Malinový dortík
Na tomhle dortíku nehledejte nic složitého ani záludného :) prostě jsem jen chtěla vyzkoušet nový typ korpusu s názvem "Genoise". Jmenuje se podle místa svého původu, kterým je Genoa (česky Janov) v Itálii. Zaujal mě nejen název, ale i způsob přípravy.
Celá vejce se zahřejí společně s cukrem nad vodní lázní a teprve poté vyšlehají do husté pěny. Druhou zajímavostí je, že se přidává rozpuštěné "teplé" máslo, díky kterému je korpus lehký, nadýchaný a s příjemným máslovým aroma. Velmi jsem ocenila, že se korpus upekl pěkně do roviny, tedy žádné vrcholky uprostřed formy. Z mého pohledu tedy příjemná změna od klasického piškotu :)
Celá vejce se zahřejí společně s cukrem nad vodní lázní a teprve poté vyšlehají do husté pěny. Druhou zajímavostí je, že se přidává rozpuštěné "teplé" máslo, díky kterému je korpus lehký, nadýchaný a s příjemným máslovým aroma. Velmi jsem ocenila, že se korpus upekl pěkně do roviny, tedy žádné vrcholky uprostřed formy. Z mého pohledu tedy příjemná změna od klasického piškotu :)
Protože byl dortík určený pro děti, volila jsem osvědčený tvarohový krém se smetanou. Tentokrát jsem ale vynechala vykapání tvarohu a krém jsem zpevnila želatinou. Na ozdobu jsem použila mražené maliny zalité dortovým želé, ale můžete použít jakékoliv ovoce dle vlastní chuti a fantazie.
Na korpus o průměru 19-20 cm si připravte:
2 vejce
65 g cukru krupice
50 g hladké mouky
špetka soli
20 g teplého rozpuštěného másla
1/2 lžičky vanilkového extraktu
kapka citronového oleje (nemusí být)
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno formy o průměru 19-20 cm vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte prosátou mouku se solí. Do misky si připravte potřebné množství másla.
Vejce dejte společně s cukrem do mísy a dobře promíchejte. Mísu "posaďte" na menší kastrol s vroucí vodou a za stálého míchání směs zahřejte, až je na dotek vlažná. Dno mísy se nesmí dotýkat vroucí vody. Pokud máte stolní robot, použijte rovnou mísu z robota, tedy pokud je vhodná do vodní lázně :)
Jakmile je směs vajec a cukru vlažná, sundejte z vodní lázně a vyšlehejte do husté pěny. Trvá to asi 5 minut, směs by měla vychladnout a ztrojnásobit svůj objem. Vmíchejte vanilkový extrakt a citronový olej (citronovou kůru).
Pak stěrkou opatrně vmíchejte po částech prosátou mouku. Máslo dejte v misce rozpustit do mikrovlnné trouby. Do teplého másla vmíchejte trochu těsta a dobře promíchejte, aby se směs spojila. Pak vraťte do mísy a vmíchejte do zbytku těsta. Opatrně promíchejte, až je těsto hladké. Je opravdu hodně nadýchané.
Přendejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 18 - 20 minut, vyzkoušejte špejlí, zda je upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky dortu a přendejte na chladicí mřížku.
Studený korpus vložte do dortového ráfku, který položíte na tác nebo podložku. Nejlépe se pro tento účel hodí nastavitelný ráfek, který si utáhnete přesně podle velikosti korpusu. Pokud totiž použijete formu, ve které jste pekly, upečený korpus bude nepatrně menší :) Já dávám kolem korpusu, na vnitřní stranu ráfku, ještě páskovou folii. Lépe se pak ráfek z dortu odstraní.
Tvarohový krém:
200 g tučného měkkého tvarohu (ve vaničce)
150 g smetany ke šlehání 33%
2-3 lžíce moučkového cukru
4 g práškové želatiny + trochu studené vody
Želatinu dejte do misky a zalijte malým množstvím studené vody. Nechte 5 - 10 minut nabobtnat. Tvaroh vyšlehejte s cukrem do krémova, zvlášť vyšlehejte smetanu. Obě hmoty opatrně stěrkou spojte. Nabobtnalou želatinu velmi krátce zahřejte v mikrovlnce, stačí opravdu jen cca 3-5 sekund, až se rozpustí. V žádném případě se nesmí vařit.
Vmíchejte 2-3 lžíce tvarohové směsi do rozehřáté želatiny a dobře promíchejte. Vraťte ke zbytku krému a dobře promíchejte.
Krém rozetřete rovnoměrně na připravený korpus a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice, klidně i přes noc.
