neděle 11. května 2014

Čtyřvrstvý čokoládový dort (bezlepkový)

Původně jsem chtěla udělat Triple mousse cake, tedy tříčokoládový pěnový dort, po kterém jsem už delší dobu pokukovala. Jenže mě pořád tak nějak odrazovalo použití želatiny, se kterou zatím nejsem moc velký kamarád. Pak jsem ale objevila tenhle úžasný čokoládový dort se čtyřmi vrstvami a bylo rozhodnuto. Ten jsem prostě musela vyzkoušet. Navíc svátek maminek za dveřmi, takže proč nespojit příjemné s užitečným :)


Základ dortu tvoří čokoládový korpus bez mouky, na něm je vrstva čokoládového cheesecaku, pak čokoládová pěna (bez želatiny) a navrch čokoládová ganache. Absolutní čokoládová bomba, výhradně pro milovníky čokolády. Myslím, že nic tak "čokoládového" jsem sama ještě nejedla. Byla jsem příjemně překvapená, protože chutnal ještě lépe, než jsem čekala. Navzdory velkému množství čokolády, téměř 700 g, není dort příliš sladký, jednoznačně vyniká bohatá chuť čokolády. Dort je poměrně sytý, ale není těžký. Opravdu těžko říct, která vrstva je nejlepší :o) Pokud se rozhodnete dort vyzkoušet, použijte opravdu dobrou, kvalitní čokoládu. Rozdíl je hrozně znát a čokoláda tady hraje hlavní roli. Já jsem ve všech vrstvách použila 52% čokoládu.  



Dort se skládá ze 4 vrstev, ale jeho příprava není vůbec složitá. Pečou se pouze dvě spodní vrstvy, další dvě se připravují za studena. Pokud máte dvě dortové formy o průměru 23 cm, můžete korpus i cheesecake upéct najednou. Já jsem si cheesecake upekla den předem, aby mi přes noc ztuhl a dobře se přenášel. Pak už jsem si upekla jen korpus a po vychladnutí sestavila jednotlivé vrstvy na sebe. 

Je pravda, že jsem byla při přípravě dortu trochu na rozpacích, protože jednotlivé vrstvy nevypadaly moc přitažlivě, ale nevzdala jsem to a výsledek stál opravdu za to. Takže pokud jste stejní milovníci čokolády jako já, neváhejte a pusťte se do toho.


Čokoládový korpus
85 g másla
200 g hořké čokolády
1 lžička instantní kávy 
4 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
70 g třtinového cukru

Troubu předehřejte na 160-165 stupňů. Dortovou formu o průměru 23 cm si vyložte pečícím papírem. Čokoládu, máslo a kávu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Dobře promíchejte a nechte vychladnout. Pak vmíchejte žloutky a vanilkový extrakt. Bílky vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Opatrně po částech vmíchejte do čokoládové směsi. Přendejte do připravené dortové formy a dejte péct asi na 25 minut do vyhřáté trouby. Dort vyběhne do výšky, okraje budou pevné, ale střed dortu ještě měkký. Nechte vychladnout, pak opatrně vyndejte s formy. Korpus trochu spadne, je velmi křehký, vršek se může lehce drobit.

Čokoládový cheesecake
140 g hořké čokolády
450 g krémového sýra nebo mascarpone
100 g krupicového cukru
2 vejce
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu

Troubu předehřejte na 160-165 stupňů. Dortovou formu o průměru 23 cm si vyložte pečícím papírem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Sýr vyšlehejte, přidejte cukr a kakao. Šlehejte do krémova. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Na nízké otáčky všlehejte vejce, jedno po druhém. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte. Nalijte do připravené formy a dejte na cca 30 minut péct do vyhřáté trouby. Nechte vychladnout, pak uložte alespoň na pár hodin do lednice. Já pekla tuhle vrstvu den předem, takže mi krásně ztuhla.

Čokoládová pěna
375 ml smetany ke šlehání min. 33%
200 g hořké čokolády
1/2 lžičky instantní kávy

Čokoládu rozpusťte, vmíchejte kávu a nechte při pokojové teplotě zcela vychladnout. Smetanu vyšlehejte do tuha. Opatrně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu do vyšlehané smetany. Ze začátku to bude vypadat, že se čokoláda od smetany odděluje, ale míchejte dál, po čase se vše krásně spojí. Je opravdu důležité, aby čokoláda byla studená.

Čokoládová ganache
150 ml smetany
150 g hořké čokolády

Nasekanou čokoládu zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Nechte chvilku zchladnout, aby ganache zhoustla.



Sestavení dortu
Vychladlý korpus dejte na tác, na kterém budete servírovat. Na něj položte opatrně vrstvu cheesecaku a navrch rozetřete vrstvu čokoládové pěny. Já jsem část pěny použila i na boky dortu, protože spodní vrstvy nebyly moc rovné. Můžete klidně použít dortový ráfek kolem dortu, abyste pěnu měli zarovnanou. Takto připravený dort dejte na pár hodin vychladit do lednice. Pak si připravte čokoládovou ganache a dort polijte. Na bocích dortu si můžete pomoct dlouhý plochý nožem. Ganache by měla být hustší, aby se lépe roztírala a nestekla rychle z dortu. Pokud byste nechtěli potírat boky dortu, ale jen vršek, bude vám stačit jen 100 ml smetany a 100 g čokolády.


