pondělí 2. června 2014

Domácí vanilkový cukr a extrakt

Přestože pro některé z Vás není výroba vanilkového cukru ničím novým, myslím si, že stojí za zmínku. Byla by totiž velká škoda kazit úžasné dobroty, které vytvoříte, syntetickým vanilínovým cukrem nebo esencí, které nemají s pravou vanilkou nic společného. Je pravda, že dnes už cukr s pravou vanilkou seženete běžně v obchodě, ten domácí je ale přeci jen lepší. Cenu jsem neporovnávala, ale troufám si říct, že doma Vás vyjde levněji :))


Zpočátku jsem si vanilkový cukr dělala tak, že jsem cukr nasypala do uzavíratelné krabice, nastrkala do něj několik vanilkových lusků a nechala odležet. Pak jsem ale na internetu objevila recept na super rychlý a extra intenzívní vanilkáč, při kterém zužitkujete celý vanilkový lusk.

Potřebovat budete:
150-200 g třtinového cukru (v krajním případě i bílý cukr)
1 vanilkový lusk

Lusk nastříhejte nůžkami na 1-2 cm kousky, tvrdlou zatočenou špičku odstraňte. Do mixéru nebo foodprocesoru nasypte cukr, přidejte nastříhaný lusk a dobře rozmixujete, chvilku to potrvá. Pak prosejte přes jemné sítko a skladujte v uzavřené dóze nebo sklenici. Cukr máte kdykoliv po ruce a můžete ho použít dle libosti. Pár lžiček můžete přidat i do cukřenky s moučkových cukrem. Uvidíte, jak bude bábovka na stole vonět :))


Vanilkový extrakt můžete použít stejným způsobem jako vanilkový cukr. Výhodou je, že není sladký. S jeho nabídkou v běžných obchodech je to na rozdíl od cukru ale horší. Narazila jsem na něj jen v Marks and Spencer nebo v obchodech pro cukráře. Kdysi dávno jsem koupila vanilkovou esenci od Dr. Oetkera a to teda byla síla, bohužel ne vanilková :o)) silně převoněné aroma se linulo celou kuchyní ještě dloho po pečení.
Výroba extraktu je velmi snadná. Stačí Vám k tomu jen vanilkový lusk a alkohol, nejlépe vodka nebo slivovice. Ale někde jsem četla, že se dá použít i rum. Obecně používaný poměr je 2-3 lusky na 100 ml alkoholu. Lusky podélně nařízněte, dejte do skleničky a zalijte alkoholem. Skladujte na temném a chladném místě. Minimální doba louhování je 2-3 měsíce. Zpočátku je nutné skleničku alespoň jednou denně protřepat.


Vanilové lusky si objednávám v bio kvalitě na stránce www.vanilkove-lusky.cz. Jejich kvalita je nesrovnatelně lepší a za přijatelnější cenu, než v obchodě. Lusky jsou krásně měkké, dalo by se říct, že až šťavnaté :)) vakuově balené, vybrat si můžete ze třech velikostí. V nabídce mají velmi šikovnou skleněnou dózičku, kterou můžete použít na skladování lusků. Skvěle se hodí i na přípravu extraktu.


inspirace z http://kitchenette.cz/

Domácí vanilkový cukr nebo extrakt jsou také skvělým dárkem. Tedy pokud ho nedáte kamarádce, která nepeče :) 

6 komentářů:

  1. Jojo, domácí vanilkový cukr je super věc, já mám doma takhle v dózičce vanilkový, skořicový, levandulový a tymánový cukr. A na výrobu vanilkové esence se též chystám, tak díky moc za nakopnutí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm, levandulový zní taky moc dobře :o) ale mnohem víc mě zaujal ten tymiánový, k čemu ho používáte?

      Vymazat
    2. Tymiánový používám stejně jako ty předchozí, k výrobě sušenek, cheesecaků, občas ho použiju, když dělám karamelizovanou cibuli na slané jídlo. Je skvělý, já bych bez tymiánu nemohla žít :-)

      Vymazat
    3. Díky za tip, určitě ho vyzkouším :))

      Vymazat
  2. Dobrý den, chci se zeptat jak vyrobit domácí skořicový cukr ? Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, úplně jednoduše, stačí jen smíchat krupicový cukr s mletou skořicí. Nevím, jak dalece by se cukr provoněl, pokud by se do něj dala jen celá skořice, podobně jako se to dělá u vanilkových lusků, vyzkoušené to nemám :)

      Vymazat