sobota 24. května 2014

Vanilkový cheesecake s pěnou z bílé čokolády

Vždycky jsem si myslela, že můj osvědčený recept na pečený cheesecake nemůže nic troufnout, že je to ten nejlepší. Pak jsem ale objevila tenhle úžasný vanilkový, který mě na první pohled zaujal svým "vrstveným" vzhledem. Když jsem ho ochutnala, věděla jsem, že je to ten nejkrémovější cheesecake, jaký jsem kdy jedla. Pečená sýrová vrstva, lehká pěna z bílé čokolády a vanilková šlehačka. Vše skvěle doplňuje křupavý sušenkový základ. Cheesecake je velmi jemný a lehký jako peříčko. Díky vanilkovým luskům nádherně voní po vanilce. Kdykoliv otevřete lednici, ucítíte její nezaměnitelnou vůni.



Zajímavá věc na tomto receptu je, že se do sýrové vrstvy nedávají žádná vejce. S ničím podobným jsem se u pečených variant dosud nesetkala, o to víc, jsem chtěla cheesecake vyzkoušet :) Díky absenci vajec se peče cheesecake jen půl hodinky a při vyšší teplotě, než je obvyklé. Další nezvyklostí v tomto receptu je přidání vaječného žloutku do sušenkového základu. Nevěřili byste, jak tahle drobnost krustu vylepší.




Cheesecake je díky více vrstvám trochu složitější na přípravu, ale určitě nepatří mezi obtížné. Odměnou Vám bude jeho skvělá krémová chuť. Takže se připravte, jdeme na to :)

Sušenkový základ:
160 g rozmixovaných sušenek (použila jsem Rodinné Bebe kakaové)
1 lžíce třtinového cukru
1 žloutek
1/4 lžičky vanilkového extraktu
85 g rozpuštěného másla
Troubu předehřejte na 190 stupňů, dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. 
Rozmixované sušenky smíchejte s cukrem a vanilkou, přidejte žloutek a nakonec rozpuštěné máslo. Dobře promíchejte. Směs přesypte do připravené dortové formy a vmáčkněte na dno. Dejte péct do vyhřáté trouby na 8 minut. 
Nechte zcela vychladnout. Teplotu trouby snižte na 175 stupňů.

Sýrová vrstva:
450 g krémového sýra (typu Philadelphia)
240 g zakysané smetany
2 lžíce kukuřičného škrobu
170 g krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
vanilkový lusk
Sýr prošlehejte do krémova, přidejte zakysanou smetanu, škrob, cukr a vanilkový extrakt. Dobře prošlehejte, až je směs krásně jemná. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, tupou stranou nože zrníčka vyškrábněte z obou polovin lusku a vmíchejte do sýrové směsi.
Směs přendejte na vychladlou sušenkovou krustu, je poměrně hustá, uhlaďte do roviny a dejte péct do trouby předehřáté na 175 stupňů asi na 30 minut. Až budou kraje pevné, ale střed se bude ještě trochu "hýbat". Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Já obvykle "objedu" vnitřní stranu formy slabým nožem, aby se koláč oddělil od formy a nepopraskal mu střed. 



Pěna z bílé čokolády:
250 ml smetany ke šlehání 
1/4 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce moučkového cukru
115 g krémového sýra (typu Philadelphia)
115 g kvalitní bílé čokolády (nedoporučuji Milku, Figaro ani Orion) 
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě a nechte vychladnout. Smetanu začněte šlehat na nízké otáčky s vanilkovým extraktem. Když začne lehce houstnout, přidejte moučkový cukr a na nejvyšší otáčky vyšlehejte do tuha. 
Sýr vyšlehejte do krémova, přidejte vychladlou čokoládu a šlehejte, dokud směs není jemná a krémová. Pak opatrně stěrkou vmíchejte ušlehanou šlehačku.
Pěnu rovnoměrně rozetřete na vychlazenou sýrovou vrstvu a dejte na několik hodin do lednice, klidně i přes noc.

Před poslední vrstvou jsem cheesecake vyndala z formy. Nejdřív jsem opět "objela" nožem, abych neporušila pěnu a opatrně přendala na tác, lehce poprášený moučkovým cukrem. 

Vanilková šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový lusk
Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a semínky z vanilkového lusku do tuha. Rovnoměrně rozetřete na čokoládovou pěnu. Můžete uhladit a případně vyrovnat i boky cheesecaku. Dejte ještě alespoň na hodinku do lednice, než budete servírovat. Doporučuji krájet tenkým a lehce nahřátým nožem. 

