sobota 26. září 2015

Čokoládový chlebíček s mandlemi

Jak tak koukám na archiv svého blogu, už delší dobu jsem nezařadila nic čokoládového. Ne že bych v příspěvcích měla nějaký systém, ale snažím se, aby to bylo trochu rozmanité a pestré. A tak když přichází na řadu čokoláda, musím se s Vámi podělit o tenhle skvělý čokoládový chlebíček.


Je to asi nejlepší čokoládový dortík, který jsem kdy jedla. Je krásně měkký a nadýchaný, vláčný s plnou chutí čokolády. Upřímně mohu říct, že jsem vyzkoušela několik receptů na čokoládové dorty, ale tenhle je jednoznačně nejlepší. 



Základem je samozřejmě kvalitní hořká čokoláda, mleté loupané mandle a jen velmi malé množství mouky. Právě díky mandlím je dortík tak nadýchaný a vláčný. Chutná skvěle hned po upečení, ale i několik dní po něm. Upéct si ho můžete v chlebíčkové formě, ale i v klasické dortové. 


Na čokoládový chlebíček cca 30 x 10 cm si připravte:
125 g hořké čokolády min. 60%
100 g másla
3 velká vejce, odděleně
105 g moučkového cukru
100 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle)
35 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno chlebíčkové formy vyložte pečícím papírem, boky lehce vymažte máslem. Klidně použijte i kulatou dortovou formu o průměru cca 18-20 cm.
Čokoládu a máslo dejte do mísy a společně rozpusťte, buď v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Velmi opatrně, aby se čokoláda nespálila. Promíchejte a nechte vychladnout.
Z moučkového cukru odeberte 3 lžíce a dejte stranou. Zbytek cukru vyšlehejte společně se žloutky do husté pěny. 
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Z bílků a 3 lžic cukru, které jste si dali stranou, ušlehejte pevný sníh.
Do žloutkové pěny přilijte zchladlou čokoládu s máslem a dobře promíchejte. Pak přidejte mleté mandle a následně mouku. Nakonec vmíchejte po částech ušlehané bílky, opatrně stěrkou promíchejte. Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 35-40 minut. Špejlí se přesvědčte, že je těsto upečené i uvnitř. 
Vyndejte z trouby a nechte chvilku vychladnout ve formě. Pak ořízněte boky formy a chlebíček překlopte na chladící mřížku. Než zcela vychladne, připravte si polevu.


Čokoládová poleva:
100 g hořké čokolády min. 50%
80 g smetany ke šlehání
plátky mandlí nebo sekané ořechy na posypání

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a lehce zhoustnout. Pak nalijte na chlebíček. Můžete ozdobit sekanými ořechy nebo plátky mandlí. 

A jedna důležitá rada na závěr, chlebíček servírujte vždy při pokojové teplotě. Pokud ho budete skladovat v lednici, nezapomeňte ho včas vyndat :)




inspirace z webu http://www.christinamarsigliese.com/

Vytisknout recept


18 komentářů:

  1. Óóóó, Milo, tenhle chlebíček je excelentní! Dělám dost podobný, říkáme mu dekadentní, je v něm spousta čokolády, sušené švestky namočené v portském a strukturu má téměř stejnou. Je velmi rychlý, dělám ho ráda a dnes jste mě tak navnadila, že musím, prostě musím zkusit tenhle, abych mohla porovnat:-) Děkuji za tip, jdu na něj! A hezký prodloužený víkend, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, zdravím Vás a děkuji :) tak pak dejte vědět, jak souboj chlebíčků dopadl. Mimochodem ten Váš se švestkami by mě zajímal :) Pěkný víkend. Mila

      Vymazat
    2. Tak přemýšlím, který chlebíček je lepší.....řekla bych, že to bude plichta - jsou podobné, až je každý jiný, nedá se moc srovnávat :-) Skoro bych řekla, že ten se švestkami a portem je přeci jenom šťavnatější....posílám Vám recept, posuďte sama :-) Ale v každém případě jsem si pochutnala, dala jsem si na řez ještě šlehačku...jojo, jsem mlsná:-) Mlsná Milena

      Vymazat
    3. Mileno, díky za srovnání i za recept :) neřekla bych, že jste mlsná :) spíš si to umíte pořádně vychutnat a to je dobře :)

      Vymazat
  2. Dnes upečeno a až na malý kousek už vše snězeno. Mílo děkuji za další skvělý recept.
    Pěkný večer Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, moc děkuji :) jsem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  3. Ahoj Míšo, dnes jsem chlebíček upekla a je výborný a to i přes to, že jsem ho udělala ve zdravější verzi, to abych neměla až tak velké výčitky svědomí, když si budu pochutnávat 😃. Dík za recept a užij si zbytek dne 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Maruš, díky :) tak to jsem ráda, že chutná i ve zdravější verzi :) pěkný slunečný den, tedy alespoň tady u nás je :)

      Vymazat
  4. Dobry den prosim vas jak mam prepocitat suroviny na formu 23cm? Dekuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, pro kulatou formu o průměru 23 cm vynásobte všechny suroviny násobkem 1,3. To by mělo být dostačující. Pokud máte chlebíčkovou formu o délce 23 cm, tak vynásobte suroviny násobkem 0,75 :)

      Vymazat
  5. Perfektní moučník, peču z bezlepkové mouky a je super

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za skvělý recept. Dnes upečeno, manželem pozřeno a zítra se chystám na další :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Srdečne Vás zdravím. Pre mňa,odkedy som vás objavila, ste umelec. Nie je týždeň bez vyskúšania vašich dobrôt. Práve si ku káve dávam čokomandlový chlebíček-mnamka. O iných už snáď ani netreba polemizovať. Ďakujem za vás,vždy ma poteší,že opäť nové a nové sa učím od vás. Krásne dni a veľa pekných ohlasov prajem. Zdraví Věra zo SRu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věro, moc Vás zdravím a děkuji za krásný kometář :) velmi mě těší, že Vás můj blog tak oslovil, děkuji. Mějte se krásně. Míša

      Vymazat