úterý 30. září 2014

Kakaové řezy

Tyhle řezy jsou tak trochu ve stylu Tiramisu, krém z mascarpone, káva a hodně kakaa na povrchu. Ve spojení s kakaovým korpusem docela zajímavá kombinace. Jen s tou kávou jsem to trochu podcenila :) Z obavy, aby řezy nebyly moc rozmáčené, jsem korpus prolila kávou jen lehce, no spíš jen tak prokapala. Výsledek byl takový, že tam někteří kávu ani necítili :) viď Dášo. Ale chybama se člověk učí, příště tam naleju celý hrnek.


Příprava je poměrně jednoduchá, na těsto si vystačíte téměř s jednou mísou. V původním receptu se peče ve formě 23 x 23 cm, ale klidně použijte o trochu větší. Těsto vyběhne docela dost do výšky a řezy byly na můj vkus až moc vysoké. Mám radši méně těsta a více náplně :)

Na korpus si připravte:
3 celá vejce, pokojové teploty
1 a 1/2 hrnku cukru krupice
3/4 hrnku rostlinného oleje
1 hrnek mléka, pokojové teploty
3 lžíce kakaa
1 lžička vanilkového extraktu
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu o velikosti cca 25 x 25 cm vyložte pečícím papírem.
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Přidejte mléko a vanilkový extrakt. Vmíchejte prosáté kakao a nakonec obě mouky smíchané s práškem do pečiva. 
Těsto nalijte do formy a pečte 30 - 40 minut, vyzkoušejte špejlí, zda je těsto upečené.
Nechte chvilku chladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku. 


Na krém si připravte:
250 g mascarpone
50 g zakysané smetany (husté)
300 g smetany ke šlehání
4 lžíce krupicového cukru (podle chuti i více)
1 lžička vanilkového extraktu

Mascarpone a zakysanou smetanu lehce našlehejte. V jiné míse společně vyšlehejte smetanu, cukr a vanilku do tuha a opatrně vmíchejte do mascarpone. 

Na prolití korpusu: 
1 hrnek silné kávy
1 lžíce cukru
3 - 4 lžíce kávového likéru (použila jsem Božkov Speciál s kávovou příchutí)
kakao na posypání

Vychladlý korpus jednou prokrojte. Smíchejte kávu, cukr a likér. Spodní díl korpusu dejte do formy, ve které jste pekli a dostatečně prokapejte. Rozetřete asi 2/3 krému a přiklopte druhým dílem korpusu. Pokapejte zbytkem kávy a rozetřete zbylý krém. Hustě posypte kakaem. Nechte rozležet nejlépe do druhého dne v lednici.



inspirace z webu www.giverecipe.com

20 komentářů:

  1. Příště přidat i víc likéru :), ale recept si ukládám a snad o víkendu upeču :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tvém případě radši rovnou celou láhev :))

      Vymazat
  2. Tak můj první pokus je za mnou a myslím že velmi zdařilý, taťka prohlásil že kam se prý hrabou všechny dorty tohle je nejlepší, ale taky jsem si netroufla nalít tam celý hrnek kávy :) jen těsto jsem měla nižší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je asi nejvyšší poklona od Vašeho taťky :)) určitě si tam dala hodně rumu co? :)) že mu tak chutnalo :)

      Vymazat
    2. rumu přiměřeně podle chuti :) ani jsem to pak nechutnala tak nemůžu posoudit :)

      Vymazat
  3. Další moc povedený recept, dnes jsem řezy upekla a jsou super :) ostatně tak jak všechny Vaše recepty! Díky Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, moc díky za komentář :) velmi si toho vážím :)) a jsem ráda, že se recepty líbí a hlavně chutnají.

      Vymazat
    2. Ještě jednou velká pochvala! Od včerejška se řezy krásně naležely a mají výbornou "tiramisuovou" chuť!

      Vymazat
  4. Dobrý den, zítra se chystám péct, ale zjistila jsem, že moje nejmenší forma má rozměry 25x35, myslíte že je to až moc? Předem děkuji za odpověď, Hezký zbytek dne.
    Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karolino, dobrý den, pokud použijete větší formu, buchta bude nižší a nevím, zda půjde dobře prokrojit :) můžete ale použít klidně i kulatou o průměru 28 cm nebo si dávku těsta zvětšit na Vaši formu, stačit by mělo násobkem 1,4 :) Míša

      Vymazat
  5. Dobrý den, o víkend jsem vyzkoušela Váš recept, myslela jsem si, že u kakaových řezů s tvarohovým krémem mě nemůže nic překvapit, ale opak byl pravdou. Je to nejúžasnější moučník, jaký jsem kdy během svých 51 let jedla, úplné "sedmé nebe " ! Ukrajujete, blaženě jíte a nechcete přestat... :). Stejně nadšení byli i další ochutnávající.
    Neměla jsem kávový likér, takže jsem naředila kávu 4 lžícemi rumu (ale příště dám určitě mnohem víc :) ) a také jsem měla obavy, aby nebyl korpus moc mokrý, prolila jsem ho jen půl hrnkem, ale určitě snese všechnu uvedenou tekutinu.
    Váš blog mám moc ráda, často pro inspiraci na víkend nakukuji. Ať se Vám daří.
    Hanka H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko H., zdravím Vás, jsem moc ráda, že Vás tyhle kakaové řezy tak nadchly. V jednoduchosti je někdy krása :) děkuji za Vaše návštěvy, jsem moc ráda, že se blog líbí. pěkný den. Míša

      Vymazat
  6. .....souhlasím se vším co napsala Hanka v předešlém komentáři!Je to skvělá chuť, kterou pořád chcete znovu a znovu.:))
    Mám doma velké "kritiky",jenže s Vašimi recepty si na mě nepřijdou. :))
    Váš blog je moc fajn,navštěvuje ho pár lidiček kolem mě.
    Klasika... "jééé to je moc dobrý,prosím dej mi recept"...a tak dávám,ale adresu Vašeho blogu.:)
    Díky a pěkný den. Miru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miru, moc děkuji za milý komentář :) jsem ráda, že mají řezy takový úspěch :) děkuji také za šíření mého blogu i receptů dál, vážím si toho :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  7. Moc Vás zdravím paní Mílo. Moc ráda peču podle Vašich receptů. Právě jsem dodělala tyto řezy a už se moc těším až je zítra ochutnám, asi dřív než přijde návštěva :-)
    Akorát se mi těsto upeklo s kopečkem, tak jsem ho seřízla a rozdrobila nahoru na krém a ještě pokapala kávou. Tak už jsem moc zvědavá :-)
    V létě jsem pekla kynuté koláčky s různým ovocem a i cupcakes děti milují.
    Těším se na Vaše další recepty
    I když z dětmi je to docela fuška to pečení, ale ocení :-)
    S pozdravem Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, zdravím Vás a moc děkuji za komentář :) jsem ráda, že se recepty líbí a zvládáte to i s dětmi :) umím si to představit :) veřím, že Vám budou tyto kakaové řezy chutnat. Také mi těsto vybíhá trochu do kopce, seříznuté obvykle sním :)

      Vymazat
  8. Řezy jsou výborné,všem chutnaly :-) akorát dcery konstatovaly, že by byly lepší bez kávy a s banánem. Takže pro příště jako dětská verze :-)
    Zdravím Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, díky :) chápu, že dětem káva nechutná :) a verze s banánem zní také skvěle :)

      Vymazat
  9. Milá Míšo! Dlouho jsem si vybírala, kam přidat komentář: a vybrala jsem Kakaové řezy - protože to bylo to první, co jsem podle Vás pekla, když jsem na Vaše stránky asi před třemi měsíci náhodou narazila. Jste skutečný filantrop: protože bez nároku na honorář obětavě - a navíc naprosto spolehlivě co do postupů/poměrů; blbuvzdorně co do nedostatku znalostí nebo šikovnosti méně nadaných či zkušených cukrářů (jako jsem já) a bez nároku na honorář sdílíte to, co jste si vydřela určitě tisíci hodinami pečení, zkoušení, experimentování a hledání: a to s kýmkoliv cizím, kdo se tu octne. Tenhle recept je fantastický - stejně jako všechno ostatní, co jsem zkusila (jinam už se vlastně téměř nekoukám, a když, tak vždycky porovnávám cizí postupy s Vašimi; v případě rozporů následuji ty Vaše, je to spolehlivější - pokud tedy nezapomenu jako předevčírem do těsta na Bakewell tart, který jsem dělala s rybízem, přidat pečlivě odvážené máslo a nechápala jsem, jak mi podle VAŠEHO receptu mohlo vyjít Vizovické těsto). Moc Vám za všechny nepříliš nadané, zato ochotné se učit, děkuju. Ať se Vám daří!!! Zdraví Sofie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Sofie, moc děkuji za krásný a velmi potěšující komentář :) Vaše slova a vědomí, že se moje recepty líbí je můj "honorář" :) Někdy je to náročné, to nezapírám, zvláště když mi chybí potencionální strávníci nebo nemám zrovna žádný nápad :) ale jinak mě to baví a tak trochu i naplňuje. Jsem moc ráda, že je vás tolik, co si tento blog oblíbili a pravidelně se sem vrací. Moc si toho vážím a věřím, že to tak bude i nadále :) děkuji. Míša

      Vymazat