čtvrtek 10. dubna 2014

Čokoládové cupcakes zdobené marcipánem

Cupcakes jsou malé roztomilé dortíky obvykle potřené krémem či polevou a bohatě zdobené. Peču je moc ráda a ještě radši je pak zdobím. Bohužel u nás je většina lidí považuje za muffiny, které jsou na rozdíl od cupcakes méně sladké, obvykle jen s kousky čokolády nebo ovocem uvnitř. Také těsto a příprava se liší, zatímco u muffinů máte suché a mokré ingredience zvlášť a pak jen lehce promícháte, u cupcakes se šlehá obvykle vše společně, až je těsto krásně spojené a našlehané.



Mám několik receptů na čokoládové cupcakes, ale tyhle mi zatím chutnají nejvíc. Už samotný upečený dortík je moc dobrý a což teprve když přidáte čokoládový krém a marcipánový potah. To je teprve dobrota :o)
S receptem jsem trochu otálela, protože suroviny jsou měřené na hrnky a já hrnkové recepty nemám moc ráda, dávám přednost své digitální váze. Naštěstí jsem objevila u Tescomy úžasné hrníčkové odměrky, které jsem samozřejmě musela hned vyzkoušet. 




Na 12 ks čokoládových dortíků si připravte:
1 hrnek + 2 lžíce hladké mouky
1/2 hrnku holandského kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
1/8 lžičky soli
3/4 hrnku krupicového cukru
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 vejce 
1 lžička vanilkového extraktu
3/4 hrnku podmáslí

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech na muffinky vyložte papírovými košíčky. 
V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl, odložte stranou. Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr, olej a vejce do husté pěny. Přidejte vanilkový extrakt. Střídavě přimíchejte mouku s kakaem a podmáslí, mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát, těsto dobře prošlehejte. Lžící rozdělte do připravených 12 košíčků a dejte péct na 18 - 20 minut. 
Po upečení nechte cupcakes pár minut vychladnout ve formě, pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku. 



Mezitím si připravte čokoládový krém, kterým budete dortíky plnit. 
100 g hořké čokolády min. 50%
100 ml smetany ke šlehání
80 g mascarpone
malý kousek másla

Čokoládu nasekejte na malé kousky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát a pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Až směs vychladne, přidejte mascarpone a vyšlehejte do krému.
Do každého cupcaku vydlabejte díru, já mám na to skvělé "udělátko", opět od Tescomy, jsem totiž jejich věrným zákazníkem. Ale dobře to půjde i menším nožíkem, lžičkou nebo třeba vykrajovačem na jadřince. Určitě si poradíte :o)


Dortíky naplňte připraveným krémem, neměli byste ho spotřebovat celý. Do zbytku krému všlehejte malý kousek másla, aby byl krém po ztuhnutí pevnější, a dortíky potřete. Dejte do lednice na 1 - 2 hodiny ztuhnout. 



A to nejlepší nakonec, potažení a zdobení dortíků. Já jsem použila marcipán s 30% podílem mandlí a čokoládovou fondánovou potahovací hmotu. Malou část marcipánu jsem si obarvila do růžova. 
Marcipán vyválejte na 3 - 4 mm silný plát, nejlépe to jde na silikonové podložce. Podsypat můžete moučkovým cukrem nebo kukuřičným škrobem. Najděte si vhodné vykrajovátko nebo třeba skleničku a vykrojte 12 koleček. Průměr by měl být trochu větší, než horní průměr dortíku, aby Vám marcipán krásně dosedl i na strany. Je dobré vyzkoušet na jednom dortíku, zda pasuje. Rukou nebo pomocí "žehličky" marcipánové kolečko přimáčkněte a lehce uhlaďte. 




