Jeden by řekl, co může být na vanilkových cupcakes tak výjimečného. Asi nic, ale najít ten správný recept, aby těsto bylo krásně vláčné a dobré i druhý den, to je umění. Receptů jsem vyzkoušela poměrně hodně, lišily se nejen postupem, ale i použitými surovinami, ale zatím mě žádný nepřesvědčil, až tento :)
Dortík je krásně nadýchaný, měkký a chuťově moc dobrý. Neztvrdne Vám do druhého dne, tak jak se mi stalo u některých receptů. Postup je trochu jiný, než jsem u cupcakes zvyklá, ale není vůbec složitý. Těsto Vám krásně vyjde na 12 košíčků.
Krém se nim asi bude hodit jakýkoliv, ale protože je léto, vybrala jsem svěží citronový krém z mascarpone a bílé čokolády.
Den předem je dobré si připravit citronovou ganache z bílé čokolády, která bude součást krému.
Potřebovat na ni budete:
100 g kvalitní bílé čokolády
20 g másla
20 g másla
100 ml citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
60 g cukru krupice
10 g medu
10 g medu
Čokoládu a máslo dejte do mísy a nechte rozpustit v mikrovlnné troubě. Cukr a med utavte v rendlíku na karamel. Přilijte horkou citronovou šťávu a povařte do úplného rozpuštění. Směs nalijte na rozpuštěnou čokoládu a vymíchejte do hladké emulze, pak prošlehejte tyčovým mixérem. Nechte zchladnout, pak přikryjte folií a dejte přes noc do lednice.
Na 12 ks cupcakes si připravte:
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
1 hrnek cukru (krupice, krystal)
1/4 hrnku (56 g) změklého másla
1 velké vejce + 1 velký žloutek
1/4 hrnku (56 g) zakysané smetany
2 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
1,5 lžičky vanilkového extraktu
1/3 hrnku mléka
Suroviny si vyndejte předem z lednice, aby měly všechny pokojovou teplotu. Připravte si formu na muffinky, vyložte papírovými košíčky a troubu předehřejte na 170 stupňů.
Do mísy dejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte metlou. Přidejte cukr a opět dobře promíchejte. Změklé máslo rozdělte na menší kousky a přidejte k moučné směsi. Pomocí šlehače nebo v kuchyňském robotu mixujte nejdříve na nízkou rychlost asi minutu, až se máslo obalí v mouce a rozpadne na malé kousky. Pak zvyšte rychlost a mixujte asi dvě minuty, až se vytvoří jemná, ale stále sypká "drobenka".
V jiné míse si vyšlehejte společně vejce, žloutek, zakysanou smetanu, olej a vanilku, hezky do hladka. Směs nalijte do moučno-máslové směsi a prošlehejte. Nakonec za pomalého šlehání přilijte mléko. Pomocí stěrky setřete těsto z boků a dna mísy a celé ještě krátce prošlehejte, asi 15 sekund. Těsto by mělo být hladké a krémové. Pozor, nepřešlehat :)
Rozdělte do připravených 12 košíčků a dejte péct na 16 - 18 minut do vyhřáté trouby. Během pečení kontrolujte, já obvykle plech jednou otáčím. Dortíky by měli zezlátnout, pomocí špejle zjistíte, zda už jsou upečené. Nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Než dortíky zcela vychladnou, připravte si krém:
250 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání 40%
citronová ganache - recept viz. výše
moučkový cukr dle chuti
Mascarpone a asi 2/3 citronové ganache společně vyšlehejte do hladkého krému. Podle chuti můžete přisladit, jen vezměte v úvahu, že do krému přijde ještě smetana, takže chuť se díky ní trochu zjemní.
Přilijte smetanu a společně vyšlehejte do pevného krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na jednotlivé dortíky. Zdobte dle vlastní fantazie čerstvým ovocem.
Zbytek citronové ganache si můžete schovat v lednici, dá se použít třeba jako náplň do makronek nebo si ji můžete vyšlehat s tvarohem.
Přilijte smetanu a společně vyšlehejte do pevného krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na jednotlivé dortíky. Zdobte dle vlastní fantazie čerstvým ovocem.
Zbytek citronové ganache si můžete schovat v lednici, dá se použít třeba jako náplň do makronek nebo si ji můžete vyšlehat s tvarohem.
Chtěla bych pochválit jak výborné cupcakes tak celý krásný blog! Peču od vás již několikátý recept a nikdy nezklame! Jeden z nejlepších blogů co jsem kdy navštívila! Mnoho úspěchů a díky za starší i další nové recepty! :-)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za milý komentář :)) velmi si vážím Vašich slov, je to pro mě motivace pro další pečení a nové přispěvky tohoto blogu :))
VymazatAhoj. Chcela som sa opytat, tento krem drzi dobre? netopi sa?
OdpovědětVymazatAlebo vies poradit prosim nejaky skvely recept na zdobenie cupcakes kremom, ktory sa netopi a dobre drzi tvar? Aby sa dal aj farbit?
A tvoje Vanilkove Cupcakes isto vyskusam, lebo ako pises je problem najst ten spravny recept a verím, ze tento tvoj bude ten posledny :)
Dakujem Andy
Ahoj Andy, tento krém díky bílé čokoládě drží moc dobře, je hezky pevný a neteče. Ale dost často používám jen samotné mascarpone vyšlehané se 40% smetanou a také drží tvar. Nicméně pokud chceš opravdu "pevný" krém, tak udělej pudingovo-máslový jako mám třeba tady http://www.vikendovepeceni.cz/2014/04/vanilkove-cupcakes-s-pistaciovym-kremem.html
VymazatDá se samozřejmě udělat i v jiných příchutích :)) držím palce, ať se podaří :))
Dakujem za odpoved a rady MIla :) určite vyskúšam.
VymazatMila prosim ta ja mam chaos z tychto hrncekovych receptov, kolko je to ten 1 hrnek hladke mouky? :))
OdpovědětVymazatlebo pri niektorych mas uvedenu aj gramaz. vedela by si mi to ogramovat :) Dakuejm velmi pekne:)
Také mám radši recepty v gramech, ale někdy je to na hrnky rychlejší :) hrnek hladké mouky je 120 g, hrnek polohrubé mouky je 130 g a hrnek krupicového cukru je 200 g :)) přeju prima pečení :)
VymazatVaše recepty a vůbec celý blog jsou dokonalá relaxace, nestíhám žasnout jak jste šikovná :)
Vymazatbtw tento přepočet hrnků na gramy se dá využít i u vašich ostatních receptů? a ještě dotaz konkrétně ke ganache - ta citronová šťáva musí být už před přidáním horká? když se to stejně ještě vaří spolu ... jak ji ohříváte, v MW ? Díky za odpověď, Monika
Moniko, moc děkuji za Vaše slova :) ano, přepočet hrnků na gramy můžete použít i u jiných receptů. Citronovu šťávu můžete ohřát v MW, do utaveného karamelu je to lepší, než studená :) mějte se fajn. Míša
VymazatNádhera, určitě vyzkouším..Jo a moc pěkný blog..Pa ilona
OdpovědětVymazatDěkuji :) moc mě to těší.
VymazatDobrý den, tyhle cupcakey vypadají fakt skvostně. Jen jsem se chtěla zeptat (jako začátečník), jak přesně se ten med a cukr taví na karamel? Můžu to prostě jen nasypat do hrnce a nechat to chvíli na ohni? Existuje k tomu nějaký detailnější návod? :)
OdpovědětVymazatDobré odpoledne, v podstatě ano, cukr i med dejte do hrnce, lépe se silnějším dnem a při nižší teplotě nechte pomalu rozpustit. Ze začátku je lepší nemíchat, jen lehce zahýbat celým hrncem. Určitě nenechat bez dozoru, aby se karamel nespálil. Na míchání pak nejlépe dřevěná vařečka. Možná ale někde na netu najdete i video, jak udělat karamel :) pokud by Vám toto nestačilo. Mila
VymazatDobrý den Milo,chci zkusit tenhle krém a můžu ho použít do čokoládového korpusu?Zkoušela jste tuhle variantu
OdpovědětVymazatDobrý večer, přímo tenhle krém jsem do dortu zatím nedávala, ale neměl by být problém. Je krásně pevný a chuťově k čokoládě bude dobře ladit. Nebála bych se toho :)
VymazatDobrý den, již delší dobu se chodím kochat na Váš blog a nevím co bych zkusila dřív, tak teď o víkendu jsem zkusila tyto vanilkové cupcakes a musím říct, že lepší jsem dosud nejedla, jsou vynikající ! Už vybírám další recept :-) Pokud byste měla zájem, můžete nakouknout do mojeho obchůdku s cukr. potřebami www.obchudekubalonku.cz . Děkuji za krásný blog a inspiraci. Eva
OdpovědětVymazatP.S: Ty fotky máte jak z časopisu :-)
Evo, hezký večer, děkuji za pochvalu blogu, velmi si toho vážím :) moc mě těší, že Vám cupcakes chutnaly a věřím, že budete spokojená i s dalšími recept. Díky za tip na obchůdek, určitě se ráda podívám :) hezký večer. Míša
VymazatDobrý den, moc mě zaujal váš recept na krém. Vše jsem připravila dle receptury a návodu,krém se mi však srazil. Co jsem kde udělala špatně?
OdpovědětVymazatDobrý den, tak to mě moc mrzí, že se Vám krém nepovedl. Těžko říct, kde se stala chyba, neviděla jsem Váš postup. Jednou z příčin by mohlo být přešlehání krému. Použila jste tyčový mixér na vymíchaní citronové ganache? Pak mě ještě napadá mascarpone, jednou jsem použila značku Galbani, má trochu jinou konzistenci, je řidší a krém nebyl tak hladký a pevný jako obvykle ....
VymazatHezký den, Milo. V první řadě děkuji za kopu inspirace, kterou jsem na Vašich stránkách našla! Minulý týden jsem například dělala mini cheese cake s mascarpone krémem a sklidila s nimi ohromný úspěch! :-) Chtěla jsem se zeptat, zda by v tomto receptu šla použít i šlehačka 33 %. Jestli i tak bude krém pevný, nebo to raději vůbec neriskovat. Přemýšlím právě, že jej použiji jako nápln pro letní "nahý dort". Děkuji a přeji krásný den. Anna
OdpovědětVymazatHezký večer, Anno, moc mě těší, že Vás můj blog inspiruje a s úspěchem se pouštíte do receptů :) Já osobně bych to s 33% neriskovala, zvlášť teď v létě, kdy všechno tak nějak teče pod rukama. Od té doby, co jsem začala používat 40% smetanu, tak mi ta 33% přijde strašně "tekutá", 40 je prostě sázka na jistotu :) jen ještě malé doplnění k receptu, citronovou ganache prošlehejte tyčovým mixerem, lépe se tak spojí citronová šťáva s čokoládou :) mějte se fajn a držím palce, ať se dort povede :) Mila
VymazatDěkuji moc za tak promptní odpověď! :-) Zrovna mám právě spoustu 33% šlehačky v lednici, ale nevadí. Poputuje třeba na panna cottu a tady pořídím 40%. Děkuji také za doplnění receptu a přání. :-) Věřím, že to zase bude skvělé! :-) Anna
VymazatNení vůbec zač děkovat :) s tou 33% jsem na tom teď podobně, nějak se mi nakupila zásoba v lednici, tak také přemýšlím, co s ní :) panna cotta je myslím skvělé řešení. Mějte se fajn. Mila
VymazatHezký den, Milo. Krém byl LUXUSNÍ! Zbytek citrónové ganache jsem použila na panna cottu s podmáslím - vše mělo velký úspěch. :-) Děkuji. Anna :-)
OdpovědětVymazatPěkný den, Anno, tak to jsem moc ráda, že se povedlo a hlavně, že chutnalo :) v tomhle vedru je krém příjemně osvěžující a panna cotta nemá chybu :) mějte se krásně. Mila
VymazatDobrý den Milo,
OdpovědětVymazatco je to prosím citronové ganache? Dá se to připravit? Dekuji, Eva.
Aha, tak už jsem si všimla, ze to mate na zacatku receptu, přehlídka jsem to :-). Eva
OdpovědětVymazatByla jste rychlejší, než já :) pěkný den. Mila
VymazatAhoj Mila,
OdpovědětVymazatvýborné cupcakes, ten krém je úplne úžasný, sladký a zároveň aj jemne kyselkavý, super kombinácia.
A pre dievčence, čo nezohnali 40% smotanu, krém sa vydaril aj s 33% smotanou. A namiesto zakysanej smotany som omylom kúpila klasickú zakysanku, tiež to cestu neuškodilo. :) Všetkým chutili, nikto si nesťažoval. :) Ďakujem za perfektný recept, odteraz robím len tieto cupcakes!
Monča
Zdravím Mončo, děkuji :) to mě moc těší, že cupcakes chutnaly :) a díky také za tipy, je vidět, že nejsi žádný začátečník v kuchyni :)
VymazatDobry den, chcela by som urobit vase cupcakes, len neviem,co to je ta citronova ganache... dakujem.
