neděle 6. září 2015

Mandlový koláč se švestkami a marcipánem

Švestková sezóna je v plné proudu a tak by byla škoda neupéct alespoň jeden švestkový koláč. No a protože receptů na kynuté, drobenkové nebo jogurtové koláče je bezpočet, zkusila jsem tuhle variantu s mandlemi a marcipánem. 


Těsto je díky mandlím a třtinovému cukru tmavší, takže může trochu připomínat makovec nebo koláč z celozrnné mouky. Což trochu vyděsilo mého taťku, protože už z principu nic "zdravějšího", a tím samozřejmě celozrnná mouka je, nejí. Naštěstí si nechal vysvětlit, že tmavší zabarvení je jen díky neloupaným mandlím :) 

Do těsta jsem použila polohrubou mouku, ale klidně by se část tou celozrnnou nahradit dala. Příprava je rychlá a jednoduchá, jen vyšleháte vejce s cukrem a pak vše zamícháte v jedné míse. Koláč je obložen švestkami a kousky marcipánu, ale klidně by se na něj hodila i drobenka. 


Díky mandlím je koláč jemný a nadýchaný. Bez obav můžete použít i loupané mandle nebo jiné ořechy. Koláč tohoto typu mám nejradši k snídani a obvykle si k němu dávám ještě pořádnou porci bílého jogurtu. Ale chutnat bude určitě i odpolední kávě nebo čaji.


Na koláč o průměru cca 25 cm si připravte:
2 velká vejce
100 g třtinového cukru
100 g rostlinného oleje
150 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky kardamonu
špetka soli
80 g mletých mandlí (loupané nebo neloupané)
100 g marcipánu
13-14 švestek
máslo na vymazání formy

Troubu předehřejte na 180 stupňů, koláčovou formu vymažte máslem, případně podle typu formy ještě vysypte hrubou moukou.
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, solí a kardamonem, odložte stranou.
Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Při nižších otáčkách pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte mleté mandle a pak moučnou směs. Dobře promíchejte a těsto rozetřete do připravené formy. 



Obložte půlkami švestek řeznou stranou nahoru, aby se nespálila slupka. Marcipán natrhejte na malé kousky a vmáčkněte mezi švestky. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 40-50 minut. Ke konci můžete teplotu trochu snížit a zvolna dopéct, švestky totiž pustí šťávu a střed koláče bude chtít trochu víc času.
Nechte zcela vychladnout, před servírováním pocukrujte.

2 komentáře: