pátek 28. listopadu 2014

Panna cotta s lesním ovocem

Neznám asi jednodušší dezert, než je panna cotta. Já sama jsem se jí docela dost dlouho vyhýbala, protože s želatinou moc zkušenosti nemám a hlavně panna cotta mi prostě připomíná puding a ten já děsně nerada :) Nicméně jsem ji zkusila a měla obrovský úspěch. Musela jsem ji dělat hned třikrát za sebou, protože byla okamžitě pryč. Ani jsem ji nestačila vyfotit :)


Panna cotta znamená v překladu "vařená smetana", což nezní právě zrovna lákavě. Je to ale lehký, jemný, smetanový krém, řečeno několika strávníky "luxusní záležitost". Perfektně chutná s ovocnou omáčkou třeba z malin nebo lesního ovoce, ale může se podávat i se slaným karamelem nebo čokoládou. Způsobů servírováni je také mnoho, panna cottu můžete udělat do malých báboviček, vyklopit na talířek a přelít omáčkou. Já ji udělala do malých kelímků a servírovala i s ovocem přímo v nich. 



Takže pokud neradi pečete a přesto chcete překvapit rodinu nějakou sladkou tečkou, panna cotta je přesně pro Vás :) A dobrá zpráva pro celiaky, je přirozeně bezlepková. 


Na 6 menších skleniček si připravte:
7 g práškové želatiny
60 ml studeného mléka
540 ml smetany min. 33%
60 g moučkového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
citronový olej (nemusí být)

Želatinu nasypte do misky a zalijte studeným mlékem, nechte 5 - 10 minut nabobtnat.
V hrnci zahřejte smetanu společně s cukrem a na mírném plameni přiveďte těsně pod  bod varu. Stáhněte z kamen, nechte malou chvilku zchladnout a pak část smetany nalijte na želatinu. Míchejte, až se želatina rozpustí. Přidejte zbytek smetany a dobře promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt (pozor, na vanilkové aroma) a pár kapek citronového oleje. Nalijte do připravených skleniček nebo misek. Pokud budete chtít dávat ovoce nahoru, nelijte skleničky úplně plné, ale kousek pod okraj. 
Dejte ztuhnout do lednice, min. na 3 - 4 hodiny nebo přes noc. 


Ovocná omáčka:
cca 150 - 200 g mraženého ovoce - maliny, borůvky, lesní směs
1 - 2 lžíce cukru krupice (případně více dle chuti)
1 lžíce vody

Ovoce, cukr i vodu dejte do kastrolu a chvíli povařte. Pokud chcete zachovat v omáčce kousky ovoce, stačí je krátce. Přendejte do misky a dejte vychladit. Nebo můžete vařit déle, ovoce změkne a začne se rozpadat. Ještě horké přepasírujte přes cedník. Vznikne krásně jemná a hustá omáčka. Dejte chladit do lednice. 
Vychlazenou omáčku nalijte až na ztuhlou panna cottu. Stačí klidně i před servírováním. Myslím, že bude skvěle chutnat i s citronovým krémem lemon curd.
Pokud byste chtěli panna cottu méně kalorickou :) můžete část smetany nahradit podmáslím. To ale nezahřívat, přidat až do horké smetany.




12 komentářů:

  1. nádhera !!! Také se na ni chystám, tak snad taky brzy vyzkouším. Pěkný večer. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Evo :)) určitě stojí za vyzkoušení.

      Vymazat
  2. Dobrý den Míšo, jelikož vůbec nepoužívám želatinu, ráda bych poprosila o radu, se kterou máte dobrou zkušenost? Panna cotta vypadá úžasně, musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, hezký večer, také jsem se želatině dříve vyhýbala :) používám práškovou želatinu z Lidlu, takový větší modrozelený sáček. Ale myslím, že můžete bez obav použít jakoukoliv práškovou. Panna cotta je úžasně jednoduchá a použití želatiny je tady bez problému :) Míša

      Vymazat
  3. Tak jsem vyzkoušela z poloviční dávky, byly jen 3 malé mističky a udělala jsem velkou chybu! Panna cotta je naprosto luxusní, mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, díky :) tak to jsem moc ráda, že měla takový úspěch. No a není nic jednoduššího, než udělat další dávku :)

      Vymazat
    2. Panna cotta je tak úžasná, že jsem ji dnes dělala už po 3 během 14 dnů :) Ještě jsem minulý víkend, kdy přijeli rodiče na návštěvu, udělala podle Vašich receptů minicheesecaky a košíčky se slaným karamelem a čokoládou a vše mělo velký úspěch. Vaše recepty jsou opravdu úžasné a s kamarádkami je velmi rády pečeme :) Děkujeme!

      Vymazat
    3. Petro, zdravím a moc děkuji za Váš komentář, který mě nejen velmi těší, ale moc si ho vážím. Dodává mi to sílu do dalšího tvoření :) Děkuji :)

      Vymazat
  4. Dobrý den paní Mílo,
    jsem z vašich receptů unešená...i proto, že jsou popsané, tak jednoduše..prosím vás, kde můžu sehnat misky na panna cottu?
    Děkuji ..s pozdravem Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věro, hezký večer, moc děkuji, jsem ráda, že se Vám blog líbí :) já kupuji kelímky na panna cottu na cukrářském eshopu, ale asi je seženete i jinde, např. nějaký papírenský obchod .... Kelímky jsou ze slabého plastu o jsou určené k jednorázovému použití. Panna cottu si doma můžete udělat i do malých skleniček nebo mističek :) Mila

      Vymazat
    2. Děkuji za radu..:-) nakonec jsem využila skleničky na nožičce..nelila jsem jí dovnitř horkou...:-)
      Udělala jsem jí s kanadskýma borůvkama z mrazáku:-) výborné..a to jsem myslela, že to budou jíst jen děti:-)
      Ještě jednou díky:-)

      Vymazat
    3. Tak to ráda slyším, že jste si "poradila" :) ano, panna cotta je oblíbená u všech věkových kategorií :) děkuji. Míša

      Vymazat