úterý 30. června 2015

Čokoládový dort s višněmi

Vždycky jsem dávala přednost jen čistě čokoládovým dortům, ovoce mi je tak nějak kazilo. Nicméně chutě se mění a člověk by měl zkoušet nové věci. A tak vznikla i takhle kombinace. Je to vlastně taková obdoba pařížského dortu obohacená o višně. Jejich lehce nakyslá chuť odlehčí a zjemní "hutnou" a plnou chuť čokolády. Ale nemusíte mít strach, pokud nemáte stejně jako já v oblibě višně v čokoládě, tenhle dortík je chutí vůbec nepřipomíná. 


Korpus je můj oblíbený a lety prověřený piškotový s olejem. Část mouky jsem nahradila mletými mandlemi, díky kterým je korpus krásně nadýchaný a měkoučký. Základem krému je smetana svařená s čokoládou a po zchlazení vyšlehaná do pevného krému. Čokoládu v tomto případě kombinuji, z části dávám Ledové kaštany nebo nugátovou Ritter Sport a doplním kvalitní hořkou čokoládou. Višně používám mražené, jsou dostupné celoročně a chuťově mnohem lepší, než kompotované. Krátce povařím s cukrem, zahustím a nechám vychladit.


Krém i višně je dobré připravit den předem, aby se dostatečně zchladily v lednici. Já peču den předem obvykle i korpus. Mám tak vše připraveno a sestavení dortu už pak nezabere tolik času. Recept vychází na dort o průměru 20 cm. 



Čokoládový krém:
500 ml smetany ke šlehání
2 tyčinky Ledové kaštany á 45 g (nebo 100 g nugátová Ritter Sport) 
100 g hořké čokolády 55-60%

Smetanu dejte do hrnce a na mírném ohni zahřejte. Přidejte ledové kaštany a za stálého míchání nechte rozpustit. Přiveďte k varu a nechte povařit asi minutu, pak stáhněte z kamen a vmíchejte hořkou čokoládu. Tu již nevařte. Míchejte do rozpuštění, pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké emulze. Nechte vychladnout, pak zakryjte a dejte přes noc do lednice.


Marinované višně:
350 g mražených višní bez pecky
50 cukru krupice
1 lžička kukuřičného škrobu
višňový likér,griotka .... (nemusí být)

Višně dejte do hrnce, přidejte cukr a asi lžíci vody a nechte chvilku povařit.
Škrob rozmíchejte v troše vody a vlijte do višní. Nechte chvilku povařit, šťáva by měla lehce zhoustnout. Odstavte, nechte vychladnout, pak přidejte likér dle chuti. Dejte do lednice. 


Kakaovo-mandlový korpus (průměr 20 cm):
4 vejce, odděleně
120 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
40 g mandlové mouky (mletou loupané, příp. neloupané mandle)
25 g kakaa
70 g hladké mouky
20 g rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem. 
V míse smíchejte hladkou mouku s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté mandle, pak prosátou mouku s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej. 
Těsto naplňte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů, formu můžete otočit, a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte nejlépe pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a uložte do chladu.


Sestavení dortu:
Korpus dvakrát vodorovně prořízněte, vzniknou Vám tři pláty. Připravte si višně. 
Čokoládový krém vyšlehejte při nižších otáčkách na pevný krém. Doporučuji šlehat velmi opatrně, krém se lehce přešlehá. Používám na to ruční šlehač, nikoliv robot, abych tak měla krém více pod kontrolou.
První plát korpusu položte na tác a pokapejte šťávou z višní, nemusíte šetřit. Naneste asi třetinu krému a na něj rozložte polovinu višní. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Přiklopte třetím plátem a celý dort pomažte zbylou třetinou krému. Dejte chladit do lednice, nejlépe přes noc. 


Čokoládová poleva:
180 g hořké čokolády 50-60%
150 g smetany ke šlehání

Smetanu zahřejte, vsypte čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Dort položte na mřížku a rovnoměrně celý polijte. Mřížku je dobré posadit na větší tác, kam vám steče přebytečná poleva. Tu pak můžete použít opakovaně. Dort přendejte na podložku nebo podnos a dejte rozležet do chladu. Tím, že je polevy trochu více, krásně se rozlije po celém dortu, steče na boky a není potřeba upravovat nožem. Případně si můžete pomoci nakláněním dortu na strany, poleva tak lépe steče i na boky dortu. 


Bohužel jsem neměla moc času na zdobení dortu, takže vypadá tak trochu "krvavě", ale naštěstí to nikoho neodradilo :) 



Vytisknout recept

75 komentářů:

  1. Vypadá fantasticky. Na višni se nám letos bohužel nic neurodí, tak snad seženu jinde a zkusím upéct tuto nádheru. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji :) já kupuju taky jen mražené, protože čerstvé už jsem neviděla pěkně dlouho :)

      Vymazat
  2. Tak ten bych si Míšo dala ikdyby byla 40 stupňová vedra! Super, chystám se o víkendu na ten citrónový s ricotou. Dík za inspiraci. Maruš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, díky :) tak to mě těší, jen v tom horku by asi trochu tekl :)) citronový je moc dobrý, určitě zkus :) Míša

      Vymazat
  3. Jůůů, Milo, ten je krásný! Takový elegantní, přitom moderní a kombinace pařížské šlehačky, čokolády a višní, to je paráda:-) Obdivuji to precizní polití ganache...mně to dá vždycky hodně práce, abych to polila nějak stejnoměrně, fakt pěkný!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)) také mi to chvíli trvalo, než jsem se to s polevou naučila :) Chce to "vychytat" tu správnou konzistenci a je dobré mít jí více, krásně pak steče dolů :) Mila

      Vymazat
  4. Před několika týdny jsem objevila tento Váš blog - Vaše pečení je něco úžasného, tolika dobroty a krásy co dokážete, moc fandím a tleskám a přeji ať se stále daří!!! Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, moc děkuji za Vaše slova, velmi si jich vážím :) tolik chvály si snad ani nezasloužím :) mějte se fajn a zase někdy "nakoukněte" Míša

      Vymazat
    2. Ale Míšo, přece celé člověka bytí se točí kolem jídla a dobrůtek a když je umíte tak krásně připravit, tak je co chválit :o), přeji krásné léto a bezva prázdniny! Katka

      Vymazat
    3. Katko, děkuji :) k tomu už není co říct :) krásné léto, i když teď trochu horké, i Vám. Míša

      Vymazat
  5. To je nádhera ! Pokusím se jí vytvořit :) Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, děkuji :) zkuste, není složitý :) Mila

      Vymazat
  6. Tedy ten je! A musí být skvělý, to jde poznat i z fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vando, díky :) višně a čokoláda je docela povedená kombinace :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, krém vypadá moc dobře. Chystám se dělat čokoládový dort a potřebovala bych, aby krém unesl v podstatě 4 vrstvy korpusu. Ráda bych udělala dort trochu vyšší než je obvyklé a bojím se, aby krém nezačal pod tíhou korpusů po stranách vytékat. Myslíte, že je dostatečně pevný a jestli ne, nemáte tip na nějaký jiný vymazlený čokoládový krém, který by byl vhodný do vyššího dortu? :) Klidně něco s nugetou nebo nutelou.. :) Předem děkuji za odpověď. Věčná tazatelka.. Jindřiška :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, zdravím Vás, děkuji :) myslím, že krém to ustojí :) také jsem ho už několikrát dávala do dortu, který byl 3x promazaný, měl tedy 4 pláty korpusu a bylo to v pohodě :) jen se to možná bude trochu hůře krájet, jak bude dort vyšší. Krém s nutelou nedělám, ale chuťově je ještě dobrý a celkem stabilní pudingovo-máslový s čokoládou. Recept mám u Dobošových řezů http://www.vikendovepeceni.cz/2015/06/dobosove-rezy.html
      Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  8. Dobry den, ked nemam mrazene visne, ale zavarane v skle, postup je tiez rovnaky ako pri mrazenych? Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Martino, kompotované višně už bych nevařila, případně můžete svařit jen šťávu a trochu zahustit. Pěkný den. Míša

      Vymazat
  9. Dobry den, torta mala velky uspech! Dakujem za dalsi skvely recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělá zpráva :) také děkuji, že máte odvahu mé recepty zkoušet. Pěkný den.

