pondělí 15. září 2014

Křehký tvarohový koláč

Kynuté koláče jsou fajn, ale já je mám ráda většinou jen v den upečeni. Druhý den se mi zdají suché a dusivé :) výjimkou jsou pouze malé svatební koláčky. Ale možná to bude i tím, že to s kynutým těstem prostě moc neumím.
Každopádně tenhle recept mi padl do oka, tak jsem ho vyzkoušela. Koláč je křehký a díky tvarohu krásně vláčný. Je dobré upéct ho alespoň den předem a přes noc uložit do chladu, aby se rozležel. Je to ten typ koláče, který čím je starší, tím je lepší.



Tvaroh použijte ten v kostce, je hustší, neobsahuje tolik vody. Já měla bohužel jen ten ve vaničce, náplň tak byla moc řídká a musela jsem trochu improvizovat. Nijak zásadně, prostě jsem jen proužky těsta navrch koláče dala až po pár minutách zapečení. Jinak by se totiž utopily v náplni :)) ale to jsou občas takové situace, kdy si prostě člověk musí umět poradit.



Recept je na formu u průměru 30 cm, ale protože tak velkou nemám, těsto jsem rozdělila do formy 24 cm a dvou malých tartaletek.

Na těsto budete potřebovat:
300 g hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
100 g moučkového cukru
150 g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce

Křehké těsto si můžete připravit klasickým způsobem, kdy vše najednou zpracujete do pevného těsta. Já jsem si teď oblíbila trochu jiný postup, kdy nejdříve změklé máslo vyšlehám s cukrem a vejcem, pak přidám prosátou mouku s práškem do pečiva. Lehce prošlehám na drobenku a pak rukou rychle zpracuji ve vláčné těsto. V obou případech těsto zabalte do folie a nechte asi hodinu odležet v lednici.

Na náplň si připravte:
500 g měkkého tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
2 vejce
2 lžíce vanilkového cukru
150 g krupicového cukru
citronová kůra nebo citronový olej
2 lžíce vanilkového pudinku

Tvaroh vyšlehejte se žloutky, oběma cukry, citronem a pudinkových práškem. Bílky vyšlehejte do tuha a vmíchejte do tvarohu.



Troubu předehřejte na 180 stupňů. Koláčovou formu vymažte a vysypte hrubou moukou. Pokud použijete formu s nepřilnavým povrchem, vymazávat nemusíte.
Dvě třetiny těsta rozválejte na kulatý plát a vyložte jím koláčovou formu. Upravte okraje a vlijte tvarohovou náplň. Ze zbývající třetiny těsta vyválejte slabé proužky a položte do mřížky na náplň. Dejte péct na 40-50 minut do vyhřáté trouby. Pokud Vám koláč začíná při pečení hodně hnědnout, snižte trochu teplotu, případně můžete povrch přikrýt pečícím papírem nebo alobalem.
Koláč nechce vychladnout ve formě a uložte na několik hodin do chladu, aby se rozležel. Před podáváním pocukrujte.



Inspirace: Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

18 komentářů:

  1. Ahoj :)

    koláč som dnes upiekla a je veľmi fajný a zaraďujem ho medzi moje obľúbené :D

    Ďakujem

    OdpovědětVymazat
  2. Nejlepší tvarohový koláč který jsem kdy pekla! Ještě jsem ke koláči udělala hruškovojablkový rozvar a je to bomba :) Mňam... ovšem jednu nevýhodu ty vaše recepty mají, všechny jsou tak výborné, že budu mít brzo metrák :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, moc děkuji :)) Vašich komentářů si velmi vážím. Já vím, je to těžké odolat, když je tolik dobrých receptů, jsem na tom podobně jako Vy :))

      Vymazat
  3. Moc dekuji za tenhle recept - kolac je opravdu uzasny. Delam ho jiz po nekolikate a pokazde hned zmizi. Pred dvema mesici se nam narodila holcicka, takze z duvodu nedostatku casu jsem potrebovala sahnout po nejake rychle tutovce a volba padla na tenhle kolac :D
    Delam trochu obmenu - dospod kolace dam tvarohovou napln podle receptu (jen pouziju jeden tvaroh) a navrh dam rozvar z jablek a je to uzasne vylepseni! (neee ze by jen s tvarohem byl spatny... to neee) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, zdravím Vás, zrovna jsem si říkala, že jste se dlouho neozvala a Vy máte takové příjemné starosti :) tak to moc blahopřeju k miminku :) a smekám, že máte ješťe čas a hlavně chuť na pečení, jablka jsou dobrý tip, někdy vyzkouším :) mějte se fajn a ať malá hezky roste :)

      Vymazat
    2. Dekuji vam Miso, prave ze casu je malo, tak chodim k vam na stranky pro "tutovky" :D :D

      Vymazat
  4. První recept, který jsem podle Vás zkusila, a hned ohromil celou rodinu. Byl výborný a s těstem se skvěle pracovalo, takže mě navíc potěšil i jeho estetický vzhled :-). Tak akorát sladký a vůbec ne mastný. Děkuji moc. Diana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diano, moc děkuji za Váš komentář :) tak to jsem moc ráda, že hned první recept měl úspěch :) věřím, že Vás zaujmou i další recepty. Hezký den. Míša

      Vymazat
  5. Milá paní Mílo, koláč se povedl, moc chutnal. Díky za skvělý recept. Myslíte, že by bylo možné mít toto těsto připravené "do zásoby" v mrazáku? Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, moc děkuji :) prima, že chutnal. Těsto můžete klidně zamrazit :)

      Vymazat
  6. Tento koláč je výborný:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásnou neděli, Míšo,
    moc děkuji za další ze skvělých receptů s tvarohem. Chuťově naprosto dokonalý.
    Což nebylo zcela zadarmo, protože jsem měla velké problémy těsto vyválet, dostat do formy. Válečky na mřížku nešly vůbec, dokud jsem nezaimprovizovala a nepřidala žloutek. Ale výsledek stál za to. Po přečtení komentářů přemýšlím, kde mohla nastat chyba a říkám si, jestli jsem třeba nepřešlehala příliš máslo se žloutky a cukrem. Byl to opravdu nadýchaný krém :)
    V každém případě jsem koláč nedělala naposled.
    Mějte krásný, předvelikonoční čas. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, hezký večer, jsem moc ráda, že se koláč i přes drobné komplikace povedl a chutnal :) ano, mohlo by to být tím šleháním. Ono stačí jen lehce prošlehat, aby se máslo, cukr a vejce spojily, mouku jen lehce promíchat a pak rychle dopracovat rukama. Příště klidně zkuste tu běžnou variantu přípravy těsta se studeným máslem a uvidíte, zda to bude lepší :)
      Hezký večer. Míša

      Vymazat
    2. Míšo, moc děkuji za radu, určitě to příště zkusím bez šlehání. Stejně mám "podezření", že se mi tyhle drobné zádrhely s těsty dějí právě od doby, kdy se v mé kuchyni uhnízdil výkonnější robot :D
      Včera upečený koláč už zmizel, aniž bych mohla vyzkoušet, jestli je odležený skutečně lepší, takže další pokus bude velmi brzy.
      Mějte se moc hezky. Alena

      Vymazat
  8. Dobrý den Míšo, musím Vám sdělit tento koláč opravdu špičková záležitost, křehoučký, šťavnatý jednoduše super. Povedl se a byla i pochvala. Děkujeme za skvělý recept. Ilča a Kačka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děvčata, moc děkuji :)) mám radost za Vás :)

      Vymazat