čtvrtek 3. července 2014

Mandlový koláč s hruškami

Křehké máslové těsto, šťavnaté hrušky a vláčná mandlová náplň, to je "Frangipane tart". Chystala jsem se na tenhle báječný koláč už několik týdnů. Jenže pořád nebyly ty správné hrušky. Ono je to docela umění koupit pěknou a hlavně dobrou hrušku. Zatímco banány, mango a jiné exotické ovoce si můžeme koupit po celý rok a ještě za "směšné" ceny. 



Koláč jsem měla v plánu už jednou, jenže to nevyšlo právě kvůli hruškám. Koupila jsem lehce zelené a tvrdé v naději, že doma v teple krásně dozrají. Místo toho se však většina z nich zcvrkla. Jsem ráda, že na druhý pokus to vyšlo :) chuťově se sice hrušky nepatrně od sebe lišily, některá byla méně výrazná, ale byly krásně měkké a šťavnaté. Ve většině receptů na tento koláč se mají hrušky lehce povařit ve sladkém nálevu. Mě to přišlo zbytečné, už tak je koláč poměrně sladký, tak proč přislazovat ještě ovoce. 




Na křehké těsto jsem použila svůj osvědčený recept i postup, který mám na tartaletky. Těsto je krásně křehké a hlavně měkké hned po upečení. Není nic horšího, než když se zakousnete do šťavnatého koláče a zuby se Vám zarazí o tvrdou krustu :) 
Jen postup pečení jsem v tomto případě změnila. Místo abych těsto překryla pečícím papírem a zatížila suchými fazolemi, dala jsem ho připravené ve formě na hodinu zmrazit. Pak jen přikryla alobalem a upekla. Zmražení má podobný efekt jako fazole, těsto nevyběhne do výšky. Nicméně pokud bych měla oba postupy porovnat, více se mi líbí těsto pečené s fazolemi :) připadá mi takové víc "nadýchané". Nicméně pro tento koláče je dostačující i zmražená varianta. Vhodná pro ty, kteří nemají doma fazole či jinou luštěninu.


Na křehké těsto budete potřebovat:
100 g másla
50 g moučkového cukru
42 g žloutků (asi 2 žloutky)
150 g hladké mouky
citronová kůra (citronový olej)
špetka soli

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla "drobenka". Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je  v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. Pokud bude žloutků více, těsto se Vám bude příliš lepit, v opačném případě bude suché a drolivé. 
Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 20 - 30 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.


Připravte si koláčovou formu o průměru 22 - 24 cm. Perfektně se na to hodí ta s odnímatelným dnem, ideálně s nepřilnavým povrchem. Těsto rozválejte do požadované velikosti a opatrně přeneste do formy. Uhlaďte a lehce vmáčkněte. Přetáhněte folií a dejte na hodinu do mrazáku. 
Troubu předehřejte na 190 stupňů. Připravte si alobal o velikosti koláčové formy a z jedné strany ho lehce pomažte máslem. Vyndejte formu z mrazáku a alobalem těsto zakryjte, mazanou stranou dolů. Vmáčkněte ho na těsto i okraje. Dejte péct na 20 - 25 minut, těsto by nemělo zhnědnout, protože se bude péct ještě s náplní. Sundejte alobal a nechte vychladnout. Mezitím si připravte mandlovou náplň a hrušky.



Mandlová náplň (Frangipane):
100 g mletých loupaných mandlí
80 g krupicového cukru
2 lžičky hladké mouky
1 lžička kukuřičného škrobu
1/2 lžičky soli
100 g změklého másla
1 celé vejce + 1 bílek (pokojové teploty)
1 lžička vanilkového extraktu
4 zralé měkké hrušky

Mandle, cukr, mouku, škrob a sůl společně promixujte. Přidejte změklé máslo, vejce, bílek a vanilkový extrakt a mixujte, až se směs krásně spojí do krému. Nalijte na vychladlý korpus a rovnoměrně rozetřete po celé ploše. 
Hrušky oloupejte, rozpulte a vykrojte jadřince. Každou polovinu hrušky nařízněte do vějířku a rozložte na mandlový krém. Nemusíte mít strach, že hrušky příliš "vykukují", protože krém při pečení krásně vyběhne. Pokud byste si chtěli hrušky připravit dřív, pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly. 
Koláč dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 35 - 45 minut, až krásně zezlátne. Nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete lehce pocukrovat. Chutná skvěle v den upečení, ale i po několika dnech, kdy se krásně rozleží.
Koláč nemusíte dělat jen s hruškami, myslím, že mu bude slušet i nějaké kyselejší ovoce jako třeba višně nebo rybíz. 



inspirace z http://yasmine.ws/ a kurzu www.olakala.cz

6 komentářů:

  1. Nejlepší koláč jaký jsem kdy jedla! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzkoušen další kousek z Vaší kuchařky. Je úžasný! Zkoušela jsem i se švestkami a nahoře poprášit zbytkem makové náplně a také lahoda. Děkuji, že ty dobroty sdílíte. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuji :) varianta se švestkami zní zajímavě :)

      Vymazat
  3. Tak oznamuji první pokus dle Tvých rad...asi jsem to přehnal s velikosti mé koláčové formy...ale chuťově dobré ( použil jsem slazené broskve ),jsem rád za první pokus s křehkým těstem a určitě jeětě vyzkouším ,ale s dvojitou dávkou krému ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, zdravím, je dobre držet se uvedené velikosti formy :) případně si upravit množství :) tohle křehké těsto se fajn, věřím, ze příště bude koláč skvělý :)

      Vymazat