čtvrtek 22. října 2015

Čokoládové cupcakes

Pokud patříte mezi čokoholiky, tak tyhle cupcakes jsou přesně pro Vás. Měkoučký dortík plný kakaa a čokolády a jemný čokoládový krém. Dortíky nejsou přeslazené, jednoznačně vyniká chuť čokolády. Takže pokud si chcete zpříjemnit sychravé podzimní dny, pusťte se do nich. 


Základem krému je hustý vanilkový puding, po vychladnutí našlehaný s kouskem másla a rozpuštěnou čokoládou. Čokoládu použijte hořkou, min. 50%, ale klidně i více. Pudingem je dobré začít, než upečete dortíky, bude pomalu chladnout. Můžete ho samozřejmě pro urychlení šoupnout chladit do lednice, ale pozor, aby pak nebyl studenější, než máslo. Dříve jsem čokoládu rozpouštěla přímo v horkém pudingu, když ji ale přidáte až ke konci, krém je nadýchanější a jemnější. 


Na 12 ks cupcakes budete potřebovat:
100 g másla
56 g hořké čokolády (min. 60%)
42 g kakaa
106 g hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
2 velká vejce, pokojové teploty
100 g krupicového cukru
55 g třtinového cukru
120 ml mléka, pokojové teploty



Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffinky vyložte papírovými košíčky.

Máslo a čokoládu dejte do misky a společně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

V menší misce smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Ve vetší míse vyšlehejte vejce společně s oběma cukry do pěny. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec střídavě přimíchejte moučnou směs a mléko, mouku na třikrát, mléko na dvakrát. Vše prošlehejte a rozdělte do připravených košíčků.

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-18 minut, ověřte špejlí, zda jsou upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.


Čokoládový krém:
250 ml mléka
1 vanilkový puding
60 g cukru krupice (případně více dle chuti)
130 g másla
100 g hořké čokolády min. 50%

Trochu mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudingový prášek. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Vlijte rozmíchaný puding a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavte a vmíchejte cukr. Přelijte do mísy a zakryjte folií, kterou položte přímo na horký puding. Nechte vychladnout. 

Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni a nechte vychladnout. Máslo rozkrájejte na kostičky a nechte při pokojové teplotě změknout. 

Zchladlý puding vyšlehejte do krémové konzistence. Pak střídavě přidávejte změklé máslo a rozpuštěnou čokoládu, stačí na dvakrát. Vyšlehejte do hladkého krému. Je velmi důležité, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu, jinak se krém srazí. Nicméně pokud by k tomu přeci jen došlo :) stačí krém na pár sekund povozit v mikrovlnce a znovu našlehat.

Pokud krém není dostatečně pevný na zdobení, dejte ho na chvilku do lednice, pak znovu našlehejte. Přendejte do zdobicího sáčku a nastříkejte na dortíky. Zdobit můžete dle vlastní fantazie, čokoládovými bonbony, kousky čokolády, ořechy .....


Inspirace z webu http://www.christinamarsigliese.com/





29 komentářů:

  1. Dobrý den, zkoušela jsme vaše čokoládové cupcakes a byly skvělé. Těsto bylo díky vychytanému poměru surovin sametově vláčné. Čokoládové cupcakes už nikdy nebudu dělat podle jiného receptu! :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Green Magritte, to ráda slyším, že Vás cupcakes tak nadchly :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, mooooc děkuji za super recept. Cupcakes se krásně povedely, těsto super. Moc dobré. Všem moc chutnaly.
    Díky za krásné stránky a super dobré recepty
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, zdravím Vás a moc děkuji :) jsem ráda, že chutnaly :) a díky za přízeň. Míša

      Vymazat
  3. Dobrý deň, aj ja sa chcem poďakovať za skvelý recept. Sú úžasné :-) Recept ukladám a iný už ani skúšať nebudem :-). Majte sa krásne, všetko dobré prajem. Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, děkuji :) jsem moc ráda, že cupcakes chutnají :)

      Vymazat
  4. Hezký den, chtěla jsem se zeptat jestli by těsto nešlo použít jako korpus na dort? Cupcakes jsem zkoušela a moc chutnaly, nejedla jsem lepší čokoládové těsto, moc děkuju za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, těsto jako korpus vyzkoušené nemám, ale myslím, že by to šlo :) jediné, čeho bych se trochu bála, že se těsto uprostřed formy vyboulí do výšky a nebude hezky do roviny :))

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď :) Tereza :)

      Vymazat
  5. Dobrý den,

    tak jsem recept vyzkoušela i jako dort a musím říci ,,SUPER,,+ čoko krém :-) velká mňamka
    moc děkuji za super recept eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuji za zprávu :) tak to jsem ráda, že se cupcakes povedly i ve formě dortu, skvělá inspirace pro další :)) Míša

