pondělí 23. února 2015

Dýňové řezy se skořicovou šlehačkou

Po velkém ohlasu na dýňové cupcakes jsem pořád přemýšlela o dalším dezertu z této úžasné suroviny. Zamrazila jsem si totiž pár krabiček dýňového pyré, abych mohla péct i mimo hlavní dýňovou sezonu :) Vyzkoušela jsem dýňový cheesecake, ale přestože cheesecake miluju, tenhle mě moc neoslovil. Začala jsem tedy pokukovat po receptech na různé dorty, řezy a bábovky. 


A jaké bylo moje překvapení, když jsem otevřela náhodně několik receptů a všechny byly až na pár drobností úplně stejné jako recept na dýňové cupcakes :) Vlastně mě to už také napadlo, zkusit těsto na dýňové cupcakes nalít do pekáčku nebo formy na bábovku, ale pořád jsem váhala. Tohle mě ale přesvědčilo :) Bábovková moc nejsem, do klasického dortu se mi také moc nechtělo, takže zvítězily řezy.



Poměr jednotlivých surovin jsem trochu upravila a přípravu krému zjednodušila. Takže pokud se Vám cupcakes zdály složité nebo nemáte formu na muffinky, zkuste tyhle řezy. Jsou krásně vláčné, měkoučké a voňavé. Chutnají skvěle i bez krému, jen tak samotné. Už dlouho mě žádná "buchta" tak nenadchla. Řezy jsem připravila v menším množství do pekáčku cca 21 x 21 cm, takže pokud jste velká rodina, udělejte klidně z dvojité dávky.

Na 12 - 15 kousků budete potřebovat:
170 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru 
1/2 lžičky mletého nového koření
1/4 lžičky muškátového oříšku
220 g dýňového pyré 
180 g cukru krupice
120 ml rostlinného oleje
2 vejce

Troubu předehřejte na 170 stupňů, hlubší plech nebo vetší formu vymažte máslem. Já použila čtvercovou formu 21 x 21 cm. Pokud budete chtít řezy po upečení vyklopit, doporučila bych formu i vysypat nebo vyložit pečícím papírem. Já zdobila řezy přímo ve formě, nevyklápěla jsem.


V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření. Ve velké míse společně smíchejte dýňové pyré, cukr, olej a vejce, prošlehejte, tak aby se vše krásně spojilo. Přisypte mouku s kořením a vyšlehejte na hladké těsto, je docela tekuté. Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 25 - 30 minut, až je těsto upečené. Zjistíte pomocí špejle nebo jehlice. Délka pečení je závislá na velikosti formy a s tím i spojená výška těsta. Pokud zvolíte formu na bábovku, doba pečení bude určitě o něco delší, možná bych doporučila ke konci i teplotu snížit. 
Po upečení nechte vychladnout ve formě, případně vyklopte. Na zcela studený korpus pak naneste skořicovou šlehačku.



Skořicová šlehačka
200 ml smetany ke šlehání 40%
100 ml husté zakysané smetany
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky skořice

Všechno dejte společně do vyšší nádoby a vyšlehejte do hustého krému. Naneste na vychladlý korpus a rovnoměrně rozetřete. Můžete hned podávat nebo uložit do lednice. 




Zdají se Vám řezy příliš jednoduché? Tak si upečte dýňové cupcakes :)

2 komentáře: