sobota 27. června 2015

Citronový koláč s ricottou a olivovým olejem

Ricottu u mě doma moc často nenajdete. Do koláče má radši tvaroh, do cheesecaku čerstvý sýr a do krémů mascarpone. Tak nějak jsem ricottě nepřišla na chuť. Nicméně občas se nechám zlákat a krabičku koupím. Jenže pak mi leží v lednici a já si marně lámu hlavu, co s ní. Stejně jako teď. Takže jsem začala hledat recept, kde bych ji mohla použít. 


Výběr padl jednoznačně na tento citronový koláč. Mám totiž slabost pro citronové dezerty a už jsem žádný dlouho nedělala. I když si je peču obvykle jen sama pro sebe, protože doma o ně nikdo nestojí. 

Koláč mě zaujal nejen svým vzhledem, ale také přídavkem olivového oleje, který mu dodává zajímavou chuť. Hlavní slovo má ale jednoznačně citron, který je cítit především v cukrové polevě. A to jsem původně chtěla polevu vynechat, protože jsem měla strach, že bude koláč hodně sladký. Naštěstí jsem to ale neudělala, protože poleva mu dodává tu správnou svěží chuť. Koláč je navíc díky ricottě krásně vláčný, nejen po upečení, ale i další dny.



Pekla jsem v koláčové formě o průměru 22 cm s vyjímatelným dnem. Přestože má nepřilnavý povrch, raději jsem celou formu včetně okrajů vymazala máslem. Koláč šel pak krásně s formy vyndat. Upéct ho ale můžete i v běžné dortové nebo jiné formě. Později mě napadlo, že by vypadal hezky i v malých formičkách na tartaletky. Tak třeba příště :)


O proti původnímu receptu jsem udělala jen jednu malou změnu. Místo moučkového cukru jsem na polevu použila fondán. Je to rychlejší a máte jistotu, že bude cukr krásně rozpuštěný. Nicméně uvádím i původní verzi s cukrem.



Na koláč o průměru 22-23 cm:
1 hrnek (130 g) polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 velká vejce, odděleně
1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
kůra ze dvou citronů nebo citronový olej
1/3 hrnku (80 ml) olivového oleje extra virgin
1 a 1/2 lžičky mléka
180 g ricotty
1/4 hrnku (60 ml) citronové šťávy (čerstvé vymačkané)
50 g másla, rozpuštěného + kousek na vymazání formy
(hrnek o objemu 240 ml)

Troubu předehřejte na 165-170 stupňů, koláčovou formu vymažte máslem.
V misce smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva, odložte stranou.
Ve větší míse vyšlehejte společně žloutky, cukr a citronovou kůru do pěny. Trvá to asi 3-4 minuty. Já místo citronové kůry používám citronový olej. Stačí ho 1-2 kapky a provoní Vám krásně celý moučník. Navíc máte jistotu, že není chemicky ošetřený :)



V další misce lehce prošlehejte olivový olej, mléko, ricottu a citronovou šťávu. Směs vlijte do vyšlehaných žloutků s cukrem a dobře prošlehejte. Pak vsypte mouku a na nízké otáčky dobře promíchejte. Vlijte rozpuštěné zchladlé máslo. 
Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a nakonec opatrně vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do formy a dejte péct na 40 - 45 minut do vyhřáté trouby. V půlce pečení můžete koláč otočit. Po upečení nechte vychladnout ve formě.



Citronová poleva:
150 g cukrové fondánové polevy (nebo hrnek moučkového cukru)
2 lžíce citronové šťávy 

Fondán dejte společně s citronovou šťávou do misky a opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě. V krátkých intervalech promíchejte, až se fondán rozpustí. Vymíchejte do hladké polevy. Nechte chvilku zchladnout, pak rozetřete na vychladlý koláč. 
Pokud nemáte po ruce fondánovou polevu, smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávu a míchejte do hladké konzistence. V případě potřeby můžete přidat cukr nebo šťávu. 

Hotový koláč před servírováním lehce pocukrujte. 



inspirace z webu www.acupofmascarpone.com

Vytisknout recept

12 komentářů:

  1. Nikdy by mě nenapadlo přidat do něčeho sladkého olivový olej.. Ale věřím, že to může chutnat zajímavě :)

    http://meadelaida.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chutná nejen zajímavě, ale i moc dobře :) vyzkoušejte :) olivový olej jsem do pečení použila už vícekrát, třeba v citronovém chlebíčku http://www.vikendovepeceni.cz/2014/02/citronovy-chlebicek-s-makem.html
      Hezkou neděli :)

      Vymazat
  2. hm...myslím, že toto bude 16. recept, který od vás vyzkouším, hned příští víkend...rodina už si navykla na "víkendové pečení" a když nic neudělám, tak se diví :) Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, moc děkuji :) Vaší opakované přízně si velmi vážím a jsem moc ráda, že Vám "víkendové pečení" tak padlo do noty, i Vaší rodině :) hezký zbytek neděle. Míša

      Vymazat
  3. Dobry vecer...dal by se misto riccoty pouzit ten syr z lidlu,jak jste o nem psala? Goldessa? Mam 2 krabicky,tak bych ho pouzila:-| dekuji Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer Lenko, sýr by se asi použít dal, jen si nejsem jistá výslednou chutí. Zřejmě se bude od originálu trochu lišit, protože riccota je chuťově jiná. Nicméně některé recepty používají riccotu i do cheesecaku, tak to tak velký rozdíl asi nebude :) pěkný večer. Mila

      Vymazat
    2. Dobrý den Milo, mohla byste,prosím, upřesnit, kolik znamená uváděné množství u tekutých přísad, tzn. olej a citr.šťáva v ml ? Nemám zkušenost s mírami uváděnými jako hrnkové.
      Chtěla nych koláč péct ve formičkách na tartaletky(průměr 12 cm), měla bych zkrátit dobu pečení?
      Děkuji. Renáta.

      Vymazat
    3. Renáto, dobrý den, oleje budete potřebovat 80 ml, citronové šťávy 60 ml. Péct v malých formičkách je dobrý nápad, doba pečení bude určitě kratší, protože těsta bude ve formě méně a nižší vrstva, doporučiji hlídat. Mila

      Vymazat
  4. Dobrý den Milo,
    náhodou jsem narazila na Vaše stránky (hledala jsem poměry na zrcadlovou polevu na narozeninový dort). Jsou úžasné, díky moc za ně! Měla byste mít cukrárnu :) !!! Byla bych u Vás co chvíli :) Včera jsem vyzkoušela první receptík od Vás, právě citrónový koláč. Akorát jsem neměla ricottu, nahradila jsem plnotučným tvarohem ve vaničce a byl také super. Dělám v létě podobný s čerstvým rozmarýnem a jahodami/meruňkami :) Eva PS: těším se na další dobrotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, hezký den, moc děkuji za Vaše slova chvály :) velmi si toho vážím. Taky někdy budu muset zkusit koláč s tvarohem, mám ho radši než ricottu :)
      Mějte se fajn a budu se těšit na další komentáře. Mila

      Vymazat
  5. Kolac by mozno bol aj dobry, nebyt toho olivoveho oleja. Dokonca prebil aj citrony .. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mě mrzí, že Vám koláč nechutnal, ale jak už je z názvu patrné, koláč je specifický právě chutí olivového oleje :) mě osobně tak výrazný v koláči nepřišel, ale hodně záleží na druhu oleje a kvalitě citronů.

      Vymazat