úterý 30. září 2014

Kakaové řezy

Tyhle řezy jsou tak trochu ve stylu Tiramisu, krém z mascarpone, káva a hodně kakaa na povrchu. Ve spojení s kakaovým korpusem docela zajímavá kombinace. Jen s tou kávou jsem to trochu podcenila :) Z obavy, aby řezy nebyly moc rozmáčené, jsem korpus prolila kávou jen lehce, no spíš jen tak prokapala. Výsledek byl takový, že tam někteří kávu ani necítili :) viď Dášo. Ale chybama se člověk učí, příště tam naleju celý hrnek.


Příprava je poměrně jednoduchá, na těsto si vystačíte téměř s jednou mísou. V původním receptu se peče ve formě 23 x 23 cm, ale klidně použijte o trochu větší. Těsto vyběhne docela dost do výšky a řezy byly na můj vkus až moc vysoké. Mám radši méně těsta a více náplně :)

Na korpus si připravte:
3 celá vejce, pokojové teploty
1 a 1/2 hrnku cukru krupice
3/4 hrnku rostlinného oleje
1 hrnek mléka, pokojové teploty
3 lžíce kakaa
1 lžička vanilkového extraktu
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu o velikosti cca 25 x 25 cm vyložte pečícím papírem.
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Přidejte mléko a vanilkový extrakt. Vmíchejte prosáté kakao a nakonec obě mouky smíchané s práškem do pečiva. 
Těsto nalijte do formy a pečte 30 - 40 minut, vyzkoušejte špejlí, zda je těsto upečené.
Nechte chvilku chladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku. 


Na krém si připravte:
250 g mascarpone
50 g zakysané smetany (husté)
300 g smetany ke šlehání
4 lžíce krupicového cukru (podle chuti i více)
1 lžička vanilkového extraktu

Mascarpone a zakysanou smetanu lehce našlehejte. V jiné míse společně vyšlehejte smetanu, cukr a vanilku do tuha a opatrně vmíchejte do mascarpone. 

Na prolití korpusu: 
1 hrnek silné kávy
1 lžíce cukru
3 - 4 lžíce kávového likéru (použila jsem Božkov Speciál s kávovou příchutí)
kakao na posypání

Vychladlý korpus jednou prokrojte. Smíchejte kávu, cukr a likér. Spodní díl korpusu dejte do formy, ve které jste pekli a dostatečně prokapejte. Rozetřete asi 2/3 krému a přiklopte druhým dílem korpusu. Pokapejte zbytkem kávy a rozetřete zbylý krém. Hustě posypte kakaem. Nechte rozležet nejlépe do druhého dne v lednici.



inspirace z webu www.giverecipe.com

14 komentářů:

  1. Příště přidat i víc likéru :), ale recept si ukládám a snad o víkendu upeču :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tvém případě radši rovnou celou láhev :))

      Vymazat
  2. Tak můj první pokus je za mnou a myslím že velmi zdařilý, taťka prohlásil že kam se prý hrabou všechny dorty tohle je nejlepší, ale taky jsem si netroufla nalít tam celý hrnek kávy :) jen těsto jsem měla nižší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je asi nejvyšší poklona od Vašeho taťky :)) určitě si tam dala hodně rumu co? :)) že mu tak chutnalo :)

      Vymazat
    2. rumu přiměřeně podle chuti :) ani jsem to pak nechutnala tak nemůžu posoudit :)

      Vymazat
  3. Další moc povedený recept, dnes jsem řezy upekla a jsou super :) ostatně tak jak všechny Vaše recepty! Díky Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, moc díky za komentář :) velmi si toho vážím :)) a jsem ráda, že se recepty líbí a hlavně chutnají.

      Vymazat
    2. Ještě jednou velká pochvala! Od včerejška se řezy krásně naležely a mají výbornou "tiramisuovou" chuť!

      Vymazat
  4. Dobrý den, zítra se chystám péct, ale zjistila jsem, že moje nejmenší forma má rozměry 25x35, myslíte že je to až moc? Předem děkuji za odpověď, Hezký zbytek dne.
    Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karolino, dobrý den, pokud použijete větší formu, buchta bude nižší a nevím, zda půjde dobře prokrojit :) můžete ale použít klidně i kulatou o průměru 28 cm nebo si dávku těsta zvětšit na Vaši formu, stačit by mělo násobkem 1,4 :) Míša

      Vymazat
  5. Dobrý den, o víkend jsem vyzkoušela Váš recept, myslela jsem si, že u kakaových řezů s tvarohovým krémem mě nemůže nic překvapit, ale opak byl pravdou. Je to nejúžasnější moučník, jaký jsem kdy během svých 51 let jedla, úplné "sedmé nebe " ! Ukrajujete, blaženě jíte a nechcete přestat... :). Stejně nadšení byli i další ochutnávající.
    Neměla jsem kávový likér, takže jsem naředila kávu 4 lžícemi rumu (ale příště dám určitě mnohem víc :) ) a také jsem měla obavy, aby nebyl korpus moc mokrý, prolila jsem ho jen půl hrnkem, ale určitě snese všechnu uvedenou tekutinu.
    Váš blog mám moc ráda, často pro inspiraci na víkend nakukuji. Ať se Vám daří.
    Hanka H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko H., zdravím Vás, jsem moc ráda, že Vás tyhle kakaové řezy tak nadchly. V jednoduchosti je někdy krása :) děkuji za Vaše návštěvy, jsem moc ráda, že se blog líbí. pěkný den. Míša

      Vymazat
  6. .....souhlasím se vším co napsala Hanka v předešlém komentáři!Je to skvělá chuť, kterou pořád chcete znovu a znovu.:))
    Mám doma velké "kritiky",jenže s Vašimi recepty si na mě nepřijdou. :))
    Váš blog je moc fajn,navštěvuje ho pár lidiček kolem mě.
    Klasika... "jééé to je moc dobrý,prosím dej mi recept"...a tak dávám,ale adresu Vašeho blogu.:)
    Díky a pěkný den. Miru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miru, moc děkuji za milý komentář :) jsem ráda, že mají řezy takový úspěch :) děkuji také za šíření mého blogu i receptů dál, vážím si toho :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat