sobota 12. července 2014

Kremrole

Když jsem byla malá, kremrole se u nás vždycky kupovali na Vánoce. Maminka je měla schované v krabici a dostávali jsme je na "příděl", byla to velká vzácnost :) Teď to vypadá jako bych prožila dětství v poválečném období, ale tak stará zase nejsem :)) bylo to jen před sametovou revolucí. Už ani nevím, jestli mi tenkrát kremrole chutnali nebo ne, ale jedno vím jistě, od té doby jsem je neměla. 



Velký zlom nastal asi před třemi lety, kdy mě kolegové v práci "vyhecovali", abych kremrole zkusila upéct. Dokonce mi ochotně přinesli kovové trubičky k zapůjčení, abych se nemohla vymlouvat, že je nemám :) No a světe div se, povedly se. A to natolik, že je od té doby peču pravidelně, nejen na Vánoce. Dokonce už jsem je pekla i v bezlepkové verzi.


Na kremrole nepoužívám listové těsto, příliš se drobí a má tendenci ztvrdnout. Jinak ale proti listovému těstu nic nemám, pokud je domácí a připravené z másla, je to delikatesa :)) Nicméně na kremrole se mi osvědčilo těsto z mouky, tuku a zakysané smetany. Jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá a kremrolky jsou z něj krásně křehké. 



Abych nemusela bílky šlehaly v míse nad parou, jak se to dělávalo dřív, používám tzv. italský sníh. Kdo peče makronky, tenhle postup dobře zná. Do ušlehaných bílků se zašlehá vroucí cukrový rozvar, díky kterému projdou bílky tepelnou úpravou a sníh je krásně pevný. Tato metoda sama o sobě mi přijde mnohem lepší, než již zmíněné šlehání v páře. 

Na těsto budete potřebovat:
380 g hladké mouky + na podsypávání
250 g rostlinného tuku Hera nebo másla
200 g zakysané smetany
1 vejce na potření
tuk na pomazání trubiček

Z mouky, tuku a zakysané smetany vypracujte hladké těsto, nejlépe to jde v robotu. Zabalte do folie a dejte na několik hodin do lednice. Já ho připravuji obvykle den předem. 
Trubičky si před prvním "návinem" pomažte tukem (Hera, máslo). Stačí si dát kousek tuku do dlaně a trubičku v ní lehce protočit. Plech vyložte pečícím papírem. Troubu předehřejte na 170 stupňů a zapněte horký vzduch. 
Těsto po částech rozválejte na plát asi 2 mm silný a rádlem nakrájejte na přibližně stejně široké a dlouhé pruhy. Hodně záleží na tom, jak velké kremrole chcete upéct. U nás jsou oblíbené spíše mini kremrolky. Proužek těsta naviňte na připravenou "namazanou" trubičku a dejte na plech. 




Všechny kremrole pomažte rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte 12 - 15 minut v závislosti na velikosti kremrolí, až jsou krásně zlaté. Dobře hlídejte, aby se Vám nespálily. Nechte chvilku vychladnout, pak opatrně stáhněte kremrole z trubiček, pozor jsou křehké. Pokud Vám kremrole nepůjde z trubičky stáhnout, ťukněte užší stranou trubičky o stůl a držte přitom trubičku jen za kremroli. Těsto se tak lehce uvolní.
Postup opakujte až do spotřebování celého těsta. Mě se obvykle povede asi 60 mini kremrolek, pokud budete dělat větší, bude jich méně. Mazat kovové trubičky při dalším návinu už není třeba. Těsto si nechávejte po celou dobu v lednici, protože díky velkému množství tuku poměrně rychle měkne a špatně se s ním pak pracuje. Ukrojte si vždy jen potřebný kus.



Než kremrolky vychladnou připravte si italský sníh:
150 g bílků (cca 5 ks) - pokojové teploty
120 g cukru krupice/krystal
240 g cukru krupice/krystal + voda na zalití

Bílky ušlehejte se 120 g cukru na pevný sníh. Na sporáku svařte 240 g cukru s vodou (vody jen na ponoření cukru) na teplotu 115 -120 °C. Rozvar nemíchejte, jen naklánějte kastrůlek. Pokud nemáte teploměr, svařte tzv. na bublinu. Drátěné očko namočte do rozvaru a foukněte, pokud se tvoří bubliny, je hotovo. Za stálého šlehání pomalu nalévejte vřelý rozvar do sněhu a šlehejte až do mírného prochladnutí sněhu. Před plněním dejte sníh ještě na chvilku do lednice, lépe se s ním pak pracuje. 



Sníh dejte do sáčku s hladkou trubičkou a plňte kremrole z obou stran, aby byl sníh pěkně po celé délce. Naplněné kremrole dejte do lednice rozležet. Před servírováním pocukrujte. Je lepší je nechat alespoň 1 - 2 dny odležet, ale dají se bez problémů jíst i hned po upečení :o)) jsou krásně křupavé, ale zároveň křehké. 




Pro bezlepkovou variantu jsem použila bezlepkovou mouku Jizerka. Těsto je v tomto případě určitě lepší zadělat v robotu, protože bezlepková mouka hodně lepí a nechat odležet přes noc v lednici. Vzhledem i chutí jsou kremrole téměř k nerozeznání, jak se sami můžete přesvědčit na této fotografii.  Jen některé kremrolky během pečení trochu praskly, ale na chuti jim to nic neubralo :o))


inspirace www.toprecepty.cz

58 komentářů:

  1. Moc krásné! Klobouk dolů, těsto znám, akorát z něj dělám šátečky, zkusím vyzkoušet i na kremrole! Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :o) šátečky bych mohla vyzkoušet zase já :)

      Vymazat
    2. Tak jsem dělala Vaše kremrole a koláčky a super manžel a dcerky nadšení.
      Moc děkuji za super recepty.
      Už se těším až budu zkoušet další :-)
      Monika

      Vymazat
    3. Moniko, děkuji :) tak to mě moc těší a budu ráda, když stejný úspěch budou mít další recepty :)

      Vymazat
  2. Já jsem dělala kremrole poprvé z listového těsta a nevím, kde jsem udělala chybu : všechny se mi v troubě rozevřely, popraskaly celé???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kremrole jsem z listového těsta nikdy nedělala, takže Vám neporadím :)) Jestli jste použila kupované listové těsto, tak zvlášt to rozválené není moc kvalitní, takže by to mohlo být i tím :) ale těžko říct.

      Vymazat
    2. Já jsem kremrole pekla vždy jen z listového těsta a většinou se moc nerozvinovaly. Někdy se mi tedy rozvíjely na konci, vyplatí se konec založit tak, aby byl mezi kovovou trubičkou a plechem. Jinak mě napadá jedině silně vyválené těsto (z listového stačí opravdu 2-3 milimetry) a nebo špatně navinuté (pod listové těsto trubičky ani nevymazávám). Neházejte flintu do žita, příště se určitě povedou :) Zuzana

      Vymazat
  3. Dobrý den ... dá se zakysaná smetana nahradit šlehačkou na šlehání 33% ? ... máte zkušenost ? ... děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, vyzkoušené to nemám, ale vím, že na netu kolují recepty na "smetanové rohlíčky", kde se právě používá smetana ke šlehání místo zakysané smetany :)

      Vymazat
  4. ... moc děkuji za odpověď ... raději se budu držet Vašeho receptu ;) ... stránky jsou super <3

    OdpovědětVymazat
  5. ... peču Vaše luxusní trubičky ... jsou prostě božíííí ... s těstem se báááječně pracuje ... akorát musím vychytat techniku namotávání :D :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) až budete péct po několikáté, půjde to samo :)

      Vymazat
  6. Dobry den,recept jsem vyzkoušela a je výborný, jen bych se chtěla zeptat jestli Heru můžu vyměnit za máslo? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, tak to mě moc těší :) samozřejmě můžete použít i máslo :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, rozvar mi stihnul ztvrdnout, než jsem ho stihla nalít do sněhu, hustota byla dobrá, tak nevím, kde se stala chyba, máte moc hezký blog, budu se vámi inspirovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, tak to mě mrzí, že se rozvar nepovedl. Odhaduji, že byl převařený ... s rozvarem je nutné pracovat velmi rychle, jakmile je tzv. na očko, ihned začít pomalu lít do bílků za stálého šlehání ... doporučuji vařit při nižší teplotě :) věřím, že Vás tento drobný neúspěch neodradí :) děkuji. Míša

      Vymazat
    2. jasně, že neodradí :-)

      Vymazat
  8. zdravím, Míšo! Nebudete mi věřit, ale na potřetí se mi to povedlo!!! moc dík za rady, jsou cenné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohuško, skvělé :) děkuji. Míša

      Vymazat
  9. Dobrý večer, prosím vás horký vzduch dát na troubě pouze při předehřívàni nebo nechat i při pečení? Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, kremrole peču s horký vzduchem po celou dobu, pokud byste ho chtěla vypnout, je potřeba péct na vyšší teplotu cca 190 stupňů. Míša

      Vymazat
  10. Dobrý den, poprvé jsem dnes zkusila sníh, bohužel mi asi po pěti hodinách od plnění vytíká z trubiček cukernatá voda. Myslíte, že jsem měla šlehat sníh déle? Vypadal že je dost tuhý, a plnil se mi skvěle. Tož nevím...je to určitě rukama, jen bych potřebovala poradit, ať tu stejmou chybu neudělám příště. Děkuji Tereza St.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Terezo, tak to mě moc mrzí, že se Vám sníh nepovedl. Důvodů může být více, ale myslím, že chyba bude asi v cukrovém rozvaru. Musí mít správnou teplotu a hned se nalít za stálého šlehání do bílků ... Sníh je pak nutné šlehat do zchladnutí. Musím říct, že se mi to nikdy nestalo, sníh vždy vydrží pevný i několik dní. Máte teploměr nebo děláte rozvar na bublinu?

      Vymazat
    2. No máte pravdu, že nejspíše dělám chybu tam, možná i moc vody? No a tu teplotu jsem dala od oka, až to probublávalo....teploměr nemám a to očko jsem moc nepochopila...:-)

      Vymazat
    3. Tak to bude tím rozvarem :) v tomhle případě je docela zásadní, protože když nemá tu správnou teplotu, nejsou bílky ani tepelně upravené. Takže doporučuji buď koupit teploměr :) nebo zkusit to s tím očkem. Je to podobné jako když děláte bubliny s bublifukem. Můžete si udělat očko třeba z drátu nebo některé kuchyňské potřeby mají očko na konci držáku, musí být kovové. Když se rozvar vaří delší dobu, začne trochu houstnout, tak tím očkem v rozvaru zamícháte a zkusíte, zda jde vyfouknout bublina. Našla jsem jednu stránku, kde je to docela hezky vyfocené, když sjedete níže dolů ... http://hobby.idnes.cz/video-domaci-kremrole-jsou-na-pripravu-snadnejsi-nez-babovka-p5m-/hobby-domov.aspx?c=A110311_152040_hobby-domov_bma
      Třeba Vám to trochu pomůže :)

      Vymazat
    4. Mnooo tak to bylo jiné kafé:-) děkuji moc za odkaz, místo očka jsem použila menší trubičku a foukala, no vařila jsem to asi 45minut ale krém byl tak tuhý, hustý, hutný-no říkám uplně jiný než jsem dělala prvně. Bylo to rukama....:-)Moc děkuji za rady a recept!!!

      Vymazat
    5. Tak to jsem ráda, že na druhý pokus to vyšlo :)) učený nebe z nebe a zvládla jste to skvěle :) přiště dejte do rozvaru trochu méňe vody, nebude se pak vařit tak dlouho :) pěknou neděli.

      Vymazat
  11. Dobrý den,
    musím se pochlubit, že kremrole jsem dělala poprvé v životě a povedly se! :) Moc děkuji za super recept! Myslím si, že letošní Vánoce budou u nás doma kremrole hitem! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, tak to jsem moc ráda, že se kremrole povedly :)) na Vánoce jsou skvělé :)

      Vymazat
  12. Dobrý den MiLo, včera večer jsem si udělala těsto a dnes se pustím do samotných kremrolí, bude to moje premiéra. Chtěla jsem se jen zeptat, můžu část těsta dát zamrazit? Nepokazím tím nic? Je toho totiž hodně a ráda bych ze zbytku udělala kremrole až v neděli, abych je mohla odnést na zkoušku mým žákům do školy. Chceme je totiž dělat společně na Mikuláše, na charitativní jarmark :-). Doufám tedy, že se povedou, ale věřím, že ano, protože podle Vašich receptů se zatím povedlo vše!:-) Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Jano, držím palce, ať se kremrole povedou :) myslím, že těsto můžete bez obav zamrazit nebo se dají zamrazit i upečené kremrolky bez sněhu :) to je moc hezké, jaké máte s kremrolemi plány na dobročinné učely, doufám, že budou mít úspěch. Děkuji za Vaši přízeň i návštěvy :)

      Vymazat
    2. Jen se chci pochlubit, že kremrolky dopadly na výbornou, děkuji:-) Když už Vám tady píšu, chci se zeptat, zda linecké podle Vašeho receptu už můžu dělat začátkem prosince. Není to brzy? A mám je už lepit nebo si jen napéct těsto a lepit až před samotnými Vánocemi? Nezlobte se, že se ptám na takové hlouposti, ale podle Vašich rad mi zatím vždy všechno klaplo:-D Přeji Vám hezký víkend.

      Vymazat
    3. Jano, tak to je fajn, že se povedly :) jen se chlubte :) pokud jde o linecké, tak stačí upéct 1-2 týdny před svátky. Pokud zachováte postup, že nejdříve vyšleháte změklé máslo s cukrem a žloutky, jak mám uvedeno v receptu, cukroví je měkké hned po upečení. Pokud zpracujete suroviny klasicky, všechno dohromady, rozleží se a změkne časem :) já obvykle mažu marmeládou hned po upečení :)

      Vymazat
  13. Dobrý den, dá se zakysaná smetana nahradit bílým jogurtem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, vyzkoušené to nemám, ale pokud použijete smetanový s vyšším podílem tuku, neměl by být problém.

      Vymazat
  14. Prostě boží. Misto smetany jsem použila bílý jogurt Holandia (smetanu jsem neměla) a super. Muž jich hned snědl 5 :-D ale hned jsem udělala další těsto...zbyla mi pulka sněhu a to jsem plnila poctivě. Měla jsem tedy 25 velkych trubiček... Že bych je delala moc silné?!? :-D Každopádně se však hned sní i druhá várka;-) jiné už nepeču !!! A ten italsky sníh jsem dělala prvně a musim taky říct, že paráda. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že měly kremrole takový úspěch :)) Já dělám hodně malé, cca 60 ks a sníh mi obvykle vyjde tak akorát. Možná to bude těmi většími kousky a asi i slabším těstem. Nebo příště udělejte sníh jen z poloviny :)

      Vymazat
  15. prosím při bezlepkove verzi ubrat nebo neubrat mouku děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezlepkové mouky dejte stejné množství, jak je uvedeno v receptu :)

      Vymazat
  16. Úžasné, vynikající....s těstem se bezvadně pracuje, z jedné dávky mám 37 velkých trubiček. Moc děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  17. Kremrole jsou výborné, úžasné a velkou rychlostí mizí. Večer náš syn dostal chuť na kremrole, tak jsem hledala recept a při hledáni jsem narazila na tento blog. S těstem se výborně pracuje, vůbec nelepí určitě by těsto šlo použít na rohlíčky či šátečky. V receptu je náplň s cukrovým rozvarem, protože jsem to nikdy nedělala (bála jsem se, že to pokazím, ale urči vyzkouším) tak jsem bílky šlehala ve vodní lázni. Tento recept Vám zaručí velký úspěch a obdiv. Tác jsem schovala do ložnice, a teď jsem zjistila že chybí 20ks. Děkuji za úžasný recept byla jsem za hvězdu. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn, že Vás kremrole tak nadchly, jsou opravu dobré :) určitě někdy zkuste ten cukrový rozvar, je to lepší, než šlehat ve vodní lázni :) Mimochodem z podobného těsta mám na blogu i rohlíčky, těstoje opravdu univerzální :)

