čtvrtek 10. dubna 2014

Čokoládové cupcakes zdobené marcipánem

Cupcakes jsou malé roztomilé dortíky obvykle potřené krémem či polevou a bohatě zdobené. Peču je moc ráda a ještě radši je pak zdobím. Bohužel u nás je většina lidí považuje za muffiny, které jsou na rozdíl od cupcakes méně sladké, obvykle jen s kousky čokolády nebo ovocem uvnitř. Také těsto a příprava se liší, zatímco u muffinů máte suché a mokré ingredience zvlášť a pak jen lehce promícháte, u cupcakes se šlehá obvykle vše společně, až je těsto krásně spojené a našlehané.



Mám několik receptů na čokoládové cupcakes, ale tyhle mi zatím chutnají nejvíc. Už samotný upečený dortík je moc dobrý a což teprve když přidáte čokoládový krém a marcipánový potah. To je teprve dobrota :o)
S receptem jsem trochu otálela, protože suroviny jsou měřené na hrnky a já hrnkové recepty nemám moc ráda, dávám přednost své digitální váze. Naštěstí jsem objevila u Tescomy úžasné hrníčkové odměrky, které jsem samozřejmě musela hned vyzkoušet. 




Na 12 ks čokoládových dortíků si připravte:
1 hrnek + 2 lžíce hladké mouky
1/2 hrnku holandského kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
1/8 lžičky soli
3/4 hrnku krupicového cukru
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 vejce 
1 lžička vanilkového extraktu
3/4 hrnku podmáslí

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech na muffinky vyložte papírovými košíčky. 
V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl, odložte stranou. Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr, olej a vejce do husté pěny. Přidejte vanilkový extrakt. Střídavě přimíchejte mouku s kakaem a podmáslí, mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát, těsto dobře prošlehejte. Lžící rozdělte do připravených 12 košíčků a dejte péct na 18 - 20 minut. 
Po upečení nechte cupcakes pár minut vychladnout ve formě, pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku. 



Mezitím si připravte čokoládový krém, kterým budete dortíky plnit. 
100 g hořké čokolády min. 50%
100 ml smetany ke šlehání
80 g mascarpone
malý kousek másla

Čokoládu nasekejte na malé kousky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát a pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Až směs vychladne, přidejte mascarpone a vyšlehejte do krému.
Do každého cupcaku vydlabejte díru, já mám na to skvělé "udělátko", opět od Tescomy, jsem totiž jejich věrným zákazníkem. Ale dobře to půjde i menším nožíkem, lžičkou nebo třeba vykrajovačem na jadřince. Určitě si poradíte :o)


Dortíky naplňte připraveným krémem, neměli byste ho spotřebovat celý. Do zbytku krému všlehejte malý kousek másla, aby byl krém po ztuhnutí pevnější, a dortíky potřete. Dejte do lednice na 1 - 2 hodiny ztuhnout. 



A to nejlepší nakonec, potažení a zdobení dortíků. Já jsem použila marcipán s 30% podílem mandlí a čokoládovou fondánovou potahovací hmotu. Malou část marcipánu jsem si obarvila do růžova. 
Marcipán vyválejte na 3 - 4 mm silný plát, nejlépe to jde na silikonové podložce. Podsypat můžete moučkovým cukrem nebo kukuřičným škrobem. Najděte si vhodné vykrajovátko nebo třeba skleničku a vykrojte 12 koleček. Průměr by měl být trochu větší, než horní průměr dortíku, aby Vám marcipán krásně dosedl i na strany. Je dobré vyzkoušet na jednom dortíku, zda pasuje. Rukou nebo pomocí "žehličky" marcipánové kolečko přimáčkněte a lehce uhlaďte. 




A teď už stačí jen pár vykrajovátek a šikovné ručičky a můžete tvořit dle vlastní fantazie. Já jsem použila zubatá kolečka, větší na čokoládový fondán a menší opět na marcipán. Na "lepení" koleček na sebe stačí kapka vody nebo alkoholu (vodka, slivovice). Na vrch každého dortíku jsem vytvořila malé zákusky :o) 



Jsou pravda, že tyhle marcipánem zdobné cupcaky jsou časově náročnější, zvláště pokud si chcete pohrát se zdobením, ale výsledek stojí za to. Uvidíte, všichni budou nadšeni. 



