pátek 12. června 2015

Čokoládové cupcakes se smetanovým krémem

Máte rádi rychlé a jednoduché moučníky? Které navíc vypadají fešácky a lákají k nakousnutí? Tak přesně takové jsou tyhle cupcakes. Vláčný čokoládový dortík, lehký smetanový krém a jako třešnička na dortu voňavá jahůdka. A teď už dokonce i naše česká jahůdka. Ale nebojte, až budou zrát třešně, určitě přijdu i s nějakým třešňovým dortíkem. 



Recept na cupcakes jsem si "vypůjčila" ze staršího příspěvku, kde jsou dortíky zdobené marcipánem a možná díky tomu tak trochu opomíjené. Je to ale škoda, protože těsto je díky podmáslí krásně vláčné a vydrží i několik dní. Někdo možná bude namítat, že v receptu není čokoláda, ale jen kakao. Tak proč tedy čokoládové? Protože chutnají čokoládově, právě díky vysokému obsahu kakaa. A čokoláda je přeci taky z kakaa :)



Krém jsem vybrala nadýchaný smetanový, aby dobře ladil s čokoládou a tak trochu ji odlehčil. Základem je má oblíbená "vykapaná" zakysaná smetana spojená s ušlehanou šlehačkou. Pokud chcete, aby Vám krém dobře držel, je lepší volit smetany s vyšším podílem tuku. Už si ani neumím představit, že bych na šlehání použila jinou šlehačku, než tu 40%. Tak jsem si na ni zvykla, že když občas šlehám jen tu "obyčejnou 33", nechápu, jak jsem ji dříve mohla používat :) Jen škoda, že tu 40% nevyrábí více firem a ve větším balení.


Na 12 ks čokoládových dortíků si připravte:
1 hrnek + 2 lžíce hladké mouky

1/2 hrnku holandského kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
1/8 lžičky soli
3/4 hrnku krupicového cukru
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 vejce 
1 lžička vanilkového extraktu
3/4 hrnku podmáslí

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech na muffinky vyložte papírovými košíčky. 
V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl, odložte stranou. Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr, olej a vejce do pěny. Přidejte vanilkový extrakt. Střídavě přimíchejte mouku s kakaem a podmáslí, mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát, těsto dobře prošlehejte. Rozdělte do připravených 12 košíčků a dejte péct na 18 - 20 minut. Těsto obvykle vyběhne do výšky a udělá na dortíku kopeček. 
Po upečení nechte cupcakes pár minut vychladnout ve formě, pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku.


Smetanový krém:
400 g zakysané smetany min. 16% tuku
200 g smetany ke šlehání 40%
asi 4 lžíce cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu (nikoliv aroma)

Zakysanou smetanu nechte pár hodin předem vykapat v plátěné utěrce. Můžete klidně i přes noc v lednici. Smetana se tak zbaví přebytečné vody a bude krásně hustá.
Šlehačku ušlehejte společně s cukrem a vanilkovým extraktem do tuha. Vykapanou zakysanou smetanu lehce našlehejte a opatrně po částech vmíchejte ušlehanou šlehačku. Vznikne Vám krásně nadýchaný, přesto docela pevný krém. Podle chuti můžete přisladit.
Krém přendejte do zdobicího sáčku a nastříkejte na vychladlé dortíky. Ozdobte čerstvými jahodami. 



Aby se Vám jahody krásně leskly, můžete je potřít meruňkovou glazurou. Lžíci meruňkové marmelády ohřejte v mikrovlnné troubě se lžičkou vody. Promíchejte a ještě teplé štětcem naneste na jahody. 



14 komentářů:

  1. Dobrý den,
    cupcakes mě právě začínají bavit, těsto i krém parádní.
    Díky za nápad :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, souhlasím s Vámi, cupcakes jsou prima :) a dají se udělat v tolika obměnách :)

      Vymazat
  2. Můžu se prosím zeptat na objem hrnku 250ml? Dělala jsem už Vaše cupcakes na zbůsom Míšových řezů a jsou vynikající.
    Pěkný Nový rok Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, hezký večer, obvykle používám hrnkové odměrky 240 ml, ale klidně použijte i klasiku 250 ml, rozdíl je nepatrný :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  3. Hezký den, dnes jsem pekla cupcakes přesně podle receptu, ale místo podmáslí jsem dala kefírové mléko (podmáslí neměli, tak jsem si řekla, že zkusím).. Cupcakes nejprve vytekly do stran a pak se všechny propadly dovnitř. Je to jen tím, že jsem nedala přímo podmáslí nebo ještě něčím jiným?? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, tak to mě mrzí, že se cupcakes nepovedly. Pokud jste použila klasický kefír bez příchuti, mělo by to být stejné jako podmáslí, takže tím to myslím nebylo. Je to zvláštní, protože je peču docela často a vždy vyběhnou spíš hodně do výšky, někdy lehce popraskají. Nenapadá mě, čím by to mohlo být ... musela bych vidět Váš postup...

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď! no asi jsem přišla na chybu, nejspíš jsem se překoukla a dala jsem málo mouky... zkusím tomu dát druhou šanci a upeču druhou várku a doufám, že to už vyjde :))) Hezký večer:)

      Vymazat
    3. Chápu, také se mi občas stane, že si špatně přečtu recept :) zkuste druhý pokus, věřím, že to bude v pořádku :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, prosím, jak dlouho krém vydrží než spadne? Potřebovala bych aspoň 24h. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud použijete smetanu 40% a zakysanka bude dobře vykapaná, tak 1-2 dny vydrží úplně bez problému :)

      Vymazat
    2. Paráda. Díky za rychlou odpověď :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, pokud bych použila zakysanku 20%, šlehačku 40% a ztužovač, bude krém držet? Chtěla bych upéct dnes pro návštěvu, ale nestihnu nechat zakysanku vykapat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, nejsem si jistá, zda krém nebude příliš řídký ... nemám vyzkoušeno, nechávám vždy odkapat, někdy stačí i pár hodin. Pokud spěcháte doporučuji našlehat mascarpone se smetanou :) to bude držet určitě.

      Vymazat