      Vymazat
  10. Dobrý den,
    opět jsem vyzkoušela a opět s velikým úspěchem :-), pečení podle Vašich receptů je prostě radost.
    Pěkný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, pěkný den i Vám, děkuji, to mě moc těší, že jsou mé recepty tak úspěšné :) Míša

      Vymazat
  11. Dobrý den,
    mohla bych se zeptat na recept na ty bíle makronky?
    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, makronky jsou světle růžové :) recepty najdete na mém blogu, stačí jen použít jinou barvu, případně nedat žádnou, pak budou krémové. Mila

      Vymazat
  12. Dobrý večer,
    chtěla jsem se zeptat na jaké příčce v troubě dort pečete ?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer, peču na střední příčce (nejen dort) a bez horkého vzduchu :)

      Vymazat
  13. Hezký den, Milo. Já už se na vaše stránky vracím jako dobrý poštovní holub! :-) Naposledy jsem dělala vanilkové cupcakes a také korpus z tohoto dortu a do něj tvarohový krém z jiného vašeho receptu, který jsem nakonec ještě "vyšperkovala" glazovanými hruškami. MOC vám děkuji! Máte to všechno pravdu skvělé! Anna :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anno, hezký večer, krásné přirovnání :)) jsem moc ráda, že se vracíte a mé recepty jsou pro Vás inspirací, děkuji za Vaši přízeň. Mimochodem ty glazované hrušky zní moc dobře a určitě i skvěle chutnaly :))

      Vymazat
    2. Já Vám moc děkuji! :-) Ano, s hruškami to bylo taky super. ;-) Chtěla jsem se Vás ještě na něco zeptat - když bych do dortu dávala tvarohový, nebo nějaký ten krém se šlehačkou, jak dlouho vydrží? Zatím používám pouze většinou s máslovým základem, když musí být v lednici cca 2 - 3 dny před rozkrojením (vezu jej někam na oslavu). Vydrží tak dlouho v dortu dobrý i krém se šlehačkou? Děkuji moc! :-) Anna

      Vymazat
    3. Anno, samotný šlehačkový krém jsem nikdy nedělala, ale ve spojení s vykapaným tvarohem nebo mascarpone dost často. Používám tedy výhradně tu 40% smetanu a bez problému mi krém vydrží. A zvlášť, když dort nebude nakrojený, vůbec bych se toho nebála :) Případně pokud chcete mít jistotu, použijte želatinu ... mějte se fajn.

      Vymazat
    4. Milo, děkuji moc. Přesně takhle jsem to myslela - s tvarohem či mascarpone. Jste skvělá! ;-) Už se těším, až zase od vás něco vyzkouším. Teď přemýšlím o té dýňové roládě, nebo cupcakes. :-) Anna

      Vymazat
    5. Anno, nemáte vůbec zač :)) těžká volba, jestli dýňové cupcake nebo roláda, ale mohu Vás ujistit, že oboje je skvělé :)

      Vymazat
  14. Vypadá božsky! Myslíte, že by šel použít i domácí višňový džem? Jsou v něm kusy višní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) ano, klidně použijte i džem, ideálně pokud je méně sladký :)

      Vymazat
  15. Dobrý den Míšo,
    tak tenhle dortík jsem si udělala před víkendem k narozeninám. Jen jsem čokoládovou polevu u dortu vyměnila za zrcadlovou čokoládovou polevu, co máte u mátových dortíků. Byl naprosto l.u.x.u.s.n.í! Na oslavě všichni pomlaskávali a než jsem se otočila byl pryč. Moc děkuji za lahodný recept! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Evo, tak to mě moc těší, že měl dort takový úspěch :)) děkuji za vyzkoušení :) Míša

      Vymazat
  16. Dobrý den, chystám se vyzkoušet tento víkend na narozeninovou oslavu - vypadá mňamózně. Jen bych měla dotaz kvůli velikosti formy. Když mám větší o průměru 23 cm, bude korpus stačit z uvedených surovin, aby se dal rozřezat na 3 pláty, nebo je potřeba přidat suroviny jak na korpus tak i na šlehačkovou náplň? U některých dortů máte korpus ze 6 vajec. Přeji hodně dalších skvělých receptů! :) Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás, vybrala jste dobře, dortík je moc dobrý :) tento recept je pro dort o velikosti 20 cm, pokud chcete dělat 23 cm, je potřeba udělat z 1,5 dávky. Tedy přesně jak píšete, korpus z 6 vajec :) navýšit je potřeba samozřejmě i krém :) Mějte se fajn, ať se daří. Míša

