úterý 5. května 2015

Ořechový koláč

Recept na tenhle koláč jsem našla v jedné zapomenuté kuchařce pod názvem Engadinský ořechový dort. Musela jsem trochu zagooglit :) abych zjistila, že Engadin je malebné údolí ve Švýcarsku, odkud tahle dobrota pochází. 


Koláč je z křehkého těsta a plný ořechové náplně. A v tomto případě jsou to opravdu jen ořechy, žádné nastavování piškotovými drobečky nebo strouhankou. Moje verze je z vlašských ořechů, ale našla jsem i varianty z lískových oříšků. Je pravda, že ořechy v poslední době docela zásadně podražily, ale myslím, že tenhle koláč za to stojí :) Recept jsem navíc upravila pro menší formu, takže ořechů Vám bude stačit necelých 200 g. 


Koláč je dobrý hned po upečení, ale doporučila bych nechat pár dnů rozležet, v chladu vydrží i několik týdnů. V receptu se píše, že se jedná téměř o trvanlivé pečivo a je tak oblíbený jako sladký dárek. Z vlastní zkušenosti mohu jen potvrdit :) 
Koláč jsem po upečení nechala vychladnout ve formě, zabalila do folie a dala do lednice. Původně jsem ho chtěla nechat rozležet jen pár dnů, ale nakonec z toho byly celé tři týdny. Ne že bych na něj zapomněla, ale tak nějak jsem čekala na vhodnou příležitost, kdy ho "vytáhnu". A čekání se vyplatilo, koláč se krásně rozležel, byl křehký, uvnitř vláčný, prostě vynikající. 



Křehké těsto:
100 g másla
80 g moučkového cukru
1 větší žloutek
180 g hladké mouky 
špetka soli

Na křehké těsto šlehejte změklé máslo s cukrem a žloutkem, ne do pěny, jen aby se vše lehce spojilo. Přidejte mouku prosátou se solí a zapracujte. Nejdříve lehce šlehačem, pak dopracujte rukama. Těsto zabalte do folie a dejte na hodinu odpočinout do lednice. 
Mezitím si připravte ořechovou náplň. 


Ořechová náplň:
120 g cukru krupice
30 g medu 
1 lžíce citronové šťávy
90 ml smetany
120 g cukru krupice
30 g medu
15 g másla
180 g vlašských ořechů, hrubě nasekaných
žloutek na potření

Do kastrolu dejte 120 g cukru krupice, 30 g medu a lžíci citronové šťávy. Při střední teplotě utavte na světlý karamel. 
V jiném rendlíku společně svařte smetanu, druhou část cukru s medem a máslo. Vlijte do karamelu a přiveďte k varu. Stáhněte z ohně a vmíchejte ořechy. Za občasného míchání nechte směs vychladnout. Zpočátku se Vám bude zdát hodně tekutá, ale jak bude chladnout, bude i houstnout. 


Připravte si koláčovou formu o průměru 20 cm a troubu předehřejte na 190-200 stupňů.

Křehké těsto si rozdělte na dvě části, jednu o trochu větší. Tu vyválejte na plát o síle cca 3-4 mm a vyložte jím koláčovou formu. Přitiskněte k bokům formy a těsto nechte lehce přesáhnout přes okraj formy. Rovnoměrně rozetřete vychladlou ořechovou náplň a přečnívající těsto přes náplň přeložte. Druhou, menší část, těsta vyválejte a přeneste pomocí válečku na náplň. Přitiskněte, povrch potřete žloutkem a můžete ozdobit vidličkou. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. 


Nechte vychladnout, před servírováním můžete lehce pocukrovat. Jak už jsem se zmínila výše, koláč je lepší nechat pár dnů rozležet. 



Máte rádi ořechové koláče, ale zdá se Vám tento příliš složitý? Pak si upečte ořechové koláčky. Jsou moc dobré a hlavně rychlé a jednoduché na přípravu. 

2 komentáře:

  1. Dobrý den, paní Milo, koláč je luxusní. Připomíná chutí arabské cukroví. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, moc děkuji :) jsem ráda, že koláč chutná :) je to ten typ, který nevypadá nic moc extra, ale chuť je dokonalá :)

      Vymazat