pátek 7. března 2014

Mini cheesecakes

Tyhle malé sýrové dortíčky jsou mi sympatické hned z několika důvodů. Na rozdíl od klasického cheesecaku se pečou jen 20 minut, stačí jim pouze pár hodin v lednici a můžete servírovat rovnou jednotlivé porce. No a hlavně, chutnají fantasticky. Ať už si je dáte jen tak nebo třeba s čerstvým ovocem. Pečou se v papírových košíčcích na muffiny a jsou extra jednoduché. Recept je přesně na 12 kousků. 



Na základ můžete použít své oblíbené sušenky nebo ty co máte právě po ruce, já jsem zvolila BeBe Rodinné. Vím, že spousta lidí peče cheesecake z tvarohu, ale zkuste si ho někdy udělat ze sýra. Konzistence i chuť je mnohem lepší. A nemusíte kupovat zrovna Philadelphii, dnes už spousta řetězců prodává pod svou privátní značkou čerstvé smetanové sýry, které jsou chuťově hodně podobné a za přijatelnou cenu. 




V každém případě je důležité, aby všechny potřebné suroviny měly pokojovou teplotu. Takže je včas vytáhněte z lednice. Tohle platí nejen pro tyhle mrňousky, ale obecně pro přípravu všech cheesecaků. 



Na sušenkový základ budete potřebovat:
110 g rozemletých sušenek BeBe Rodinné 
60 g rozpuštěného másla

Na smetanovou náplň:
450 g smetanového sýra 
130 g cukru krupice

2 velká vejce

1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky citronové kůru nebo 2 kapky citronového oleje
120 g zakysané smetany


Sušenky rozdrťte nebo umixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí lžičky směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Přikryjte folií a dejte na chvilku do lednice. 
Zapněte si troubu na 150 stupňů a připravte si náplň. V míse lehce našlehejte sýr, přidejte cukr a na nízké otáčky pokračujte ve šlehání, až se vše spojí. Přidejte vejce, jedno po druhém, vanilkový extrakt, citron a zakysanou smetanu. Po celou dobu šlehejte pomalu, aby se do směsi nedostalo příliš vzduchu. 
Vyndejte z lednice formu s připraveným sušenkovým základem a sýrovou směs rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků. Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 - 20 minut  na střední příčku. Středy dortíků nemusí být úplně propečené.



Vyndejte z trouby a nechte ve formě zcela vychladnout. Pak přikryjte folií a dejte na pár hodin do lednice. Servírujte s čerstvým ovocem nebo si připravte jednoduchou ovocnou omáčku. Do kastrůlku dejte mražené ovoce, výborně chutnají maliny nebo lesní směs, podlijte troškou vody a přidejte cukr. Za občasného míchání chvilku povařte. Po vychladnutí můžete propasírovat přes sítko a dochutit podle potřeby cukrem.


Shrnuto a podtrženo, jsou prostě vynikající, alespoň tak to komentovali kolegové v práci, kterým jsem je vzala na ochutnání. Věřím, že budou chutnat i Vám. 


inspirace z webu www.joyofbaking.com

46 komentářů:

  1. Dobrý den, včera jsem je vyzkoušela. Dělala jsem je z Lučiny a povedly se :-) Můžete mi dát ještě tip na nějaký konkrétní sýr? I bez ohledu na cenu. Může to být třeba mascarpone? Děkuji, Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, tak to moc ráda slyším, že se povedly :) Lučina je myslím dobrá volba, já peču cheesecake nejčastěji z krémového sýra z Lidlu "Cream cheese classic" od firmy Goldessa, taková nízká modrá hranatá krabićka :) ten mám nejradši. Ale můźete klidné i Philadelfii nebo jiný čerstvý sýr. Mascarpone používám jen za studena, chybí mi tam ta sýrová přichuť, připadně bych hi namichala s tvarohem :)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. Vyzkouším tedy ještě ten sýr z Lidlu :-) Máte moc pěkný blog, pekla jsem také Vaše brownie cupcakes s malinovým krémem a byly úžasné! :-) Tereza

      Vymazat
    3. Terezo, díky :) moc si vážím Vašeho zájmu :) při nejbližší příležitosti sýr vyfotím, nejste první, kdo se na něj ptá. Mějte se fajn. M.

      Vymazat
  2. Dneska jsem je zkousela. Dala jsem kombinaci Philadelfie a Cream Cheese (z Lidlu), misto cerstveho ovoce jsem dala svarene mrazene maliny s cukrem a byla to bomba. Hned zmizely, byly vyborne! Moc dekuji za dalsi super recept ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, děkuji :) moc si vážím Vašich komentářů a hlavně vytrvalosti, s jakou testujete moje recepty :) tyhle malé cheesecakes jsou moc dobré, takové malé jednohubky, takže se nedivím, že byly hned pryč :)

      Vymazat
  3. chuťově vynikající, ale bohužel neztuhly. musely se jíst lžičkou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko zdravím, děkuji za komentář :) to mě mrzí :( ani po několika hodinách v lednici Vám neztuhly? Já je peču docela pravidelně a tenhle problém jsem nikdy neměla ... Jaký jste použila sýr? Díky. Míša

      Vymazat
    2. v lednici tuhly celou noc.použila jsem mascarpone

      Vymazat
    3. Zvláštní ... z mascarpone jsem cheesecake nikdy nepekla, ale tím by to asi být nemělo, pokud vím, některé recepty ho uvádí ....

      Vymazat
    4. Díky za prima recept! Pekla jsem dnes a nesehnala jsem kremovy sýr, tak jsem použila mascarpone a tvaroh, jak jste řadila u receptu na velký cheesecake...a provedly se, jen jsem je pekla cca 35 minut, protože po dvaceti byly ještě tekuté...
      Tak možná to byl důvod, proč nebyly tuhé... :-)

      Vymazat
    5. Adélo, zdravím a děkuji :) to jsem moc ráda, že se povedlo :)

      Vymazat
  4. Jsou velmi snadné i pro mě. Je mi třináct a nápad upéct si cheesecake jsem si dovezla z Anglie, kde mi to neuvěřitelně zachutnalo. Povedli se a všem moc chutnali. Díky za tenhle bezva recept ������

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také děkuji :) za milý komentář. Moc mě těší, že se povedly i takhle "mladé" pekařce :)

      Vymazat
  5. Tak jsem dnes také pekla, ale tak úplně se nepovedly. V troubě mi vyskočily, takže na povrchu popraskaly, po vyndání z trouby spadly a udělaly uprostřed dulek. Co jsem udělala špatně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, že se dortíky nepovedly. Zkusíme přijít na to, proč :)
      Na vině může být přílišné šlehání krému, velké otáčky ... to není v tomto případě dobré. Pečení při vyšší teplotě, než je uvedené. Nepekla jste s horkým vzduchem? Jaký jste použila sýr? Každopádně dejte dortíky vychladit na několik hodin do lednice, myslím, že na chuť budou dobré :)

      Vymazat
    2. Slehala jsem na nejnižší stupeň co muj mixér má, priste možná zkusím spis v ruce. Sýr jsem mela z lidlu a Philadelphii. Na horký vzduch jsem nepekla, mam starou troubu, ktera peče asi vic než ukazuje, takže to možná bylo teplotou. Zkusila jsem dvě minuty po vytažení jeden dortík vyloupnout a držel tvar, netekl. Je možne ze jsem je pekla dlouho? Každopádně máte nadherne recepty, určitě budu zkoušet ;) první nezdar me neodradí :)

      Vymazat
    3. Řekla bych, že to bude nejspíš vyšší teplotou. Každá trouba peče trochu jinak :) doporučila bych teploměr do trouby, pokud pečete častěji. Doba pečení by neměla být delší, než je uvedeno v receptu. Dortíky mohou být po upečení lehce "třesavé", ale po vychladnutí v lednici zpevní. Určitě bych nevyndavala z formy hned po upečení :) cheesecake je potřeba nechat několik hodin chladit, nejlépe přes noc. Každopádně jsem moc ráda, že Vás malý neúspěch neodradil a pustíte se do dalších receptů :) přeju hodně štěstí při pečení.

