sobota 21. března 2015

Perníčkové tiramisu

Tiramisu zná určitě každý, ale troufám si říct, že jen malé procento z nás ho dělá podle originálního receptu. A tím teď nemám na mysli mascarpone, to beru jako samozřejmost, ale syrová vajíčka. Nic proti vajíčkům, ale dávám přednost tepelně upraveným, což by asi do tiramisu moc dobře nešlo :) Proto vajíčka nahrazuji ušlehanou smetanou, která mascarpone nadlehčí a zjemní.


V tomhle případě jsem udělala ještě jednu zásadní změnu, cukrářské piškoty jsem nahradila malými perníčky. A nebudete věřit, jak to chutná skvěle. Troufám si říct, že lépe, než s piškoty. Použila jsem takové ty tvrdé, křupavé perníčky z Ikea, ale koupit se dají určitě i jinde. Krásně se nasáknou kávou, ale nerozmáčí se, jsou vláčné a drží tvar.



Ostatní už je klasika, silná káva, mandlový likér pokud jste jeho příznivcem a kakao. Příprava je jednoduchá a během chvilky máte luxusní dezert. Pak už jen vydržet pár hodin, než se může servírovat. Nebojte se změny a zkuste tohle perníčkové tiramisu, ideálně připravené v malých mističkách :)


Na 4 mističky budete potřebovat:
250 g mascarpone
300 g smetany ke šlehání
5-6 lžic moučkového cukru
hrnek silné kávy
mandlový likér
16 křupavých perníčků
kakao na posypání

Mascarpone našlehejte s moučkovým cukrem, smetanu vyšlehejte do tuha a společně smíchejte. Uvařte hrnek silné kávy a dle chuti přidejte mandlový likér. Připravte si 4 mističky nebo skleničky.
Každý perníček namočte do kafe a vrstvěte střídavě s mascarpone do mističek. Začínáme s perníčkem na dno misky a končíme vrstvou mascarpone nahoře. Já dala do každé mističky 4 perníčky na sebe. Mističky posypte kakaem a dejte na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.



No a teď už jen připravit lžičky, uvařit dobrou kávu a můžete přivítat jaro. Krásný jarní den všem :)





11 komentářů:

  1. No tak to vypadá naprosto úžasně! Úplně si tu chuť umím představit, musí to být dokonalost, to by mě asi nenapadlo tahle kombinace... :))

    Debie

    www.thingsbydebie.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Debie, děkuji :) chuť je to opravdu dokonalá, lepší, než klasika.

    OdpovědětVymazat
  3. Hezky den, musim souhlasit, chut je luxusni,koupila jsem pernicky v ikea a zkombinovala je se zbylyma z vanoc a luxusni dezert za par minut hotovy. Doporucuji vyzkouset ;) zdravi Renca z Pardubic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renčo, zdravím a moc děkuji :) jsem ráda, že i tento recept si našel své příznivce :)

      Vymazat
  4. Dobrý večer, o víkendu budu dělat na oslavu nějaké minidezerty a toto tiramisu vypadá zajímavě:-). Prosím nevíte, kde bych mohla sehnat perníčkové sušenky kromě Ikey? Koukala jsem se v nějakých obchodech a nic :-(. Ještě mě napadlo, že bych použila karamelové sušenky Lotus, ale ty jsou strašně sladké, tak se bojím, že by dezert byl přeslazený. Anebo použít skořicové sušenky z Lidlu? Prosím poraďte. Nejraději bych použila ty perníčky, ale nevím, kde je sehnat... Jinač před týdnem jsem poprvé dělala Vaše malinovo-pěnové dortíky a dopadly na výbornou! Děkuji :-) Janča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás, tohle tiramisu je opravdu moc dobré :) hlavně díky těm perníčkům. Nejsem si jistá, ale myslím, že jsem podobné jako z ikea viděla i v běžném obchodě, možná i v Lidlu?? zkuste se podívat :) Koukala jsem na netu a opavia dělá perníčkové sušenky, mohli by být podobné :) karamelové lotusky jsou sladší, ale když byste ubrala cukr do krému, nemuselo by to být tak hrozné :)) ty skořicové z lidlu mi tam moc nepasují ...

      Vymazat
  5. Děkuji moc za rychlou odpověď :-). Zkusím se ještě kouknout v obchodech. Hezký večer přeji.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, nevíte náhodou, zda tyto perníčky jsou stále k dostání např.v ikea Zličín? Nikdy jsem je tam nenašla :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, osobně jsem teď v poslední době nekoukala, ale na webu stále nabízejí několik druhů, takže je budou určitě mít :) http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/categories/departments/food/25215/

      Vymazat
  7. Dobrý den, prosím o radu. Myslíte, že můžu použít i klasické perníčky, co se dělají na Vánoce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, určitě, ideálně ty hned po upečení, když ještě nejsou změklé :)

      Vymazat