Dort je dobré nechat přes noc chladit v lednici, aby se jednotlivé vrstvy krásně propojily. Při krájení doporučuji nůž předem namočit do horké vody. Před servírováním nechte chvilku při pokojové teplotě.

Všem maminkám k dnešnímu svátku všechno nejlepší :))

inspirace z webu http://finebaking.blogspot.cz

25 komentářů:

  1. Its beautiful, you did a great job. Looks so creamy and delicious :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you, Ljilja :)) it was good thanks your great recipe :o))

      Vymazat
  2. Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli se dá něčím nahradit vanilkový extrakt? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je možné nahradit vanilkovým cukrem, doporučuji ale ten s pravou vanilkou. Určitě ale nepoužívat umělou vanilkovou esenci :) ta je hrozně aromatická a přebila by i chuť čokolády :o))

      Vymazat
    2. Děkuju moc :)

      Vymazat
    3. Jinak skvělej recept! Budu ho mamince dělat k narozeninám :))

      Vymazat
    4. Tak držim palce, ať se podaří :))

      Vymazat
  3. Ahoj nemuzu dat misto toho trtinovyho cukru normalni krystal. cukr? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, neměl by být problém nahradit krystalem nebo krupicí, někdy se prostě musí improvizovat :))

      Vymazat
  4. Naprosto luxusní!
    Ač dávám přednost spíše mléčné a bílé čokoládě, tenhle dort je jednoduše božský!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko K., děkuji :) souhlasím s Vámi, je moc dobrý, i když také trochu náročnější na přípravu :)

      Vymazat
    2. Zrovna v troubě peču Váš cheesecake s ovocem. Provoněl nám celý dům a už se na něj těším, jen aby se povedl.
      Už nepotřebuji žádnou jinou kuchařku, stačí mi Váš blog, to je záruka opravdu luxusních výrobků! Moc děkuji!

      Vymazat
    3. Jitko, moc děkuji za Vaše milá slova, je to pro mě motor do dalšího pečení :) to je náhoda, před chvíli jsem cheesecake také dopekla :) zatím mě nikdy nezklamal a všem moc chutná, tak snad bude i Vám. Jen nechat přes noc v lednici :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  5. tak toto vyzerá veľmi nebezpečne a luxusne, budúci víkend sa ide na to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, děkuji :) určitě vyzkoušejte, je moc dobrý :)

      Vymazat
  6. Není mi jasná jedna věc při výrobě čokoládové pěny, přece když ji nechám zcela vychladnout, čokoláda mi ztuhne. Pak ji těžko smíchám se šlehačkou. Jak je to tedy myšleno. Děkuji. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, čokoláda Vám tak rychle neztuhne, ztvrdne až po delší době. Postup chápete správně, čokoládu rozpustit, nechat zchladnout, ale musí být stále tekutá, a vmíchat do smetany ...

      Vymazat
  7. Tak už vím,co příští týden upeču mamce k 60. narozeninám. Vypadá to dokonale. Nezkoušela jste mezi vrstvy dát ovoce? Lákají mě maliny nebo višně, mamka to miluje:).
    Váš blog zbožňuju. Kdykoliv potřebuju inspiraci na něco dobrého,vím,že u Vás uspěju:). Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, tak to jsem ráda, že Vás dort zaujal. Pokud je maminka čokoholik, tak jí bude určitě chutnat. Kombinaci s ovocem jsem nezkoušela, já osobně ho k čokoládě moc nemusím :) ale zřejmě by to šlo. Jinak na blogu mám Čokoládový dort s višněmi, také moc dobrý :) můžete vyzkoušet.

      Vymazat
  8. Dobrý den,

    dnes dodělavám tento dort a nyní se mi stalo, že po vyšlehaní smetany a přidáváním čokolády, se to nespojilo a čokoláda ztuhla na malé kousky, takže to rozhodně není pěna. Chtěla bych se zeptat, zda se šlehá smetana vychlazená (jak to dělám vždy)? Nebo je možné, že jsem nechala čokoládu až moc vychladnout? Děkuji, Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, zdravím Vás, podle mého odhadu byla čokoláda spíš ještě asi "teplá" a při spojení se studenou smetanou ztuhla. Smetanu také vždy šlehám studenou, myslím, že jinak by se asi nevyšlehala.

      Vymazat
    2. Dobrý den, děkuji za zprávu a názor. Nicméně jsem udělala dvě věci - koupila jsem jinou šlehačku a ušlehala jsem ji ručně a dala jsem tam tu čokoládu už ne tak studenou a udělalo to moc fajn pěnu. Mockrát děkuji za tento recept a inspiraci na Vašich stránkách. Věřím, že bude všem chutnat. ��

      Vymazat
    3. Tak to moc ráda slyším, že jste si tak skvěle poradila :) pokud máte rádi čokoládu, věřím, že bude chutnat :) pěkný víkend.

      Vymazat