neděle 29. března 2015

Malinový dortík

Na tomhle dortíku nehledejte nic složitého ani záludného :) prostě jsem jen chtěla vyzkoušet nový typ korpusu s názvem "Genoise". Jmenuje se podle místa svého původu, kterým je Genoa (česky Janov) v Itálii. Zaujal mě nejen název, ale i způsob přípravy. 


Celá vejce se zahřejí společně s cukrem nad vodní lázní a teprve poté vyšlehají do husté pěny. Druhou zajímavostí je, že se přidává rozpuštěné "teplé" máslo, díky kterému je korpus lehký, nadýchaný a s příjemným máslovým aroma. Velmi jsem ocenila, že se korpus upekl pěkně do roviny, tedy žádné vrcholky uprostřed formy. Z mého pohledu tedy příjemná změna od klasického piškotu :) 


Protože byl dortík určený pro děti, volila jsem osvědčený tvarohový krém se smetanou. Tentokrát jsem ale vynechala vykapání tvarohu a krém jsem zpevnila želatinou. Na ozdobu jsem použila mražené maliny zalité dortovým želé, ale můžete použít jakékoliv ovoce dle vlastní chuti a fantazie. 

Na korpus o průměru 19-20 cm si připravte:
2 vejce
65 g cukru krupice
50 g hladké mouky
špetka soli
20 g teplého rozpuštěného másla
1/2 lžičky vanilkového extraktu
kapka citronového oleje (nemusí být)

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno formy o průměru 19-20 cm vyložte pečícím papírem. 
V míse smíchejte prosátou mouku se solí. Do misky si připravte potřebné množství másla.
Vejce dejte společně s cukrem do mísy a dobře promíchejte. Mísu "posaďte" na menší kastrol s vroucí vodou a za stálého míchání směs zahřejte, až je na dotek vlažná. Dno mísy se nesmí dotýkat vroucí vody. Pokud máte stolní robot, použijte rovnou mísu z robota, tedy pokud je vhodná do vodní lázně :)
Jakmile je směs vajec a cukru vlažná, sundejte z vodní lázně a vyšlehejte do husté pěny. Trvá to asi 5 minut, směs by měla vychladnout a ztrojnásobit svůj objem. Vmíchejte vanilkový extrakt a citronový olej (citronovou kůru).
Pak stěrkou opatrně vmíchejte po částech prosátou mouku. Máslo dejte v misce rozpustit do mikrovlnné trouby. Do teplého másla vmíchejte trochu těsta a dobře promíchejte, aby se směs spojila. Pak vraťte do mísy a vmíchejte do zbytku těsta. Opatrně promíchejte, až je těsto hladké. Je opravdu hodně nadýchané.
Přendejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 18 - 20 minut, vyzkoušejte špejlí, zda je upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky dortu a přendejte na chladicí mřížku.



Studený korpus vložte do dortového ráfku, který položíte na tác nebo podložku. Nejlépe se pro tento účel hodí nastavitelný ráfek, který si utáhnete přesně podle velikosti korpusu. Pokud totiž použijete formu, ve které jste pekly, upečený korpus bude nepatrně menší :) Já dávám kolem korpusu, na vnitřní stranu ráfku, ještě páskovou folii. Lépe se pak ráfek z dortu odstraní. 



Tvarohový krém:
200 g tučného měkkého tvarohu (ve vaničce)
150 g smetany ke šlehání 33%
2-3 lžíce moučkového cukru
4 g práškové želatiny + trochu studené vody

Želatinu dejte do misky a zalijte malým množstvím studené vody. Nechte 5 - 10 minut nabobtnat. Tvaroh vyšlehejte s cukrem do krémova, zvlášť vyšlehejte smetanu. Obě hmoty opatrně stěrkou spojte. Nabobtnalou želatinu velmi krátce zahřejte v mikrovlnce, stačí opravdu jen cca 3-5 sekund, až se rozpustí. V žádném případě se nesmí vařit. 
Vmíchejte 2-3 lžíce tvarohové směsi do rozehřáté želatiny a dobře promíchejte. Vraťte ke zbytku krému a dobře promíchejte.  
Krém rozetřete rovnoměrně na připravený korpus a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice, klidně i přes noc.



Na malinovou vrstvu si připravte:
mražené maliny
dortové želé 
2-3 lžíce cukru krupice

Mražené maliny poskládejte na vrch dortu, nerozmrazujte. Přesné množství Vám neřeknu, protože jsem si je předem nezvážila a rovnou sázela na dort :)
Dortové želé připravte podle návodu. Použila jsem červené od Dr. Oetkera, které se smíchá s 250 ml vody a několika lžícemi cukru. Přiveďte k varu a asi minutu povařte. Nechte želé jen chvilku zchladnout a ještě teplé začněte opatrně nanášet na mražené maliny. Zpočátku je dobré použít silikonovou mašlovačku, ke konci můžete opatrně nanášet malou lžičkou. Určitě nedoporučuji nalít celou várku želatiny najednou :)
Dort dejte do lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout, klidně i přes noc. Před servírováním opatrně sundejte ráfek, nejdříve ale ořízněte boky dortu ostrým nožem.


Na dort můžete klidně použít i čerstvé maliny nebo jiné ovoce. Dortového želé pak bude stačit jen poloviční množství. Čerstvé maliny nemusí být zcela ponořené do želé, protože nebudou pouštět vodu. 



inspirace na korpus z www.joyofbaking.com


24 komentářů:

  1. To vypadá nádherně, ovocné dorty milujeme, díky za tip :-) Pěkný den Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, díky :) pěkný den i Vám. Mila

      Vymazat
  2. Milo, u Vás jsou úžasně znějící recepty a nádherné fotky. Tohle mě hodně nalákalo, takže určitě vyzkouším, a pak dám vědět, jak jsem dopadla :-) Krásný den! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, díky :) někdy je to docela problém, vymyslet výstižný název, aby to nevypadalo jako věta rozvitá :)

      Vymazat
  3. Vypadá luxusně , vyzkouším...