      Vymazat
  17. A myslíte, že čokoládová poleva bude stačit z uvedeného množství nebo také přidat? Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačit by to mělo, ale klidně zvyšte na 200 g čokolády + cca 180 g smetany :)

      Vymazat
  18. Díky moc, jste zlatá! Jana

    OdpovědětVymazat
  19. Máte nějakou oblíbenou a prověřenou čokoládu s 55 - 60 % kakaa? V cukrářských potřebách jsem objevila nějaké belgické čokoládové pecky, jinak u nás v nabídce tápu, vše je kolem 70 % kakaa...:( Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jano, přes e-shop objednávám obvykle tuto http://cukrarske-pomucky.cz/belgicka-cokolada-arabesque-horka-58-1000-g-3957/, dobře se s ní pracuje a chuťově je moc dobrá :) na polevu na dort obvykle používám čokoládu z Lidlu, je to tabulka 200 g v takovém béžovém obalu, ta je také skvělá :)

      Vymazat
  20. Super, belgickou mám, Lidl navštívím. Moc děkuji za rady!!! Jana

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den, Míšo.
    Nedělám první dortík od Vás, máte skvělé chutě i nápady ;). Z tohoto receptu jsem sice použila jen korpus, ale je opět výborný, jak jinak ;). Jen jsem se chtěla zeptat, jak vysoký jste ho po upečení měla (před promazáním)? Přišel mi nějak nízký, nevím, zda jsem někde neudělala chybný krok. Pro tentokrát to ničemu nevadilo, ale chtěla bych o použít i na dortík o větší kapacitě strávníků, tak abych věděla, jak správně navýšit ingredience a jak postupovat bezchybně. Nemůže to být treba délkou/ intenzitou šlehání v jednotlivých krocích? Děkuji moc za radu a přeji spokojené strávníky a radost z pečení :)
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás, Jano, tak to jsem moc ráda, že jsou Vám moje chutě blízké, děkuji :) přesně Vám to neřeknu, ale určitě to bude kolem 6 cm. Jsem zvyklá prokrajovat korpusy dvakrát a pilku mám nastavenou na 2 cm :) někdy je to trochu víc jindy zase méně, záleží i na velikosti vajec. Určitě je potrěba šlehat bílky do tuha, ale zase nepřešlehat. Zpočátku šlehat pomalu, až se vytvoří bílá pěna, přidat cukr a teprve pak šlehat na maximum. Mandle a mouku s kakaem pak vmíchat velmi opatrně jen stěrkou, ne šlehačem. Můžete ještě zkusit trik s mokrou utěrkou, díky které korpus vyběhne víc do výšky a do roviny - mám u receptu na Čokoládový dort s tvarohem.
      Snad jsem Vám trochu pomohla :) Míša

      Vymazat
    2. Míšo, moc děkuji za rychlou odpověď a tipy na triky :). Vyzkouším hned příště, abych stihla natrénovat na plánovaný "hřeb narozenin" :) (Cukr jsem přidávala až do skoro ušlehaného sněhu, což mi došlo pak zpětně, že jsem obešla recept.)
      Hezké léto přeji
      Jana

      Vymazat
  22. Dělám již po třetí, je výborný!!!!

    OdpovědětVymazat
  23. Tak jsem zkoušela a dort byl vynikající :)). Šly by i jahody místo višní, nezkoušela jste:)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším, děkuji :) já jahody k čokoládě moc nemusím, ale pokud je máte ráda, klidně zkuste. Já bych volila spíš maliny :) asi kombinace čerstvých a malinového pyré :)

      Vymazat
    2. Maliny jsou dobrý nápad, mam ale jen mražené..:( takze spis pyré asi :)

      Vymazat
  24. Hezký večer, všimla jsem si v diskusi, že jste nedávno vysvětlovala, jak správně vyšlehat bílky, můžu požádat ještě jak správně do sněhu zapracovat žloutky? Stačí je prošlehat jen vidličkou nebo je lepší vyšlehat je el. šlehačem a spojit se sněhem jen stěrkou nebo všlehat? Omlouvám se za hloupé dotazy, ale chtěla bych mít korpus také tak hezký jako Vy. Piškotové těsto se mi moc nedaří, jinak peču podle Vás moc ráda, vím, že Vaše recepty jsou sázka na jistotu :-) děkuji Janka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janko, zdravím Vás, žloutky můžete našlehat ručně balonovou metlou (trvá trochu déle) nebo šlehačem do lehké pěny. Pak stěrkou lehce spojit s bílky a opatrně po částech vmíchat mandle, pak mouku s kakaem, nakonec olej. Míchat jen stěrkou, nikoliv šlehačem, lehce obracet, žádné zuřivé promíchávání :)
      Děkuji za důvěru a držím palce, ať se dort podaří. Míša