      Vymazat
  6. Já dekuji za cenné rady a bleskovou odpověď :) po teploměru se asi poohlednu, peču poměrně dost a hlavně poslední dobou dost experimentuji, zvlášť s muffiny, takže když jsem viděla Vaše překrásné cupcakes tak jsem hned věděla, co budu péct příští víkend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)to je telepatie, právě jsem přidala na blog příspěvek Cupcakes vs. Muffiny :))

      Vymazat
  7. Zkoušela jsem přesně podle receptu a všechno těsto mi v troubě vylezlo a vyteklo. Je to hrozně velké množství na 12 malých muffinů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě samozřejmě mrzí, ale těsto je přesně akorát na klasické muffiny. Peču pravidelně a nikdy nemám problém. Zřejmě máte menší formu nebo jste použila formu na mini muffiny? Pak je potřeba dávku zmenšit nebo rozdělit do více forem :)

      Vymazat
    2. mě krásně stačilo na 12 muffinů, zbyla mi pouze 1 lžička na ochutnání. přesně jsem dodržela množství.

      Vymazat
    3. Tak to jsem moc ráda :)

      Vymazat
  8. Dobrý den,
    tak jsem vyzkoušela a super recept:-) Samozřejmě jsem neměla ty správné ingredience. Šla jsem do Lidlu pro ten sýr, ale samozřejmě jsem si nenapsala ten správný název a já ho tam nenašla :-( (příště si ho napíšu) nicméně jsme koupila nějaký ten jejich tvaroh v modré vaničce a taky to bylo super. Musím vychytat ještě troubu, některé lehce popraskaly, ale jak to vychladlo tak super, v lednici pěkně ztuhly.

    takže moc děkuji za další krásny recept

    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, zdravím Vás a moc děkuji za Váš komentář :) sýr se dá samozřejmě použít i jiný, tvaroh tam mají také skvělý, jen už je to chuťově trochu jiné. Příště zkuste určitě i sýr :))

      Vymazat
  9. Hezký den, Míšo. Tyto mini cheesecakes jsem pekla v týdnu - namísto sušenek jsem korpus udělala bezlepkový z ořechů, protože jsem neměla po ruce bezlepkové sušenky. Rozemlela jsem tedy napůl mandle a vlašské ořechy, přidala jen trošku másla, aby to nebylo moc mastné (stejně trochu bylo) a jinak už jsem postupovala dle Vašeho receptu. Po dortíčkách se zaprášilo, všem moc chutnaly, takže děkuji za další úžasný recept! Krásný den :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré odpoledne, Jano, moc děkuji za zprávičku, jsem ráda, že i bezlepkové pečení se podle mě daří s úspěchem :) myslím, že by se příště k ořechům daly přidat třeba i pohankové vločky :) Míša

      Vymazat
  10. Skvělý recept, dělala jsem je s jahodami a zmizely okamžitě. Děkuji moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také děkuji :) jsem ráda, že měly takový úspěch :)

      Vymazat
  11. Tak jsem pekla již dvakrát a jsem nadšená! Hned zmizely! :) Dělala jsem s koka sušenkami a sýr jsem použila žervé z lídlu do toho trochu pomerančové kúry a dobrota! Děkuji za skvělý recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělá zpráva :) jsem ráda, že dortíky chutnají, děkuji. Mila

      Vymazat
  12. Dortíky se moc povedly. Dělala jsem je z mascarpone a přesně podle receptu a neměly chybu, přesně jak z obrázku, takže receptem určitě ty zmiňované "zádrhele" nebudou. Navrch jsem dávala rozvar z borůvek a nemělo to chybu.

    OdpovědětVymazat
  13. Pekla jsem je před 14 dny. Jsou vynikající. Jen korpus jsem měla hodně vlhký, nedržel úplně dobře pohromadě. Nevím proč, to se mi stane u cheesecaku vždy :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, těžko říct, proč je korpus vlhký ... vmáčnete sušenky pořádně do dna? Je cheesecake dostatečně upečený? Jaké používáte sušenky? Je korpus vlhký hned po vychlazení nebo až další dny?

      Vymazat
  14. Dobrý den, zaujal mne Váš recept na mini cheese cake s povidly, dotaz je, je mozna na tyto dortíky a jim podobne z Vaseho receptare pouzit samotne kosicky bez formy na muffiny? nemam doma ten plech a nechci jej kupovat jen kvůli tomu, tak často to nedelam, moc děkuji. Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, zdravím Vás, bohužel, papírové košíčky nejsou samodržící, takže po nalití těsta by se roztekly do stran, forma je proto nezbytná. Možná kdyby se dalo víc košíčků do sebe ... ale vyzkoušené to nemám :)

      Vymazat
    2. Moc Vám děkuji MiLo za odpověď, možná nakonec pořídím třeba silikonové formičky, ty bych asi využila i jinak, třeba na pana cotu, puding nebo tak, ty by asi šly ne? Jinak ty sušenky z Lidlu mne zaujaly, resp. jejich použití v receptech, znám je, kupuji pravidelně, jsou výborné i samotné k čaji nebo kávě, jsou celozrnné a takové poctivé a nejsou přeslazené. No a máte moc hezké stránky a jste určitě zkušená pekařka a cukrářka - já točím dokola: bublanina z hrníčků, štrůdl z různých těst, perník a podobné moučníky. Ale mám je ráda, na dorty moc nejsem, ale cheescaky, pečené i nepečené, ty opravdu miluji, budu se u Vás jistě inspirovat. Krásný víkend, jistě zase něco budete péci. Mirka

      Vymazat
    3. Mirko, nemáte vůbec zač děkovat :) silikonové jsou také fajn, vyzkoušené nemám, ale panna cotta se do nich určitě udělat dá :) já mám také radši většinou klasiku, ale na druhou stranu hrozně rádá zkouším nové recepty :) a cheesecake mám také moc ráda, dávam přednost pečenému. Hezký víkend. Mila

      Vymazat
  15. Dobrý den, recept je úplně fantastický nic lepšího jsem asi nejedla a i v okolí měl velký úspěch. Vše mi sedí dokonale - množství, čas, konzystence,... Moc Vám za něj děkuji. Nicméně příští rok si budu mimo jiné péct na svatbu a moc by se mi líbilo, kdyby tyto "koláčky" byly její součástí. Problém mám však s tím, že na svatbě chceme vše ve variantě mini (tedy ještě více mini:)). Myslíte, že bych mohla tyto koláčky péct i na tom muffinovém plechu, kde je 24 menších okének? Jak byste upravila čas? Předem děkuji za rady Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, zdravím Vás, tak to jsem moc ráda, že mají dortíčky takový úspěch :) jsou opravdu moc dobré. Také jsem je pekla na svatbu, ale v této velikosti, zdobila jsem šlehačkou a čerstvým ovocem :)
      Myslím, že půjdou upéct i v té mini muffin formě, ale budou to opravdu jednohubky :) doporučuji vyzkoušet třeba z poloviční dávky, dobu pečení bych zkusila cca 15 minut a uvidíte, zda to bude stačit :)

      Vymazat
  16. Mílo, opět pěji chválu :-) U příležitosti manželova svátku a vlastně i svého jsem vyzkoušela další dva vaše recepty, tyto úžasné mini cheesecakes a Panna Cottu a obojí byla mňamka. Jen malý dotaz, v které fázi sundáváte papírové košíčky? Dala jsem to celé v plechu i s papírovými košíčky ztuhnout do lednice a chtěla sundat před zdobením a nešly mi vyndat z formy a košíčky se trhaly. No poradila jsem si, otočila jsem plech a klepla s ním a vyklopily se :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, zdravím a moc děkuji za komentář :) jsem ráda, že chutnalo, oba recepty jsou v mém okolí také velmi oblíbené :) dávám taky chladit do lednice i s formou, teplé dortíky by se asi bez poškození nevyndaly. Máte pravdu, z plechové formy jdou pak hůře vyndat, ale mám na to super vychytávku s kouskem pečíciho papíru, najde to v tomto příspěvku http://www.vikendovepeceni.cz/2015/05/cheesecake-jako-mini-dezert.html
      Nicméně poradila jste si i bez toho :)

      Vymazat
    2. Moc děkuji, to je skvělá vychytávka s tím pečícím papírem. Přeji hezký víkend.

      Vymazat
  17. Dnes som upiekla tieto fajné mini cheesecakes a sú skvelé! Podarili sa mi a po vychladení sa košík pekne odlepil. Uvarila som aj ovocnú omáčku na vrch a chute sa naozaj pekne spoja. :) Ďakujem za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renáto, moc děkuji :) ano, tyhle dortíky zatím ještě nikdy nezklamaly :) jsem moc ráda, že chutnaly i Vám :)

      Vymazat