čtvrtek 7. srpna 2014

Vanilkové cupcakes s citronovým mascarpone

Jeden by řekl, co může být na vanilkových cupcakes tak výjimečného. Asi nic, ale najít ten správný recept, aby těsto bylo krásně vláčné a dobré i druhý den, to je umění. Receptů jsem vyzkoušela poměrně hodně, lišily se nejen postupem, ale i použitými surovinami, ale zatím mě žádný nepřesvědčil, až tento :)



Dortík je krásně nadýchaný, měkký a chuťově moc dobrý. Neztvrdne Vám do druhého dne, tak jak se mi stalo u některých receptů. Postup je trochu jiný, než jsem u cupcakes zvyklá, ale není vůbec složitý. Těsto Vám krásně vyjde na 12 košíčků.
Krém se nim asi bude hodit jakýkoliv, ale protože je léto, vybrala jsem svěží citronový krém z mascarpone a bílé čokolády. 





Den předem je dobré si připravit citronovou ganache z bílé čokolády, která bude součást krému. 

Potřebovat na ni budete:
100 g kvalitní bílé čokolády
20 g másla
100 ml citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
60 g cukru krupice
10 g medu

Čokoládu a máslo dejte do mísy a nechte rozpustit v mikrovlnné troubě. Cukr a med utavte v rendlíku na karamel. Přilijte horkou citronovou šťávu a povařte do úplného rozpuštění. Směs nalijte na rozpuštěnou čokoládu a vymíchejte do hladké emulze, pak prošlehejte tyčovým mixérem. Nechte zchladnout, pak přikryjte folií a dejte přes noc do lednice.  



Na 12 ks cupcakes si připravte:
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
1 hrnek cukru (krupice, krystal)
1/4 hrnku (56 g) změklého másla
1 velké vejce + 1 velký žloutek 
1/4 hrnku (56 g) zakysané smetany
2 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
1,5 lžičky vanilkového extraktu 
1/3 hrnku mléka

Suroviny si vyndejte předem z lednice, aby měly všechny pokojovou teplotu. Připravte si formu na muffinky, vyložte papírovými košíčky a troubu předehřejte na 170 stupňů.
Do mísy dejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte metlou. Přidejte cukr a opět dobře promíchejte. Změklé máslo rozdělte na menší kousky a přidejte k moučné směsi. Pomocí šlehače nebo v kuchyňském robotu mixujte nejdříve na nízkou rychlost asi minutu, až se máslo obalí v mouce a rozpadne na malé kousky. Pak zvyšte rychlost a mixujte asi dvě minuty, až se vytvoří jemná, ale stále sypká "drobenka". 
V jiné míse si vyšlehejte společně vejce, žloutek, zakysanou smetanu, olej a vanilku, hezky do hladka. Směs nalijte do moučno-máslové směsi a prošlehejte. Nakonec za pomalého šlehání přilijte mléko. Pomocí stěrky setřete těsto z boků a dna mísy a celé ještě krátce prošlehejte, asi 15 sekund. Těsto by mělo být hladké a krémové. Pozor, nepřešlehat :)
Rozdělte do připravených 12 košíčků a dejte péct na 16 - 18 minut do vyhřáté trouby. Během pečení kontrolujte, já obvykle plech jednou otáčím. Dortíky by měli zezlátnout, pomocí špejle zjistíte, zda už jsou upečené. Nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. 



Než dortíky zcela vychladnou, připravte si krém:
250 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání 40%
citronová ganache - recept viz. výše
moučkový cukr dle chuti

Mascarpone a asi 2/3 citronové ganache společně vyšlehejte do hladkého krému. Podle chuti můžete přisladit, jen vezměte v úvahu, že do krému přijde ještě smetana, takže chuť se díky ní trochu zjemní.
Přilijte smetanu a společně vyšlehejte do pevného krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na jednotlivé dortíky. Zdobte dle vlastní fantazie čerstvým ovocem. 
Zbytek citronové ganache si můžete schovat v lednici, dá se použít třeba jako náplň do makronek nebo si ji můžete vyšlehat s tvarohem. 



inspirace z http://www.christinamarsigliese.com/ a kurzu www.olakala.cz

43 komentářů:

  1. Chtěla bych pochválit jak výborné cupcakes tak celý krásný blog! Peču od vás již několikátý recept a nikdy nezklame! Jeden z nejlepších blogů co jsem kdy navštívila! Mnoho úspěchů a díky za starší i další nové recepty! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milý komentář :)) velmi si vážím Vašich slov, je to pro mě motivace pro další pečení a nové přispěvky tohoto blogu :))

      Vymazat
  2. Ahoj. Chcela som sa opytat, tento krem drzi dobre? netopi sa?
    Alebo vies poradit prosim nejaky skvely recept na zdobenie cupcakes kremom, ktory sa netopi a dobre drzi tvar? Aby sa dal aj farbit?
    A tvoje Vanilkove Cupcakes isto vyskusam, lebo ako pises je problem najst ten spravny recept a verím, ze tento tvoj bude ten posledny :)
    Dakujem Andy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Andy, tento krém díky bílé čokoládě drží moc dobře, je hezky pevný a neteče. Ale dost často používám jen samotné mascarpone vyšlehané se 40% smetanou a také drží tvar. Nicméně pokud chceš opravdu "pevný" krém, tak udělej pudingovo-máslový jako mám třeba tady http://www.vikendovepeceni.cz/2014/04/vanilkove-cupcakes-s-pistaciovym-kremem.html
      Dá se samozřejmě udělat i v jiných příchutích :)) držím palce, ať se podaří :))

      Vymazat
    2. Dakujem za odpoved a rady MIla :) určite vyskúšam.

      Vymazat
  3. Mila prosim ta ja mam chaos z tychto hrncekovych receptov, kolko je to ten 1 hrnek hladke mouky? :))
    lebo pri niektorych mas uvedenu aj gramaz. vedela by si mi to ogramovat :) Dakuejm velmi pekne:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám radši recepty v gramech, ale někdy je to na hrnky rychlejší :) hrnek hladké mouky je 120 g, hrnek polohrubé mouky je 130 g a hrnek krupicového cukru je 200 g :)) přeju prima pečení :)

      Vymazat
    2. Vaše recepty a vůbec celý blog jsou dokonalá relaxace, nestíhám žasnout jak jste šikovná :)
      btw tento přepočet hrnků na gramy se dá využít i u vašich ostatních receptů? a ještě dotaz konkrétně ke ganache - ta citronová šťáva musí být už před přidáním horká? když se to stejně ještě vaří spolu ... jak ji ohříváte, v MW ? Díky za odpověď, Monika

      Vymazat
    3. Moniko, moc děkuji za Vaše slova :) ano, přepočet hrnků na gramy můžete použít i u jiných receptů. Citronovu šťávu můžete ohřát v MW, do utaveného karamelu je to lepší, než studená :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  4. Nádhera, určitě vyzkouším..Jo a moc pěkný blog..Pa ilona

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, tyhle cupcakey vypadají fakt skvostně. Jen jsem se chtěla zeptat (jako začátečník), jak přesně se ten med a cukr taví na karamel? Můžu to prostě jen nasypat do hrnce a nechat to chvíli na ohni? Existuje k tomu nějaký detailnější návod? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré odpoledne, v podstatě ano, cukr i med dejte do hrnce, lépe se silnějším dnem a při nižší teplotě nechte pomalu rozpustit. Ze začátku je lepší nemíchat, jen lehce zahýbat celým hrncem. Určitě nenechat bez dozoru, aby se karamel nespálil. Na míchání pak nejlépe dřevěná vařečka. Možná ale někde na netu najdete i video, jak udělat karamel :) pokud by Vám toto nestačilo. Mila