A teď už stačí jen pár vykrajovátek a šikovné ručičky a můžete tvořit dle vlastní fantazie. Já jsem použila zubatá kolečka, větší na čokoládový fondán a menší opět na marcipán. Na "lepení" koleček na sebe stačí kapka vody nebo alkoholu (vodka, slivovice). Na vrch každého dortíku jsem vytvořila malé zákusky :o) 



Jsou pravda, že tyhle marcipánem zdobné cupcaky jsou časově náročnější, zvláště pokud si chcete pohrát se zdobením, ale výsledek stojí za to. Uvidíte, všichni budou nadšeni. 



A ještě jedna drobnost na závěr, víte proč se tyhle dortíky jmenují cupcakes? Jejich název vznikl z anglického slova cup - hrnek, ve kterém se tyhle malé dortíky dříve pekly.

inspirace z webu http://www.chocolatemoosey.com/

40 komentářů:

  1. úžasnééé!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera, chtela bych je upect synkovi na oslavu, slo by je upect uz ve stredu, ve ctvrtek vecer naplnit kremem a v patek podavat? diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) myslím, že by to neměl být problém, tohle těsto je díky podmáslí krásně vláčné. Můžete klidně jeden den upéct i naplnit krémem a druhý den zdobit marcipánem. Cupcakes na rozdíl od dortového korpusu rychle vychladnou. Držím palce, ať se povedou :o))

      Vymazat
    2. Bezva Milo, diky :-)) když se povedou, tak pošlu fotku ;-)

      Vymazat
  3. krasne, kopirovala jsem a v "Cake sales" u syna ve skole v Anglii byli rozebrane jako prvni ;) Diky

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    můžu se zeptat jaké používáte papírové košíčky na cupcakes a kde je kupujete?
    Děkuji moc za informaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jitko K., košíčky používám různé, čistě bílé kupuji u Fiala Praha na Zličíně, tam mají velký výběr i barevných. Nejradši mám ale tyhle tmavě hnědé, jsou krásně vysoké a papír je trochu voskovaný, kupuji je na www.cukrarske-pomucky.cz, ale dost často je mají vyprodané :) a nikde jinde jsem je zatím neobjevila.

      Vymazat
    2. Právě s výškou košíčků mám problém, většinou narazím jen na nízké, max. 3 cm. V Ikee jsem objevila košíčky 4,5 cm vysoké a 4 cm v průměru, ale bohužel už jsou vyprodané...

      Akorát dodělám cupcakes zdobené marcipánem a v lednici mi tuhne cheesecake s pěnou z bílé čokolády. Snad se Vám alespoň trochu přiblížím. ;)
      Děkuji za Vaše recepty a za čas, kterým jim věnujete. Krásně se podle nic peče.

      Vymazat
    3. Tak já mám ty bílé košíčky také jen 3,2 cm vysoké, ale 5 cm v průměru, košíčky z Ikea mi nepasují do formy :)), ale měli tam teď nějaké s vánoční tématikou :)
      Doufám, že se cupcakes i cheesecake povedou a bude vše chutnat. Děkuji za Vaše milá slova, moc si toho vážím :))

      Vymazat
    4. Velké košíčky mají třeba v Tescu - 75 ks a stojí pod 30 Kč. :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, dlouho jsem hledala čokoládové muffiny a našla! Vyzkoušela jsem Váš recept a tohle jsou ty nejlepší čoko muffiny! Moje dcera je schopná je snít během jednoho dne. Jen se mi zatím nechtělo zdobit marcipánem, tak jsem vršek namočila do čokolády:))) Žaneta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žaneto, hezké odpoledne, děkuji :) ano tohle těsto je opravdu moc dobré i jen samo o sobě, není třeba je ani zdobit :)

      Vymazat
  6. Absolutně dokonalé... Zkusila jsem je a jsou vynikající :)

    OdpovědětVymazat
  7. No tak to je nádhera a přitom jednoduchost, určitě vyzkoším:)

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji :) zkuste, jsou moc dobré i jen s krémem.

    OdpovědětVymazat
  9. Spojení hořkého těsta a náplně se sladkým marcipánem je dokonalé.
    Jen to zdobení a pak úklid všech těch pomůcek je časově náročnější.... Ale stojí to za to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko K. děkuji :) máte pravdu, trochu více práce, ale výsledek stojí za to :)

      Vymazat
  10. dortíčky jso překrásné! :-) cupcake je má srdeční záležitost, ale takhle krásné jsem ještě neviděla a brzy se tedy chystám :-) bude to výzva, ještě nikdy jsem nezdobila marcipánem a zkusím to, ale měla bych na vás pár dotazů:
    1. ten "hrníček" od tescomy, kolik to prosím Vás je objemově? já se koukala na e-shop tescomy, ale nikde jsem ho tam neviděla, dá se koupit?
    2. ozubené kolečko, kterým jste vykrajovala, mohu nahradit i vyrajovátkem kytičky?
    3. - to nejdůležitější :) marcipán s 30% podílem mandlí a čokoládová fondánová potahovací hmota - to jste měla již hotové-koupené, je to tak? a případně, kde jste je koupila?
    omlouvám se za tošku "hloupé" otázky, ale radši se ptám na vše, abych nebyla pak úplně ztracená (i když asi stejně budu :-))

    díky a máte můj velký obdiv - jste můj oblíbený blog! :-)
    Kristý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a pak ještě jeden dotaz :-) jak jste modelovala na závěr ty malé zákusky? na to jste měla nějakou formičku, šikovné udělátko nebo jen šikovné ruce? :-) díky!

      Vymazat
    2. Milá Kristý, moc děkuji :) s cupcakes jsem na tom podobně jako Vy, moc ráda je připravuji. K Vašim dotazům:
      1. odměrky od tescomy najdete na tomto odkazu - hrníčkové odměrky
      2. zubaté kolečko můžete samozřejmě nahradit kytičkou nebo obyčejným kolečkem, důležitý je správný průměr
      3. ano, marcipán i fondán kupuji hotový, nejlépe na nějakém cukrářském eshopu, balení je ale obvykle po 1 kg - např. http://www.cukrarskepotreby.cz/
      4. ano, ty malé zákusky jsou výsledkem mých "šikovných" rukou :)) pár let jsem pekla na zakázku, takže mám trochu praxi :) moje práce na
      www.dortykladno.cz
      Pokud budete mít další dotazy, tak klidně pište :)) ráda poradím. Ať se daří a děkuji za přízeň :)

      Vymazat
    3. Jsem ráda, že jsem na vaše stránky narazila. Zatím jsem upekla jen samotné těst, bez krému a marcipánu. Je opravdu výborné, měkoučké :-) co teprve s krémem a marcipánem :-)už se těším až to udělám se vším všudy :-)

      Vymazat
    4. Tak to mě moc těší a děkuji :) musím souhlasit, tyhle cupcakes jsou dobré i samotné bez krému i zdobení :)

      Vymazat
  11. teda! krásnějí nazdobený cupcake jsem snad ještě neviděla! :-) zdraví Klárka

    OdpovědětVymazat
  12. Pekla jsem je mamince k narozeninám a byly vynikající :) Všem nám moc chutnaly. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji :) tak to jsem moc ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  13. Nebylo by lepší, kdby jste to množství napsala bez těch "hrníčků"?? Myslím, že vsichni by se v tom lépe orientovali. Já jse z toho dost zmatená, jelikož jsem na žádný chytrý hrníček ještě nenarazila a nevím jak si to přepočítat na klasickou gramaž :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, myslím, že hrníčkové recepty jsou zcela běžné a pečení podle nich je rychlé a jednoduché. Hrníčkové odměrky prodává např. firma Tescoma, dostupná ve většině obchodů, ale určitě jsou na trhu i další. Nebo můžete použít obyčejný hrnek o objemu 240-250 ml ... Mila