      Vymazat
    2. Milá Míšo, moc Vám děkuji za rady, ted už se mi korpus snad konečně povede. Mějte se hezky Janka

      Vymazat
    3. Janko, nemáte vůbec zač :) dejte vědět, jak to dopadlo. Míša

      Vymazat
    4. Milá Míšo, hlásím, jak jsem dopadla s korpusem, pořád ho nemám takový jako Vy, měl na výšku zhruba 4,5cm a trošku do bouličky, takže střed byl o něco vyšší, asi chybuji při vmíchávání mouky s kakaem, i když se snažím opravdu lehce obracet, dost dlouho mi tam zůstávaly světlé fleky a při delším míchání to začalo ztrácet na objemu. Budu muset trénovat :-) jinak ale chuťově výborné, krém vynikající, všichni chválili. Peču podle Vašich stránek už delší dobu a všechno, co jsem vyzkoušela (a není toho málo), má vždy úspěch, děkuji a přeji hodně spokojených čtenářek a pekařek. Janka

      Vymazat
    5. Janko, hezký večer, děkuji za zpětnou vazbu :) máte pravdu, kakaový korpus je trochu problémovější, než klasický vanilkový :) upřímně mohu říct, že jsem jich napekla desítky a ne vždy to bylo perfektní :) korpusu hodně pomohou ty mleté mandle, ale kakao se prostě hůře zapracovává. Proti bouli uprostřed korpusu můźete zkusit trik s utěrkou, v některém z komentářů jsem na néj odkazovala, je u čokoládového dortu s tvarohovým krémem :)
      Jinak moc děkuji za přízeň i důvěru v mé recepty, moc si toho vážím a bude se snažit v budoucnu nezklamat. Pěkný večer. Míša

      Vymazat
  25. Dobrý den,
    narazila jsem náhodou na váš blog a moc se mi líbí. Tak už vím, co budu dělat až budou děti spát...číst, inspirovat se :-)
    Chci se jen zeptat, bude poleva stejně pěkná, i když použiji bílou čokoládu? Děkuji, Helča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, zdravím a děkuji za pochvalu mého blogu :)
      Tuto polevu jsem z bílé čokolády zatím nikdy nedělala, u nás frčí více ta tmavá. Pokud byste se do ní chtěla pustit, tak je potřeba dát méně smetany ... a myslím, že poleva bude lehce prosvítat ... Míša

      Vymazat
  26. Dobrý večer, Míšo. Ráda bych se Vás zeptala ještě na jednu věc, tentokrát ohledně krému. Nemáte zkušenost, zda lze tento krém z kaštanů použít po potahovou hmotu, konkrétně Smartflex? Nebude ta smetana zlobit? Mám zkušenost jen s máslovými krémy pod potah. Cetla jsem, že krémy typu "ganache" by neměly dělat problém, ale bojím se experimentovat bez posvěcení :). Děkuji moc a zdravím Vás! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás, ano, tento krém se dá použít i do potahovaného dortu, mám vyzkoušeno :) Na obmazání dortu ale používám buď sněhový máslový krém nebo čokoládovou ganache připravenou z čokolády a smetany v poměru 2:1, vznikne pasta podobná nutele a tou se dort hezky obmaže. Snad jsem Vám pomohla :) hezký volný den. Míša

      Vymazat
    2. Dobrý den, Míšo, děkuji Vám za odpověď! To je skvělé, děkuji moc za tipy. :) Mějte se hezky, Jana

      Vymazat
  27. Dobrý den, včera jsem tento vynikající dort upekla - bohužel těsto nejprve v troubě krásně vyběhlo (s utěrkou), ale po vytažení se zase snížilo cca na 2 cm. Těsto je stále krásně vláčné, jakoby mokré: takové brownies, ale nejde z něho udělat dort. Takže jsem to vyřešila bábovkovým těstem. Jinak děkuji za kombinaci - višně a čokoláda. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, zdravím, tak to mě moc mrzí, že se korpus nepovedl :) podle toho co píšete to vypadá, že jste šlehala bílky hned zpočátku příliš rychle, což způsobilo to spadnutí těsta po upečení. Nebo je možné, že tešto bylo přemíchané ... každopádně je to škoda, protože korpus do dortu skvěle pasuje, třeba se povede příště :)

