pátek 5. září 2014

Borůvkové cupcakes

Cupcakes peču moc ráda, jsou poměrně rychlé, jednoduché a když se trochu nazdobí vypadají luxusně :) Na rozdíl od klasického dortu po upečení rychle vychladnou, takže se mohou hned zdobit a jíst. Pokud použijete jednorázové papírové košíčky, nemusíte vymazávat formu a tím odpadá i následné mytí. Většina receptů vychází na 12 kousků, což je ideální počet a komu se to zdá hodně, bez problému si může upéct jen z poloviční dávky. To je spousta dobrých důvodů, proč si cupcakes upéct.


Receptů na cupcakes je velké množství, ale mezi mé favority jednoznačně patří red velvet, tedy červený samet. Typické svou červenou barvou a krémem z čerstvého sýra nebo mascarpone. Já jsem je dnes trochu vylepšila přidáním borůvkové marmelády a čerstvými zahradními borůvkami. Musím se přiznat, že jsem těmhle obřím modrých kuličkám doslova podlehla a tak trochu zavrhla lesní borůvky.



Na 12 ks cupcakes si připravte:
125 g hladké mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1 lžíce (10 g) kakaa 
60 g másla
150 g cukru krupice
1 velké vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu
120 ml podmáslí
červená potravinářská barva
1/2 lžičky bílého vinného octa
1/2 lžičky jedlé sody

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a kakao. V jiné míse vyšlehejte změklé máslo společně s krupicovým cukrem a vejcem do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilkový extrakt a zašlehejte do směsi.
Do hrnku si odměřte podmáslí, přidejte červené barvivo a dobře promíchejte.
Do mísy s vyšlehaným máslem přidejte polovinu mouky s kakaem a ručním šlehačem na nízké otáčky zašlehejte, pak přilijte podmáslí a opět dobře zapracujte. Nakonec přidejte druhou polovinu moučné směsi a vše dobře prošlehejte.
V malé misce nebo hrnku si smíchejte jedlou sodu a ocet, pozor vypění to, a pomocí stěrky rychle vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte rovnoměrně do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby. Možná se Vám bude zdát těsta málo, ale při pečení krásně vyběhne. 


Pečte 18 - 20 minut, až jsou dortíky upečené. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě a pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku.

Po úplné vychladnutí ozdobte dortíky borůvkovým krémem.
250 g mascarpone nebo čerstvého sýra (typu Philadelphia)
asi 3 lžíce borůvkové marmelády (nebo jiné oblíbené)
200 ml smetany ke šlehání 40%
čerstvé borůvky na ozdobu


Mascarpone vyšlehejte společně s marmeládou, přilijte smetanu a nejprve pomocí stěrky lehce promíchejte. Pak pomocí šlehače vyšlehejte na pevný krém. Zpočátku si nastavte šlehač na nízké otáčky, pak přidejte na rychlosti, ale opatrně, aby se krém nepřešlehal. 


Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na všechny dortíky, ozdobte borůvkami. Nejlepší jsou tyhle dortíky v den upečení, ale bez obav vydrží i den dva v lednici. 

Pokud se chystáte na návštěvu a chcete sebou přinést něco sladkého, cupcakes jsou ta správná volba. Jediné, co mě trochu mrzí, že si je lidé pořád pletou s muffiny, ale s tím asi nic neudělám :))


inspirace z www.joyofbaking.com

15 komentářů:

  1. Ahoj, máš nádherný blog :)..a prosím mohla bych se tě zeptat na tu krabici na cupcakes :)??Kde by se taková dala sehnat, nebo sis jí vyráběla sama??Předem moc děkuji za odpověď, měj se krásně P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Petro, děkuji :)) s krabicema na cupcakes je to u nás dost hrozný, ale pomalu se to zlepšuje :) tuhle mám od firmy Stama Zlín www.obaly-dekorace.cz, ale už jsem je viděla i na http://www.dortisimo.cz

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Ahoj, jsi zlatá, strašně moc děkuji :)..určitě se na to kouknu a ještě jednou děkuji!:)

      Vymazat
  2. Milá Míšo, dnes jsem vyzkoušela další cupcakes a opět recept nezklamal, jsou výborné ! Jen jsem se chtěla zeptat, jestli vám také zbývá krém, asi budu muset zítra upéct další abych ho spotřebovala :-) Děkuji za inspiraci. Pěkný víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuji :) to mě moc těší. Krém mi občas také zbyde, ale většinou jen malé množství. Hodně záleží, jak velké zdobící špičky používáte a tím pádem kolik krémů dáte na jeden dortík. Já používám obykle velké špičky :) nicméně krém Vám v lednici pár dnů vydrží :) pěkný víkend a bude se těšit na další komentář :) Míša

      Vymazat
    2. Dobrý den, mohla bych se zeptat, jakou špičku konkrétně používáte? Děkuji a hezký den! :-) Daniela

      Vymazat
    3. Danielo, zdravím, upřímně, už si přesně nepamatuji, kterou jsem použila :) nicméně hodně oblíbenou mám od firmy Wilton řezanou s označením 1M. Vřele doporučuji :)

      Vymazat
  3. Cupcaky vypadají nádherně, vlastně jako vše u vás na blogu. Já musím říct, že k těm krémům z mascarpone mám trochu nedůvěru - už dvakrát se mi stalo, že se zdrcnul nebo špatně držel tvar :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) to moc potěší :) krém se musí šlehat opatrně a ke konci raději na nízké táčky, aby se nepřešlehal a tím právě "nezdrcnul" :)
      Aby dobře držel tvar, jako třeba na cupcakes, je lepší použít 40% šlehačku :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, potřebovala bych prosím od Vás poradit. Je možné na tento krém položit obrázek z marcipanu?? Máte krásné stránky, nevím co dříve upéct �� Děkuji za odpověď . Aneta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aneto, zdravím Vás, marcipánové nebo fondánové dekorace nejsou na tenhle typ krému moc vhodné. Po pár hodinách se obvykle začnou pomalu rozpouštět, což není moc dobré. Pokud ozdobíte dortíky až chvilku před servírováním, tak to bude bez problému, ale zdobit den předem bych moc nedoporučovala :) Míša

      Vymazat
  5. Už jsem něco podobného slyšela, ale raději jsem se chtěla zeptat odborníka ;)). A co kdybych krém lehce posypala rozdrcenyma sušenkama a na tu vrstvu dala marcipan??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu to asi pomůže, ale marcipánu škodí vlhkost obecně :) hlavně nezavírat do krabice. Pokud chcete mít jistotu, tak je lepší použít krém s obsahem másla. Nejsou sice chuťově tak dobré, ale jsou použitelné :) jeden recept mám na blogu http://www.vikendovepeceni.cz/2015/11/snehovy-maslovy-krem.html :)

      Vymazat
    2. Děkuji vám za pomoc :))
      Aneta

      Vymazat