úterý 3. března 2015

Rozinkové scones

Musím přiznat, že poslední dobou se mi v pečení moc nedaří. Hlavní problém bude asi ve výběru receptů :) vyzkoušela jsem tři různé moučníky a všechny putovaly postupně do odpadkového koše. Těžko říct, jestli byly opravdu tak hrozné nebo jsem tak náročná :) Dnes se ale moje smůla prolomila a tak jsem konečně mohla přidat další příspěvek "Rozinkové scones". 


Scones jsem měla na svém seznamu už dlouho a jsem moc ráda, že na ně konečně přišla řada. Jsou to takové malé buchtičky, někdo by možná řekl koláčky nebo houstičky. Jsou jen lehce slazené, kypřené práškem do pečiva a s malým množstvím másla. Na povrchu lehce křupavé, uvnitř krásně měkké a vláčné. Prostě moc dobré :) Chutí mi tak trochu připomínají vánočku nebo bochánek, těžko říct přesně. 


Nejlepší jsou ještě teplé, ať už jen samotné nebo s máslem a dobrou marmeládou. Každopádně jsou ale strašně jednoduché a rychlé, zvládne je i úplný začátečník. Než se Vám rozehřeje trouba, máte připraveno na plechu. A co je skvělé, dají se připravovat v různých obměnách. Můžete přidat voňavé koření, různé druhy sušeného ovoce, ořechy nebo udělat i na slano.


Na 8 - 9 buchtiček si připravte:
225 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
50 g másla
25 g cukru krupice
140 - 150 ml mléka, pokojové teploty
60 g rozinek
1 malé vejce na potření
cukr krupice na posypaní

Troubu zapněte na 200 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. Rozinky dejte do misky a zalijte na pár minut vařicí vodou.
V míse smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva. Máslo nakrájejte na malé kousky, přidejte do mouky a rukou rozmělněte jako byste dělali drobenku na koláč. Přidejte cukr a vmíchejte okapané rozinky. Postupně přilijte mléko a zpracujte těsto. V tuhle chvíli je lepší vyklopit na lehce pomoučněnou desku a dopracovat. V případě potřeby přidejte mouku, těsto by nemělo lepit. 
Rozválejte na 2 cm silnou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky o průměru 5 - 6 cm vykrojte kolečka. Mě to vyšlo přesně na 9 kousků. Každý potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte cukrem.


Dejte péct do vyhřáté trouby na 12 - 14 minut, až jsou buchtičky krásně do zlatova upečené. Přendejte na chladicí mřížku a nechte lehce vychladnout. Mě moc chutnaly ještě teplé :)


Perfektně se hodí k odpolednímu čaji nebo víkendové snídani. Servírovat můžete mazané máslem a Vaší oblíbenou marmeládou. U mě už několik let vítězí višňová. Těžko říct, jak budou scones chutnat druhý den, my je snědli všechny hned, takže mě to moc netrápí :)




Inspirace z webu http://juliesfamilykitchen.com/

2 komentáře:

  1. Ahooj, práve som upiekla a zjedla tieto fajné scones :D. Podarili sa presne tak, ako vyzerajú na fotkách!
    Ďakujem za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ebi, díky :) to jsem moc ráda, že se povedly :)

      Vymazat