchat, lépe se rozpuští tekutá barva. Držím palce, ať se dort povede :) hezký večer. Mila

      Vymazat
  12. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud nahradím normální mouku bezlepkovou, povede se red velvet stejně dobře? Normálně s bezlepkovou moukou nepracuju, tak nevím jaké mám očekávat výsledky. Děkuji Jindřiška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, zdravím Vás, je mi líto, ale v tomhle Vám neporadím. Tenhle dort jsem v bezlepkové variantě nikdy nepekla, takže nevím, co to "udělá". Míša

      Vymazat
    2. Dobrý den, jen jsem se chtěla "pochlubit", jak jsem dopadla z bezlepkovou variantou red velvetu. Držela jsem se receptu a opravdu jen vyměnila normální mouku za bezlepkovou. Dort nebo spíš dortíky (dělala jsem formou cupcakes) vyšly parádně a kamarádce, pro kterou byly určené moc chutnaly. Takže pokud byste Vy nebo někdo, kdo si bude číst komentáře, chtěl někdy upéct bezlepkový rudý samet, tak se není čeho bát :)

      Vymazat
    3. Tak to je skvělá zpráva, že i bezlepková varianta dopadla dobře. Děkuji za info, věřím, že to uvítají i dalši bezlepkáři :))

      Vymazat
  13. I tak Vám děkuji. Budu zkrátka muset zkusit a uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den MiLo. Můžu se zeptat, co máte v ozdobě dortu? Drobky, krém a .... Ty kostičky jsou co? Děkuji Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, zdravím, ty kostičky jsou kousky nalámané bílé čokolády, která je zdobená sekanými kakaovými boby ... už jsem ji takto koupila :) Mila

      Vymazat
  15. Ddobry den pani Milo,
    tak uz ba nej take doslo. O weeku budu piplat! Samo z beezlepky a barviva. Tedy chemickeho. Ale mam takovy dojem, zee z toho nevileze red velvet, ale blue velvet��. Svrbi me prsty na experimenty. Kdyz podari, vyfoto. Miroslava

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás, Mirko, nebudete první experimentovat, na netu jsem už pár modrých velvetů viděla :) za foto budu moc ráda. Hezký den. Mila

      Vymazat
  16. Dobrý den paní Mílo,
    na foto s dortem blue red velvet jsem nezapomněla. Jen jsem pečení téhle mlsky musela odlozit. Během tydne vyjím zasoby a v sobotu se snad na nej vrhnu.
    Jsem zvědavá jak na chuť, tak i na vůni.

    Mirka

    OdpovědětVymazat
  17. úžasné recepty! Sladké vlastně vůbec nepeču, jen výjimečně pro návštěvy a tak z toho mám vždy trauma, ale u Vás se zdá, že je vše úplně snadné. Tak asi něco vyzkouším. red velvet mě zrovna láká velice, už jsem o něm i jinde četla, tak se optám: nezkoušela jste ho s červenou řepou? Prý dá těstu tu barvu i bez barviva, ale nevím, zda by nebyla příliš výrazná v chuti či neponičila strukturu. Díky a hezký den, Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soňo, zdravím Vás, tak vidíte, já zase skoro vůbec nevařím :)) Red velvet je určitě zajímavý a hodně dobrý. Variantu s červenou řepou jsem vyzkoušela u cupcakes, ale přesně jak píšete, ta řepa mi tam nechutná a to ji mám za normálních okolností ráda :) Vím, že barva není moc vhodná, ale jak často si dáte kousek takového dortu? Navíc se dá dnes koupit i přírodní bez chemie :) nebo můžete barvu vynechat, ale pak nebude dort tak pěkný :) Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  18. Úžasný dort, mohu se prosím zeptat, jaké barvivo konkrétně používáte? Když kouknu na anglické blogy, tak tam se o tom cukrářky dost "hádají", zda prášek, gel, tekutina. Dokonce prý k červené barvě pomáhá i správný typ kakaa. Máte s tím prosím zkušenosti? Před 5-6 lety jsem právě pekla red velvet cupcakes (ne podle Vašeho receptu), a nedopadlo to, byly extra přeslazené a hnědé. Jinak jsem od Vás už vyzkoušela většinu cupcakes - vedou Míša cupcakes (naprostá hitovka a peču je pravidelně) a také Třímlékový dort, Byl skutečně moc dobrý, velmi nezvyklý postup a výsledek stál rozhodně za to. Sice to asi není dort, který by člověk dělal každý měsíc (asi možná jako red velvet), ale za vyzkoušení a zařazení do "repertoáru" rozhodně stojí! Moc děkuji za tento blog, je to jeden z mála, kde mi skutečně vycházejí recepty a nemusím je upravovat nebo být pak zklamaná z výsledku. Naopak, výsledky jsou parádní! :-) Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lucie, moc děkuji za Vaše slova, jsem ráda, že recepty mají úspěch a daří se :) ohledně barvy do Red velvetu, budu upřímná, používám různé, podle toho, kterou mám zrovna doma :) vyzkoušela jsem gelové, tekuté i obyč práškové za pár korun z běžného obchodu. Velmi dobrá je např. Americolor extra červená ... je koncentrovaná, takže se jí nemusí dát takové množství. Myslím, že když se dá barvy méně, tak je pak těsto více do hněda. Ale může to být i druhem kakaa, v zahraničí se používají různé druhy ...
      Každopádně děkuji za přízeň mému blogu a budu moc ráda za Vaše další návštěvy. Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  19. Dobrý den. Chtěla jsem se jen zeptat, to červené drobení okolo dortu je rozdrobený korpus? Doporučila by jste i jiné zdobení? :) jste skvělá, ráda zkouším nové sladké pochoutky, je mi teprve 17 let, ale už mám opravdu hodně napečených dortů, musim se pochlubit, že mé první makronky dopadly nad mé očekávání opravdu velmi dobře. Pokračuje dále!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, odhadla jste přesně, dort je ozdoben drobky z korpusu :) dort můžete nechat i čistě hladký nebo použít třeba hoblinky čokolády ...
      Tak to je fajn, že Vás pečení tak baví, je to příjemný koníček. Jste určitě šikovná, když zvládáte dorty i makronky :) budu se těšit na další Vaše návštěvy.

