pondělí 28. dubna 2014

Piškotová roláda s tvarohovo-smetanovým krémem

Jak začne být teplo a sluníčko mám tak nějak potřebu péct lehké a nadýchané moučníky plné čerstvého ovoce. A přesně taková je i tahle roláda. Měkoučký piškot, lehký tvarohovo-smetanový krém a jahody. Stačí jen pár hodin v lednici a můžete servírovat. 



Rolády obecně peču moc ráda, jsou rychlé a jednoduché. Piškotový plát se upeče za pár minut, během chvilky vychladne a může se plnit. Tahle se navíc stáčí až za studena a nepraská. Myslím, že je docela škoda, že rolády tak nějak mizí nejen z cukráren, ale i z našich kuchyní.



Na piškotový plát si připravte: 
4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
100 g krupicového cukru
130 g hladké mouky
vanilkový cukr nebo extrakt
citronový olej nebo kůru

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru, vanilkou a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8-10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.



Mezitím si připravte krém:
250 g měkkého tvarohu (tučný nebo polotučný)
120 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání min. 33% (ideálně 40%) 
3 - 4 lžíce moučkového cukru 
vanilkový cukr nebo extrakt

V míse vyšlehejte společně tvaroh, mascarpone, moučkový cukr a vanilku. Pak přilijte smetanu, promíchejte a vyšlehejte do krému. Obrňte se trpělivostí, trvá to poměrně dlouho, než krém začne houstnout, ale je důležité šlehat na nízké otáčky. 
Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý piškotový plát, poklaďte po celé ploše pokrájenými jahody a pomocí papíru stočte. Zabalenou roládu dejte chladit na několik hodin do lednice. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.



inspirace z knížky Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

21 komentářů:

  1. O vikendu jsem zkusila a byla vyborna a lehoucka... Jen misto jahod jsem dala visnovy kompot ;-) Lucka K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, děkuji :) já osobně mám taky radši višně, než jahody, zvlášť teď v zimě :) kdy jahody chutnají tak trochu jako polystyren. M.

      Vymazat
  2. Pomoooc, jsem naprostá zoufalka. Všude čtu, jak jsou rolády jednoduché, rychlé.... a já ještě ani jednou neupekla takovou, aby vypadala skvěle.... čím to, že vždycky mám plát tenký a jakoby lepivý? Všechny rolády jsou nadýchané a tlusťoučké, já mám vždycky tenké placky a to se opravdu svědomitě držím postupu. Vyzkoušela jsem všemožné recepty a nic :-( roztírám na klasický nízký plech, od rohu do rohu. Co dělám špatně? Prosím, zachraňte mě, nebo fakt začnu rolády nenávidět. :-) Upeču dort, ale s roládou ne a ne se popasovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Roládu moc často nepeču, ale nikdy jsem s ní neměla problém. Nemáte třeba přešlehané bílky? Nebo těsto rozetřené na slabou vrstvu? Opravdu těžko říct, kde by mohla být chyba. Pečete ji na pečícím papíru nebo jen na plechu? Je potřeba péct na vysokou teplotu a krátkou dobu a hned stáhnout z horkého plechu ... Tento recept se Vám také nepovedl?

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď :-) Řídila jsem se vašim postupem, bílky šlehala s cukrem- jak poznám, že je přešlehaný? :-) Jinak mě napadlo, že nejspíš asi rozetřu těsto na moc tenko přes celý plech, zkusím znovu a nebudu dotahovat do krajů, prostě plát udělám užší a těsto nechám víc vysoké. Jak poznám, že už mám piškot vytáhnout? Včera jsem propadla smutku, když koukám na vaši krásnou nadýchanou roládku a já měla takovou nepodařenou ošklivku... jako, jedlá byla, ale není to prostě ono....

      Vymazat
    3. Nenechte se odradit :) někdy to chce prostě zkusit víckrát :) přešlehané bílky jsou takové jako vysušené, pak právě těsto tolik nevyběhne, ale nemusí to tak být, jen jedna z možností, která mě napadla :) Zkuste nechat těsto vyšší, i kdy já mám poměrně velký plech a roztírám vždy po celé délce ... Těsto by mělo lehce zhnědnout, zezlátnout .... stačí opravdu těch 8-10 minut, i kdy každá trouba peče trochu jinak, raději při pečení hlídat. Držím palce, ať se příště povede :)

      Vymazat
    4. Co je velký plech? Nebylo by lepší u všech receptů psát rozměr plechu. Pod pojmem velký si každý představí něco jiného.Jinak mám s roládou podobné problémy nikdy ji nemám vysokou a nadýchanou.Přeji hodně úspěchů M

      Vymazat
    5. Dobré odpoledne M, velký plech je v základní výbavě každé trouby, plocha plechu je cca 40 x 30 cm. Rozměry forem, ve kterých peču, mám u receptů uvedeny. Těžko mohu posoudit, proč se Vám roláda nedaří, když nevidím Váš postup. Problém může být ve šlehání bílků, jak jsem zmínila výše nebo třeba v přemíchání těsta. Hodně štěstí při dalším pečení. Mila

      Vymazat
    6. Ahoj chci se zeptat jestli bych mohla dát do těsta ořechy a kolik dkg asi? děkuji M

      Vymazat
    7. Zdravím, ano, myslím, že část mouky by se dala nahradit mletými ořechy, cca 30-40 g :)

      Vymazat
    8. děkuji a přeji krásný den.M

      Vymazat
  3. Hurá ,roláda se upekla přesně dle tvého návodu.Nespadla a je na omak pěkně měkoučká.Krém též udělaný podle návodu perfektní .Aby me štěstí z dobře vykonané práce nebylo tak úplné tak při zabalování popraskala asi na třech místech.Ale to nevadí už chladne v lednici a to popraskané se stejně rozkrájí a nebude nic vidět.Děkuji a zdravím M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím M, tak to jsem moc ráda, že se roláda povedla :) lehké popraskání není vůbec na závadu, alespoň vypadá pěkně rustikálně :) a když se pořádně pocukruje, ani to nebude vidět. pěkný víkend. Mila

      Vymazat
  4. Absolutně nejlepší roláda, co jsem upekla. Piškotový plát je opravdu nej. Krém jsem udělala jiný, protože jsem neměla mascarpone, ale příště zkusím určitě tento.) Děkuji za fintu, že mám plát pomoučit (já ho lehce pocukrovala) než ho překlopím na utěrku...vždycky se mi na ni právě přilepil a takto super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) jsem ráda, že se roláda povedla a chutnala, posypat se dá moukou i cukrem a naplnit čímkoliv, co je doma :)

      Vymazat
  5. Naprosto perfektní piškot, náplň jsem dělala ze šlehačky a pudingu (podle receptu u zdejšího jahodového dortu). Moji skandinávští strávníci byli uneseni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)) krému z pudingu a šlehačky je skvělá volba :)) jsem ráda, že chutnalo. Míša

      Vymazat
  6. Skvělý, jednoduchý recept, všechno se povedlo a chuťově je vynikající!

    OdpovědětVymazat
  7. V zivote jsem tak rada ne pekla, jako ted podle Vasich receptu. Upekla jsem Vasi roladu v bezlepkove variante. Slysela jsem jen chvalu. Moc dekuji za skvele recepty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda slyším :) a moc si Vaší přízně i důvěry vážím :) je fajn, jak si dokážete s úspěchem převést recept do bezlepkové varianty.

      Vymazat