čtvrtek 17. září 2015

Cheesecake s ostružinami

Ostružiny ... jestli mě paměť neklame, tak z ostružin jsem ještě nikdy nic nepekla. Občas jsem je dávala na ovocný dort jako dekoraci, ale to bude asi tak všechno. Takže když jsem dostala mísu nádherných ostružin přímo ze zahrádky, musela jsem trochu popřemýšlet co s nimi. Byla by asi velká škoda hodit je jen tak na koláč a posypat drobenkou. 


Naštěstí jsem ve své databázi oblíbených receptů objevila tenhle cheesecake. Původně byl sice s malinami, ale ostružiny mu sedly perfektně. Cheesecake má klasickou sušenkovou krustu, sýrovou náplň a nahoře drobenku z křehkého těsta. Vzhledem tak trochu připomíná drobenkový koláč :)


Přestože cheesecake peču vždy jen se sýra, tady jsem ho zkusila částečně nahradit tučným tvarohem. A dopadlo to skvěle, tvaroh chuť sýra nepřebil. Náplň je krásně jemná a vláčná, není suchá ani dusivá, jak to občas u tvarohu bývá. Drobenka je pak příjemné zpestření, i když chutí i konzistencí připomíná spíše linecké těsto. 


Koláč jsem pekla ve čtvercové formě 20 x 20 cm, tak jak bylo uvedeno v receptu. Nicméně příště bych možná volila formu o něco málo větší. Sušenkový základ se v tomto případě nepředpéká, peče se vše najedou. Předem doporučuji vyndat všechny suroviny z lednice, tak aby měly pokojovou teplotu. 

Sušenkový základ:
180 g sušenek
90 g másla

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno formy vyložte pečícím papírem. Já použila jen dortový ráfek 20 x 20 cm. Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vsypte do připravené formy a vytvarujte dno, dobře přitlačte. Odložte stranou, než si připravíte náplň. 


Sýrová vrstva:
300 g krémového sýra
250 g tučného tvarohu ve vaničce
100 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového cukru nebo extraktu
2 vejce
čerstvé ostružiny (maliny)

Sýr, tvaroh a cukr dejte do mísy a společně prošlehejte do hladka. Přidejte vanilku a zašlehejte vejce, jedno po druhém. Nalijte na připravený sušenkový základ a rozetřete. Poklaďte ostružinami po celé ploše a lehce vmáčkněte do krému. Nechte stranou a připravte drobenku.


Drobenka:
70 g změklého másla
40 g moučkového cukru
1 vejce
160 g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky prášky do pečiva
citronová kůra nebo olej

Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do krémova. Přidejte vejce s citronovou kůrou (olejem) a dobře zašlehejte.
Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva a vmíchejte do máslové směsi. Dobře promíchejte, vznikne Vám takové mazlavější těsto. Nepřidávejte mouku, není to klasická drobenka, více se to podobá křehkému těstu. Rukama oddělujte malé kousky těsta a rozložte na sýrovou vrstvu.


Dejte péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů asi na 35 - 40 minut, až je vrchní vrstva lehce do zlatova. Po upečení nechte zcela vychladnout ve formě. 

Koláč můžete nechat přes noc vychladit v lednici, servírujte ale při pokojové teplotě. Krásně vláčný a dobrý vydrží několik dní.

A pokud už neseženete ostružiny nebo maliny, upečte si podobný cheesecake s jablky :)


inspirace z webu http://pastry-workshop.com

Vytisknout recept

15 komentářů:

  1. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, mohu jako krémový sýr použít místo Philadelphie ricottu nebo mascarpone? Mimochodem máte vážně úžasný blog s úžasnými recepty! :-)
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, hezký večer, moc děkuji :)) bohužel s ricottou ani mascarpone do pečeného cheesecaku nemám zkušenosti. Když bych si měla vybrat, asi spíš ricottu :) pokud jde o sýr, nemusí to být Phila, je spousta jiných a dobrých sýrů ... Já používám obvykle Cream cheese classic z Lidlu :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, máte zkušenost nahradit čerstvé ostružiny,mraženým ovocem(např. maliny, nebo jiné ovoce) ?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, dobrý den, v tomto koláči jsem zatím mražené ovoce nezkoušela, ale nebála bych se toho. Určitě bych ale volila menší plody jako maliny nebo ostružiny, které neobsahují tolik vody :)

      Vymazat
    2. :)ano zkusím. Jinak MiLo vaše recepty jsou pro mě moc zajímavé.Minulý víkend jsem pekla tvarohový koláč "Sernik" a moc nám chutnal.Manžel miluje tvarohové recepty, tak jsem ráda za inspiraci. Já osobně tvaroh moc nemusím,ale v téhle formě(doslova :) mi chutnal.

      Vymazat
  3. Dnes jsem pekla a koláč je luxusní, opravdu moc dobrý. Použila jsem mražené ostružiny. K vychlazení koláče přes noc asi nedojde... Děkuji za všechny inspirace. Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ireno, děkuji, tak to jsem moc ráda, že koláč chutnal :) hezký víkend. Míša

      Vymazat
  4. dobrý den,když nemám sušenky,mohu použít dětské piškoty?děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, myslím, že můžete použít i piškoty :)

      Vymazat
  5. Nebe v hubě! Moc děkujeme za výborný recept :)

    OdpovědětVymazat
  6. Právě jsem ochutnala první kousek a určitě u toho jednoho nezůstane. Je vynikajicí.Díky za recept (za všechny recepty!) Lucka

    OdpovědětVymazat