Tak a teď už si jen připravte talířky, uvařte dobrou kávu a vychutnejte si nejkrémovější cheesecake na světě :o)))




Inspirace z webu www.melskitchencafe.com
  

38 komentářů:

  1. Ach můj bože, to je nádhera! Teprve nedávno jsem objevila vaše stránky a hltám doslova každičký recept. Perfektně popsané anavíc fotky lepší než od profesionála. Cheesecaky miluju a tenhle mě doslova nadchnul (a fakt ho musím vyzkoušet už kvůli té absenci vajec), dnes jsem sice upekla cheesecake citronóvý, ale na tenhle se vrhnu velice brzy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Madlo, moc děkuji :o)) velmi si vážím Vašeho komentáře, jste mnohem zkušenější bloggerka než já :o)) Pro cheesecaky mám také slabost a tenhke je fakt bomba. Koukala jsem na Vašem bloggu, že máte i bezlepkovou variantu, tu bych určitě také ráda vyzkoušela. Dejte vedět, jak Vám tenhle bezvaječný cheesecake chutnal :p))

      Vymazat
  2. Už se těším až mi ho někdy moje nejlepší kamarádka upeče :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    tento recept mě velmi zaujal a ráda bych ho o víkendu ukuchtila :).
    Mám na Vás ale jednu otázečku. Jakou velikost dortove forty jste použila (abych se mohla ridit stejnou gramazi ingredienci)?
    Děkuji mnohokrat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, děkuji, cheesecake opravdu stojí za vyzkoušení. Použila jsem formu o průměru 23 cm, je to uvedeno v receptu :))

      Vymazat
    2. Díky moc, tuto informaci jsem přehlédla :))

      Vymazat
    3. Dobrý den,
      děkuji za skvělý recept, opravdu se podařil a teď všichni chtějí recept :D
      Za ten cas (trochu dele nez standardni cheesecake) to opravdu stojí :)
      Díky moc.

      Vymazat
    4. Dobré odpoledne, díky, tak to jsem moc ráda, že se cheesecake povedl a chutnal :)) někdy trochu námahy za to prostě stojí :)

      Vymazat
  4. Dobrý den. Je to vážně povedený dort :)! Určitě ho vyzkouším, jen mám otázečku. Mohla bych tu zakysanou smetanu (v syrové vrstve) vymnenit za plnotucny tvaroh? Aby se to dobře upeklo...
    Pekny den preji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Natalie, děkuji :o)) myslím, že zaměnit klidně můžete, jen se trochu změní struktura a chuť této vrstvy, smetana je přeci jen trochu jemnější a krémovější :)) a peklo se to s ní dobře. Doufám, že Vám bude chutnat :) hezký den.

      Vymazat
  5. Dobrý den, lze použít do tohoto receptu mascarpone, místo philadelfie? díky moc:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, do pěny z bílé čokolády, která se připravuje za studena klidně dejte mascarpone, do pečené spodní vrstvy bych ho moc nedoporučovala :) a pokud ano, raději namíchat s tvarohem. Sýr klidně použijte i od jiné značky, nemusí to být zrovna Phila :) Hezký den. Míša

      Vymazat
  6. Dobrý den,
    jakou bílou čokoládu používáte a máte s ní dobré zkušenosti ??(hlavně ať je dostupná v prodejnách:-) ) V Lidlu jsem našla pouze jednu bílou, jinak samé hnědé. Nezkoušela jste to udělat i z hnědé, jakou to bud mít chuť.
    předem děkuji za radu a tipy eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, dobrý večer, já kupuji bílou čokoládu výhradně v cukrářských eshopech, většinou belgickou Callebaut nebo Belcolade. V běžném obchodě je to s těmi bílými horší :) takže v tomhle Vám asi moc neporadím. Pěnu z hořké čokolády jsem dělala na jiném cheesecaku, můžete vyzkoušet :) je to samozřejmě chuťově úplně jiné :) recept tady

      Vymazat
  7. dobrý den, mohu se zeptat na kolik cca KČ tato krása vyjde? :) děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, záleží v jaké ceně koupité potřebné suroviny :) hrubým odhadem bych ti viděla cca 250-300 Kč, ale nezahrnuje to samozřejmě náklady na energii, vodu a Váš čas :)

      Vymazat
    2. Dobrý večer, dnes jsem tvořila, šlo to bezvadně, zítra dám poslední vrstvu a pak se do toho s chutí pustíme, vypadá opravdu luxusně a věřím že i bude chutnat luxusně ;-) Spočítala jsem náklady na potraviny a vyšlo mi to na 550 Kč, nejdražší je Philadelphia a vanilkové lusky :-)) ...ale za kvalitu se prostě musí připlatit !

      Vymazat
    3. Zdravím, tak to jsem ráda, že se příprava povedla, věřím, že cheesecake bude chutnat :) ano, suroviny jsou dražší, ale na výsledku je to pak znát. Mimochodem, nemusíte použít přímo Philadelphii, jsou i jiné vhodné sýry :)

      Vymazat
    4. Takže cheesecake byl naprosto luxusní !! lepší jsem v životě nejedla ...jsem moc ráda, že jsem objevila Váš recept a okouzlila i okolí a byla jsem prohlášena za profesionálku :-) O víkendu na jednu akci zkusím další, s čokoládovou pěnou, tak se těším jak to dopadne.

      Vymazat
    5. Tak to opravdu moc ráda slyším :)) snaha i investice se vyplatila :) věřím, že i další recepty, nejen na cheesecake, budou mít u Vás úspěch. Mějte se fajn a pěkný víkend.

