Ovesné cookies s bílou čokoládou

Moje dcera ochutnala před časem na francouzských trzích cookies s bílou čokoládou a od té doby o nich básní. Takže když jsem se v neděli ráno zeptala, co mám upéct, odpověď byla jasná. Nechtělo se mi ale dělat ty klasické cookies s velkým množstvím cukru a bílé mouky, takže jsem pátrala po zdravější variantě.


Vybrala jsem recept, kde je velká část mouky nahrazena ovesnými vločkami, ubrala jsem trochu cukru a přidala belgickou čokoládu. Chuť je ještě zvýrazněna mořskou solí, takže můžete mít na první dojem pocit, že jste kousli do slané sušenky. Ale já tyhle kontrasty miluju, stejně jako třeba slaný karamel nebo chilli čokoládu.



Každopádně mě cookies mile překvapily, přestože jsou s bílou čokoládou, nejsou přeslazené, jsou krásně křehké a křupavé. A věřte mi, nezůstanete jen u jedné.
Postup je velmi jednoduchý, myslím, že u většiny receptů na cookies stejný. Pokud si je upečete z celé dávky, budete mít 4 plechy sušenek, tedy asi 50 - 60 kusů o průměru cca 6 cm.

Potřebné suroviny:
2 a 1/2 hrnku ovesných vloček
1 hrnek hladké mouky (může být i celozrnná)
3/4 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky mořské soli + na posypání
170 g másla
1 hrnek třtinového cukru
1 velké vejce
1 lžička vanilkového extraktu
2 - 3 kapky citronového oleje nebo citronová kůru
180 g bílé belgické čokolády (nasekané nebo pokud seženete v peckách) 


Troubu předehřejte na 180 stupňů, plechy vyložte pečícím papírem. 
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. 
Ve větší míse šlehejte změklé máslo s cukrem několik minut, přidejte vejce, vanilkový extrakt a citron a ještě chvilku prošlehejte. Přidejte mouku a zapracujte do máslové směsi. Nakonec přisypte nasekanou čokoládu a ovesné vločky a pomocí stěrky nebo vařečky vypracujte těsto.


Pomocí lžičky tvořte kuličky a klaďte ve větších odstupech na plech, při pečení se roztečou do stran. Každou kuličku posypte špetkou mořské soli. Pečte 12 - 16 minut v závislosti na velikosti sušenek. Já pekla poměrně malé, kterým stačilo jen 12 minut a byly krásně dozlatova. V polovině pečení plech otočte, aby se upekly rovnoměrně.
Po vyjmutí z trouby nechte pár minut vychladnout na plechu, teprve pak opatrně přendejte na chladicí mřížku nebo na talíř. Sušenky je dobré uchovat ve vzduchotěsné nádobě, pokud tedy nějaké zbudou.


Inspirace na www.nerdswithknives.com

Komentáře

  1. Hledám nějaký recept na ovesné sušenky s bílou čokoládou ( mám doma mrazem sušené maliny a ta báílá čokoláda by se k nim krásně hodila), ale přiznám se, tenhle recept se mi moc nezdá. K čemu je tam ta jedlá soda, když jsou všechny ostatní suroviny zásadité?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se Vám recept nezdá, tak se do něj nepouštějte.

      Vymazat
    2. Není třeba být jedovatá. Jen tam z chemického hlediska nemůže ta jedlá soda plnit žádnou funkci (vím, že to není vaše chyba, že to tak bylo už v té původní varintě, ze které jste vycházela). Že by prostě výsledný recept výrazně vylepšilo přidat tam kapku něčeho, co změní pH, třeba pár kapek citronu. Případně, pokud mají být sušenky hutnější, to tam vůbec nedávat. Pečení je chemie.

      Vymazat

Okomentovat