neděle 23. srpna 2015

Ořechové sušenky

Prázdniny se pomalu blíží ke konci a než se nadějeme, budeme péct vánoční cukroví. Tak co si takhle střihnout jeden druh na zkoušku už dnes? Nebojte, dělám si srandu, Vánoce jsou ještě daleko a na vánoční cukroví je času dost :) i když tyhle sušenky by se mezi vánoční cukroví mohly hrdě zařadit. Ale byla by škoda péct je jen jednou do roka, protože jsou naprosto skvělé. 



Sušenky se pečou v mnoha zemích pod různými názvy, Mexican wedding cake, Snowball cookies, Russian Tea cake, Italien butter nut ..... A jak už to obvykle bývá, přestože se jedná o stejné cukroví, recepty se mezi sebou nepatrně liší. U mě zvítězila tahle varianta, protože obsahuje velké množství ořechů, v poměru s moukou téměř jedna ku jedné. 


Původní recept je s pekanovými ořechy, já používám vlašské. Sušenky jsou krásně křehké, mají plnou chuť másla a ořechů a doslova se Vám rozplynou na jazyku. Mají jen jednu vadu, snědí se vždycky příliš rychle :)


Na asi 24 sušenek si připravte:
113 g změklého másla
33 g cukru krupice
130 g polohrubé mouky
100 g hrubě mletých vlašských (pekanových) ořechů
1/2 lžičky soli
moučkový cukr na obalení

V míse smíchejte mouku, sůl a mleté ořechy. Ty by neměly být umleté úplně na jemno, lepší když zůstanou malé kousky ořechů.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak přisypte mouku s ořechy a dobře promíchejte. Dejte asi na 30 minut ztuhnout do lednice.
Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
Z těsta tvarujte malé kuličky a dejte na plech. Z jedné dávky je obvykle asi 24 kousků. Berte v úvahu, že při pečení trochu nabudou. 


Dejte péct do vyhřáté trouby na 12 - 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Ještě vlažné je obalte v moučkovém cukru. Pokud byste je obalovali horké, cukr se bude lepit a udělá žmolky.



Sušenky můžete jíst hned po upečení nebo v uzavřené krabici skladovat několik dnů, možná i týdnů. Pokud Vám tedy tak dlouho vydrží :))


inspirace z webu http://www.roshniskitchen.com/


Vytisknout recept

11 komentářů:

  1. pozerám že tam neidú vajíčka, možno ich skúsim, vyzerajú krásne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to bez vajíček :) určitě zkuste, chutnajǐ ještě lépe, než vypadají :)

      Vymazat
  2. jsou vynikajici!! moc dekuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den Míšo,
    sušenky jsem pekla na den dětí a musím říct, že to bylo to první co zmizelo nejrychleji. Jsou naprosto famózní.
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, zdravím Vás, děkuji :) tyhle sušenky mám osobně také moc ráda. míša

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Jano, děkuji :) určitě zkuste :)

      Vymazat
  5. Milá paní Milo, jsou skvělé. Ten slaný ocásek je perfektní. Děkuji za další skvělý recept. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, moc děkuji :) také mám tyhle sušenky moc ráda.

      Vymazat