      Vymazat
  20. Dobrý den, chci si ho upéct ke svým třicátinám, ale nemám tu malou formu, mám tu velkou s průměrem 27 cm, a tak se chci zeptat, mám to množství surovin asi tak o čtvrtinu zvětšit? Bude nás na dort cca 12 a nechci aby byl nízký, aby mi s manželem zbyl popřípadě i na snídani ;-) Děkuji Pavla M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo M., zdravím Vás, vybrala jste si na narozeniny skvělý dort :) Výše uvedená velikost dortu je na 10-12 porcí, ale hodně záleží, jak velké kousky se servírují. Pokud máte formu 27 cm, doporučuji udělat min. z 1,5 dávky a i tak počítejte s tím, že proti tomuto dortu bude vypadat nižší :)

      Vymazat
    2. O.k. děkuji za odpověď, tak raději udělám dvojitou dávku :-)

      Vymazat
  21. Dobrý den,

    pekla jsem dort dle receptu, ubrala akorát cukr na polovic a použila formu 17cm, korpus se zdál v pořádku, vytažen hned po dopečení a cca po 10min vyklopen na mřížku, nechala jsem jej přes noc vychládnout (už bylo půl 12 v noci:) Při rozkrajování se bohužel těsto zespod zdrnulo,směrem výše už bylo pořádku, výsledná chuť dortu malinko tímto ovlivněna,ikdyž od známých mi bylo řečeno, že ne :)) Kde se mohla stát chyba??
    Zdravím a děkuji za opdověď Simona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simono, zdravím Vás, těžko říct, čím se to stalo ... těsto mohlo být přešlehané ... pekla jste ve dvou formách nebo celou dávku jen v jedné? Na vině mohlo být i menší množství cukru ...

      Vymazat
  22. Pekla jsem právě v jedné formě, ovšem je asi lepší ve dvou jak se dočítám, myslíte, že je v tom až takový problém? Nemůže to být teplotním šokem, z trouby hned ven?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to by mohl být také důvod ... těsta bylo na tak malou formu hodně a zřejmě se dostatečně nepropeklo ... Vytažením z trouby to určitě není, všechny korpusy se takhle pečou :)

      Vymazat
  23. Ahoj já pokaždé peču čeští najednou v receptu nic nebylo psané že by to mělo být jinak... A bylo mi divné proč ho mám nízký sice šel 2x rozříznout no stejně ve výsledku nebyl vysoký ... Takže když připravené těsto rozdělíme na 2x výsledek bude lepší? Teda dosáhnu vyššího dortu? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, v receptu je uvedeno, že se má těsto rozdělit do dvou forem :) ano, diky tomu je pak celková výška dortu o něco větší, než když se peče jen v jedné :)

