čtvrtek 11. prosince 2014

Cheesecake s čokoládovou pěnou

Je až neuvěřitelné, kolik různých variací existuje na cheesecake. Dýňový, čokoládový, karamelový, s jablky nebo třeba mentolový. Přestože u mě vítězí klasika, tedy cheesecake ve stylu New York, občas neodolám a vyzkouším i nějaký jiný. 



Tenhle mi chutí trochu připomíná Míša řezy, asi především díky kombinaci sýrové vrstvy a čokoládové polevy na povrchu. Zaujalo mě, že je pečený v koláčové formě, což sice vypadá hezky, ale zrealizovat už to bylo horší :)



Základem je sušenková vrstva, v tomto případě z Oreo sušenek. Musím říct, že mě odrazují svou nepřirozeně tmavou barvou, která určitě není způsobena vysokým obsahem kvalitního kakaa :) Nicméně chuťově jsou pro cheesecake zajímavé. Sýrová vrstva je klasika, krémový sýr se zakysanou smetanou a vajíčky. Čokoládovou pěnu jsem udělala tím nejjednodušším možným způsobem, tedy vyšlehaná smetana smíchaná s rozpuštěnou čokoládou. Původně jsem sice měla v plánu držet se původního receptu a udělat pěnu pěkně ze žloutků, ale trochu jsem bojovala s časem. Tak snad někdy příště :)


Sušenkový základ pro formu cca 23 cm:
180 g sušenek Oreo 
70 g rozpuštěného másla

Sušenky rozmixujte a spojte s rozpuštěným máslem.  Směs přesypte do koláčové nebo dortové formy o průměru 23 cm a vmáčkněte do dna a okrajů. Dejte chladit do lednice. Jak už jsem se zmínila výše, použila jsem koláčovou formu, která nebyla moc ideální. Není dostatečně vysoká a hlavně byl docela problém cheesecake z formy dostat, přestože je s odnímatelným dnem. Proto bych doporučila použít spíše klasickou dortovou formu.

Sýrová vrstva: 
240 g krémového sýra
100 g krupicového cukru
1 velké vejce + 1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
240 g zakysané smetany

Troubu předehřejte na 160 stupňů. 
Sýr vyšlehejte s cukrem do krémova. Přidejte postupně vejce i žloutek a dobře na nízké otáčky zašlehejte. Nakonec přidejte vanilku a zakysanou smetanu. Směs nalijte na připravený sušenkový základ a dejte péct na 40 - 45 minut do vyhřáté trouby. Po 20 minutách pečení snižte teplotu na 150 stupňů. 
Cheesecake nechte vychladnout a pak dejte na pár hodin do lednice (klidně i přes noc).




Čokoládová pěna:
120 g hořké čokolády (použila jsem 65%)
250 ml smetany ke šlehání 33%

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě a nechce při pokojové teplotě za občasného míchání zcela vychladnout. Smetanu vyšlehejte do tuha a pak opatrně po částech vmíchejte do studené čokolády. 
Pěnu naneste na vychlazený cheesecake a dejte opět na chvíli do lednice.

Čokoládová poleva:
80 g hořké čokolády
80 ml smetany ke šlehání

Nasekanou čokoládu zalijte horkou smetanou a míchejte, dokud se vše nespojí v hladkou emulzi. Za občasného míchání nechte zchladnout, směs lehce zhoustne, pak nalijte na čokoládovou pěnu. Pak ještě na pár minut do lednice a můžete servírovat :)





Inspirace z webu http://tastesbetterfromscratch.com/

16 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Myslím, že stojí za vyzkoušení :) i když u mě jednoznačně vítězí klasika http://www.vikendovepeceni.cz/2014/06/cheesecake-s-ovocem.html

      Vymazat
  2. Jste strašně moc šikovná, opravdu se klaním, doufám, že jednou budu takhle krásně péct až budu mít svoji domácnost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) moc si Vašich slov vážím. Chce to jen chuť a trochu šikovnosti, pak už to jde skoro samo :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, ráda bych vyzkoušela, ale prosím o radu- korpus z oreo sušenek- semlela jsete je i s tou náplní? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, sušenky jsem rozmixovala i s náplní, ale také jsem váhala :)

      Vymazat
  4. piekla som ho pred dvomi týždňami, je úžasný, nevedeli sme sa ho dojesť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší :)) děkuji

      Vymazat
  5. Dobrý den, chystám se na tento cheesecake, ale zjistila jsem, že místo sýru, který tam má být, jsem v lednici našla jenom lučinu. Dala by se použít nebo mám ty děti obléct a vyrazit do obchodu pro jiný, který se tam hodí víc :-) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré odpoledne, klidně použijte Lučinu, tak je vhodná :) podle originálu je na cheesecake nejlepší sýr Philadelpie, ale je zbytečně drahá. Navíc existují vhodné alternativy a Lučina je jednou z nich. V krajním případě se dá použít i tvaroh třeba smíchaný s mascarpone, i když od originální chuti už se to bude trochu lišit :)

      Vymazat
  6. Děkuji moc za odpověď. Přesně takovou jsem chtěla slyšet, nemusím znovu do obchodu :-) Vaše stránky jsem objevila asi před dvěma měsíci a není víkendu, kdy bych nezkusila některý z Vašich receptů. Jsou skvělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší :) jsem ráda, že mají recepty úspěch a budu se těšit na další komentář :)

      Vymazat
  7. Milá paní Milo, tento Cheesecake jsem dělala synovi za vysvědčení, je to moooc veliká dobrota. Váš blog obdivuji už delší dobu, a protože taky ráda peču, často hledám inspiraci u Vás. Zatím se mi vždy vše povedlo, a to už jsem vyzkoušela opravdu hodně receptů (tedy Vašich ��), velice Vám za ně děkuji a přeji mnoho inspirace na ty další co přijdou, s pozdravem Ivona.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivono, moc Vám děkuji za krásný komentář :) jsem ráda, že cheesecake i další recepty chutnají a s úspěchem podle mě pečete, moc si toho vážím :) děkuji Vám za přízeň a přeji krásné léto. Mila

      Vymazat
  8. Děkuji za perfektní recepty!!! Jste moje velká inspirace..Jen pořád přemýšlím jak zabránit tomu aby při pečení cheesecaků ze sušenkové vrstvy neodkapávalo máslo? Už se mi to stalo hodněkrát že jakmile ho šupnu do trouby a peču tak mi pouští máslo a kape do trouby..proto Vás prosím o radu jestli nevíte čím to může být? Přeji jen a jen samé úspěchy a spoustu nadšených čtenářů Vašeho blogu! S pozdravem Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, děkuji, to mě moc těší :) máte pravdu, take se mi někdy při pečení z cheesecaku uvolňuje mastná tekutina. Přestože peču cheesecake docela často a pořád stejně, ještě jsem nepřisla na to, proč je to někdy ok a jindy ne :) obávám se, že jedinou radu, kterou jsem schopna dát, je pokládat formu při pečení na plech, který tak zachytí případnou mastnotu :) pokud objevím néco nového, určitě se ráda podělím :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat