pondělí 18. srpna 2014

Cuketové bochánky s datlemi a ořechy

Cukety nepěstuju, takže jejich nadbytkem netrpím. Ne že bych měla něco proti cuketám, naopak, mám je moc ráda. Já totiž nepěstuju vůbec nic, jsem spíš takový kozel zahradník :) dokážu zahubit i obyčejnou pažitku. Naštěstí občas nějakou "přerostlou" cuketu dostanu a tak si mohu udělat tyhle voňavé bochánky s datlemi a ořechy. 



Zastáncům zdravějšího pečení se budou určitě líbit, protože jsou z celozrnné mouky a slazené třtinovým cukrem. Do těsta se přidává jogurt, takže jsou bochánky nejen díky cuketě krásně vláčné. Perníkové koření jim dodá nezaměnitelnou vůni a provoní Vám celou kuchyň.




Recept patří mezi ty opravdu hodně jednoduché. Kromě struhadla na cuketu si vystačíte s jednou mísou, ve které se všechno smíchá dohromady. Lžící pak kladete bochánky na plech, takže si neušpiníte ani ruce :)) No a pokud nemáte rádi datle, dejte do nich třeba sušené švestky. 

Na 30 menších bochánků budete potřebovat:
300 g jemně strouhané cukety, oloupané, bez semínek
250 g celozrnné mouky pšeničné nebo špaldové
150 g celozrnné žitné mouky (můžete dát klidně i hladkou nebo chlebovou)
1 prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů)
1 lžíce perníkového koření
150 g třtinového cukru
300 g bílého jogurtu
100 ml oleje (slunečnicový, olivový, kokosový)
100 g sušených datlí bez pecek
60 g sekaných vlašských ořechů



Plechy si vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 180 stupňů a použijte horký vzduch. 
V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, perníkové koření a cukr. Přidejte olej, jogurt a nastrouhanou cuketu. Pokud pustila cuketa při strouhání hodně vody, tak ji slijte. Propracujte v husté, lepivé těsto a přidejte sekané datle a ořechy. 
Lžící klaďte na plech malé bochánky a dejte péct na 15 - 18 minut. Délka pečení záleží na velikosti bochánků. Nechte vychladnout.

Hned po upečení jsou bochánky na povrchu krásně křupavé, po nějaké době lehce změknou. Jsou dobré jen tak samotné nebo třeba s bílým jogurtem. A věřte mi, budou chutnat i zatvrzelým odpůrcům cuket a zdravého pečení :) můj taťka je toho zdárným příkladem.





Inspirace z kuchařky "Což takhle dát si cuketu" od Lenky Požárové


4 komentáře:

  1. Bochánky vypadají opravdu chutně! :) Kdybych doma měla ořechy, hned bych je zkusila! :) Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na probíhající giveaway. Budu ráda, když se zúčastníš. :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) ořechy se mohou klidně vynechat nebo nahradit jiným druhem. Díky za pozvání :))

      Vymazat
  2. Právě jsem neodolala a jeden ochutnala, neměla jsem perníkové koření,tak jsem použila skořici.Už když se pekli, to byla vůně. Výborný recept, rychlý, jednoduchý a moooooc dobrý.Už se těšíme na snídani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky. To je riziko večerního pečení, také nikdy neodolám :) jinak jsem ráda, že chutnají, jednoduché a rychlé :)

      Vymazat