      Vymazat
  18. Těsto je skvělé, z listového těsta se mi jich většinou skoro půlka rozlámala. Tohle jde dobře rozválet a jdou snadno dolů. Sundávám ještě horké, stačí jednou dvakrát klepnout a sjedou jak po másle. Jen ta náplň :-( zkoušela jsem s cukrovým rozvarem, ale řídne mi a kremrole do druhého dne tečou. Nevíte čím by to mohlo být? Špatná teplota, krátké šlehání? Děkuji Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) ano, kremrole jsou mnohem lepší, než z listového těsta, říká každý, kdo je zatím ochutnal :)) Tak to mě mrzí, že Vám sníh vytekl, chyba bude buď v rozvaru nebo v krátké době šlehání, přesně jak píšete. U cukrového rozvaru je zásadní ta teplota, určitě doporučuji teploměr. Šlehat se pak musí poměrně dlouho a intenzivně, používám na to robota. Nejsem si jistá, zda to zvládne ruční šlehač. Sníh je hodně pevný a tuhý. Věřím, že příště se to určitě povede :)

      Vymazat
    2. To taky doufám :-) Šlehala jsem ručním šlehačem, přišel mi právě rychlejší než robot. Sníh ale vůbec nešleháte nad párou, ani před ani po přidání rozvaru? Sníh byl krásně lesklý a hladký ale přišel mi celkově spíš řidší než když jsem šlehala nad párou. No snad to časem vychytám ;-) Dcera mi stihla sníst asi deset kremrolek ještě než jsem je naplnila a kdybych je neschovala, tak bych ani problém se sněhem nemusela řešit ;-) Jitka

      Vymazat
    3. Jitko, asi záleží na typu robotu i šlehače :) Ano, v tomto případě cukrový rozvar právě nahrazuje to šlehání v páře. Tím, že nalijete vařící rozvar do sněhu, tak se bílky tepelně upraví a drží pak tvar. Ale pokud máte lepší zkušenosti zkušenosti se šleháním v páře, klidně to dělejte jak jste zvyklá :) výsledek je více méně stejný :)

      Vymazat
  19. Tak jsem to zkoušela ještě jednou. Asi to opravdu bylo rozvarem. Tentokrát byl z rozvaru už skoro karamel ;-)a sníh byl opravdu úplně tuhý. Super! Děkuju moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé, tak to jsem moc ráda :)

      Vymazat
  20. Dobrý večer, chci vyzkoušet recept, ale nemám představu, jak dlouho vydrží naplněné kremrolky před podáním. Budu jich potřebovat větší množství.Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, naplněné kremrole vydrží 2-3 dny, další dny už budou více křehké, ale stále jedlé :)

      Vymazat
  21. Krásný večer, Míšo, zkusila jsem tento recept na kremrole a jsou výborné! Znovu moooooc chválím a tentokrát se chystám na nějaký mini dortík..a velice mě lákají tartaletky... tyhle stránky je nejlepší "kuchařka" co znám ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, moc děkuji :) jsem ráda, že kremrole chutnají, určitě zkuste i něco dalšího :)

      Vymazat
  22. Dobrý den,děkuji za recept.V životě jsem kremrole nezkoušela,ale tyto se povedly napoprvé.Jen se nestihly rozležet,hned se snědly.---luxus.Díky....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to mě moc těší :) dobré jsou i bez rozležení :)

      Vymazat
  23. Děkuju za famózní recepis :-) Napoprvé i napodruhé se povedly. Napotřetí je mám péct na zakázku :) Zkoušela jsem i cheesecake s povidly a skořicí a taky je to mňamka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, díky :) to mě moc těší, že mají recepty úspěch ;)

      Vymazat