neděle 26. října 2014

Jablečné muffiny se skořicí

Jestli máte rádi sladké snídaně jako já, tak tyhle jablečné muffiny určitě uvítáte. Jsou krásně vláčné, voňavé a s křupavou skořicovou čepičkou. Perfektně se k nim hodí bílý jogurt, ale jsou dobré i samotné.  


Občas totiž mívám problém, co si dát k snídani, tak abych si pochutnala a ještě mě to alespoň na chvíli zasytilo :) no a tenhle recept se mi líbil, protože je tam částečně použita celozrnná mouka a jsou jen lehce slazené třtinovým cukrem. Navíc jsou rychlé a jednoduché, takže pokud jste ranní ptáče, o víkendu je můžete upéct čerstvé k snídani. A pokud si rádi přispíte, upečte si je den předem, muffiny chutnají skvěle i druhý den.




Na 12 muffinků si připravte:
1 a 1/2 hrnku nahrubo strouhaných jablek (asi 2 - 3 jablka)
1 hrnek celozrnné mouky špaldové nebo pšeničné
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
1 lžička jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého nového koření
špetka soli
1 hrnek podmáslí
1/3 hrnku rostlinného oleje
1/2 hrnku třtinového cukru
1 velké vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 skořicový cukr (nebo 3 lžíce cukru krupice a 1/2 lžičky skořice)
kousek másla

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte. V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření. Odložte stranou.
Ve větší míse smíchejte vejce, podmáslí, třtinový cukr, olej a vanilku. Přisypte suchou směs a rychle promíchejte, nakonec přidejte strouhaná jablka. Těsto rozdělte do 12 košíčků. Každý muffin posypte skořicovým cukrem a položte malý kousek másla.
Dejte pećt na 15 - 18 minut, závisí na velikosti košíčků. Po upečení nechte chvilku vychladnout ve formě, pak přendejte na chladicí mřížku.


Jak už jsem se zmínila výše, mě osobně moc chutnaly s bílým jogurtem, ale dobré jsou i samotné, nejlépe ještě teplé, kdy je skořicová čepička krásně křupavá. 


inspirace z webu www.pinchofyum.com

9 komentářů:

  1. Dobrý den, další super recept, který jsem od vás vyzkoušela...jediné co mě trochu překvapilo bylo množství těsta. Mám 25 formiček muffinů, tak jsem udělala dvojtou dávku, když vy píšete, že je to tak na 12 kousků. No a nakonec jich z dvojté dávky bylo 50 :) No ale každopádně se samozřejmě snědly bez problémů všechny :) Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Terezo, díky :) ono hodně záleží na velikosti košíčků, já použila takové ty velké muffinové, ale důležité je, že se všechny snědly :))

      Vymazat
  2. Prečítala som si recept, upiekla som fajné muffiny a teraz ich jeme :D Sú fajné a nie príliš sladké, čo ich robí ideálnymi na desiatu alebo aj raňajky. Piekla som už viaceré dobroty z tohto blogu a som šťastná, že som našla recepty, ktoré sa podaria tak, ako sú na obrázku :D Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Ebi, moc děkuji za milý komentář :) jsem ráda, že se muffiny povedly a chutnají. Těší mě, že jsou moje recepty tak úspěšné a budu se těšit na další Vaši zkušenost. Hezký den. M.

      Vymazat
  3. vváš blog je moc bezva recepty, co jsem vyzkoušela jsou výborné vvvváš

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, stane se neco, kdyz u techto mufinu (nebo u spaldovych se svestkami) pouziju pouze celozrnnou mouku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, myslím, že klidně můžete použít jen celozrnnou :) jen budou takové hutnější :) ale pokud pečete jen z celozrnné mouky, tak určitě víte :)

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    máte nějakou osvědčenou metodu, co se dá použít místo podmáslí, když ho jinak nepoužíváme a přijde mi zbytečné kupovat hned litr kvůli jednomu hrníčku? Mám zakysanou smetanu, mléko, bílý jogurt a šlehačku, dá se to nahradit něčím z toho? :)
    Děkuji,
    Vaše věrná fanynka Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás, recepty uvádí, že nejĺépe nahradíte podmáslí mlékem, do kterého přidáte lžici citronové šťávy, zamíchat a nechat chvilku odstát :) nicméně já si myslím, že bez obav můžete použít jogurt nebo zakysanou smetanou, jen možná trochu naředit vodou :)

      Vymazat