úterý 27. října 2015

Mrkvový koláč s krémem

Tohle je taková jednodušší a rychlejší verze mrkvového dortu. Ne že bych měla něco proti dortům, naopak, mrkvový dort s javorovým sirupem patří k mým oblíbeným, ale přeci jen už vyžaduje trochu času. A když chcete jen něco rychlého k snídani, je tenhle "koláč" ideální.


Je krásně vláčný, jemný a krém se sýra a smetany ho skvěle doplňuje. Samozřejmě je v něm spousta strouhané mrkve, přidala jsem trochu celozrnné mouky a olivový olej. Nevím, co mě to napadlo, protože obvykle používám do pečení řepkový nebo slunečnicový olej, ale byla to dobrá volba. Koláč je krásně nadýchaný a typické aroma olivového oleje není vůbec cítit.


Vynechala jsem tentokrát i ořechy do těsta, takže je koláč krásně oranžový. Ořechy totiž způsobí, že těsto při pečení hodně ztmavne. Chtěla jsem přidat rozinky, ale bylo mi to zamítnuto :) i tak je ale koláč skvělý a krásně vláčný vydrží několik dní.

Na koláč o velikosti cca 20-21 cm si připravte:
100 g polohrubé mouky
65 g celozrnné mouky špaldové (pšeničné)
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička mleté skořice
špetka soli
2 větší vejce (velikost "L")
110 g třtinového cukru
125 ml olivového oleje (nebo rostlinného)
200 g oloupané a jemně nastrouhané mrkve

Troubu předehřejte na 170 stupňů, koláčovou formu vymažte máslem.
V míse smíchejte obě mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Dobře promíchejte a nechte stranou.
Ve větší míse vyšlehejte společně vejce s třtinovým cukrem do pěny. Pomalu a po částech zašlehejte olej. Přisypte moučnou směs a prošlehejte do hladka. Nakonec přidejte strouhanou mrkev a dobře promíchejte. 
Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 35 - 40 minut. Ke konci vyzkoušejte špejlí ve středu formy, zda je hotový, případně pečení o pár minut prodlužte. 
Koláč nechte vychladnout ve formě, až po úplném vychladnutí namažte krémem.


Sýrovo-smetanový krém:
150 g krémového sýra (Philadelphia, Lučina, Žervé .... )
50 g mascarpone
3 lžíce moučkového cukru
1 lžíce javorového sirupu
pár kapek citronového oleje nebo citronové šťávy a kůry 
50 g smetany ke šlehání 33%
ořechy na zdobení (není nutné)

Do mísy dejte sýr, mascarpone a cukr, prošlehejte do hladka. Přidejte javorový sirup a citron a zašlehejte. Nakonec přilijte smetanu a vyšlehejte do hustého krému. Krém rozetřete na vychladlý koláč a posypte sekanými ořechy. 



12 komentářů:

  1. Ten vypadá dokonale, budu ho muset někdy zkusit :-)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) určitě stojí za vyzkoušení :)

      Vymazat
  2. Super, zkusim ho hned ted o vikendu, protoze mame navstevu. Dam pak vedet jak dopadl ;-)
    Diky Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, díky :) budu se těšit na komentář :) snad koláč nezklame :)

      Vymazat
  3. Vy jste nekonečný zdroj inspirací! Na Vaše stránky chodím velice často, pár věcí už jsem vyzkoušela a vždycky vyšly výborně. O víkendu se chystám na "něco" s dýní, protože polévka už se nám přejedla. Recept bude určitě od Vás. Napíšu jak se povedl a chutnal. Díky za pěkné a spolehlivé stránky. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, moc děkuji :) to jsem moc ráda, že Vás moje recepty inspirují :) dýně je skvělá, určitě něco zkuste, budu se těšit na komentář :)

      Vymazat
  4. Včera jsem upekla, koláč je neskutečně dobrý. Manžel se na mrkev díval velmi nedůvěřivě,ale po ochutnání velmi chválil. Děkuji za další skvělý recept.
    Pěknou sobotu Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, moc děkuji :) jsem ráda, že chutnalo. Mrkev je podobně jako dýně úžasná surovina pro pečení :) Hezký víkend. Míša

      Vymazat
  5. Hezký den, Míšo, dnes jsem ho upekla - opět tedy v bezlepkové variantě - a je výborný!!! Moc děkuji za inspiraci a přidávám do svých oblíbených receptů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jano, tak to jsem moc ráda, že se povedl :) také už jsem ho zkoušela bez mouky jen s mletými mandlemi a docela to šlo :)

      Vymazat
  6. Dobrý den, koláč byl výborný. Děkuji Vám za inspiraci. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, děkuji :) jsem ráda, že chutnal. Míša

      Vymazat