      Vymazat
  6. Dobrý den Milo,chci zkusit tenhle krém a můžu ho použít do čokoládového korpusu?Zkoušela jste tuhle variantu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, přímo tenhle krém jsem do dortu zatím nedávala, ale neměl by být problém. Je krásně pevný a chuťově k čokoládě bude dobře ladit. Nebála bych se toho :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, již delší dobu se chodím kochat na Váš blog a nevím co bych zkusila dřív, tak teď o víkendu jsem zkusila tyto vanilkové cupcakes a musím říct, že lepší jsem dosud nejedla, jsou vynikající ! Už vybírám další recept :-) Pokud byste měla zájem, můžete nakouknout do mojeho obchůdku s cukr. potřebami www.obchudekubalonku.cz . Děkuji za krásný blog a inspiraci. Eva
    P.S: Ty fotky máte jak z časopisu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, hezký večer, děkuji za pochvalu blogu, velmi si toho vážím :) moc mě těší, že Vám cupcakes chutnaly a věřím, že budete spokojená i s dalšími recept. Díky za tip na obchůdek, určitě se ráda podívám :) hezký večer. Míša

      Vymazat
  8. Dobrý den, moc mě zaujal váš recept na krém. Vše jsem připravila dle receptury a návodu,krém se mi však srazil. Co jsem kde udělala špatně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, tak to mě moc mrzí, že se Vám krém nepovedl. Těžko říct, kde se stala chyba, neviděla jsem Váš postup. Jednou z příčin by mohlo být přešlehání krému. Použila jste tyčový mixér na vymíchaní citronové ganache? Pak mě ještě napadá mascarpone, jednou jsem použila značku Galbani, má trochu jinou konzistenci, je řidší a krém nebyl tak hladký a pevný jako obvykle ....

      Vymazat
  9. Hezký den, Milo. V první řadě děkuji za kopu inspirace, kterou jsem na Vašich stránkách našla! Minulý týden jsem například dělala mini cheese cake s mascarpone krémem a sklidila s nimi ohromný úspěch! :-) Chtěla jsem se zeptat, zda by v tomto receptu šla použít i šlehačka 33 %. Jestli i tak bude krém pevný, nebo to raději vůbec neriskovat. Přemýšlím právě, že jej použiji jako nápln pro letní "nahý dort". Děkuji a přeji krásný den. Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer, Anno, moc mě těší, že Vás můj blog inspiruje a s úspěchem se pouštíte do receptů :) Já osobně bych to s 33% neriskovala, zvlášť teď v létě, kdy všechno tak nějak teče pod rukama. Od té doby, co jsem začala používat 40% smetanu, tak mi ta 33% přijde strašně "tekutá", 40 je prostě sázka na jistotu :) jen ještě malé doplnění k receptu, citronovou ganache prošlehejte tyčovým mixerem, lépe se tak spojí citronová šťáva s čokoládou :) mějte se fajn a držím palce, ať se dort povede :) Mila

      Vymazat
    2. Děkuji moc za tak promptní odpověď! :-) Zrovna mám právě spoustu 33% šlehačky v lednici, ale nevadí. Poputuje třeba na panna cottu a tady pořídím 40%. Děkuji také za doplnění receptu a přání. :-) Věřím, že to zase bude skvělé! :-) Anna

      Vymazat
    3. Není vůbec zač děkovat :) s tou 33% jsem na tom teď podobně, nějak se mi nakupila zásoba v lednici, tak také přemýšlím, co s ní :) panna cotta je myslím skvělé řešení. Mějte se fajn. Mila

      Vymazat
  10. Hezký den, Milo. Krém byl LUXUSNÍ! Zbytek citrónové ganache jsem použila na panna cottu s podmáslím - vše mělo velký úspěch. :-) Děkuji. Anna :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkný den, Anno, tak to jsem moc ráda, že se povedlo a hlavně, že chutnalo :) v tomhle vedru je krém příjemně osvěžující a panna cotta nemá chybu :) mějte se krásně. Mila

      Vymazat
  11. Dobrý den Milo,

    co je to prosím citronové ganache? Dá se to připravit? Dekuji, Eva.

    OdpovědětVymazat
  12. Aha, tak už jsem si všimla, ze to mate na zacatku receptu, přehlídka jsem to :-). Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jste rychlejší, než já :) pěkný den. Mila

      Vymazat
  13. Ahoj Mila,

    výborné cupcakes, ten krém je úplne úžasný, sladký a zároveň aj jemne kyselkavý, super kombinácia.
    A pre dievčence, čo nezohnali 40% smotanu, krém sa vydaril aj s 33% smotanou. A namiesto zakysanej smotany som omylom kúpila klasickú zakysanku, tiež to cestu neuškodilo. :) Všetkým chutili, nikto si nesťažoval. :) Ďakujem za perfektný recept, odteraz robím len tieto cupcakes!

    Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Mončo, děkuji :) to mě moc těší, že cupcakes chutnaly :) a díky také za tipy, je vidět, že nejsi žádný začátečník v kuchyni :)

      Vymazat
  14. Dobry den, chcela by som urobit vase cupcakes, len neviem,co to je ta citronova ganache... dakujem.

    OdpovědětVymazat
  15. uz to vidim,je to na zaciatku receptu..:))

    OdpovědětVymazat
  16. Tak jsem vyzkošela citronový mascarpone aje dost dobrý jako zatím všechno co jsme od Vás vyzkoušely.DÍKY Dara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daro, moc děkuji, vážím si Vašich slov i důvěry v mé recepty :)

      Vymazat
  17. můžu se zeptat, hrnek používáte 240 nebo 250? je v tom velký rozdíl? dostala jsem odměrky dimezované na 250, v jiném vašem receptu jsem viděla že používáte 240, můžu je použít? nebo radši dát trochu míň? díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně ... mám odměrky na 240 i 250 ml a používám oboje :) myslím, že rozdíl je tam jen nepatrný, takže bez obav použijte ty 250 ml :)

      Vymazat
  18. Super recept, urcite vyzkousim. Chci se zeptat. Lze pouzit takovoutu formu https://www.decodoma.cz/Keramicka-forma-na-peceni-muffiny-BANQUET.html ? S varenim zacinam a bohuzel se musim ptat na kazdou blbost, tak se pripadne omlouvam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím, ano, tuhle formu můžete použít, jen doporučuji vyložit ještě papírovými košíčky, aby šly cupcakes dobře vyndat :)

      Vymazat
  19. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jesli nemáte nějakou fotku jak vypadá ta ganache kdyz jde do lednice nebo tak.....nějak se mi po pořád nezdá...nevím.....řekla bych že i to máslo jde cítit nebo jak to mám popsat tak nevím.....dala sem to do lednice a uvidím...zítra to smícham s mascarpone a při nejhorším to udělám znova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, fotku bohužel nemám, nicméně ganache by měla být podobu emulze, v lednici pak díky čokoládě lehce ztuhne. Másla je tam jen malý kousek, chuťově by měl jednoznačně převládat citron :) Důležité je, vše promixovat tyčovým mixérem ... to je docela zásadní krok ... :)

      Vymazat
    2. no jako chutove maslo cítít nejde to citronově....ale po čuchu to tak nějak cítím.....a jojo dělám vždy přesně podle receptu když něco dělam.....a promixovala jsem to tycovým mixerem ....no tak uvidíme...snad to bude dobrý

      Vymazat
  20. Dobrý den, máte moc hezké stránky a fotečky radost pohledět. Ráda bych tyhle dortíčky vyzkoušela, ale ještě jsem neobjevila bílou čokoládu, která by mi chutnala. Máte nějakou oblíbenou značku, případně obchod, kde se dá sehnat? Moc děkuji, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, dobrý večer, děkuji :) jsem ráda, že se blog líbí :) máte pravdu, bílá čokoláda není nic moc, na můj vkus hodně sladká :) já ji kupuji v cukrářských obchodech, většinou v kilovém balení, je chuťově lepší, než klasické tabulkové. Oblíbenou mám od firmy Belcolade, obchod Fiala v Praze, Brně nebo Ostravě (www.fialapraha.cz) nebo Callebaut, případně Bellchocolat. Koupíte např. na www.monacoint.cz nebo www.cukrarske-pomucky.cz, ale i kdekoliv jinde :)

      Vymazat