      Vymazat
  14. Dobrý den, sháním vykrajovátko na potažení cupcakes jako máte na fotce - kulaté s tím držadlem. Nevybavíte si odkud ho máte nebo jaký má průměr? Mám sadu, ale to největší je malé...A ještě dotaz...máte zkušenost s marcipánem od Zeelandia? potřebovala bych ho obarvit a nikdy jsem s touto hmotou nepracovala, pouze s falešným mléčným Montana. Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, už si bohužel nepamatuji, kde jsem vykrajovátka kupovala, je to sada třech kusů o průměru 6, 7 a 8 cm, na cupcakes používám ty dva menší rozměry. Na vykrojení můžete použít třeba i skleničku nebo hrnek potřebné velikosti :)
      Marcipán mám vyzkoušený asi od třech výrobců, Zeelandii bohužel ne. Ale myslím, že budou hodně podobné, na potahování se používá obvykle s 20-30% podílem mandli, obecně se hůře barví, než fondán, není totiź tak elastický a hlavně není čistě bílý :)

      Vymazat
  15. Dobry vecer Miso,

    Chtela jsem se zeptat, sestra me pozadala, jestli bych pro ni mohla pripravit candy bar na jeji svatbu a ja uz pomalu premyslim, co vse upecu a jak vse nazdobim a jedny z cupcakes urcite chci potahnout marcipanem a proto me zajima, zda mate zkusenosti s "kompatibilitou" kremu a potahove hmoty 😊 drzi hmota na kremu? Nerozmaci ji krem? Vim ze u dortu je to hotova alchymie,jaky krem pouzit pod hmotu, aby zustala kde ma. Potrebuji si totiz stanovit logistiku, budu pect nekolik druhu dezertu a vim, ze nejlepsi by bylo,nazdobit cupcakes v den podavani, ale to nebude bohuzel z casovych duvodu mozne. Myslite, ze zdobeni na kremu vydrzi i do druheho dne? A pokud mozno, bude vypadat tak, jak pri dokonceni, nesjede dolu? 😊 dekuji moc miso, jste moje cukrarska ikona 😀 a jeste kdyz jsem byla na vasich strankach a videla tu neuveritelnou nadheru...strasne obdivuju lidi, kteri umi tvorit tak krasne veci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdo zdravím Vás a děkuji za komentář :) sladké bary jsou skvělé, taky je moc ráda připravuji :) ano, máte pravdu, pod marcipán či fondán se musí dát vhodný krém, aby vše vydrželo :) ale nemusíte mít strach, do druhého dne vydrží :) cupcake můźete uvnitř naplnit čímkoliv, ale nahoře pod potah doporučuji pomazar něčím máslovým :) za sebe mohu doporučit sněhový máslový krém (recept najdete na blogu), je chuťové moc dobrý, není přiliš sladký a je bílý, takže neprosvítá. Stačí máznout slabá vrstva, nechat zatuhnout a pak potáhnout :) jinak obecně doporučuji nezavírat cupcakes do krabice, protože zvlhnou a vlhkost marcipánu nesvědčí :) držím palce, ať se Vám vše podaří. Míša

      Vymazat
  16. Dobry večer. Chci se zeptat zda tu není moznost, ze se na kremu který neni z masla ta potahovaci hmota neroztece?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máslo není nezbytně nutné, podobným způsobem poslouží i čokoláda, vyzkoušeno mnohokrát na cupcakes i dortech :)

      Vymazat
  17. Prosím vás a čím jste si vykrojila ty malé marcipánové makronky? A můžu si tu hnědou ozdobu obarvit tak, že dám do marcipánu kakao?
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malé makronky jsou vykrojené klasickým vykrajovátkem (kolečko), ale přes potravinářskou folii, tím získáte ten zaoblený tvar :)
      Ano, marcipán si můžete obarvit kakaem, je to lepší, než barva.

      Vymazat