pátek 21. března 2014

Banánová bábovka s ořechy

Bábovka nepatří zrovna mezi mé oblíbené moučníky, peču ji velmi zřídka a obvykle pro někoho jiného. Tahle banánová varianta mě ale nadchla natolik, že jsem sama snědla několik kousků. Na první pohled to možná nevypadá, ale je krásně nadýchaná a díky banánům a zakysané smetaně vláčná. Voní krásně po vanilce a skořici.



Prošla jsem spoustu receptů na banánovou bábovku a většina jich byla hodně podobných. Nakonec jsem vytvořila svou vlastní kombinaci surovin. Abych bábovku trochu "ozdravila", použila jsem z části celozrnnou mouku a třtinový cukr. Možná právě díky tomu je bábovka v řezu tmavší, ale svůj podíl na tom mají určitě i banány.
Recept patří mezi ty jednoduché a bude se líbit těm, kteří neradi šlehají bílky a žloutky zvlášť, vejce se přidávají celá. Takže pokud se Vám doma krčí několik lehce přezrálých banánů, které už nikdo nechce jíst, zužitkujte je v této výborné bábovce.


Potřebovat budete:
300 g hladké mouky (50 - 100 g můžete nahradit celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou)
100 g třtinového cukru
100 g cukru krupice
220 g másla
200 g zakysané smetany
2 vejce
3 - 4 hodně zralé banány (cca 350 g)
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky skořice
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce rumu
dvě hrsti sekaných vlašských ořechů

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, bábovkovou formu vymažte a vysypte jak jste zvyklí. Já používám heru a vysypávám obvykle strouhankou, mám s ní lepší zkušenosti, než s moukou.
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici, nechte stranou.
Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo společně s oběma cukry, postupně přidejte vejce. Banány rozmačkejte vidličkou nebo použijte tyčový mixér a vmíchejte do směsi. Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, rum a dobře prošlehejte. Nakonec vmíchejte moučnou směs a sekané ořechy, které můžete nahradit třeba kousky čokolády.
Těstem naplňte připravenou formu a dejte péct na 30 - 40 minut, pak snižte teplotu na 150 stupňů a dopečte. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladící mřížku.



Pocukrujte a krájejte až po úplném vychladnutí. Bábovka chutná skvěle s bílým jogurtem, ale perfektní je i samotná.


Fotky bohužel nejsou moc povedené, bábovku jsem pekla večer a brzy ráno narychlo fotila, protože jsem ji nesla kolegům do práce. Ale měla úspěch, snědla se do posledního kousku.

8 komentářů:

  1. Včera jsem se pustila do této bábovky. Měla jsem tu kupu banánů a pořád dělat dokola krtkův dort se mi opravdu nechtělo:-)
    Bábovka je super, je krásně vláčná, voní po skořici a banánech, opravdu moc skvělý recept.
    Prostě výborná jako všechny recepty od vás :-)
    Hezký den

    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, děkuji :) to mě moc těší, že bábovka i další recepty mají u Vás úspěch :) představte si, že Krtkův dort jsem nikdy nepekla :) Hezký den. Míša

      Vymazat
  2. bábovku jsem právě vyndala z trouby, venku prší a mě to tady voní jako o vánocích :-) těším se na ní a hlavně tedy na ohlasý rodiny, která přijede zítra na dopolendí kafíčko, je pečená hlavně pro ně :-) máte skvělé recepty a moc hezký blog, jsem ráda, že jsem Vás objevila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýno, moc děkuji, věřím, že bábovka bude chutnat nejen Vám, ale i návštěvě :) jsem moc ráda, že jste mě objevila a budu se těšit, až vyzkoušíte i další dobroty. Míša

      Vymazat
  3. Dobrý den, musím Vám hned napsat....ve špajzu byly přezrálé banány a já si vzpomněla, že jsem u Vás viděla tento recept. Neměla jsem zakysanou smetanu a nahradila jí řeckým jogurtem a místo ořechů dala vnitřek vanilkového lusku....jedním slovem BÁJEČNÁ! Moc děkuji, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, moc Vám děkuji, jsem ráda, že i obyčejná bábovka nachází své příznivce :)) hezký večer. Míša

      Vymazat
  4. Dobry den, Milo,
    Bábovka je výborná! I přítel si dal a to tyhle typy moučníků vůbec nejí. Už jsem vyzkoušela více Vašich receptů a byly prostě bájo. Chystám se na dýňove cupcakes o víkendu, snad se také povedou :). Moc děkuji za Vaše inspirace a nápady!!
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás a moc děkuji :) jsem ráda, že recepty mají úspěch a věřím, že Vám budou chutnat i ty dýňové cupcakes, patří k mým nejoblíbějším. Děkuji za návštěvy blogu i Vaši přízeň. Krásný den. Mila

      Vymazat