A ještě jedna drobnost na závěr, víte proč se tyhle dortíky jmenují cupcakes? Jejich název vznikl z anglického slova cup - hrnek, ve kterém se tyhle malé dortíky dříve pekly.

inspirace z webu http://www.chocolatemoosey.com/

36 komentářů:

  1. úžasnééé!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera, chtela bych je upect synkovi na oslavu, slo by je upect uz ve stredu, ve ctvrtek vecer naplnit kremem a v patek podavat? diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) myslím, že by to neměl být problém, tohle těsto je díky podmáslí krásně vláčné. Můžete klidně jeden den upéct i naplnit krémem a druhý den zdobit marcipánem. Cupcakes na rozdíl od dortového korpusu rychle vychladnou. Držím palce, ať se povedou :o))

      Vymazat
    2. Bezva Milo, diky :-)) když se povedou, tak pošlu fotku ;-)

      Vymazat
  3. krasne, kopirovala jsem a v "Cake sales" u syna ve skole v Anglii byli rozebrane jako prvni ;) Diky

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    můžu se zeptat jaké používáte papírové košíčky na cupcakes a kde je kupujete?
    Děkuji moc za informaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jitko K., košíčky používám různé, čistě bílé kupuji u Fiala Praha na Zličíně, tam mají velký výběr i barevných. Nejradši mám ale tyhle tmavě hnědé, jsou krásně vysoké a papír je trochu voskovaný, kupuji je na www.cukrarske-pomucky.cz, ale dost často je mají vyprodané :) a nikde jinde jsem je zatím neobjevila.

      Vymazat
    2. Právě s výškou košíčků mám problém, většinou narazím jen na nízké, max. 3 cm. V Ikee jsem objevila košíčky 4,5 cm vysoké a 4 cm v průměru, ale bohužel už jsou vyprodané...

      Akorát dodělám cupcakes zdobené marcipánem a v lednici mi tuhne cheesecake s pěnou z bílé čokolády. Snad se Vám alespoň trochu přiblížím. ;)
      Děkuji za Vaše recepty a za čas, kterým jim věnujete. Krásně se podle nic peče.

      Vymazat
    3. Tak já mám ty bílé košíčky také jen 3,2 cm vysoké, ale 5 cm v průměru, košíčky z Ikea mi nepasují do formy :)), ale měli tam teď nějaké s vánoční tématikou :)
      Doufám, že se cupcakes i cheesecake povedou a bude vše chutnat. Děkuji za Vaše milá slova, moc si toho vážím :))

      Vymazat
    4. Velké košíčky mají třeba v Tescu - 75 ks a stojí pod 30 Kč. :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, dlouho jsem hledala čokoládové muffiny a našla! Vyzkoušela jsem Váš recept a tohle jsou ty nejlepší čoko muffiny! Moje dcera je schopná je snít během jednoho dne. Jen se mi zatím nechtělo zdobit marcipánem, tak jsem vršek namočila do čokolády:))) Žaneta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žaneto, hezké odpoledne, děkuji :) ano tohle těsto je opravdu moc dobré i jen samo o sobě, není třeba je ani zdobit :)

      Vymazat
  6. Absolutně dokonalé... Zkusila jsem je a jsou vynikající :)

    OdpovědětVymazat
  7. No tak to je nádhera a přitom jednoduchost, určitě vyzkoším:)

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji :) zkuste, jsou moc dobré i jen s krémem.

    OdpovědětVymazat
  9. Spojení hořkého těsta a náplně se sladkým marcipánem je dokonalé.
    Jen to zdobení a pak úklid všech těch pomůcek je časově náročnější.... Ale stojí to za to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko K. děkuji :) máte pravdu, trochu více práce, ale výsledek stojí za to :)

      Vymazat
  10. dortíčky jso překrásné! :-) cupcake je má srdeční záležitost, ale takhle krásné jsem ještě neviděla a brzy se tedy chystám :-) bude to výzva, ještě nikdy jsem nezdobila marcipánem a zkusím to, ale měla bych na vás pár dotazů:
    1. ten "hrníček" od tescomy, kolik to prosím Vás je objemově? já se koukala na e-shop tescomy, ale nikde jsem ho tam neviděla, dá se koupit?
    2. ozubené kolečko, kterým jste vykrajovala, mohu nahradit i vyrajovátkem kytičky?
    3. - to nejdůležitější :) marcipán s 30% podílem mandlí a čokoládová fondánová potahovací hmota - to jste měla již hotové-koupené, je to tak? a případně, kde jste je koupila?
    omlouvám se za tošku "hloupé" otázky, ale radši se ptám na vše, abych nebyla pak úplně ztracená (i když asi stejně budu :-))

    díky a máte můj velký obdiv - jste můj oblíbený blog! :-)
    Kristý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a pak ještě jeden dotaz :-) jak jste modelovala na závěr ty malé zákusky? na to jste měla nějakou formičku, šikovné udělátko nebo jen šikovné ruce? :-) díky!