      Vymazat
  8. Dobrý den MiLo, chtěla jsem se zeptat, jak to děláte, že máte u všech cheesecaků tak hezké boky? Krásně jdou vidět i ty jednotlivé vrstvy. Když udělám pečený cheesecake, po vychladnutí sejmu formu a nikdy se mi neudělají tak hezké vrstvy. Používáte něco na vyložení boků formy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás a děkuji :) boky formy nevymazávám ani nevykládám pečícím papírem, ten dávám pouze na dno formy, používám tu s odnímatelným dnem.
      Pečený cheesecake nechám pár minut vychladnout a pak ostrým nožem oříznu bok celého koláče, aby se oddělil od formy. Ale to je spíš kvůli tomu, aby při chladnutí nepraskal, nemyslím, že by to mělo vliv na vzhled :) jinak peču úplně stejně, tak jak uvádím v receptech :) V jaké formě pečete cheesecake?

      Vymazat
  9. Peču v dortové formě s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Příští víkend mám narozeniny, tak se chystám vyzkoušet od vás alespoň další 3 recepty. Musím vzít něco do práce, k přítelově rodině a další týden na Moravu za svou rodinou....takže Vaše stránky jsou jasnou volbou :-D Hezký den přeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to přeji všechno nejlepší :) a moc mě těší, že se budete inspirovat při pečení na mém blogu :)

      Vymazat
  10. Dobrý den,
    chystám se upéct tento nádherný dort manželovi k nedělním narozeninám. Můžete mi prosím napsat kolik másla se má dát to sušenkového základu? Nikde jsem to nenašla. Děkuji. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím Vás, zřejmě jste máslo v receptu přehlédla :) je to 85 g. Držím palce, ať se dort podaří. Míša

      Vymazat
  11. Milá Míša, ďakujem veľmi pekne za nielen perfektne popísaný recept a za skutočne fantastický zákusok (!!!) - (overené, vyskúšané, zjedené), ale aj za to, že v každom recepte, ktorý zdieľaš, dávaš kus srdca a svojho osobného slovného hodnotenia. Čítavam si to po nociach pri dojčení hlavne kvôli tomu. Chcem Ti ešte povedať, že aj keď som do varenia bola vždy ľavá, podľa tvojich postupov sa mi vždy všetko podarilo na jedničku a akokoľvek bol náročný recept, zvládla som to i pri 20-mesačnom neposednom dieťati, ktoré sa mi do pečenia stále montuje. ĎAKUJEM!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majo, moc děkuji za milá slova, krásně jsi to napsala, moc si toho vážím :) Snažím se psát recepty podrobně, tak aby to pochopili i méně zkušení a jsem ráda, že mi to daří :) věřím, že i další recepty budou mít úspěch, stejně jako tento cheesecake. Hezké dny. Míša

      Vymazat
  12. Mílo, kdy objedete koláč nožem? Když je ještě horký, tak se to trhá a pak už to praská. Nemůžu docílit hladkého "okolořezu" :) Díky a zdravím. Ivana V.

    OdpovědětVymazat
  13. Právě upečeno, už se čeká je na poslední vrstvu. Celé to vypadá a chutná úžasně. Jen nemohu stále docílit tak hladkého kolem dokola ořezu, jak to děláte, Mílo, vy? V kterém bodě a čím ořezáváte? Děkuji, Ivana V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, věřím, že bude chutnat :) cheesecake obecně ořezávám pár minut po vytažení z trouby a pak ještě jednou před sundáním ráfku, mám na to takový už stoletý hodně slabý nůž :) pokud chcete mít boky perfektně rovné, můźete je lehce máznout ślehačkou, ale myslim, že drobné nerovnosti vůbec nevadí :)

      Vymazat
  14. Tak jsem ho o víkendu vyzkoušela a je úžasný! (Dělala jsem ho společně s Vaším nepečeným jahodovým - mám totiž dvojčátka a každý si přál k pátým narozeninám jeden :) ) Udělala jsem jen maličkatou úpravu, poslední vrstvu jsem vynechala a posypala brownies - inspirace z naší dovolené na Mauriciu ;) Vážně paráda - krásně se to peče, krásně drží, vynikající na chuť i na pohled, zkrátka perfektní. Děkuji moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, moc děkuji :) jsem ráda, že oba koláče chutnaly :) dodatečně přeji malým oslavencům vše nejlepší :))
      PS - to brownies navrchu cheescaku zní moc dobře :)

      Vymazat
  15. Dobrý den, jaký sýr můžu použít jako náhražku Philadelphia? Mascarpone/Lučinu? Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, mascarpone určitě ne, můžete použít Lučinu nebo pokud chodíte do Lidlu, tak skvělý je Palouček nebo Cream cheese classic Goldessa v tmavě modré krabičce :)

      Vymazat
  16. DOBRÝ DEN, tak si dáváme ke kafíčku chesecake podle Vašeho receptu.Nemám slov.Je skvělel,nadýchanej prostě ,,BOŽÍ,, DARA

    OdpovědětVymazat