      Vymazat
    2. Děkuji.....no já si říkala, že ten Váš korpus bude skvělý na HArlekýn: korpus nebudu řezat, ale dám na něho pařížskou šlehačku a pak normální šlehačku a bude to fantastické :) - MŇAM. Nemusím se tak bát, že opět klesne. Takže i tak děkuji za úžasný recept. Dort byl skvělý i se základem na olejovou bábovku. A kombinace čokoláda a višně - fantastické :). Děkuji. Lucie

      Vymazat
    3. Lucie, na blogu mám přímo recept na Harlekýn :) korpus se tam dělá trochu jinak, tak jo můźete zkusit :) - recept zde :)

      Vymazat
  28. dobrý den, dort byl vynikající,pekla jsem jej poprvé a podařil se :-) děkuji za inspiraci..jen jsem se chtěla zeptat, jak dlouho vydrží poleva-ganache v lednici? děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, tak to moc ráda slyším, že se dort povedl a chutnal :) děkuji :) poleva vydrží v lednici minimálně týden.

      Vymazat
  29. Dobrý den,dort vypadá moc dobře a docela jednoduše,proto ho udělám na své 30tiny.Když mám formu 26cm mám suroviny zdvojnásobit? A co by jste mi poradila na ozdobení,ať je to jednoduché na pripravu.Dekuji moc za recept a radu Anet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) dort i skvěle chutná :) pokud uděláte z dvojité dávky, vychází to spíše na formu 28 cm. Navrhovala bych udělat z 1,5 dávky, korpus nebude tak vysoký, takže můžete prokrojit jen jednou :)
      Pokud nechcete složitě zdobit, tak jen polijte čokoládovou polevou :)

      Vymazat
  30. Milá MiLo, jsem také příznivec Vašeho blogu. Již několik receptů jsem od Vás vyzkoušela a vše nám moc chutnalo. Chtěla bych vyzkoušet i nějaký recept s višněmi a překvapilo mě, že používáte višně zmražené. Já v létě zpracovávám ovoce ze zahrádky - zavařuji a vyrábím marmelády. Pokud se urodí nějaké višně, (a to už dlouho nebylo - buď se to nepodaří nebo je ptáci "sežerou"), tak si pochutnáváme. Koupit višně zmrazené mě prostě nenapadlo. Mohla byste mi prosím poradit, kde je kupujete, jak velké balení a kolik stojí?
    Předem Vám děkuji za odpověď, Jitka P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko P., zdravím Vás, jsem moc ráda, že Vás moje recepty tak zaujaly :) Ano, višně používám radši mražené, než kompotované :) narazila jsem na ně v Makru. Kupuji takové menší balení cca 350-400 g, cenu si bohužel nepamatuji. Pak mají ještě velké balení cca 1-2 kg. Je ale možné, že je seženete i v běžném obchodě ... do některých receptů používám kompotované a ty kupuji v Lidlu, vlastní bohužel nemáme a koupit se dnes pomalu už nedají, velká škoda. Mějte se krásně. Mila

      Vymazat
  31. Dobrý den, prosím o radu, zda by se dal tento dort potáhnout potahovací hmotou ? Myslíte, že by nevadilo, že krém není máslový ? Nemám moc zkušeností s potahováním dortů, ale vyčetla jsem, že musí být máslový krém. Ten moc ráda nemám, tak bych chtěla zkusit Váš čokoládový krém. Moc ráda peču podle Vašich receptů, dortíky jsou úžassné. Děkuji. Květa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květo, zdravím Vás, dovnitř potahovaných dortů můžete použít téměř jakýkoliv krém, tedy i tento. Pouze doporučuji zvenku obmazat celý dort máslovým krémem, případně si udělat čokoládovou ganache v poměru 2 díly čokolády a 1 díly smetany. Tuto směs nechat ztuhnout do konzistence nutely a pak s ní dort obmazat. Nechat zatuhnout a pak můžete potáhnout :))

      Vymazat