Máslové sušenky Melting moments
Nemám v úmyslu zahrnovat Vás recepty na vánoční cukroví na Štědrý den, kdy máte všichni už napečeno nebo v horším případě alespoň nakoupeno :) Ale tenhle recept je tak skvělý, že se o něj s Vámi musím podělit. Není to vlastně ani vánoční cukroví, spíše takové máslové sušenky k čaji nebo kávě, ale mě naprosto nadchly. Jsou rychlé, jednoduché a moc dobré. Takže jsem je "vykoulela" trochu menší a zařadila do letošního seznamu cukroví. Udělat si je ale můžete celoročně, všechny potřebné suroviny máte obvykle doma.
Pořád jsme přemýšlela, jak název "Melting moments" přeložit do češtiny, ale nic vhodného a hlavně výstižného mě nenapadlo. Sušenky jsou takhle pojmenované, protože se "rozpustí ve Vašich ústech". Část mouky je nahrazena kukuřičným škrobem, takže jsou krásně jemné a křehké. Do těsta se dává jen malé množství cukru, podobně jako u vanilkových rohlíčků a až po upečení se obalují v moučkovém cukru. Skvěle chutnají hned po upečení, ale klidně i dva a týdny po něm. A co je nejlepší, nepotřebujete žádný váleček ani vykrajovátka, vystačíte si jen s rukama :)
Na 30 - 40 sušenek budete potřebovat:
195 g hladké mouky
60 g kukuřičného škrobu
špetka soli
30 g moučkového cukru
227 g změklého másla
lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
moučkový cukr na obalení
V míse smíchejte mouku, škrob a sůl, nechte stranou. Ve větší míse vyšlehejte změklé máslo společně s cukrem do hladké a krémové pěny. Přidejte vanilkový extrakt a zašlehejte. Přisypte moučnou směs a prošlehejte, až se vše spojí. Těsto se docela lepí, ale to nevadí. Přikryjte folií a dejte na hodinu až dvě do lednice, aby těsto ztuhlo a dalo se tvarovat.
Troubu předehřejte na 175-180 stupňů, plechy vyložte pečícím papírem. Ze ztuhlého těsta tvarujte kuličky, které v dostatečné vzdálenosti klaďte na plech. Kuličky se lehce roztečou do stran a zvětší svůj objem. Velikost kuliček záleží na Vás, ideálně cca 2,5 cm v průměru, jen na Vánoce jsem dělala trochu menší.
Dejte péct na 10 - 15 minut, až začnou strany sušenek lehce zlátnout. Nechte pár minut na plechu, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Sušenky obalujete v moučkovém cukru až téměř po úplném vychladnutí. Pokud je budete obalovat příliš horké, cukr se bude lepit, rozpouštět a bude mazlavý. Uchovávejte v uzavřené dóze nebo krabici.
Přeji Vám všem krásné vánoční svátky plné lásky, pohody a dobrého jídla.
Je to jasné, jsou to "rozplývavky" :D i když je to asi trošku moc Potterovské...
OdpovědětVymazat(Mimochodem, velmi inspirativní blog, který jako jeden z mála pravidelně sleduji a obdivuji...a těším se na další recepty - děkuji za něj).
Katka
Katko, moc děkuji :) Vašeho "sledování" si velmi vážím a doufám, že Vás moje recepty budou inspirovat i nadále :)
Vymazatsusienky su uzasne, polovicu muky som nahradila celozrnou. A moj trojrocny syncek ich okomentoval ako velmi dobre a velmi chrumkavucke.
OdpovědětVymazatDěti do čtyř let by vůbec neměly konzumovat celozrnné pečivo a další jiné potraviny s vlákninou. A do deseti let pouze v omezeném množství. Dětské střeva se vyvíjejí, nejsou ještě ničím zanesené a vláknina střeva čistí, díky vláknině jim může střeva poničit, takže fakt opatrně.
VymazatDěkuji :) sušenky jsou skvělé. Bohužel musím souhlasit, celozrnná mouka není vhodná pro malé děti :(
VymazatUž jsem od Vás vyzkoušela Dýňovou bábovku, Mrkvový dort, Piškotovou roládu a některé krémy...Máte moc pěkné přehledné stránky, zaručené recepty! Jste pro mne stálý zdroj inspirace. Nemohla byste se prosím s námi podělit o nějaké Vaše tradiční recepty na vánoční cukroví viz. ta krásná fotografie nahoře? Určitě vyzkouším Máslové sušenky a těším se, že přidáte něco dalšího. Přeji mnoho úspěchů v další práci!!! DÍKY Katka :)
OdpovědětVymazatKatko, moc děkuji :) ráda slyším, že jsou moje recepty pro Vás inspirací a fungují :) je to pro mě výzva pro další tvoření. Máslové sušenky jsou moc dobré, určitě zkuste. Něco málo z vánočních receptů připravuji, ale nic převratného, rodina si žádá klasiku :) mějte se fajn. Míša
VymazatAhoj Mílo, zkouším skoro všechny tvé recepty a myslím ,že jsou bez konkurenční!!!Můžu použít místo hladké mouky ,bezlepkovou? Ať už rýžovou, kukuřičnou nebo pohankovou? Všechny 1:1?Mám hodně zákaznic, které chtějí často bezlepkové sušenky. Díky Ilča
OdpovědětVymazatIlčo děkuji :) tak to mě moc těší :) v bezlepkové podobě to bohužel vyzkoušené nemám :( nejsem si jistá, zda to bude držet pohromadě. Možná bych přidala trochu mandlové mouky ...
VymazatSušenky jsem vyzkoušela a jsou výborné a opravdu se okamžitě rozplývají na jazyku. Jen se mi při sebemenším dotyku dost rozpadají, tak bych se chtěla zeptat čím to je. Děkuji Romča.
OdpovědětVymazatRomčo, jsem moc ráda, že sušenky chutnají, ale nechápu, proč se tak rozpadají?? Pekla jsem je nekolikrát, ale tento problém jsem neměla ... napadá mě možná přešlehané máslo nebo i těsto??? Nebo málo vychlazené před pečením ???
VymazatMilá Míšo! Dlouho jsem nepsala, ale rozhodně neplatí, že bych dlouho nepřišla - chodím pořád! (a peču jen podle Vás, protože se to již empiricky ukázalo jako nejspolehlivější a uživatelsky navíc nejpřívětivější). Škoda, že nemůžu připojit fotku sms, co jsem dostala od někoho, komu jsem upekla tyhle sušenky (před tím jsem se pokusila jen jednou v životě a byly tvrdý, hnusný, drolivý a dusivý) - tedy alespoň přepis:
OdpovědětVymazatOdesílatel zprávy/Příjemce sušenek v 18:51: "Ty jsou."
OdpovědětVymazatOdesílatel zprávy/Příjemce sušenek v 18:55 "Úžasný."
OdpovědětVymazatOdesílatel zprávy/Příjemce sušenek v 18:59: "Byly..."
OdpovědětVymazatMíšo, jako vždy díky za všechnu Vaší energii a ochotu se podělit! Ať se Vám daří - a kdybyste někdy pořádala kurz čehokoliv, ta jdu!!! Sofie
OdpovědětVymazatMilá Sofie S., moc děkuji za milý a hlavně originální komentář :) moc děkuji za důvěru i za všechny návštěvy :) mějte se fajn.
Vymazat