Na malinovou vrstvu si připravte:
mražené maliny
dortové želé
2-3 lžíce cukru krupice
Mražené maliny poskládejte na vrch dortu, nerozmrazujte. Přesné množství Vám neřeknu, protože jsem si je předem nezvážila a rovnou sázela na dort :)
Dortové želé připravte podle návodu. Použila jsem červené od Dr. Oetkera, které se smíchá s 250 ml vody a několika lžícemi cukru. Přiveďte k varu a asi minutu povařte. Nechte želé jen chvilku zchladnout a ještě teplé začněte opatrně nanášet na mražené maliny. Zpočátku je dobré použít silikonovou mašlovačku, ke konci můžete opatrně nanášet malou lžičkou. Určitě nedoporučuji nalít celou várku želatiny najednou :)
Dort dejte do lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout, klidně i přes noc. Před servírováním opatrně sundejte ráfek, nejdříve ale ořízněte boky dortu ostrým nožem.
Na dort můžete klidně použít i čerstvé maliny nebo jiné ovoce. Dortového želé pak bude stačit jen poloviční množství. Čerstvé maliny nemusí být zcela ponořené do želé, protože nebudou pouštět vodu.
inspirace na korpus z www.joyofbaking.com
V míse smíchejte prosátou mouku se solí. Do misky si připravte potřebné množství másla.
Vejce dejte společně s cukrem do mísy a dobře promíchejte. Mísu "posaďte" na menší kastrol s vroucí vodou a za stálého míchání směs zahřejte, až je na dotek vlažná. Dno mísy se nesmí dotýkat vroucí vody. Pokud máte stolní robot, použijte rovnou mísu z robota, tedy pokud je vhodná do vodní lázně :)
Jakmile je směs vajec a cukru vlažná, sundejte z vodní lázně a vyšlehejte do husté pěny. Trvá to asi 5 minut, směs by měla vychladnout a ztrojnásobit svůj objem. Vmíchejte vanilkový extrakt a citronový olej (citronovou kůru).
Pak stěrkou opatrně vmíchejte po částech prosátou mouku. Máslo dejte v misce rozpustit do mikrovlnné trouby. Do teplého másla vmíchejte trochu těsta a dobře promíchejte, aby se směs spojila. Pak vraťte do mísy a vmíchejte do zbytku těsta. Opatrně promíchejte, až je těsto hladké. Je opravdu hodně nadýchané.
Přendejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 18 - 20 minut, vyzkoušejte špejlí, zda je upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky dortu a přendejte na chladicí mřížku.
Studený korpus vložte do dortového ráfku, který položíte na tác nebo podložku. Nejlépe se pro tento účel hodí nastavitelný ráfek, který si utáhnete přesně podle velikosti korpusu. Pokud totiž použijete formu, ve které jste pekly, upečený korpus bude nepatrně menší :) Já dávám kolem korpusu, na vnitřní stranu ráfku, ještě páskovou folii. Lépe se pak ráfek z dortu odstraní.
Tvarohový krém:
200 g tučného měkkého tvarohu (ve vaničce)
150 g smetany ke šlehání 33%
2-3 lžíce moučkového cukru
4 g práškové želatiny + trochu studené vody
Želatinu dejte do misky a zalijte malým množstvím studené vody. Nechte 5 - 10 minut nabobtnat. Tvaroh vyšlehejte s cukrem do krémova, zvlášť vyšlehejte smetanu. Obě hmoty opatrně stěrkou spojte. Nabobtnalou želatinu velmi krátce zahřejte v mikrovlnce, stačí opravdu jen cca 3-5 sekund, až se rozpustí. V žádném případě se nesmí vařit.
Vmíchejte 2-3 lžíce tvarohové směsi do rozehřáté želatiny a dobře promíchejte. Vraťte ke zbytku krému a dobře promíchejte.
Krém rozetřete rovnoměrně na připravený korpus a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice, klidně i přes noc.
Na malinovou vrstvu si připravte:
mražené maliny
dortové želé
2-3 lžíce cukru krupice
Mražené maliny poskládejte na vrch dortu, nerozmrazujte. Přesné množství Vám neřeknu, protože jsem si je předem nezvážila a rovnou sázela na dort :)
Dortové želé připravte podle návodu. Použila jsem červené od Dr. Oetkera, které se smíchá s 250 ml vody a několika lžícemi cukru. Přiveďte k varu a asi minutu povařte. Nechte želé jen chvilku zchladnout a ještě teplé začněte opatrně nanášet na mražené maliny. Zpočátku je dobré použít silikonovou mašlovačku, ke konci můžete opatrně nanášet malou lžičkou. Určitě nedoporučuji nalít celou várku želatiny najednou :)
Dort dejte do lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout, klidně i přes noc. Před servírováním opatrně sundejte ráfek, nejdříve ale ořízněte boky dortu ostrým nožem.
Na dort můžete klidně použít i čerstvé maliny nebo jiné ovoce. Dortového želé pak bude stačit jen poloviční množství. Čerstvé maliny nemusí být zcela ponořené do želé, protože nebudou pouštět vodu.
