sobota 14. června 2014

Bezé mističky s ovocem

Léto máme konečně tady a s ním i lehké ovocné dezerty. Jedním z nich jsou i tyhle sněhové pusinky plné čerstvého ovoce, šlehačky a kapky citronového krému. Vypadají luxusně, chutnají skvěle a přitom jsou tak jednoduché. Stačí nastřádat jen pár bílků, nasbírat nebo nakoupit čerstvé ovoce a můžete se do toho pustit. 



Pusinky si můžete upéct den předem a nazdobit až těsně před servírováním. Skvěle budou chutnat i se zmrzlinou nebo pokud chcete trochu dietnější verzi, nahraďte šlehačku bílým jogurtem. Ovoce vybírejte dle vlastní chuti, ideálně pokud máte svoje ze zahrádky. Skvěle se hodí jahody, maliny nebo borůvky, ale moc dobré je i kiwi nebo mango.





Tenhle dezert je ve světě známý pod názvem Pavlova a dělá se obvykle ve formě dortu, tedy spíše jedné velké pusinky obložené ovocem a šlehačkou, často i s několika vrstvami na sobě. V této podobě vypadá velmi famózně, ale věřte mi, že krájení už moc famózní není :)) Po jedné zkušenosti volím raději tyto malé mističky, kdy každý dostane svou porci pěkně na talířek a popere se s tím sám. 


Na bezé mističky si připravte:
4 velké bílky pokojové teploty, cca 120 - 130 g
200 g krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžička octa 
1/2 lžíce kukuřičného škrobu

Troubu předehřejte na 130 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Bílky začněte šlehat na nižší otáčky, než se vytvoří lehká bílá pěna. Zvyšte otáčky na střední výkon a začněte po lžičkách přisypávat cukru, hezky pozvolna. Každou lžičku cukru nechte pořádně zašlehat. Dejte otáčky na maximum a vyšlehejte do pevného sněhu. Stěrkou vmíchejte vanilkový extrakt, ocet a kukuřičný škrob, dobře promíchejte. 
Sněhové mističky můžete vytvořit jen lžící, já jsem jich z této dávky udělala šest větších. V každé z nich udělejte důlek, dostatečně velký pro ovoce a smetanu. Pokud chcete mít mističky pravidelné, můžete použít sáček a zdobící trubičku. 


Dejte péct do vyhřáté trouby asi na hodinu, pak troubu vypněte a nechte v uzavřené troubě zcela vychladnout, klidně i přes noc. Pak mističky opatrně sloupněte z pečícího papíru.

Mističky naplňte až hodinu nebo dvě před servírováním, protože jinak by příliš změkly. 


350 - 400 g smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového cukru
lemond curd (citronový krém)
čerstvé ovoce dle vlastní chuti

Smetanu ušlehejte se lžičkou vanilkového cukru do tuha. Pusinky jsou dost sladké samy o sobě, takže není nutné dávat více. Pro zvýraznění chuti můžete každou pusinku nejdříve lehce pomazat citronovým krémem, pak naneste vrstvu šlehačky a kousky ovoce. Před servírováním nechte odležet v lednici. 



Citronový krém není nezbytně nutný, mističky budou skvěle chutnat i bez něj, ale věřte mi, že stojí za to mít tuhle dobrotu v lednici. Skvěte se hodí třeba na cheesecake, do makronek nebo na palačinky. 
Citronový krém si můžete připravit předem a nechat v lednici. Před použitím nechte chvilku při pokojové teplotě a pak jen lehce našlehejte. 



Citronový krém (lemon curd):
2 žloutky
35 g třtinového nebo krupicového cukru
35 ml citronové šťávy
25 g másla 
citronová kůra nebo citronový olej

Všechny ingredience dejte do mísy a za občasného míchání zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí, konzistence podobná husté kaši. Přelijte do skleničky a skladujte v lednici, vydrží dva až tři týdny. 



inspirace z webu http://kitchenette.cz/ a www.joyofbaking.com

Dobrou chuť a krásné léto všem :o))

7 komentářů:

  1. Zbožňuju mini Pavlovy! A s lemond curdem musí být fantastické!Já k nim mám nejradši hustý řecký jogurt, kupodivu i víc než šlehačku :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Měla jsem mini Pavlovy poprvé, a můžu konstatovat jen, že je to úchvatny dezert.Jste prostě úžasná, nasledovala jsem recept a dopadlo to super, nezbylo nic.Děkuji za krásné recepty, mám už od vás něco napečeno a těším se na další.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tak to mě moc těší, že Vás takhle oslovily :) jsem ráda, že se recepty líbí.

      Vymazat
  3. Zdravím Míšo,experimentovala jsem a použila třtinový cukr Panela, já jsem bílý cukr vyřadila úplně,ale bohužel se mi bílky neušlehali.Začlo se šlehat,ale do tuhého sněhu to mělo daleko.Myslite, že to může být tím cukrem? Jinak vaše recepty si upravuji trochu podle sebe, používám více špaldovou mouku a zatím vše v pohodě.Dekuji za odpověď, pěkný večer.Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím :) bezé jsem s třtinovým cukrem zatím nezkousela, ale třeba do dortoveho korpusu ano a sníh se mi vyslehal dobře. Možná to bude druhem cukru? Nebo třeba bílky? Mastna miska nebo kousek zloutku? Těžko říct, musela bych vidět :) jinak také používám hodně třtinový cukr a výhradně špaldovou mouku, nicméně do některých receptu to záměrně neuvádim. Pro spoustu lidi je špaldova mouka drahá a možná by je to zbytečně od receptu odradilo :) recepty si upravte podle potřeby, jak Vám to vyhovuje. Pěkný večer. Misa

      Vymazat
  4. můžu si pusinky připravit pár dnů předem? vydrží? předem děkuji za odpověď. tento dezert miluji. Nevím, jestli je to ve mě, nebo mojí troubě, ale se sušením mám většinou problémy, uvidíme, co tento recept, těším se :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasické pusinky mi bez problému vydrží i několik dní, uzavírám do krabice a nechávám při pokojové teplotě. Myslím, že stejně to půjde i s těmito mističkami :) jen nedávejte do lednice :) Pusinky je potřeba sušit dlouho a na nízkou teplotu, každá trouba peče trochu jinak. Pokud pusinky rychle hnědnou, klidně teplotu ještě snižte.

      Vymazat