      Vymazat
  24. Zdravím a ještě jednou děkuji za inspiraci....trochu jsem si to dovolil upravit a přidat višně v gelu, korpus pokapat trošičkou rumu a jelikož jsem fandou Lidlu, tak jsem použil kefírové mléko ...ale výsledek je stejně vyjímečný ...a zapoměl jsem měl napsat, že jsem dělal z této dávky řezy a je toho pořádný kousek ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, zdravím a děkuji :) ty přidané višně zní moc dobře, to bude dobrota :) na fotce jsem si všimla, že nemáte klasický kulatý dort, řezy jsou dobrý nápad :)

      Vymazat
    2. Přeji pěkný den, po ochutnávce v práci mi bylo sdělelno, že mám dát výpověď a věnovat se pouze pečen...bylo to opravdu vynikající,višně v gelu byly toršičku kyselé a o to více vynikla celková chuť celého dortu, jenom asi budu muset udělat více krému, nevyšel mi na potření celého řezu...no a už budem hledat zase něco na příští týden ...

      Vymazat
    3. Pavle, tak to je určitě příjemné slyšet :) věřím, že s těmi višněmi to muselo být skvělé, také je mám moc ráda. Příště udělejte krému trochu více ... děkuji, že se u mě inspirujete :)

      Vymazat
  25. Dobrý den, máte úžasné recepty, především dorty. Od Vás cerpam vždy inspiraci a chuťově jsou vždycky božské :) akorat tady u tohoto dortu bych se vás chtěla zeptat, jestli by bylo možné udělat dvoupatrový dort? Když uvádíte, že je korpus křehký, tak jestli by to udrželo i další patro? Děkuji moc za odpověď a hezký víkend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že se recepty líbí :) a dorty chutnají. Korpus je křehký, ale mám tím na mysli, že se při prokajování a přenášení může rozlamovat. Jinak je myslím dost tuhý, dvě patra by neměl být problém. Pokud chcete mít jistotu, můžete dát do spodního patra výztuhy z brček a horní dort posadit na dortovou podložku, která bude trochu menší, aby nebyla vidět :)

      Vymazat
  26. Prosím vás mám ještě dotaz ..Chci tenhle dort potahovat jaký krém je vhodný?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výše uvedený krém můžete bez obav použít dovnitř dortu, z venku doporučuji obmazat něčím máslovým nebo použít čokoládovou ganache :)

      Vymazat
  27. Dobrý den, možná budu mít trošku "divný" dotaz, ale zkusím to :-)
    Chtěla jsem se vás zeptat, jestli je tento "piškot" dobrý a vláčný sám o sobě i kdyby tam eventuálně nebyl žádný krém... Jde mi totiž o to, že bych ho chtěla zkusit udělat jako velikonočního beránka, minulý rok jsem totiž v jedné cukrárně ochutnala beránka red velvet a moc mi chutnal a váš recept na "korpus" se mi moc zamlouvá... Takže jsem se chtěla zeptat, jak to vidíte vy.
    Přemýšlela jsem, že bych třeba upečeného beránka "pocákala" bílou čokoládou, třeba :-)
    Předem moc děkuji za vaši odpověď... Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, zdravím, ano, korpus je sám o sobě moc dobrý, na můj vkus možná trochu sladký, ale právě sýrový krém ho hezky doplňuje. Dělá se z něj i bábovka, takže myslím, že na beránka by šel použít. Jen si nejsem jistá, jak dlouho vydrží vláčný, takto bez krému ...

      Vymazat
    2. Fajn... Děkuji moc za odpověď, tak já ho nebudu péct moc dopředu, aby mi vydržel dobrý anebo udělá trošku krému a prokrojím i beránka, aspoň budu mít originál :-)
      Každopádně ještě jednou moc děkuji. Mějte se krásně

      Vymazat
  28. Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, když tenhle dort budu pect ve formě v průměru 18 cm, tak jaky pomer surovin mam zhruba pouzit? pekla jsem vždycky ve formě s prumerem 24 cm, tak nedokazu mit vubec odhad...mockrát dekuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, na formu o průměru 18 cm bych použila 3/4 surovin, tj. vše vynásobte násobkem 0,75. Nicméně doporučuji péct ve svou formách současně, jak je uvedeno v receptu. Hezký den. Míša

      Vymazat
  29. Dobrý den, mám dotaz, jakou potravinářskou barvu mám použít? Protože kdysi jsem si nějakou kupovala, měla to být červená, ale vznikla z toho světle růžová, zkrátka do červené to mělo daleko. Jestli byste by la ta hodná a napsala, kterou používáte vy. Děkuji moc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dort jsem pekla už mockrát a barev jsem vyzkoušela několik :) do těsta se musí dát barvy poměrně hodně, aby bylo červené. Pokud dáte málo, pak je právě takový do růžova :) dobré jsou gelové barvy Wilton, Sugarflair .... skvělá je i Americolor, ta je tekutá, ale hodně intenzivní. Všechny seženete na cukrářských eshopech.

      Vymazat
  30. Dobrý den, moc ráda bych dort upekla jen nevim mám formu 26cm myslíte že bude stačit celou dávku péct najednou a půjde třeba rozříznout 2-3? Krém by mi na tuto formu taky stačil? Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, pokud máte formu 26 cm, doporučila bych upéct minimálně z 1,5-2 dávky a stejně tak i krém :) v této velikosti bych raději pekla ve dvou formách, těsta bude poměrně hodně ....

      Vymazat
  31. Milá Milo,
    již po několikáté jsem se dala do tohoto dortu, je prostě vynikající a má úspěch. Jen se mi nedaří ho udělat pořádně červený, vždy je spíše kakaový s lehkým nádechem do červena. Můžu se zeptat jaké přibližné množství barvy - práškové mám použít, aby byl dort opravdu červený?
    Jinak moc obdivuji co děláte, jste pro mě obrovskou inspirací a vše co jsem podle Vás pekla mělo 100% úspěch . Moc děkuji za inspirace a skvělé nápady.
    Eva Marková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo M., moc Vás zdravím, aby byl dort hezky červený, je potřeba dát barvy opravdu hodně :) na trhu je dnes hodně druhů barev, takže množství barvy je opravdu těžké odhadnout. Já osobně bych doporučila spíš barvu tekutou nebo gelovou, příjemně mě překvapilo, že se dají koupit už přirodní barvy od Dr. Oetkera, i když jsem zatím nezkoušela :) každopádně už samotné těsto musí být hezky červené, ne jen lehce nebo růžové.
      Moc děkuji za přízeň mému blogu a jsem ráda, že Vás mohu inspirovat. Pěkný víkend. Mila

      Vymazat
  32. Vynikající dort, díky za recept.
    Použila jsem celou tubu gelové barvy dr. Oetkera, ale pořád to bylo méně červené než na fotografii, už to podmáslí s rozmíchanou barvou bylo spíš tmavorůžové než červené. Krému jsem dělala o něco míň, prostě jen proto, že mascarpone i lučinu jsem měla v balení po 200 g a nechtěla jsem načínat další balení; úplně to stačilo.
    Chtěla bych se zeptat na tu hladkou mouku. Je nějaký důvod, proč je použitá právě hladká mouka? Jsem zvyklá dávat hladkou mouku jen do vánočního cukroví, do všeho ostatního polohrubou. Přiznám se, že do red velvet jsem taky dala polohrubou. Pekla jsem korpus v jedné formě a vůbec nemohu říct, že by byl nějak křehký, naopak se s ním krásně pracovalo a podařilo se mi ho rozkrojit na 3 pláty, i když s tím nemám moc zkušeností. Počítala jsem, že pokud se mi něco oddrobí, využiju to na zdobení stejně jako Vy. Nakonec jsem měla pár drobečků jen z toho, co jsem seškrábla z formy, z korpusu neodpadlo nic. Nemůže to být tou polohrubou moukou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem ráda, že dort chutná :) ano, barvy je potřeba dát opravdu velké množství, aby byl dort hezky červený.
      Vidíte, já zase používám více hladkou mouku, do dortových korpusů i ostatních těst. Těsto je díky ní jemnější :) V tomto receptu jsem se držela amerického originálu, který uvádí mouku hladkou, ale dala by se určitě polohrubou nahradit. A soudě podle Vaší zkušenosti, bude to možná lepší varianta :)

      Vymazat
  33. Dobrý den,
    chtěla bych tento dort péct jako svatební myslíte, že by se udržel třípatrový dort? (30,24,18 cm) , případně myslíte, že bych ho měla vyztužit? Moc díky Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, zdravím, určitě by šel udělat třípatrový, akorát budete muset upéct z hodně dávek :) Pokud jde o vyztužení, já jsem obvykle dávala výztuhy do všech svatebních dortů :) ničemu to nevadilo a byla jistota, že se jednotlivá patra nepropadnou do sebe :)

      Vymazat
  34. Krásný den,
    tohle byla láska na první pohled! Nejlepší dort, který jsem kdy jedla! Pekla jsem ho v jedné formě, protože jsem neměla dvě stejné, ale i tak se povedl. Sice nebyl tak krásně nazdobený, protože nejsem takový profík :D, ale ta chuť...božská :)
    Hezké léto
    Denisa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, ano, tenhle dort je velmi podmanivý :)) okouzlí nejen barvou, ale i chutí. Taky nejsem profík, jen samouk amatér, nadšený do pečení :) ale díky. Pěkný den.

      Vymazat
  35. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  36. Dobrý den,

    děkuji Vám za úžasný recept na dort. Mám na Vás jen jednu otázku, abych si to ujasnila :) chápu dobře, že první den upeču korpus, druhý den dám krém, jako dovnitř, tak okolo a třetí den by měl být akorát ? :) děkuji. Hezký den Vám přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a děkuji za komentář. Ano, výše uvedený postup je ideální, klidně ale můžete upéct i naplnit ve stejný den :) hotový pak nechat do druhého dne rozležet. Pekný den. Míša

      Vymazat
  37. Krásný večer, nevím, zda dělám něco stále špatně, ale krémy z mascarpone se mi zdají příliš tekuté a z dortů mi třeba i tečou..přidám třeba i poloviční množství Smetany a sleham pak deset minut, ale krem stejně netuhne :-( nevíte, kde by mohl být problém? Predem dekuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím Vás, těžko říct, musela bych vidět Váš postup :) Na vině může být značka mascarpone i smetany nebo přešlehání. Já dělám tyhle krémy poměrně často a bez problémů. Jaké používáte mascaporne? Já jedině z Lidlu, je hezky husté a krémové. Používáte 40% smetanu? Jde to i s 33%, ale méně tuku určitě nedoporučuji. Krém je dobré šlehat raději pomalu, zvláště ke konci, aby se nepřešlehal. Jde o i větším množství smetany nebo v poměru 1:1. Ale jak říkám, těžko radit takto na dálku :)

      Vymazat
  38. Většinou všechny suroviny používám také prave z Lidlu, i tu jejich šlehačku v krabičce 33%..
    Dělala jsem prave včera red velvet poprvé, tento od vás, je krásný, ještě jsme ale neochutnali..
    Včera jsem prave dělala i krem, jednu vaničku mascarpone, jednu cream cheese a pak dokonce jen půl slehacky..krem jsem chladila i přes noc v lednici a dnes byl opravdu hoodne tekutý a z dortu mi i vytekal..
    Na obmazani dortu zvenku jsem musela do krému použit zelatinu, jinak by vůbec nedržel..
    Zda se mi to také divné a netuším, čím by to mohlo být :-/ budu zkoušet dal :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, tak to mě mrzí, že se nedaří. Zkuste příště koupit tu 40% smetanu od Kunína. Jaký kupujete sýr? Světle nebo tmavě modrý? Ten světlý je light a není vhodný, mohl by hodně řídnout. Jak šleháte? Při jaké rychlosti? Krém se musí šlehat pomalu, pokud je to rychle, může pak řídnout ... jinak si neumím vysvětlit, čím by to mohlo být ...

      Vymazat
    2. měla jsem světlý, tak to asi bude tím! nenapadlo mě to, ale je to logické, když je vlastně light :-) smetanu určitě zkusím, jinak recept je úžasný, nikdy jsem nejedla vláčnější dort, red velvet podle vašeho receptu zařadím do stálých receptů :-) moc děkuji, obecně s každým receptem od vás vím, že nikdy nešlápnu vedle!
      Krásný den přeji :-)

      Vymazat
    3. Tak zřejmě záhada odhalena :) myslím, že to by mohl být ten důvod. Děkuji a Vaše důvěra mě moc těší :)

      Vymazat
  39. Dobrý den, jen se chci ujistit, než se pustím do pečení... Opravdu je cukru víc, než mouky? Hezký den, Lucie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, zdravím, ano, cukru je tu poměrně hodně :) recept je převzatý z amerických stránek a tam se cukrem nešetří :) nicméně ve spojení se sýrovo-smetanovým krémem to ve finále tak sladké není :)

      Vymazat