To vypadá nádherně, ovocné dorty milujeme, díky za tip :-) Pěkný den Eva
OdpovědětVymazatEvo, díky :) pěkný den i Vám. Mila
VymazatMilo, u Vás jsou úžasně znějící recepty a nádherné fotky. Tohle mě hodně nalákalo, takže určitě vyzkouším, a pak dám vědět, jak jsem dopadla :-) Krásný den! Radka
OdpovědětVymazatRadko, díky :) někdy je to docela problém, vymyslet výstižný název, aby to nevypadalo jako věta rozvitá :)
VymazatVypadá luxusně , vyzkouším...
OdpovědětVymazatDěkuji :)
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatdort je krásný:) prášková želatina do krému - lze použít čiré dortové želé? je to to samé nebo něco jiného?:) Doufám, že se mi podaří taky takhle pěkný!:)
Děkuji :) pozor, je zásadní rozdíl mezi dortovým želé, tím jsou zalité maliny nahoře na dortu a práškovou želatinou. Jsou to dvě odlišné věci :)) věřím, že dort se Vám určitě povede :)
VymazatUff, tak ještě, že jsem nakonec dala tu želatinu:D Vypadá dobře, ještě zatím nevím, jak chutná :), ale určitě též dobře! akorát jsem měla formu 21cm a korpus byl hodně nízký, nevím, proč mi nevyrostl, tak jsem upekla ještě jeden a promázla krémem mezi :)) děkuji!
VymazatVčera jsem vyzkoušela, je vynikající, moc děkuji za bezva recept, chystám se i na další. Výborné stránky, recepty perfektně popsané:)
OdpovědětVymazatMoc děkuji, jsem ráda, že dortík chutnal a budu se těšit na další komentáře k vyzkoušeným receptům :) Míša
VymazatDlouho jsem hledala tento recept, ale nikde nebyl. Děkuji za něj a určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazatRecepty vypadají parádně a fotky skvěle doplňují. Jsem ráda, že jsem narazila na tuto stránku a určitě sem ještě zavítám :)
Ivet, moc děkuji, věřím, že se dortik povede a bude chutnat :) budu se těšit na Vaše další návštěvy :)
VymazatDobrý den, receptík hodně zajímavý nicméně chtěla bych se zeptat na použití mražených malin...To se přece musí nutně roztéct.Ta voda musí někudy ven.Ledaže by se to snědlo dřív😁😁😁
OdpovědětVymazatZdravím, ano, do dortu jsem použila mražené maliny a v pohodě :) musíte je zalít hned mražené, želatina tu vodu podrží. Jak vidité na fotce, trochu proteče, ale není to nic tragického :) stejným způsobem se dají použít i borůvky, jahody bych nedoporučovala, ty jsou už hodně velké a obsahují dost vody.
VymazatDobrý den, dělala jsem o víkendu manželovi k narozeninám - luxusní záležitost :) Moc díky za recept, upřímně obdivuji Vaši práci, co všechno dokážete vytvořit. Těším se, až vyzkouším další recepty. Ještě jednou díky za Váš web ;) Pěkný den Míša
OdpovědětVymazatMíšo, zdravím a děkuji za komentář :) jsem ráda, že se dort povedl a chutnal. Budu ráda, když zkusíte i něco dalšího :)
VymazatDobrý den, malinový dortík je výborný.Prvně jsem dávala mražené ovoce na dort. těsto na korpus je po vyslehani nadýchané,ovšem po přidání másla rozpuštěného se smrskne na polovic.Nejvetsi problém mám nyní v tom, že korpus se mi totálně promacel během pár hodin.pouzila jsem sice vanickovy tvaroh, ale krém byl vlivem želatiny tuhý.Takže problém nejspis bude v malinách nebo v želé.korpus i krém byly přes ve forme vyložené pecicim papirem a krém ztuhl a utěsnil okraje.No a nyní peču náhradní korpus a na něj presadim vrchní část hotového dortu.Jinak Váš blog se mi moc líbí a pár receptů už mám vyzkoušeno.Dekuji moc
OdpovědětVymazatDobrý večer, tak to mě mrzí, že máte s dortem takové problémy. Máslo se musí vmíchat velmi opatrně jen stěrkou, ne šlehačem a nesmí být horké. Pokud Vám krém ztuhl, problém bude asi v dortovém želé. Do receptu patří mražené maliny, také jsem je použila. Musí se zalít hned, ještě mražené a celé. Právě aby želé zachytilo vodu z malin a nerozmáčelo korpus. Jaké jste použila želé? Nejsem si jistá, zda je vhodný ten papír kolem dortu ... korpus se nemohl rozmáčet přes krém, voda musela prosáknout boky ... ale opravdu těžko říct, musela bych vidět Váš postup :)
VymazatDobrý den,dnes jsem dělala dortík z mražených malin,ale už jsem je měla v mrazáku hodně zmrzlé a ledem spojené,tak jsem je rozmrazila a nechala okapat,šťávu jsem slila přes cedník,odměřila a co chybělo do 250ml jse dolila malinovým sirupem.Použila dortovou želatinu a do hotové zamíchala okapané maliny a nanesla na náplň.Dortík je vynikající a žádná šťáva nepromáčí korpus.Stejně to dělám s mraženými jahodami a borůvkami.
OdpovědětVymazatZdenko, zdravím, děkuji za Vaše komentáře i Vaši zkušenost s mraženým ovocem :) určitě to bude užitečná rada i pro některé další "pekařky". Moc děkuji :)
VymazatJeště doplnění ke komentáři 14.5.2017 ve 14,31
OdpovědětVymazatTu želatinu po vmíchání malin musíte na dortík nalít hned,nenechat trochu zchladnout,jinak ztuhne v misce,protože jí zchladí maliny.Dortík jsem měla vychlazený v lednici asi 5 hodin. Zdenka
Dortík je opravdu výborný, budu jej nyní péct podruhé, rodičům na narozeninovou oslavu :). Doufám, že se povede tak jako napoprvé. Chuťově je naprosto skvělý! :)
OdpovědětVymazatTak to mě moc těší :) děkuji :)
VymazatNechtělo se mi věřit, že želatina zafixuje vodu v mražených malinách dokud jsem to nevyzkoušela a paráda! Použila jsem dortové želé extra silné Dr.Oetker, polévala maliny hned horkým a ani trochu se mi neroztekly,chutnaly jak čerstvé. Moc děkuji za vaše recepty, prošla jsem je všechny a určitě jich spoustu vyzkouším, věřím, že jsou všechny suprové jako tento. Jen mě mrzí, že jsem je objevila až tento týden, mám co dohánět...
OdpovědětVymazatSkvělé, díky za komentář :) věřím, že budete spokojená i s dalšími recepty :)
VymazatDobry den, jako uz po nekolikate bych rada vyuzila vas recept k domacimu kuchteni, protoze dle vasich navodu je to radost. Chtela bych delat dezert do kelimku, ale lelikoz casto delam panakotu, chtela bych zkusit neco tvarohoveho. Myslite, ze kdybych udelala stejny recept, s pul mnozstvim zelatiny a dala do kelimku s ovocnou "omackou" bude to mit vhodnou konzistenci? Jelikoz to bude v tom kelimku rikam si, ze to nemusi tak drzet. Nebo by se do kelimku hodil jiny z vasich receptu? Mockrat vam dekuji za odpoved! :)
OdpovědětVymazatZdravím, já osobně bych do kelímku želatinu klidně vynechala úplně :) nechala bych tvaroh odkapat, aby se zbavil přebytečné vody a pak jen spojila s ušlehanou smetanou :) nicméně přidáním želatiny asi nic nezkazíte :)
VymazatDobrý večer milá Milo, moc vás zdravím:-) a chtěla bych vás poprosit o radu k tomuto skvělému letnímu dortíku. Ráda bych se do něj pustila, ale musím se "dovybavit". A mám s dovolením tři dotazy. Myslíte, že bude vhodná forma dortová o průměru 20 nebo spíše 18 cm? Průměr 19 jsem nikde neviděla. Na sestavení bude vhodná forma Delicia a prosím vás, jakou šíři by měla mít dortová páska kolem dortu. Ráda bych, abych vše pak použila i na jiné dorty podobné velikosti. Předem vám mockrát děkuji za vaši odpověď a váš čas a moc vám stále fandím a se svými kamarádkami podle vás stále pečeme, protože vaše podrovné recepty jsou vždy zárukou, že se podaří a jsou vynikající. Těším se na váš kurz makronek v Plzni, že vás konečně budu moci poznat:-). S pozdravem Alena z Plzně.
OdpovědětVymazatAleno, zdravím Vás, kupte formu, kterou více využijete, je jedno, jestli 18 nebo 20 cm :) Dortová páska ideálně 6-7 cm vysoká, ale dort se dá sestavit i bez ní. Musíte jen opatrně po ztuhnutí dort odříznout od formy, aby šel dobře vyndat a nepotrhal se.
VymazatKurz makronek v Plzni zatím plánovaný není, musím si tamější studio nejdříve trochu vyzkoušet, ale můžete přijít na kurz Víkendové dortíky :) Mějte se hezky. Míša
Miluško, mockrát děkuji za odpověď a všechny pro mne velice cenné rady. Jste moc hodná a moc vám přeji, aby se vám v Plzni ve studiu příjemně peklo:-). Krásný zbytek léta. Alena
Vymazat