      Vymazat
  6. Dobrý den, Vaše cupcakes jsou opravdu moc dobré. Děkuji za recepty. Napadlo mě, zda by se třeba do čokoládových nedala po upečení nalit doprostřed troška vájecného likéru. Nemáte zkušenost? Možná je to hloupost, jsem kuchař začátečník :). Pěkný den, Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, zdravím Vás a děkuji :) jsem ráda, že se recepty líbí. Vaječný likér je hodně tekutý, takže bych doporučila cupcakes jen prokapat. Kdyby se ho nalilo více, dortík by se rozmáčel. Ale klidně můžete naplnit i jiným druhem krému, než je na povrchu :)

      Vymazat
  7. Moc děkuji za radu. Iva

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den chtěla jsem se zeptat nevíte čím to je že se mi po upečení začne od těsta košíček odlepovat ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, myslím, že to bude kvalitou košíčků, materiálem ....

      Vymazat
  9. Dobrý den, ráda bych tyto cupcakes vyzkoušela, vypadají lahodně. Chtěla bych se jen zeptat, jestli se těsto míchá ručně či opravdu vyšlehává mixérem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deniso, zdravím, určitě zkuste, jsou moc dobré :) doporučuji použít šlehač, rukou by to bylo docela pracné a mixér určitě ne ... :)

      Vymazat
  10. Dobrý den Míšo, tak jak jsem slíbila ponořila jsem se do Vašich receptů a nosím sousedům ochutnat. Říkají, že si mám otevřít cukrárnu :)¨. Chválím recept, opravdu se i s krémem povedl jako na Vašem obrázku a hlavně jsou moc dobré. Jinak navštívila jsem stránku, kde jsou různé silikonové formy, moc děkuji za odkaz. Určitě si nějaké objednám. Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mončo, zdravím a děkuji za zpětnou vazbu :) jsem ráda, že se povedlo a chutná, nejen sousedům :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  11. Dobrý den,asi blbá otázka...z toho pudinkového prášku mám udělat klasický puding nebo jen takovy ridci krém,děkuji Alexandra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Alexandro, ano, uvařit klasický puding, který ale bude hustší, protože se použije méně mléka, než při vaření běžného pudingu :)

      Vymazat
  12. Dobrý den,jak dlouho bude mít krém svůj tvar? Děkuji za odpověd:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do té doby, než dortík sníte :) pokud bude v lednici, tak si zachová tvar po celou dobu.

      Vymazat
  13. Dobrý den, cupcakes super, ale při pečení se mi stalo, že mi 'vytekli' z formy, nevyte čím by to mohlo být? Neměla bych zkusit dát méně sody? :)
    Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, zřejmě jste měla menší košíčky :) na tenhle recept to chce opravdu velké :) zkuste příště rozdělit těsto do více košíčků.

      Vymazat
  14. Dobrý večer,

    měla bych dvě otázečky :) První: v příspěvku výše jsem četla, že doporučujete velké košíčky, aby těsto nevyteklo. Cupcaky vždy plním cca do dvou třetin a používám košíčky o průměru 50 mm. Větší určitě použít nechci, takže bych chtěla znát vaši radu, jak dalece je naplnit - jestli klasicky do 2/3 nebo třeba jen do poloviny..?

    A druhá otázečka: téměř vždy když dělám cupcaky mi přebývá krém. Chtěla jsem se zeptat, jak je to u tohoto receptu, budu potřebovat celkem 30 cupcaků, takže budu těsto dělat z trojité dávky a chtěla jsem vědět, jestli krém stačí jen z dvojité, abych pak nebyla "utopená" v obřím množství krému..

    A vlastně ještě poslední otázečka..rozpuštěná čokoláda má většinou při chládnutí tendenci tuhnout, stejně tak jako puding..chápu to tak, že ten "ztuhlý" puding se vyšlehá, ale co čokoláda?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, díky za Vaše dotazy :) košíčky používám stejné, průměr 50 mm, ale důležitá je i výška, já mám obvykle 30-32 mm. Rozdíl může být i ve formě, liší se velikostí a výsledek tak může být trochu odlišný. Doporučuji těsto rozdělit spíše do 14-15 košíčků ...
      Pokud jde o krém, tak množství je samozřejmě orientační, opět hodně záleží, jakou použijete špičku a jak hodně budete na jednotlivé dortíky krému dávat. Z jedné dávky tak někdo nazdobí 12 někdo i 20 :)
      Pokud použijete kvalitní čokoládu, necháte rozpustit a zchladnout na pokojovou teplotu, tak zůstane stále v tekuté podobě. Případně ji můžete zamíchat a rozpustit ještě do horkého pudingu a pak všlehat už jen máslo :)

      Vymazat