      Vymazat
    2. Milá Kristý, moc děkuji :) s cupcakes jsem na tom podobně jako Vy, moc ráda je připravuji. K Vašim dotazům:
      1. odměrky od tescomy najdete na tomto odkazu - hrníčkové odměrky
      2. zubaté kolečko můžete samozřejmě nahradit kytičkou nebo obyčejným kolečkem, důležitý je správný průměr
      3. ano, marcipán i fondán kupuji hotový, nejlépe na nějakém cukrářském eshopu, balení je ale obvykle po 1 kg - např. http://www.cukrarskepotreby.cz/
      4. ano, ty malé zákusky jsou výsledkem mých "šikovných" rukou :)) pár let jsem pekla na zakázku, takže mám trochu praxi :) moje práce na
      www.dortykladno.cz
      Pokud budete mít další dotazy, tak klidně pište :)) ráda poradím. Ať se daří a děkuji za přízeň :)

      Vymazat
    3. Jsem ráda, že jsem na vaše stránky narazila. Zatím jsem upekla jen samotné těst, bez krému a marcipánu. Je opravdu výborné, měkoučké :-) co teprve s krémem a marcipánem :-)už se těším až to udělám se vším všudy :-)

      Vymazat
    4. Tak to mě moc těší a děkuji :) musím souhlasit, tyhle cupcakes jsou dobré i samotné bez krému i zdobení :)

      Vymazat
  11. teda! krásnějí nazdobený cupcake jsem snad ještě neviděla! :-) zdraví Klárka

    OdpovědětVymazat
  12. Pekla jsem je mamince k narozeninám a byly vynikající :) Všem nám moc chutnaly. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji :) tak to jsem moc ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  13. Nebylo by lepší, kdby jste to množství napsala bez těch "hrníčků"?? Myslím, že vsichni by se v tom lépe orientovali. Já jse z toho dost zmatená, jelikož jsem na žádný chytrý hrníček ještě nenarazila a nevím jak si to přepočítat na klasickou gramaž :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, myslím, že hrníčkové recepty jsou zcela běžné a pečení podle nich je rychlé a jednoduché. Hrníčkové odměrky prodává např. firma Tescoma, dostupná ve většině obchodů, ale určitě jsou na trhu i další. Nebo můžete použít obyčejný hrnek o objemu 240-250 ml ... Mila

      Vymazat
  14. Dobrý den, sháním vykrajovátko na potažení cupcakes jako máte na fotce - kulaté s tím držadlem. Nevybavíte si odkud ho máte nebo jaký má průměr? Mám sadu, ale to největší je malé...A ještě dotaz...máte zkušenost s marcipánem od Zeelandia? potřebovala bych ho obarvit a nikdy jsem s touto hmotou nepracovala, pouze s falešným mléčným Montana. Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, už si bohužel nepamatuji, kde jsem vykrajovátka kupovala, je to sada třech kusů o průměru 6, 7 a 8 cm, na cupcakes používám ty dva menší rozměry. Na vykrojení můžete použít třeba i skleničku nebo hrnek potřebné velikosti :)
      Marcipán mám vyzkoušený asi od třech výrobců, Zeelandii bohužel ne. Ale myslím, že budou hodně podobné, na potahování se používá obvykle s 20-30% podílem mandli, obecně se hůře barví, než fondán, není totiź tak elastický a hlavně není čistě bílý :)

      Vymazat
  15. Dobry vecer Miso,

    Chtela jsem se zeptat, sestra me pozadala, jestli bych pro ni mohla pripravit candy bar na jeji svatbu a ja uz pomalu premyslim, co vse upecu a jak vse nazdobim a jedny z cupcakes urcite chci potahnout marcipanem a proto me zajima, zda mate zkusenosti s "kompatibilitou" kremu a potahove hmoty 😊 drzi hmota na kremu? Nerozmaci ji krem? Vim ze u dortu je to hotova alchymie,jaky krem pouzit pod hmotu, aby zustala kde ma. Potrebuji si totiz stanovit logistiku, budu pect nekolik druhu dezertu a vim, ze nejlepsi by bylo,nazdobit cupcakes v den podavani, ale to nebude bohuzel z casovych duvodu mozne. Myslite, ze zdobeni na kremu vydrzi i do druheho dne? A pokud mozno, bude vypadat tak, jak pri dokonceni, nesjede dolu? 😊 dekuji moc miso, jste moje cukrarska ikona 😀 a jeste kdyz jsem byla na vasich strankach a videla tu neuveritelnou nadheru...strasne obdivuju lidi, kteri umi tvorit tak krasne veci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdo zdravím Vás a děkuji za komentář :) sladké bary jsou skvělé, taky je moc ráda připravuji :) ano, máte pravdu, pod marcipán či fondán se musí dát vhodný krém, aby vše vydrželo :) ale nemusíte mít strach, do druhého dne vydrží :) cupcake můźete uvnitř naplnit čímkoliv, ale nahoře pod potah doporučuji pomazar něčím máslovým :) za sebe mohu doporučit sněhový máslový krém (recept najdete na blogu), je chuťové moc dobrý, není přiliš sladký a je bílý, takže neprosvítá. Stačí máznout slabá vrstva, nechat zatuhnout a pak potáhnout :) jinak obecně doporučuji nezavírat cupcakes do krabice, protože zvlhnou a vlhkost marcipánu nesvědčí :) držím palce, ať se Vám vše podaří. Míša

      Vymazat