OdpovědětVymazatuz to vidim,je to na zaciatku receptu..:))
OdpovědětVymazatTak jsem vyzkošela citronový mascarpone aje dost dobrý jako zatím všechno co jsme od Vás vyzkoušely.DÍKY Dara
OdpovědětVymazatDaro, moc děkuji, vážím si Vašich slov i důvěry v mé recepty :)
Vymazatmůžu se zeptat, hrnek používáte 240 nebo 250? je v tom velký rozdíl? dostala jsem odměrky dimezované na 250, v jiném vašem receptu jsem viděla že používáte 240, můžu je použít? nebo radši dát trochu míň? díky za odpověď
OdpovědětVymazatUpřímně ... mám odměrky na 240 i 250 ml a používám oboje :) myslím, že rozdíl je tam jen nepatrný, takže bez obav použijte ty 250 ml :)
VymazatSuper recept, urcite vyzkousim. Chci se zeptat. Lze pouzit takovoutu formu https://www.decodoma.cz/Keramicka-forma-na-peceni-muffiny-BANQUET.html ? S varenim zacinam a bohuzel se musim ptat na kazdou blbost, tak se pripadne omlouvam.
OdpovědětVymazatPetro, zdravím, ano, tuhle formu můžete použít, jen doporučuji vyložit ještě papírovými košíčky, aby šly cupcakes dobře vyndat :)
VymazatDobrý den, chtěla bych se zeptat, jesli nemáte nějakou fotku jak vypadá ta ganache kdyz jde do lednice nebo tak.....nějak se mi po pořád nezdá...nevím.....řekla bych že i to máslo jde cítit nebo jak to mám popsat tak nevím.....dala sem to do lednice a uvidím...zítra to smícham s mascarpone a při nejhorším to udělám znova
OdpovědětVymazatZdravím, fotku bohužel nemám, nicméně ganache by měla být podobu emulze, v lednici pak díky čokoládě lehce ztuhne. Másla je tam jen malý kousek, chuťově by měl jednoznačně převládat citron :) Důležité je, vše promixovat tyčovým mixérem ... to je docela zásadní krok ... :)
Vymazatno jako chutove maslo cítít nejde to citronově....ale po čuchu to tak nějak cítím.....a jojo dělám vždy přesně podle receptu když něco dělam.....a promixovala jsem to tycovým mixerem ....no tak uvidíme...snad to bude dobrý
VymazatDobrý den, máte moc hezké stránky a fotečky radost pohledět. Ráda bych tyhle dortíčky vyzkoušela, ale ještě jsem neobjevila bílou čokoládu, která by mi chutnala. Máte nějakou oblíbenou značku, případně obchod, kde se dá sehnat? Moc děkuji, Helena
OdpovědětVymazatHeleno, dobrý večer, děkuji :) jsem ráda, že se blog líbí :) máte pravdu, bílá čokoláda není nic moc, na můj vkus hodně sladká :) já ji kupuji v cukrářských obchodech, většinou v kilovém balení, je chuťově lepší, než klasické tabulkové. Oblíbenou mám od firmy Belcolade, obchod Fiala v Praze, Brně nebo Ostravě (www.fialapraha.cz) nebo Callebaut, případně Bellchocolat. Koupíte např. na www.monacoint.cz nebo www.cukrarske-pomucky.cz, ale i kdekoliv jinde :)
VymazatO víkendu jsem pekla tyto cupcakes. Jsou chuťově skvělé, krásně vypadají. Problém nastal, když jsem krém dala do zdobícího sáčku. V ten okamžik přes plátno začala vytékat voda. Tušíte, prosím, kde mohla nastat chyba? Čokoládu jsem použila od Orion, Mascarpone z Lidlu.
OdpovědětVymazatProblém bude zřejmě v tom plátěném sáčku a částečně i v čokoládě. Bílá čokoláda dostupná v běžném obchodě (orion, milka) není na krémy vhodná :) jinak sáček doporučuji silikonový nebo igelitový jednorázový :) případně mohl být krém přešlehaný ....
VymazatDobrý den Mílo,
OdpovědětVymazatjsem velký fanda a pravidelný návštěvník Vašich bezva stránek. Prosím Vás o radu, jak použít citrónovou ganache do makronek? Přemýšlím, zda ji zašlehat do mascarpone nebo raději do másla, aby se makronky rychle nerozmáčely. S mascarpone v makronkach nemám zkušenost, tak mě zajímá Váš postup.
Děkuji Štěpánka
Štěpánko, zdravím a děkuji za návštěvy :) ganache by se možná dala použít i jen samotná, kdysi jsem něco podobného do makronek zkoušela, ale přesně už si nepamatuji. Mascarone přidat můžete, ale makronky hodně brzy změknou. Doporučuji použít spíš kousek másla, aby to bylo pevnější a déle vydrželo :)
Vymazat