sobota 9. května 2015

Sachrův dort

Říká se, že recept na originální sachrův dort je přísně tajný a dosud ho žádný ze zasvěcených cukrářů nevyzradil. Přesto existuje velké množství receptů, které se mu snaží přiblížit a některé jsou údajně lepší i než samotný originál. Jako třeba tenhle z pražské kavárny Savoy :)


Já sama jsem originální sachr nikdy neochutnala, ale receptů jsem vyzkoušela několik. Ať už to byl jen obyčejný olejový piškot s kakaem nebo korpus s pořádnou dávkou čokolády. Obecně lze říci, že piškotové těsto je sice fajn, ale bez čokolády to prostě není ono. Čokoláda do sachru patří stejně jako meruňková marmeláda. Díky ní je korpus chuťově výraznější, ale také hutnější. 



Musím ale přiznat, že s čokoládový korpusem se pořád trápím, a proto ho nepeču moc často. Nikdy mi nevyběhne tak krásně do výšky, jak by měl. Nicméně u toho receptu byla úspěšnost přeci jen trochu vyšší než obvykle. Možná to bude tím, že je většina mouky nahrazena strouhankou. Každopádně je dobré, nechat čokoládový korpus po upečení ve formě vychladnout, teprve pak opatrně vyndat. Je velmi křehký a láme se. Nejlépe se na pečení hodí dortový ráfek, díky kterému má dort krásně rovný a pravidelný tvar. 


Na dort o průměru cca 24 cm si připravte:
130 g hořké čokolády min. 55%

200 g másla
8 bílků
6 žloutků
250 g cukru krupice
100 g strouhanky
60 g hladké mouky
40 g holandského kakaa
špetku soli

400-500 g meruňkové marmelády

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy vyložte pečícím papírem, případně použijte jen dortový ráfek. 
Máslo a čokoládu dejte do misky a společně nechte rozpustit v mikrovlnné troubě při středním výkonu. V krátkých intervalech promíchejte, aby se čokoláda nespálila. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. 
Bílky vyšlehejte s polovinou cukru do tuhého sněhu. Druhou část cukru se žloutky vyšlehejte do pěny. 
V misce smíchejte strouhanku, prosátou mouku, kakao a sůl. 
Směs z másla a čokolády vmíchejte do žloutkové pěny a pak střídavě přidávejte sníh a sypkou směs. Opatrně promíchejte do hladkého těsta. 
Nalijte do připravené dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 50 - 60 minut. 
Dort nechte ve formě vychladnout, pak opatrně vyndejte.



Zcela vychladlý korpus dvakrát až třikrát vodorovně prokrojte. Marmeládu ohřejte v mikrovlnné troubě a jednotlivé vrstvy dostatečně promažte. Tím, že je marmeláda teplá, krásně se vsákne do korpusu a ten pak bude držet po ztuhnutí hezky pohromadě. Marmeládou pomažte i boky a vršek dortu a dejte ztuhnout do lednice. 

Čokoládová poleva:
150 g hořké čokolády min. 55%
200 g smetany ke šlehání 33%

Smetanu zahřejte, vsypte čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Dort položte na mřížku a rovnoměrně celý polijte. Mřížku je dobré posadit na větší tác, kam vám steče přebytečná poleva. Tu pak můžete použít opakovaně. Dort přendejte na podložku nebo podnos a dejte rozležet do chladu. V tomto případě není nutné dávat ani do lednice, stačí chladnější místnost. 




Nevím, jak u ostatních receptů na sachr, ale tento dort chutná nejlépe při pokojové teplotě. Pokud ho skladujete v lednice, vyndejte ho alespoň 30 minut před servírováním ven. Dort pak bude krásně vláčný a chuť čokolády intenzivnější :)
Sachr můžete servírovat s ušlehanou šlehačkou, ale klidně i samotný. Musím přiznat, že mě osobně ta šlehačka k němu vůbec napasuje :)




recept z webu www.prozeny.cz

2 komentáře:

  1. Dobry den. Jakou strouhanku jste pouzila? Ja nekupuji,steouham v robotu suche rohliky. Pujde to? Jak moc musi byt strouhanka jemna? Dekuji,Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím, strouhanku ideálně z bílého pečiva a měla by být jemnější :) domácí je určitě nejlepší.

      Vymazat