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    dort je krásný:) prášková želatina do krému - lze použít čiré dortové želé? je to to samé nebo něco jiného?:) Doufám, že se mi podaří taky takhle pěkný!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) pozor, je zásadní rozdíl mezi dortovým želé, tím jsou zalité maliny nahoře na dortu a práškovou želatinou. Jsou to dvě odlišné věci :)) věřím, že dort se Vám určitě povede :)

      Vymazat
    2. Uff, tak ještě, že jsem nakonec dala tu želatinu:D Vypadá dobře, ještě zatím nevím, jak chutná :), ale určitě též dobře! akorát jsem měla formu 21cm a korpus byl hodně nízký, nevím, proč mi nevyrostl, tak jsem upekla ještě jeden a promázla krémem mezi :)) děkuji!

      Vymazat
  5. Včera jsem vyzkoušela, je vynikající, moc děkuji za bezva recept, chystám se i na další. Výborné stránky, recepty perfektně popsané:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jsem ráda, že dortík chutnal a budu se těšit na další komentáře k vyzkoušeným receptům :) Míša

      Vymazat
  6. Dlouho jsem hledala tento recept, ale nikde nebyl. Děkuji za něj a určitě vyzkouším :)
    Recepty vypadají parádně a fotky skvěle doplňují. Jsem ráda, že jsem narazila na tuto stránku a určitě sem ještě zavítám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, moc děkuji, věřím, že se dortik povede a bude chutnat :) budu se těšit na Vaše další návštěvy :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, receptík hodně zajímavý nicméně chtěla bych se zeptat na použití mražených malin...To se přece musí nutně roztéct.Ta voda musí někudy ven.Ledaže by se to snědlo dřív😁😁😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, ano, do dortu jsem použila mražené maliny a v pohodě :) musíte je zalít hned mražené, želatina tu vodu podrží. Jak vidité na fotce, trochu proteče, ale není to nic tragického :) stejným způsobem se dají použít i borůvky, jahody bych nedoporučovala, ty jsou už hodně velké a obsahují dost vody.

      Vymazat
  8. Dobrý den, dělala jsem o víkendu manželovi k narozeninám - luxusní záležitost :) Moc díky za recept, upřímně obdivuji Vaši práci, co všechno dokážete vytvořit. Těším se, až vyzkouším další recepty. Ještě jednou díky za Váš web ;) Pěkný den Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, zdravím a děkuji za komentář :) jsem ráda, že se dort povedl a chutnal. Budu ráda, když zkusíte i něco dalšího :)

      Vymazat
  9. Dobrý den, malinový dortík je výborný.Prvně jsem dávala mražené ovoce na dort. těsto na korpus je po vyslehani nadýchané,ovšem po přidání másla rozpuštěného se smrskne na polovic.Nejvetsi problém mám nyní v tom, že korpus se mi totálně promacel během pár hodin.pouzila jsem sice vanickovy tvaroh, ale krém byl vlivem želatiny tuhý.Takže problém nejspis bude v malinách nebo v želé.korpus i krém byly přes ve forme vyložené pecicim papirem a krém ztuhl a utěsnil okraje.No a nyní peču náhradní korpus a na něj presadim vrchní část hotového dortu.Jinak Váš blog se mi moc líbí a pár receptů už mám vyzkoušeno.Dekuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, tak to mě mrzí, že máte s dortem takové problémy. Máslo se musí vmíchat velmi opatrně jen stěrkou, ne šlehačem a nesmí být horké. Pokud Vám krém ztuhl, problém bude asi v dortovém želé. Do receptu patří mražené maliny, také jsem je použila. Musí se zalít hned, ještě mražené a celé. Právě aby želé zachytilo vodu z malin a nerozmáčelo korpus. Jaké jste použila želé? Nejsem si jistá, zda je vhodný ten papír kolem dortu ... korpus se nemohl rozmáčet přes krém, voda musela prosáknout boky ... ale opravdu těžko říct, musela bych vidět Váš postup :)

      Vymazat
  10. Dobrý den,dnes jsem dělala dortík z mražených malin,ale už jsem je měla v mrazáku hodně zmrzlé a ledem spojené,tak jsem je rozmrazila a nechala okapat,šťávu jsem slila přes cedník,odměřila a co chybělo do 250ml jse dolila malinovým sirupem.Použila dortovou želatinu a do hotové zamíchala okapané maliny a nanesla na náplň.Dortík je vynikající a žádná šťáva nepromáčí korpus.Stejně to dělám s mraženými jahodami a borůvkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, zdravím, děkuji za Vaše komentáře i Vaši zkušenost s mraženým ovocem :) určitě to bude užitečná rada i pro některé další "pekařky". Moc děkuji :)

      Vymazat
  11. Ještě doplnění ke komentáři 14.5.2017 ve 14,31
    Tu želatinu po vmíchání malin musíte na dortík nalít hned,nenechat trochu zchladnout,jinak ztuhne v misce,protože jí zchladí maliny.Dortík jsem měla vychlazený v lednici asi 5 hodin. Zdenka

    OdpovědětVymazat
  12. Dortík je opravdu výborný, budu jej nyní péct podruhé, rodičům na narozeninovou oslavu :). Doufám, že se povede tak jako napoprvé. Chuťově je naprosto skvělý! :)

    OdpovědětVymazat