Čokoládový chlebíček s mandlemi
Jak tak koukám na archiv svého blogu, už delší dobu jsem nezařadila nic čokoládového. Ne že bych v příspěvcích měla nějaký systém, ale snažím se, aby to bylo trochu rozmanité a pestré. A tak když přichází na řadu čokoláda, musím se s Vámi podělit o tenhle skvělý čokoládový chlebíček.
Je to asi nejlepší čokoládový dortík, který jsem kdy jedla. Je krásně měkký a nadýchaný, vláčný s plnou chutí čokolády. Upřímně mohu říct, že jsem vyzkoušela několik receptů na čokoládové dorty, ale tenhle je jednoznačně nejlepší.
Je to asi nejlepší čokoládový dortík, který jsem kdy jedla. Je krásně měkký a nadýchaný, vláčný s plnou chutí čokolády. Upřímně mohu říct, že jsem vyzkoušela několik receptů na čokoládové dorty, ale tenhle je jednoznačně nejlepší.
125 g hořké čokolády min. 60%
100 g másla
3 velká vejce, odděleně
105 g moučkového cukru
100 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle)
35 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno chlebíčkové formy vyložte pečícím papírem, boky lehce vymažte máslem. Klidně použijte i kulatou dortovou formu o průměru cca 18-20 cm.
Čokoládu a máslo dejte do mísy a společně rozpusťte, buď v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Velmi opatrně, aby se čokoláda nespálila. Promíchejte a nechte vychladnout.
Z moučkového cukru odeberte 3 lžíce a dejte stranou. Zbytek cukru vyšlehejte společně se žloutky do husté pěny.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Z bílků a 3 lžic cukru, které jste si dali stranou, ušlehejte pevný sníh.
Do žloutkové pěny přilijte zchladlou čokoládu s máslem a dobře promíchejte. Pak přidejte mleté mandle a následně mouku. Nakonec vmíchejte po částech ušlehané bílky, opatrně stěrkou promíchejte. Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 35-40 minut. Špejlí se přesvědčte, že je těsto upečené i uvnitř.
Vyndejte z trouby a nechte chvilku vychladnout ve formě. Pak ořízněte boky formy a chlebíček překlopte na chladící mřížku. Než zcela vychladne, připravte si polevu.
Čokoládová poleva:
100 g hořké čokolády min. 50%
80 g smetany ke šlehání
plátky mandlí nebo sekané ořechy na posypání
Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a lehce zhoustnout. Pak nalijte na chlebíček. Můžete ozdobit sekanými ořechy nebo plátky mandlí.
A jedna důležitá rada na závěr, chlebíček servírujte vždy při pokojové teplotě. Pokud ho budete skladovat v lednici, nezapomeňte ho včas vyndat :)
inspirace z webu http://www.christinamarsigliese.com/
![]() |
Vytisknout recept |
Ten vypadá dokonale :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky
Díky :)
VymazatÓóóó, Milo, tenhle chlebíček je excelentní! Dělám dost podobný, říkáme mu dekadentní, je v něm spousta čokolády, sušené švestky namočené v portském a strukturu má téměř stejnou. Je velmi rychlý, dělám ho ráda a dnes jste mě tak navnadila, že musím, prostě musím zkusit tenhle, abych mohla porovnat:-) Děkuji za tip, jdu na něj! A hezký prodloužený víkend, Milena:-)
OdpovědětVymazatMileno, zdravím Vás a děkuji :) tak pak dejte vědět, jak souboj chlebíčků dopadl. Mimochodem ten Váš se švestkami by mě zajímal :) Pěkný víkend. Mila
VymazatTak přemýšlím, který chlebíček je lepší.....řekla bych, že to bude plichta - jsou podobné, až je každý jiný, nedá se moc srovnávat :-) Skoro bych řekla, že ten se švestkami a portem je přeci jenom šťavnatější....posílám Vám recept, posuďte sama :-) Ale v každém případě jsem si pochutnala, dala jsem si na řez ještě šlehačku...jojo, jsem mlsná:-) Mlsná Milena
VymazatMileno, díky za srovnání i za recept :) neřekla bych, že jste mlsná :) spíš si to umíte pořádně vychutnat a to je dobře :)
VymazatDnes upečeno a až na malý kousek už vše snězeno. Mílo děkuji za další skvělý recept.
OdpovědětVymazatPěkný večer Markéta
Markéto, moc děkuji :) jsem ráda, že chutnalo :)
VymazatAhoj Míšo, dnes jsem chlebíček upekla a je výborný a to i přes to, že jsem ho udělala ve zdravější verzi, to abych neměla až tak velké výčitky svědomí, když si budu pochutnávat 😃. Dík za recept a užij si zbytek dne 😊
OdpovědětVymazatAhoj Maruš, díky :) tak to jsem ráda, že chutná i ve zdravější verzi :) pěkný slunečný den, tedy alespoň tady u nás je :)
VymazatDobry den prosim vas jak mam prepocitat suroviny na formu 23cm? Dekuju
OdpovědětVymazatDobrý večer, pro kulatou formu o průměru 23 cm vynásobte všechny suroviny násobkem 1,3. To by mělo být dostačující. Pokud máte chlebíčkovou formu o délce 23 cm, tak vynásobte suroviny násobkem 0,75 :)
VymazatPerfektní moučník, peču z bezlepkové mouky a je super
OdpovědětVymazatDěkuji :)
VymazatDěkuji za skvělý recept. Dnes upečeno, manželem pozřeno a zítra se chystám na další :-)
OdpovědětVymazatSkvělé, děkuji :)
VymazatSrdečne Vás zdravím. Pre mňa,odkedy som vás objavila, ste umelec. Nie je týždeň bez vyskúšania vašich dobrôt. Práve si ku káve dávam čokomandlový chlebíček-mnamka. O iných už snáď ani netreba polemizovať. Ďakujem za vás,vždy ma poteší,že opäť nové a nové sa učím od vás. Krásne dni a veľa pekných ohlasov prajem. Zdraví Věra zo SRu
OdpovědětVymazatVěro, moc Vás zdravím a děkuji za krásný kometář :) velmi mě těší, že Vás můj blog tak oslovil, děkuji. Mějte se krásně. Míša
Vymazat